Botwinka na boczku wędzonym z jajkiem 311kostkę i podsmażyć przez chwilkę na patelni. Ważne, aby nie był zbyt tłusty. Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić i smażyć na patelni, na której był boczek. Wszystko przełożyć do garnka. Zalać bulionem. Równie dobrze może to być zwykła woda, bo boczek nada aromatu i tłustości zupie. Gotować ok 15 min. Umytą botwinkę posiekać razem z buraczkami i chwilę podsmażyć
https:KKuchniaMniam
Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignon) 290Słynny francuski gulasz z długo gotowanego mięsa wołowego z dodatkiem boczku, warzyw i pieczarek. Charakterystycznego aromatu nadaje mu spora ilość czerwonego wina. Składniki na 2 porcje: 500 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki mąki puszka krojonych pomidorów 10 pieczarek 2 cebule szalotki 1 szkl. czerwonego wina 1 szkl. bulionu wołowego
wyzwania kuchenne
Zupa krem z czerwonej soczewicy i papryki 302ostrych przypraw ewentualnie sól do doprawienia – czasem wystarczają kostki Cebulę drobno siekamy , marchewkę, paprykę , ziemniaka , kroimy , oba warzywa podsmażamy na klarowanym maśle z dodatkiem garam masali i curry , aż delikatnie się zrumienią . Zalewamy wodą , dodajemy kostki rosołowe , chilli oraz soczewicę . Można dosolić do smaku . Gotujemy do momentu , aż soczewica zacznie się rozpadać . Na koniec, całość blendujemy na gładki krem
Ogrodnik w podróży
Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami 257łyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka liście laurowe - 4 bułka tarta do wysypania foremek tłuszcz do formy Przygotowanie : Wołowinę, indyka , umyć , przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować . Następnie warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa, razem z jałowcem, listkiem laurowym, solą
Kuchnia Danusi
Krem z pietruszki z boczkiem 229boczku 1 ząbek czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2-3 łyżki oleju Pietruszkę, marchewkę i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić warzywa. Smażyć je chwilę, a następnie dusić pod przykryciem około 10 minut. Warzywa zalać 1 litrem wody i gotować aż będą miękkie. W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę i ugotować. Plastry
My simple kitchen
Sos warzywny na bazie pomidorów 234wolnym ogniu. dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie obieramy marchewkę i pietruszkę, po czym ścieramy na grubych oczkach - dajemy do reszty, która smaży się na patelni. Smażymy. W międzyczasie dodajemy posiekany drobno czosnek. Następnie do garnka wsypujemy pomidory z puszki. Lekko gotujemy, dodajemy opłukaną pod zimną wodą fasolę, którą musimy odsączyć. Łączymy wszystkie składniki. Kiedy nasz sos będzie
Kuchnia moimi oczami
Zupa kalafiorowa i kawałek mojej wiosny :) 221smakuje wszystkim domownikom. Wiosenna a jednak pożywna. Składniki - skrzydło z indyka - kalafior - marchewka 2 szt. - pietruszka korzeń - kawałek selera - kawałek pora - koperek - sól, domowa wegeta - śmietana 12% Wykonanie Skrzydło z indyka dziele na połowę, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą,dodaję trochę soli i gotuję do miękkości.Kiedy jest już miękkie,dodaję rozdrobiony na różyczki kalafior, pokrojonego
Kuchnia z widokiem na ogród
Warzywna dietetyczna zupa krem 385podrzewamy olej, wrzucamy dymkę i na lekkim ogniu podduszamy. Po kolei wrzucamy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler. Wszystko chwilę przesmażamy, aż zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy płatki chili, kumin, kolendrę, curry i wszystko jeszcze chwilę przesmażamy, aż zacznie unosić się piękny zapach przypraw. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości.Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Doprawiamy jogurtem (ja zawsze najpierw hartuję
Kulinarna rozmowa
Zupa krem z selera naciowego 298wina1,5 l bulionułyżka masła1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%sólbiały pieprzPrzygotowanie:Seler naciowy, marchewkę i ziemniaki kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko rumienimy. Przekładamy do garnka z warzywami, zalewamy bulionem, dolewamy wino i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Gotową zupę miksujemy, wlewamy śmietanę, mieszamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Doprawiamy
Oryginalny smak
Suhi. Maki z sekiem kremowym i uramaki z łososiem 282pasta wasabi sos sojowy imbir marynowany Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, ogórka i marchewkę obieramy i kroimy wszystko w paseczki. Łososia w bardzo cienkie plastry, następnie w paski. Ryż należy dokładnie wypłukać, następnie ostawiamy na sitku. Czekamy aby odciekł, następnie przekładamy go do garnka do gotowania ryżu wlewamy szklankę (250 ml) wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień
Malinowe Pocałunki
Zupki dla 6 miesięcznego dziecka 215czyszczone sodą. Najlepiej kupować włoszczyznę tak, by miała ślady ziemi :)Składniki:2 marchewki,1 pietruszka,1 ziemniak,100 g piersi z indyka,wody tyle, by przykryła nam warzywka i mięsko.Warzywka obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Mięsko myjemy i kroimy. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odlewamy wodę, ale nie wylewamy jej. Miksujemy warzywa z mięsem, dolewamy
Aga w kuchni
Koktajl marchwiowo - buraczano - ogórkowy 200ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając po jednej marchewce na czczo i wieczorem niszczy owsiki " - tyle o marchwi z "Apteki natury " - Jadwigi Górnickiej .A teraz o buraku z tej samej książki : " BURAK pobudza apetyt , jest odświeżający i łatwostrawny .Utarty burak gotowany , zmieszany z tartym chrzanem z dodatkiem kminku czyli ćwikła , poprawia pracę wątroby , odkwasza , ułatwia trawienie
Proste Potrawy
Sałatka jarzynowa 236wszelakich - sałatka jarzynowa - przepis - bez udziwnień - wersja najsmaczniejsza :)SKŁADNIKI 1 kg marchewki 1/2 kg pietruszki2 duże ziemniaki5 jajek ugotowanych na twardo2-3 ogórki kiszone3 jabłka1 puszka groszku konserwowegomajonez -300 mlsól, pieprzPRZYGOTOWANIEMarchew, pietruszkę i ziemniaki gotujemy bez obierania ok.35-40 minut - nie rozgotowując- by warzywa były al dente :). Po ostudzeniu
Moje Kuchenne Rewelacje
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 285kwaszona kapusta, jak nazwa wskazuje,potraktowana zostaje kwasem - octem, natomiast kiszona nie. Proces kiszenia trwa o wiele dłużej i zachodzi dzięki soli,w sposób naturalny.Kiedy gotujemy na jakimś mięsie, ale też i na kiełbasie, powinno wrzucać się je do zimne wody.Dlaczego mięso wrzucamy do zimnej wody?W zimnej wodzie soki zawarte w mięsie podczas wzrastania temperatury "wyjdą" na zewnątrz(...)marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki majeranku Warzywa obieramy i kroimy: ziemniaki w kostkę, pietruszkę, marchew i seler w plasterki, obraną cebulę siekamy drobno. Cebulę szklę na łyżce oleju, dodaję warzywa prócz ziemniaków i chwilę podsmażam, następnie zalewam wodą. Ziemniaki gotuję osobno - kwas
W kuchni Karmel-itki