Jak zawsze gdy robię sok z marchwi nie pozwalam sobie na wyrzucenie tych "resztek" bo to one są dla mnie inspiracją do kolejnych wypieków z marchewką
Gotowanie z pasjąpodgardla wędzonego 25 dag wątróbki 3 marchewki 1/2 selera 2 pietruszki 1 por liść laurowy ziele angielskie 2 bułki kajzerki sól, świeżo zmielony pieprz majeranek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy świeży koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Tusze kaczki myjemy, przekładamy do garnka zalewamy wodą gotujemy 1,5 godziny z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego i soli. Po tym czasie
kgwjanczewoUwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :)
Walijskie Pichcenieogony) 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz 9 płaskich łyżeczek żelatyny klarowanie wywaru 1 białko 1 łyżeczka octu do dekoracji kukurydza konserwowa groszek konserwowy Przygotowywanie wywaru Do garnka wlać 2 l wody. Dodać obrane i umyte warzywa oraz liście laurowe, a także ziele angielskie. Całość posolić oraz popieprzyć. Gotować pod przykryciem(...)niego roztrzepane jajko wraz z łyżeczką octu. Wywar gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Całość przecedzić (na sitku wyłożonym, np. gazą). Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją. Wywar pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Układanie Kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę pokroić w drobną kostkę. Karpia obrać, pozbawić skóry, ości
Ugotowaćwłasnego ogródka, walkę z nieprzyjaznymi istotami, a co dla nas najważniejsze, gotowanie, które zazwyczaj pozwala na ulepszanie zwykłego, surowego jedzenia. Pożywienie możemy ususzyć, ugotować nad ogniem lub w garnku. Gotowanie oddziałuje nie tylko na bonusy konkretnych składników, ale ma także wpływ na czas gnicia. Trzeba przyznać, że potencjał kulinarnych eksperymentów został tu całkiem dobrze wykorzystany, a mnogość składników i receptur(...)czasami trzeba dodać także tzw. „wypełniacze”, np. patyki – dzieje się tak ze względu na to, iż garnek wymaga zawsze 4 składników. Z dostępnych w grze warzyw do farszu wybraliśmy marchewkę oraz grzyby w dwóch odsłonach. Dodaliśmy niezbędną dla lepszego smaku cebulę oraz bułkę tartą, ser i jajko jako spoiwa do farszu. Kompozycja idealnie pasuje do specyficznego smaku i mięsistej struktury
Nerds Kitchenżołądków drobiowych 3 duże ziemniaki 2 marchewki cebula kawałek selera korzeń pietruszki liście laurowe ziele angielskie mały kawałek boczku majeranek natka pietruszki sól pieprz kilka ziaren czarnego pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżka octu 1 łyżka mąki Mięso opłukać, zalać zimną wodą. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), ziele angielskie, liście laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować na małym ogniu jak rosół
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSTIR-FRY czyli mieszaj i smaż to technika gotowania w której produkty są krótko smażone ( na mocno rozgrzanym oleju) i często mieszane. Tym razem zgodnie z tą zasadą przygotowałam szeroki makaron ryżowy z marynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy(...)łyżki soku z limonki lub cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków 1/4 łyżeczki chili w proszku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WARZYWA * 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki 1/2 małego pora pokrojonego w krążki 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w paseczki 1/2 szklanki kiełków fasoli mung 30 g suszonych grzybków shiitake/ kilka godzin wcześniej namoczonych
cool and mintymarchewki 1 pietruszka 1/4 selera 2-3 licie laurowe kilka ziarenek pieprzu sól galaretka 3 szklanki wywaru warzywno-rybnego 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 łyżeczka octu 1 białko Warzywa obrać i przekroić na dwie części. Do garnka wlać 1,5 l wody. Dodać umyte warzywa, listki laurowe, ziarenka pieprzu i szczyptę soli. Warzywa gotować pod przykryciem tak długo, aż będą(...)zimnego wywaru dodać lekko roztrzepane białko i ocet. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż utworzy się gęsta piana. Ponownie przecedzić. Na sam koniec do gorącego wywaru wsypać żelatynę. Rozpuścić ją w sklarowanym wywarze. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Układanie na półmisku W międzyczasie z karpia pousuwać ości. Z marchewki i pietruszki wyciąć jakieś formy, np. gwiazdki/choinki
