marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:106/234)

Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką 342

Surówka z czerwonej kapusty ze szczypiorkiem i marchewką Pyszna, prosta w przygotowaniu surówka do drugiego dania. U nas najczęściej w towarzystwie kotletów z piersi z kurczaka

Słodkie okruszki
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 245

nasion suchej  soczewicy 3 średniej wielkości papryczki pepperoni  torebka długiego, białego ryżu 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku puszka (200 ml) mleczka kokosowego 2 średnie marchewki z wywaru, ugotowanych sok wyciśnięty z połówki pomarańczy niepełna garść ziaren uprażonego na suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego(...)mniej więcej po równo). Do jednej części zupy wsypujemy opakowanie sypkiego, białego ryżu i gotujemy go na wolnym ogniu ok.15 minut co jakiś czas mieszając, aby uniknąć przywarcia do dna. Gdy ryż będzie już ugotowany dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy, posiekaną natkę pietruszki, oraz marchewki z wywaru pokrojone na średnie cząstki. Kolejno do drugiej części dodajemy mleczko kokosowe oraz niepełną

Symfonia Smaków
Rolady schabowe z serem bałkańskim według Karola Okrasy. 168

zawijamy w nie farsz. Spinamy wykałaczkami. Roladki pieczemy na natłuszczonej patelni grillowej ( ja zrobiłam je na grillu elektrycznym, a potem jeszcze włożyłam na chwilę do piekarnika razem z marchewkami i niewielką ilością sosu). Sos piwny: Do garnka wrzucamy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści. Dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy, aż powstanie zasmażka. W czystym garnku(...)się zagotuje i delikatnie zredukuje , stopniowo dodajemy zasmażkę , gotujemy, mieszamy. Doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku. Mieszamy. Wyciągamy gałązkę mięty. Zestawiamy garnek z ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i świeżą miętę. Sos przelewamy na talerz, roladki,  z których wyjmujemy wykałaczki , układamy w sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. Dekorujemy listkami mięty

noteskulinarnyfiga
Curry z kurczakiem, cukinią i bakłażanem 380

oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 15 minut. W tym czasie gotujemy ryż

Mania Gotowania
Dieta CTZO, dzień drugi 202

smaku. Podawaj na ciepło z drobno pokrojoną brzoskwinią. Drugie śniadanie 1 jajo gotowane 50 g bułki grahamki 50 g rzodkiewki 12 g sałaty Obiad 40 g jogurtu naturalnego 2% 140 g dorsz/sandacz/szczupak 15 g oleju kokosowego 100 g cukinii 5 g koperku 70 g marchewki 70 g papryki czerwonej 100 g pora 350 g ziemniaków Przepis: Warzywa dokładnie myjemy, rybę(...)obierania skórki jeśli mamy małą cukinię. Jeśli mamy dużą, z twardą skórą to obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki. Paprykę kroimy w paseczki ok. 3 cm długości. Marchewkę obieramy i kroimy na słupki też ok. 3 cm. Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka

Kucharzyca
Sos słodko-kwaśny. 169

można spokojnie położyć go obok takiego sosu firmy Łowicz czy Uncle Bens. SKŁADNIKI: 4 kg. pomidorów 1 kg. cebuli puszka ananasa pędy z bambusa ze słoika 2-3 marchewki 3-4 ząbki czosnku 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki soli masło klarowane(...)paprykę pokroić w słupki(przesmażyć na maśle klarowanym) , sok z ananasa dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min. dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę ananasa, sos wlać do słoików pasteryzować 5 min. po zagotowaniu. Przed podaniem dodać rozpuszczoną w 1/3 szkl. zimnej wody mąkę ziemniaczaną

Kuchnia Beaty
Rozgrzewająca zupa gulaszowa z ciecierzycą - w sam raz na chłodne dni 322

zupa rozgrzewa na dłużej :)Inspiracją do dzisiejszej zupy była gotowana kiedyś przez mojego szwagra zupa meksykańska, w której obok wołowiny króluje kolorowa papryka. Ja zastąpiłam paprykę ciecierzycą. Wyszło bardzo smacznie :)Składniki:około 60-70 dkg wołowiny,1 puszka ciecierzycy,4 średnie marchewki,pół średniego pora,1 średnia cebula,3 większe ząbki czosnku(...)troszkę oleju) podsmażyć pora i marchew. Wszystko przełożyć do garnka z mięsem. Dołożyć ziele angielskie, liść laurowy i posolić, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Do pozostałej zmielonej wołowiny dodać 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Wymieszać. Formować malutkie kuleczki i wrzucać

