Sałatka jarzynowa 511średnich ziemniaków 4-5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 selera w korzeniu 10 jajek 2 puszki groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebuli Kwaśne twarde jabłko 3 litrowego słoika ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy stołowej Sól , pieprz , cukier Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki gotujemy, (ziemniaki wyławiamy wcześniej, bo pierwsze będą miękkie
Apetyczna babeczka
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 246paprykę pokroic w paski bądz piórka. Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą
Z Kuchni Do Kuchni
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 267pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy
ladykitchen
Krem pieczarkowy z boczkiem 237wędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą
Świat Smaku
Zupa rybna z pomidorami 287Cebulkę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Marchewkę , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Rybę dodać do cebuli, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Następnie dorzucić pokrojone warzywa, poddusić jeszcze kilka minut, wlać 3 szklanki wody i passatę. Wymieszać, i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
wyzwania kuchenne
Na mamusinym wikcie czyli najlepsza pomidorowa na świecie 242Rosół zagotowałam z pokrojoną w plastry marchewką, zielem angielski i liściem laurowym. Następnie dodałam pomidory, podsypałam bazylią i oregano. Pogotowałam 10min. Przyprawiłam do smaku. *** 2 łyżki mąki 1 roztrzepane jajko łyżka suszonych pomidorów pieprz bazylia Wszystkie składniki na kluchy wymieszałam w misce. Za pomocą łyżeczki formowałam kluski, które kładłam na osolony wrzątek. Gotowałam do wypłynięcia
bastalena
Risotto z zielonym groszkiem 343Wbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Żeberka w coli – szybki przepis :) 327sprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne, można powiedzieć „palce lizać”:) Jak sami widzicie, przepis nie jest bardzo skomplikowany, a cały sekret tego dania opiera się na marynacie, w której musimy marynować żeberka. Smacznego! Post Żeberka w coli – szybki przepis :) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak w panierce orzechowej z batatowym puree i szparagami „po schwardzwaldzku” 184przygotować. Tak oto powstało wykwintne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też kubki smakowe i które można modyfikować na wiele sposobów. Bataty, możecie na spokojnie zastąpić kalafiorem z marchewką. Połączenie cukini i hummusu klasycznego, też powinno się świetnie sprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom(...)godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca i obieramy do 1/3 wysokości. W ten sposób pozbędziemy się łykowatych części. Gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-15 min, aż przestaną być twarde. W oczekiwaniu aż się ugotują nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni i przygotowujemy panierkę do kurczaka. Najpierw
Pyszny Duet
Pierożki chińskie zrób to sam! 256Marchewkę i pietruszkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy drobno pokrojonego pora, oraz cebulę i mięso, dodajemy przyprawy wraz z drobno pokrojoną trawą cytrynową, imbirem i czosnkie dokładnie mieszamy całość, odstawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie dodajemy białko i mieszamy. Farsz gotowy. Teraz nadziewamy pierożki i sklejamy. Ja podpatrywałam jak sklejać na różnych stronach np. tu Pierożki gotujemy
Kuchnia na wzgórzu
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 236cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów w puszce 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego olej szczypta oregano łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz szczypta majeranku Chilli con carne – przepis Marchewkę kroimy w półplasterki, paprykę w kostkę. Na patelni szklimy cebulę, jak będzie już szklista dodajemy posiekany czosnek i pokrojone chwilę wcześniej warzywa. Całość razem przesmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat(...)kukurydzę. Doprawiamy majerankiem, oregano i dusimy wszystko razem przez ok. 15 minut. Smacznego! Post Kuchnia meksykańska- chilli con carne pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] 246Dlatego najlepiej spróbować wszystkich trzech. W końcu kiedy, jak nie w Wielkanoc. Przepis na białą kiełbasę po bolońsku Składniki: 5 surowych białych kiełbas, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, puszka pomidorów w zalewie, kilka czarnych oliwek, oregano suszone, oliwa, sól, pieprz. Zrób tak: na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę korzenie oraz posiekany czosnek(...)ułóż białe kiełbasy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Artykuł Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polska
Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 271niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa
Moje Qulinaria
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 513opakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy go na centymetrowe kawałki. W woku lub na patelni rozgrzewamy porcję oleju, smażymy do zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich
Karo in the Kitchen
SALATKA JARZYNOWA ( SMIECIUCHA) 282ziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje) -4-5 jajek -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany -sol, pieprz SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja
PychaDania