Ugotowaćzostały warzywa... Składniki: ugotowane ziemniaki ugotowana marchewka ugotowana pietruszka upietruszka w proszku mięso z rosołu opcjonalnie: cebula Zioła: sproszkowana lub żywa pietruszka sól pieprz słodka papryka czosnek żywy lub sproszkowany Dodatkowo : olej rzepakowy/oliwa/masło patelnia Wykonanie: 1.Obrać(lub nie) ziemniaki. Wrzucić do zimnej osolonej wody. Zagotować.Potem przykryć pokrywką i gotować do miękkości. 2. Czosnek i cebulke wrzucić
Fiolka w kuchni“Oszukany” paprykarz to nic innego jak wersja bezrybna klasycznego paprykarza szczecińskiego. I jestem pewna, że to o wiele zdrowsza wersja. Na pierwszy rzut oka brzmi groźnie
wiecejwarzyw.plparmezanem (6 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka ze skórą olej rzepakowy sól i pieprz 3 główki czosnku 1 łyżka masła 1 cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki(...)wmieszaj pastę z pieczonego czosnku. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, selera, dynię i wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 20-22 minuty
karmelowysmak sosowi. Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę na grilla . Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem. Karkówka w pomidorach na 4- 6 porcji Składniki: 1,2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula(...)czym dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Dodaj śmietanę i zagotuj sos. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, groszkiem i karmelizowaną marchewką. Smacznego! The post Jak przyrządzić karkówkę na obiad? appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniałyżki śmietany kremówki 3 sztuki mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości następnie blendujemy dodając śmietanę kremówkę i tutaj ilość(...)rozgrzanej oliwie 7-10 minut w zależności od wielkości powinna zostać soczysta w środku następnie posypujemy ją solą i pieprzem gruboziarnistym. Podawać na ciepło z innymi składnikami. DODATKOWO Marchewkę i kukurydzę kroimy wzdłuż na pół , smażymy na oliwie około 1-2 minut , podajemy razem z wątróbką i musem z selera. Talerz dekorujemy wiśniami , chipsami z wiśni , kiełkami oraz porem
na gazieskupiamy się na garnku - mamy już tam bulion , mięsko, cebulę i pieczarki - dodajemy drobno pokrojona paprykę oraz marchewkę pokrojona w talarki oraz przyprawy (2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki) i tak gotujemy 1-1,5 godziny aż mięsko będzie mięciutkie. Na koniec w rondelku robimy zasmażkę - rozpuszczamy 2 łyżeczki masła
Smacznie Pysznie Kaloryczniewaniliowego 2 łyżki erytrolu szklanka mleka Suche składniki łączymy dokładnie. Dodajemy jajko, olej i jogurt – mieszamy. Marchewki trzemy na tarce o małych oczkach i dodajemy do ciasta. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C. Gotujemy 1/2 szklanki mleka z dodatkiem eyrtrolu. W pozostałej części mleka rozrabiamy proszek, gotujemy budyń. Budyń mieszamy z jogurtem
Kucharzycasól himalajska różowa 1 listek laurowy i 3 ziela angielskie 1 mała marchewka Do garnka włóż żeberko,marchewkę- posól i popieprz, zalej wrzątkiem i podgotuj. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie . Gdy ta delikatnie zmięknie dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy chwilę, wlewamy ocet. Po chwili wrzucamy pokrojoną drobno botwinkę- buraki oraz liście z łodyżkami (posiekane drobno).Po około
Z Kuchni Do Kuchnipieprz Na maśle smażę posiekany czosnek i cebulę przez 2-3 minuty. Dodaję pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, batata, ziemniaka. Dodaję przyprawy i całość duszę kilka minut. Wlewam wino i duszę do momentu aż jego większa część odparuje. Dodaję bulion i gotuję warzywa do miękkości. Po ugotowaniu warzyw miksuję całość na krem. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej bulionu