Codzienna kuchnia niecodzienna
MULE PO MARYNARSKU 261

zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się gumowate. MULE PO MARYNARSKU /własny;/ 4 porcje 300g świeżych muli 1 puszka pomidorów z puszki 1 cebula biała 3 ząbki czosnku ok. 30g marchewki 30g korzenia pietruszki natka selera korzeniowego(...)Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w słupki, wrzucam do rondla Podsmażam, podlewam winem, duszę pod przykryciem wraz z liściem laurowym, zielem angielskim. Pod koniec wrzucam pomidory z puszki, które wcześniej rozgniatam dokładnie widelcem. Natkę selera siekam bardzo drobno,  dodaję do bulgoczącej potrawy, doprawiam solą i pieprzem. Następnie wrzucam mule, które mieszam z zawartością rondla potrząsając garnkiem. Gotuję na wolnym

W kuchni Karmel-itki
Pasztet porosołowy z żurawiną 178

Idealny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa oraz warzyw z domowego rosołu. Smarowidło jest słodkawe ale wyraziste w smaku.  Z rosołu: Mięso z korpusu od kurczaka Mięso z 2 skrzydełek 4 marchewki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa

VioletoweKucharzenie
Potrawka z królika! 247

kuchni. Porcja dla 4 osób: 450g królika (np. dwie duże nóżki) 300ml rosołu z królika 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 kalarepa pęczek koperku śmietana liść laurowy lubczyk sól pieprz Sposób przygotowania: Całe nóżki wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy z przyprawami (sól, pieprz, lubczyk), aż mięso stanie się miękkie. Następnie mięso i warzywa kroimy w małą

Kuchnia Pani Wiosny
OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ 341

Zagotowałam. Gorącą marynatą zalewałam ogórki i zakręcałam słoiki. Wstawiłam je do garnka z gorącą wodą i gotowałam około 10 minut. Po tym czasie skórka z ogórków straci swój zielony kolor. Odstawiłam do ostygnięcia. Smacznego! Polecam inne przetwory z ogórków: SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI  SAŁATKA SZWEDZKA Z OGÓRKÓW OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE

potrawyregionalne
Jesienny kompot z marchwi 167

marchwi. Z podanych proporcji wychodzi około 1.5l kompotu. Najlepiej podawać lekko schłodzony. Składniki: 2 marchewki 2 jabłka 8-10 suszonych śliwek 1 cytryna 1 pomarańcza   1-2 łyżeczki miodu. 1l wody Wykonanie: Jabłka obieramy ze skóry. Wrzucamy do wody i gotujemy około 5-6 minut. W tym czasie należy sparzyć pomarańczę. Obrać ze skóry ( najlepiej przy pomocy obieraczki

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Kapuśniak z młodej kapusty 206

wkładamy włoszczyznę (razem z łodygami selera i pietruszki). Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dokładamy do wywaru. Gotujemy całość do momentu aż warzywa będą na wpół miękkie.  Następnie wrzucamy surowe ziemniaki pokrojone w kostkę. Gdy warzywa będą już miękkie odławiamy włoszczyznę i mięso. Marchewkę kroimy w krążki a piersi z kurczaka w kostkę i z powrotem dodajemy do zupy

Qchnia po prostu
Zupa pokrzywowa 233

wrzucamy na wrzątek (pamiętamy o rękawiczkach!) i sparzamy. Następnie odcedzamy, i siekamy.  Przygotowujemy wywar z marchewki, pietruszki, ziemniaków, 2 liści laurowych, paru ziaren ziela angielskiego. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Następnie dodajemy posiekane pędy cebulki oraz natkę pietruszki i wszystko razem gotujemy. Następnie dodajemy posiekaną pokrzywę i całość gotujemy do czasu aż wszystkie jarzyny będą miękkie. Następnie wszystko miksujemy

Taste Therapy
Golonka pieczona z warzywami 277

zestawie warzyw. Jednogarnkowe, łatwe do przyrządzenia danie nawet dla tych miłośników golonki, którym brakuje czasu na gotowanie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 niezbyt duże golonki (po ok. 500g) 2 średnie cebule (po ok. 150g) 2 średnie / 1,5 dużej marchewki (300g) 500g średnich pomidorów 500g średnich ziemniaków 2-3 gałązki natki pietruszki 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka

Kulinarna Pokusa