marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:137/234)

Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 236

Rety, jak cudownie jest czasem przez dwa tygodnie jeść same obrzydliwe dania! Z jednostki wojskowej wróciłam pełna dawnej pasji i chęci do gotowania. Na pierwszy rzut poszła kuchnia rumuńska, z którą do tej pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże(...)łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g) mrożonej mieszanki z zielonych warzyw (u mnie frosta) 1/4 średniego korzenia selera 1 spora marchewka 1 pęczek pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupa pomidorowa z żółtym serem 158

jest bardziej sycąca i ser przepysznie się ciągnie. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej (4 porcje): skrzydło z indyka lub inne dowolne mięso na zupę, 2 średnie marchewki, 1 nieduża pietruszka, 2 łodygi selera naciowego lub kawałek korzenia selera, ćwiartka średniej wielkości pora lub pół cebuli, 1 puszka pomidorów bez skórki, 200g ryżu, 1/4 szklanki jogurtu naturalnego(...)skórki, płuczę i dorzucam do mięsa, całość zalewam wodą, wsypuje około pół płaskiej łyżki soli i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam intensywność grzania tak, aby wywar delikatnie się gotował i pozostawiam tak na około godzinę. Gotuję ryż na sypko. Pomidory przekładam z puszki do wysokiego naczynia i blenderuję. Wyjmuję z wywaru włoszczyznę i ugotowane

Gotuj Się Kto Może
Wołowy gulasz z miodem i suszonymi śliwkami 268

ostatnie postawiłam tym razem. Odsmażone i z chrupiącą skórką komponowały się idealnie. Do tego kilka korniszonków i do szczęścia nie trzeba mi już nic oprócz dobrego towarzystwa. Gotuje się go długo, ale warto poczekać. Polecam gorąco, a sama zmykam do kuchni, bo wzywa mnie makowiec ;)Wołowy gulasz na ciemnym piwie z miodem, suszonymi grzybami i śliwkamiporcja dla 3-4 osóbBędziemy(...)wołowiny2 cebule8-10 suszonych śliwek4-6 kapeluszy suszonych prawdziwków (wcześniej namoczonych lub podgotowanych w bulionie)200 ml ciemnego piwa (ja użyłam Guiness'a)200 ml domowego bulionu warzywnego (na marchewce, pietruszce, selerze, porze i przypalonej cebuli, z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym)2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego1 łyżka miodu (1,5 jeśli lubicie słodsze)przyprawy: 4 ziarna

Ratunku obiad
Zimowa zupa z jarmużem i fasolą 179

proszku słodkiej i ostrej pół łyżeczki kminku marchewka 3 ziemniaki plaster selera puszka białej fasoli lub wcześniej ugotowanej łyżka koncentratu pomidorowego jarmuż 2- 3 gałązki natka pietruszki Rozgrzej olej dodaj pociętą w kosteczkę cebulę i zeszklij. Dodaj wszystkie przyprawy chwilę podsmaż. Dodaj warzywa pocięte w kostkę, wlej wodę i gotuj do miękkości ok 15 minut. Pod koniec dodaj koncentrat

AZgotuj!
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 417

łopatę wieprzową i po 12 godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane

Gotowanie i blogowanie
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 256

całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe i nieszczególnie czasochłonne w przygotowaniu danie. Więcej uwagi należy poświęcić jedynie początkowym etapom przygotowania nadzienia i sosu, a potem wypełnieniu cannelloni farszem. Poza(...)rurki przed wypełnieniem farszem należy częściowo obgotować. Różnie mówią o tym zarówno kucharze, jak i sami producenci makaronu. Na opakowaniach często można spotkać informację, że nie jest potrzebne wstępne gotowanie. Ja jednak uważam, że to wszystko zależy od konkretnej sytuacji. Jeżeli farsz i użyty sos zawierają względnie dużo wody (ewentualnie również tłuszczu), to możemy ewentualnie uniknąć wstępnego obgotowania cannelloni. Jeśli

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z pasternaku 122

skrzydła, szyjka, kości po luzowaniu... 2 marchewki,  pietruszka,  kawałek selera,  cebula,  pieprz,  ziele angielskie Pasternak umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w niewielkiej ilości wody do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć z bulionem i zagotować. Aby osiągnąć odpowiednią gęstość dolać wodę lub odparować przez gotowanie. Doprawić solą i imbirem Słonecznik uprażyć

królestwo garów
Pyszna surówka do obiadu 1258

Surówkę tę, jak zresztą pokazują dekoracje na zdięciach, robiłam zimą. Nie zmienia to jednak faktu, że wszystkie składniki są dostępne przez okrągły rok. Jest to przepyszna

Gosia gotuje
Zupa gulaszowa 164

następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki oraz marchewkę,pietruszkę,seler,paprykę pokrojone w kostkę. Zalać wszystko wywarem mięsnym, dodać przecier pomidorowy,pomidory z puszki,liść laurowy,ziele angielskie i dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.  Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę doprawiamy, aby zupa była dość ostra i gotować do miękkości ziemniaków. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Zimowy obiad wegański III, Billy Elliot 193

olejem z pestek winogron/oliwą, marchewka z ananasem (marchewka ugotowana, pokrojona w blenderze i podduszona z ananasem na odrobinie tłuszczu). Inspiracja do sosu i puree pochodzi z sieci. Puree brokułowo-ziemniaczane Składniki: 5 ziemniaków ½ brokułu sok z cytryny sól, pieprz Ugotuj oddzielnie obrane ziemniaki i różyczki brokułu (do ich gotowania dodaj odrobinę soku z cytryny – pomoże to zachować piękny zielony

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa szczawiowa z lanymi kluskami i karmelizowaną fasolką szparagową. 227

kawałek wołowiny (antrykot) -szyja indycza -skrzydełko indycze -4 marchewki -3 pietruszki -pół dużego selera -dwa ząbki czosnku -por cały -kawałek kapusty włoskiej -cebula opalona -natka pietruszki -sól -ziele angielskie -liście laurowe -pieprz czarny ziarnisty Mięso umyte zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy białko. Dodajemy warzywa i inne w/w przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około

BaRepas
Zupa gulaszowa z wolnowaru 271

kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, usmażoną cebulę, pieprz. Wymieszać i podgrzać. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie, ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin. Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli

Stare Gary
Dietetyczny pasztet z kaszą jaglaną 370

Uwielbiamy domowe pasztety i robimy je dość często. Tym razem postanowiłyśmy przyrządzić go w nieco odchudzonej wersji. Część składników zamiast gotować w wodzie, przygotowałyśmy na parze

Kolizje Smaków
Korniszonki z pepperoni 184

ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek kopru.   2-3 kg małych ogórków myjemy i osuszamy.      Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki.    Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.Ogóreczki gotowe

Maminek kulinarny
Pasztet z królika babka 206

jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać razem z przyprawami i cebulą

Kuchnia Danusi