Mango PapajaBardzo łatwe w wykonaniu i szybkie na dodatek mega smaczne. Odmień swoją dietę już dziś i zacznij gotować razem z Sylwetką Od Kuchni. Pozdrawiam Pan Sylwetka. KLIKNIJ i ZOBACZ PRZEPIS - SKŁADNIKI - 500 g Piersi z Kuczaka 1 Kg Ziemniaków 500 g Marchewki 100 g Pora 300 g Cebuli - WARTOŚCI ODŻYWCZE - Kalorie 1683 Węglowodany
Sylwetka Od KuchniPrzepis autorski (mój). Zupa jest rozgrzewająca, syta i niesamowicie smaczna. Jeśli lubicie ostre smaki - dodajcie chilli lub więcej papryki ostrej. mięso drobiowe na wywar (u mnie
Di gotujemorska, pieprz chilli - ewentualnie oliwa Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Natkę posiekać. Bakłażana, kabaczka i marchewkę pokroić w średnią kostkę, skropić oliwą i wstawić do piekarnika. Po kwadransie dodać pomidorki i piec jeszcze 10-15 minut. Komosę przepłukać i gotować w szklance osolonej wody przez około 20-30 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn. Upieczone
wyzwania kuchennechce się jeść... ale jeść trzeba :D Zupa jarzynowa SKŁADNIKI: udko kurczaka 1 młody kalafior 1 marchewka garść fasolki szparagowej kilka młodych ziemniaczków koperek 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku Oczyszczonego kurczaka gotować w 2 litrach wody przez ok 30 minut,ściągnąć " pianę" i dorzucić ziele angielskie i liść laurowy, ząbek
MarciochaKucharzyzblendować na gładką masę gdy będą grudki należy przelać przez sitko. ROSÓŁ DYNIOWY 1 litr wody 5 marchewek 2 korzenie pietruszki kawałek selera por 300 gram dyni piżmowej pęczek natki pietruszki sól i biały pieprz do smaku Warzywa obieramy , myjemy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości , odcedzamy przez gazę . DODATKOWO Kilka żółtych pomidorków koktajlowych kilka listków boćwiny kilka
na gazieczarach marach… Chodzi mi głównie o dbanie o wygląd potrawy i maksymalne zachowanie jej wartości odżywczych. Gotowane ziemniaki bardziej tuczą, w porównaniu do tych pieczonych, i nie czarujmy się, wyglądają nijako, żeby nie powiedzieć kiepsko. A już taka kombinacja pieczonej marchewki z ziemniaka… To je się też oczami! I w końcu dowiecie się jak smakuje ziemniak! SKŁADNIKI
zabawa smakiemwieprzowych i wołowiny Schab w galarecie Galaretka z kurczaka Dzisiejsza galareka powstała z mięsa, na którym gotował się pyszny rosołek. Zrobiłam ją w małych porcjachm, wygodnych do konsumcji. Idealna na zblizajace się Święta. Składniki: 1 kg antrykotu 4 udka 3 marchewki 1 cebula 1 nieduży seler 1średnia pietruszka 2 gałązki listków selera 2 klistki laurowe 4-5 kulek
Gosia gotujeCzas w końcu dokończyć wrzucać na bloga Świąteczne pzepisy, a jest tego jeszcze trochę. Zdecydowanie gotowanie i zdjęcia idą mi szybciej. Dzisiaj na tapetę trafia sałatka jarzynowa. Lekko zmodyfikowana, ale bardzo smaczna, serdecznie polecam. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 średni seler 1 pietruszka 1 długi ogórek ( okolo 20 cm) 2 ogórki kiszone
Gosia gotujeolej z pestek winogron, wrzucamy cebulę do zeszklenia. Szatkujemy cienko kapustę, dodajemy do cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
mojewypiekiinietylkoporem i z pikantna pianką. Składniki:1 wiązanka zielonych szparagówzielona częśc porawłoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki)2 liście laurowe3 ziela angielskie1 łyzka masła 2 białkaszczypta chili w proszkusól, pieprzzioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy i gotujemy w 1 l wody aż do uzyskania bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy
Bon Appetit Małgorzatyzdjąć. Wraz ze skórką usunąć gniazda nasienne.Pomidory obrać i wykroić środek.Paprykę, pomidory i marchewkę z bulionu zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Bulion zagotować z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać zmiksowane warzywa i na wolnym ogniu gotować przez kilka minut.Zupę doprawić solą i pieprzem. Czasami dodaję również przeciśnięty przez praskę czosnek
Codzienna kuchnia niecodzienna