Ryba po grecku 244oregano Przygotowanie: Ryby rozmrozić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Pokroić na kawałki, posypać solą, pieprzem, odłożyć. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce ogrubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotowaćprzez 15 – 20 minut pod uchyloną pokrywą. Pod koniec gotowania dodać ziele angielskie i liść laurowy. W oczekiwaniu na warzywa usmażyć rybę obtoczoną w mące
I LOVE LIFE
Rozgrzewająca zupa z dyni i soczewicy 196smaku Sok z cytryny Przygotowanie: Do garnka wlej olej i dodaj pokrojoną dynię, cebulę, marchewkę, pora. Smaż przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej wodę tak, aby zakryła warzywa. Po 5 min dodaj opłukaną pod zimną wodą soczewicę. Całość gotuj 10 min. Po tym czasie dodaj passatę, przyprawy i wymieszaj. Gotuj, dopóki wszystkie warzywa zmiękną. Zblenduj całość
Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Sałatka Primavera 275Troszkę wiosny zimą. W sezonie dodajemy świeże zielone szparagi (obrane gotujemy ok. 1o minut w wodzie z solą i kostką cukru . Składniki mała główka sałaty frisee 3 serca karczochów (ze słoika) 6 jaj przepiórczych 6 pomidorków czereśniowych 1 marchewka zielone szparagi ( ze słoika ) gruszka z octu kiełki słonecznika szczypiorek pęczek rzodkiewki oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz
R'n'G Kitchen
Gulasz wołowy z warzywami 277laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego 1 szklanka passaty pomidorowej 1 kostka bulionu wołowego 1. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 2. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. 3. Mięso kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy mąką. 4. Gotujemy wodę. 1 kostkę bulionu zalewamy gorącą wodą. W szklance. 5. Marchew, pietruszkę i selera
Kuchnia smaków
Bezglutenowy makaron z wegańskim sosem serowym i brokułami 254czosnkiem i papryczką na złoto na oleju kokosowym (lub innym tłuszczu). Ugotowane ziemniaki i marchewkę, razem z odcedzonymi orzechami nerkowca, cebulą i czosnkiem umieścić w dzbanku/kielichu blendera. Dodać płatki drożdżowe (nadadzą serowy posmak), sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zalać pozostałą wodą po gotowaniu warzyw i zmiksować do uzyskania gładkiej masy. W razie, gdyby masa była za gęsta dolać przegotowanej wody
CookYourself
Włoskie orzotto - polskie kaszotto! 225dużych pomidorów suszonych w oleju kostka twarogu wędzonego dymem naturalnym 1 cebula 2 średnie marchewki ok. 150g pieczarek 2-4 łyżki śmietany 18% natka pietruszki 2-3 ząbki czosnku przyprawy: lubczyk, pieprz opcjonalnie: oliwki (dla tych, co lubią kontrasty smakowe) Przygotowanie Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu. Pomidory kroję w paski, pozostawiając na później olej. Cebulę
VegUlka
Makaron z kurczakiem i warzywami 727smaku, szczypta cukru, świeże listki bazylii, mieszanka przypraw z czosnkiem do smaku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy. Pierś z kurczaka kroimy w paski i doprawiamy przyprawą z czosnkiem. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a cukinię, marchewkę i paprykę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na nim mięso. Dodajemy marchew
Moniki Smakołyki
Kapuśniak 242garnka, wlać wody aby była zakryta i podgotować. W drugim garnku ugotować mięso z warzywami (marchewkę kroję w kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim. Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy
Amatorka kuchenna
Sałatka z kapusty i czerwonej papryki. 192laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,marchewkę trzemy na tarce o średnich oczkach, cebulę kroimy w cienkie plasterki to wszystko mieszamy razem i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą dodajemy sól,cukier,olej,przyprawy i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Paprykę kroimy w cienkie paski i dodajemy pod koniec gotowania. Gdy nasze
