przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. 6. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować ok 45-60 min (w zależności od wielkości) od momentu zagotowania
Kto ugości moich gości?lekki obiad, na pewno się sprawdzi :) Składniki: 600g dyni (obranej) 1 marchewka 1 duża cebula 1 duży ziemniak 2 szklanki wody 1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki Curry 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 100ml śmietany kremówki Obrane jarzyny kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy około 15 minut pod przykryciem, po czym zdejmujemy z ognia
Smakowy Rajśmietanowym (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu świderki 1 słoik warzyw (marchewka, groszek, kukurydza) 2 ząbki czosnku 1 serek topiony z ziołami 1 śmietana kwaśna (500 ml, 12%) 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka oliwa z oliwek Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Cebule kroimy w kostkę i wrzucamy
vegetaniebulionu: -porcja z kaczki -szyja indycza -dwa skrzydełka z kurczaka -3 marchewki -2 pietruszki -seler -3 ząbki czosnku -opiekana cebula -kilka listków laurowych -kilka ziaren ziela angielskiego Mięso zalewamy zimną wodą; miałem takie porcje zamrożone, więc zalewam wodą podgotowuje około 15 minut. Zbieramy ścięte białko, dodajemy warzywa i gotujemy na najmniejszym ogniu około 50 minut. Do zupy: -3 papryki czerwone
BaRepasbardzo zadowoleni. SKŁADNIKI: 40 dag. filetu z kurczaka 1 udko 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera i pora 125ml śmietany słodkiej 18% 1 żółtko 1-2 łyżek mąki vegeta, sól, pieprz koperek lub pietruszka jak kto woli WYKONANIE: filet kroimy na kawałki i razem z udkiem, warzywami, vegetą gotujemy, studzimy i miksujemy, następnie zaprawić mąką wymieszaną z niewielką ilością
Kuchnia Beatylistki estragonu woda Sposób wykonania : Kapustę czerwoną drobno poszatkować. Marchewkę oskrobać,opłukać i pokroić w krążki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i pokroić na cienkie paski. Wsypać do garnka ,zalać wodą dodać wszystkie składniki na marynatę prócz octu (ocet dodamy na końcu ) i chwilę gotować aby warzywa zmiękły. Z papryki usunąć gniazda nasienne i wrzucić
Przepisy i porady kulinarneWielkanocny i nie tylko :) My bardzo lubimy żurek i robię go od czasu do czasu, nie tylko od święta.Składniki:300-500 ml zakwasu na żurek
Kuchnia domowa Aniziół:1 łodyga selera naciowegopęczek tymiankupęczek natki pietruszkiliść laurowy1/2 poraprzygotowaniepokrojone marchewki, seler naciowy i cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły. Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić soczewicę , zalać bulionem, wrzucić pokrojone ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu. Soczewica powinna wchłonąć
Stare GarySmacznie, zdrowo, niskokalorycznie... :-) dla większości z nas (przynajmniej dla tej babskiej części) to bardzo ważne, aby właśnie takie cechy zawierał posiłek...Łosoś to tak szlachetna
Walijskie Pichceniemarchewką, groszkiem przyprawy : sól, pieprz, papryka ostra/słodka, czosnek, ser do posypania (u mnie Emmentaler) Przygotowanie : 1. Warzywa myjemy, kroimy. 2. Mięso podsmażamy na czosnku i cebuli ok. 5 minut z każdej strony, aż będzie zarumienione. 3. Gotujemy bulion. 4. Do bulionu
Kitchens Alphabetłyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas gotowania wywaru, pstrąga wyfiletować, umyć i nadać
Kulinarny karnet Christopherajest odpowiednim wybrankiem na męża. Czernina Składniki na zupę: Połowa kaczki francuskiej wiejskiej wraz z podrobami 1/2 litra krwi z kaczki zaprawionej 3 łyżkami octu 10% 3 marchewki 1/2 selera średniego 2 pietruszki średniej 1 por 1 cebula 4 ziarnka goździka 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego suszone owoce ( 6-7 plastrów jabłek, gruszki(...)łyżki soli 2 łyżki cukru do smaku pieprz Wykonanie: Umyte mięso oraz obrane warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy 5 litrami zimnej wody. Podczas gotowania, gdy wytworzy nam się szumowina należy ją zebrać. Gotujemy 15 min. Dodajemy suszone owoce które należy wymoczyć w gorącej wodzie oraz grzyby tak samo wymoczone
kgwjanczewoŚwietny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu czy resztek z pieczonego kurczaka, a także gotowanych ziemniaków. Placuszki są pyszne i sycące. Podane ilości mają charakter jedynie orientacyjny - ja wszystko robiłam "na oko", gdy zostanie farszu można nim posmarować naleśniki i wyjdą pyszne krokiety, jeśli zostanie ciasta - zrobimy kluski śląskie. SKŁADNIKI: Ciasto: ok 1 kg ugotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia(...)uduszona cebulka, marchewka z rosołu itp. 1. Mięso (oraz ewentualnie warzywa) zmielić w maszynce do mięsa. Dolać bulion, doprawić. 2. Ziemniaki również zmielić, dodać mąkę ziemniaczaną, sól i jajka. Wyrobić gładkie ciasto. 3. Na stolnicy lub deseczce podsypanej mąką formować placki z ciasta, położyć na nie farsz, zwinąć, uformować ładną kulkę, rozpłaszczyć na placuszek. 4. Gotować w osolonej wodzie
Kto ugości moich gości?Kurczak sezamowy (Sesame Chicken)Składniki:1 podwójna pierś z kurczaka2/3 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej1/3 łyżeczki sody1 jajkoolej do głębokiego smażenia1 łyżeczka soli½ łyżeczki pieprzuryż1/2 zielonej części cebulki dymki½ marchewki½ papryki3-4 grzyby mun (opcjonalnie)½ papryczki chili2 łyżki ziaren sezamuMarynata:1 łyżeczka przyprawy 5 smaków½ łyżeczki czosnku granulowanego2 łyżki sosu sojowegokilka kropel oleju sezamowegoSos:1 łyżka wina ryżowego (ja zastępuję(...)każdy kawałek.W woku rozgrzewamy olej.Smażymy mięso partiami na głębokim oleju, na złoty kolor (około 5-6 minut).Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Grzyby mun kroimy w cienkie plasterki. Wok czyścimy, rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na nim warzywa oraz grzybki, przez około 4 minuty, aby były chrupiące. Gotowe
Mania GotowaniaSkładniki: 140 g świeżego boczku( bez skóry) 330 g mięsa wieprzowego (z kulki, na szynkę) 250 g karczku 120 g wątróbki drobiowej 0,5 łyżki masła klarowanego 80 g marchewki 30 g pietruszki 30 g selera 60 g cebuli 3 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy(większy) 5 ziarenek pieprzu czarnego 1 bułka czerstwa ( nie dmuchana) 2 jajka sól, pieprz(...)średniej wielkości kostkę. Obrać warzywa. Do garnka przełożyć mięso, warzywa, dodać ziele, liść laurowy, pieprz i zalać zimną wodą ponad dwa centymetry nad mięsem. Na wolnym ogniu pod przykryciem gotować, aż mięso będzie mięciutkie. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i włożyć bułkę. Pozostawić do schłodzenia. Do szklanki odlać trochę gorącego "rosołu" dodać pistacje i moczyć je około 1 godziny
Ala piecze i gotuje