marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:101/234)

babeczki marchewkowe 146

Jak zawsze gdy robię sok z marchwi nie pozwalam sobie na wyrzucenie tych "resztek" bo to one są dla mnie inspiracją do kolejnych wypieków z marchewką

Gotowanie z pasją
Pasztet z kaczki 165

podgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera  2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie 2 bułki kajzerki  sól, świeżo zmielony pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy świeży koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy 1,5 godziny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Po tym czasie

kgwjanczewo
ŻUREK KUJAWSKI 222

Uwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :) 

Walijskie Pichcenie
Tymbaliki z karpia 217

ogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza konserwowa groszek konserwowy Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać 2 l wody. Dodać obrane i umyte warzywa oraz liście laurowe, a także ziele angielskie. Całość  posolić oraz popieprzyć. Gotować pod przykryciem(...)niego roztrzepane jajko wraz z łyżeczką octu. Wywar gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Całość przecedzić (na sitku wyłożonym, np. gazą). Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją. Wywar pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Układanie Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Karpia obrać, pozbawić skóry, ości

Ugotować
NADZIEWANY BAKŁAŻAN – DON’T STARVE – pieczony bakłażan z farszem grzybowo-warzywnym 205

własnego ogródka, walkę z nieprzyjaznymi istotami, a co dla nas najważniejsze, gotowanie, które zazwyczaj pozwala na ulepszanie zwykłego, surowego jedzenia. Pożywienie możemy ususzyć, ugotować nad ogniem lub w garnku. Gotowanie oddziałuje nie tylko na bonusy konkretnych składników, ale ma także wpływ na czas gnicia. Trzeba przyznać, że potencjał kulinarnych eksperymentów został tu całkiem dobrze wykorzystany, a mnogość składników i receptur(...)czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu na to, iż garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury

Nerds Kitchen
zupa drobiowa 157

żołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
STIR-FRY Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I MAKARONEM RYŻOWYM 183

STIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy(...)łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych

cool and minty
Karp w galarecie (klarowanej) 197

marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 licie laurowe kilka ziarenek pieprzu sól galaretka 3 szklanki wywaru warzywno-rybnego 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko Warzywa obrać i przekroić na dwie części. Do garnka wlać 1,5 l wody. Dodać umyte warzywa, listki laurowe, ziarenka pieprzu i szczyptę soli. Warzywa gotować pod przykryciem tak długo, aż będą(...)zimnego wywaru dodać lekko roztrzepane białko i ocet. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Ponownie przecedzić. Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją w sklarowanym wywarze. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia.  Układanie na półmisku W międzyczasie z karpia pousuwać ości. Z marchewki i pietruszki wyciąć jakieś formy, np. gwiazdki/choinki

Ugotować
Pogodowa Sprawiedliwość czyli rosół i potrawka na talerzu 182

zostały warzywa... Składniki: ugotowane ziemniaki ugotowana marchewka ugotowana pietruszka upietruszka w proszku mięso z rosołu opcjonalnie: cebula Zioła: sproszkowana lub żywa pietruszka sól pieprz słodka papryka czosnek żywy lub sproszkowany Dodatkowo : olej rzepakowy/oliwa/masło patelnia Wykonanie: 1.Obrać(lub nie) ziemniaki. Wrzucić do zimnej osolonej wody. Zagotować.Potem przykryć pokrywką i  gotować do miękkości. 2. Czosnek i cebulke wrzucić

Fiolka w kuchni
Najlepszy “oszukany” paprykarz 184

“Oszukany” paprykarz to nic innego jak wersja bezrybna klasycznego paprykarza szczecińskiego. I jestem pewna, że to o wiele zdrowsza wersja. Na pierwszy rzut oka brzmi groźnie

wiecejwarzyw.pl
Włoska zupa z kurczakiem, pieczonym czosnkiem i parmezanem / Italian chicken, roasted garlic and parmesan soup 394

parmezanem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka ze skórą olej rzepakowy sól i pieprz 3 główki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki(...)wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 20-22 minuty

karmelowy
Jak przyrządzić karkówkę na obiad? 199

smak sosowi. Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę na grilla . Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem. Karkówka w pomidorach na 4- 6 porcji Składniki: 1,2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula(...)czym dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Dodaj śmietanę i zagotuj sos. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, groszkiem i karmelizowaną marchewką. Smacznego! The post Jak przyrządzić karkówkę na obiad? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
wątróbka drobiowa w selerowym musie 218

łyżki śmietany kremówki 3 sztuki  mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość(...)rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku  następnie posypujemy ją solą i pieprzem gruboziarnistym. Podawać na ciepło z innymi składnikami. DODATKOWO Marchewkę i kukurydzę kroimy wzdłuż na pół , smażymy na oliwie około 1-2 minut , podajemy razem z wątróbką i musem z selera. Talerz dekorujemy wiśniami , chipsami z wiśni , kiełkami oraz porem

na gazie
Gulasz węgierski 148

skupiamy się na garnku - mamy już tam bulion , mięsko, cebulę i pieczarki - dodajemy drobno pokrojona paprykę oraz marchewkę pokrojona w talarki oraz przyprawy (2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki) i tak gotujemy 1-1,5 godziny aż mięsko będzie mięciutkie. Na koniec w rondelku robimy zasmażkę - rozpuszczamy 2 łyżeczki masła

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Babeczki marchewkowe z kremem budyniowym 136

waniliowego 2 łyżki erytrolu szklanka mleka Suche składniki łączymy dokładnie. Dodajemy jajko, olej i jogurt – mieszamy. Marchewki trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Gotujemy 1/2 szklanki mleka z dodatkiem eyrtrolu. W pozostałej części mleka rozrabiamy proszek, gotujemy budyń. Budyń mieszamy z jogurtem

Kucharzyca