Przepisy i porady kulinarne
Zupa strączkowa 263ząbek * ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, chili, słodka papryka, sól, pieprz * olej- do smażenia Marchewkę, pietruszkę i por wraz z zielem oraz listkiem laurowym zagotować w bulionie. W międzyczasie cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju i przełożyć do garnka z zupą. Warzywa gotować przez około 25 minut, a 10 minut przed końcem gotowania wsypać soczewicę oraz dodać koncentrat pomidorowy
Kraina Miodem Płynąca
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 287duże ząbki czosnku , 3 większe liście laurowe , 3 średnie cebule , 3 średnie pietruszki , 4 średnie marchewki , 1 łyżka soli . Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso na 12-48 godzin
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 286ząbki czosnku,3 większe liście laurowe,3 średnie cebule,3 średnie pietruszki,4 średnie marchewki,1 łyżka soli.Warzywa i cebulę obrać i pokroić w talarki. Obrany czosnek pokroić na grubsze plasterki. Dodać do wody, wina i octu.Wsypać przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2-3 minuty. Wystudzić. Włożyć mięso
Codzienna kuchnia niecodzienna
Krupnik 245Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.Składniki: 300 g żeberek wieprzowych400 g ziemniaków obranychszklanka kaszy jęczmiennejmarchewkapietruszka cebula2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz natka pietruszki, koperekMięso
prawdziwe jedzenie
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 213Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru
Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana z marchewką i groszkiem 226Planowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)Składniki:1 kg
Bon Appetit Małgorzaty
Galaretka z szynką i warzywami 181wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :)Składniki:Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą30 dag szynki1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja)1,5 litra rosołu drobiowegonatka pietruszkiodrobina oleju do smażeniaDo gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę
Bon Appetit Małgorzaty
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 248umyj i obierz. Do garnka wlej wodę, wrzuć por, pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:Cukinie dokładnie umyj
Słodko-Słony Świat Ilony
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 311dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku odrobiną ketchupu pikantnego lub odrobiną
Walijskie Pichcenie
Zupa ogórkowa 212kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw
w kuchni i w ogrodzie
Zupa ogórkowa 281kwaszone szklanka soku z kwaszonych ogórków bulion drobiowy: skrzydło z indyka wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej natka pietruszki, koperek sól, pieprz, majeranek Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw
prawdziwe jedzenie
1481.Zupa pomidorowa 454Lubicie zupę pomidorową? bo ja tak..moi domownicy zresztą też......jest pyszna polecam.. Do sałatki wykorzystałam połowę paczki makaronu Mamma Mia, a resztę
Moje domowe kucharzenie
Marokański tadżin z kurczakiem 220przyprawy, chwilę podsmażamy aby uwolniły swój aromat. Dodajemy pomidory, marchewkę, paprykę i liścia laurowego. Smażymy, cały czas mieszając przez około 2 minuty. Kurczaka przekładamy do garnka. Następnie wlewamy bulion. Wrzucamy rodzynki i wiśnie. Przykrywamy garnek i dusimy 10 minut. Pistacje podprażamy na patelni. Następnie odkrywamy pokrywkę, dorzucamy pistacji i gotujemy jeszcze przez jakieś 5 minut. Przygotować kuskus. Wsypać kaszkę
Mania Gotowania
Kurczak w potrawce. 453kurczaka 2 marchewki 1 kostka bulionowa 2 liść laurowy 3 ziele angielskie Sos. 1 łyżka masła 1 łyżka mąka 100 ml. bulion 100 ml. śmietana 36 % 10 dag świeży agrest 5 dag rodzynki 1 łyżeczka cukier sól pieprz sok z cytryny Wykonanie. Kurczaka ugotować w bulionie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie gotowania dołożyć marchew(...)przelać przez sito, owoce osączyć. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając dolać bulion, a następnie śmietanę. Sos się zagęści i wtedy dodać agrest, rodzynki i marchewkę. Dosmakować, dodać cukier, pieprz i w miarę potrzeby sok z cytryny. Na koniec do sosu wkładamy udziec z kurczaka. Całość podgrzewamy i podajemy z ryżem
Kulinarny karnet Christophera
Świateczny pasztet zapiekany. 268rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku 6-8 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek pieprzu sól, pieprz, 3 łyżki czubate majeranku 1 szkl. bułki tartej 3-4 jajka gałka muszkatołowa majeranek 1 szkl. wywaru(można więcej) WYKONANIE: mięso pokroić na kawałki( za wyjątkiem wątróbki) gotować razem z warzywami
Kuchnia Beaty
Wyciskarki Hurom niezbędne w zdrowej kuchni 178zaawansowanych miłośników gotowania Korzystanie z wyciskarki Hurom jest proste i szybkie, dlatego z jej obsługą poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Nawet gdy do tej pory się nie gotowało, z wyciskarką wielofunkcyjną każdy poradzi sobie z nowymi przepisami i samodzielnym przyrządzeniem różnych dań. Dzięki wyciskarkom Hurom szybko przygotuje się zdrowe, domowe makarony, soki, przeciery, a nawet lody i masło(...)każdego rodzaju warzyw, w tym z twardych marchewek, kalarepy lub szpinaku. Soki z warzyw można pić do posiłków oraz wykorzystywać je jako bazę do różnych potraw. Wyciskarka Hurom Du Chef – zdrowe posiłki każdego dnia Dzięki wyciskarce Hurom można jadać zdrowe posiłki każdego dnia, nawet gdy ma się mało czasu na gotowanie. Urządzenie jest proste w obsłudze i umożliwia przygotowanie
Via Gusto
Młoda kapusta na gęsto. Tak zrobiona jest po prostu najpyszniejsza. PRZEPIS 1176marchewkę, dopraw solą i pieprzem, dodaj ćwierć szklanki wody, wymieszaj, przykryj i duś około 10 minut, co jakiś czas mieszając. W ćwierć szklanki ciepłej wody dokładnie rozrób łyżeczkę mąki. Na koniec wlej do kapusty, jednocześnie cały czas mieszając, dorzuć też posiekany koperek. Gotowe! Rada: według tego przepisu możesz też przygotować zwykłą białą kapustę. Należy wówczas jednak wydłużyć czas gotowania. Artykuł
Kulinarna Polska
Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) - zdrowa słodycz 188Jaglane muffinki (marchewkowo-żurawinowe) to zdrowa słodycz na spacer lub piknik. Muffinki na bazie kaszy jaglanej są bardzo smaczne - lekko wilgotne, słodkie (z powodu marchewki i żurawiny) oraz bardzo aromatyczne. Jeżeli dbacie o swoją sylwetkę, szukacie słodkich przekąsek idealnych do transportowania bądź nie możecie jeść glutenu - to poniższe muffinki przypadną Wam do gustu. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy(...)przesypać do garnuszka. Zalać wodą, dodać szczyptę soli i całość gotować na małym ogniu. Gdy woda cała wyparuje – to garnuszek przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzoną kaszę zblendować z jajkami, mlekiem, cukrem oraz olejem kokosowym. Na sam koniec do masy dodać suszoną żurawinę i starte na małych oczkach marchewki. Całość wymieszać i przyprawić do smaku solą oraz cynamonem. Przygotowaną
Ugotować
WEGETARIAŃSKIE JAJKA PO SZKOCKU 385kulinaria to dwie potężne sztuki, które pięknie mogą się ze sobą przeplatać. Nie ma nic wspanialszego (przynajmniej dla mnie) niż możność delektowania się kulinarnymi dziełami, w otoczeniu muzycznych arcydzieł. Gotowanie jest muzyką, chociaż brzmi to nieprawdopodobnie. Łączenie ubitych białek z pozostałymi składnikami ciasta to jak muskanie smyczkiem o struny, siekanie cebuli przypomina mi szaleńcze, podwójne staccato na flecie poprzecznym(...)średnie marchewki 1 nieduży korzeń pietruszki 1 mała posiekana drobno cebula 2-3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 posiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo
W kuchni Karmel-itki