niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa
Moje Qulinariaopakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy go na centymetrowe kawałki. W woku lub na patelni rozgrzewamy porcję oleju, smażymy do zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich
Karo in the Kitchenziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje) -4-5 jajek -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany -sol, pieprz SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja
PychaDaniagęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika 2 łyżki masła Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu około
królestwo garówprzepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje nie wymagały wstępnego gotowania ) nadziewamy przygotowanym farszem i układamy
Smakowite Daniawędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka
Kuchnia z widokiem na ogródPotato soup with meatballsSkładniki.4 ziemniaki1 marchewka1 cebula1/4 selera korzeniowego1 łyżka masłapieprzsól Kulki mięsne z majerankiem.25 dag wołowiny zmielonej1 jajko1 cebulka1 łyżeczka majerankusólpieprzWykonanie.Wszystkie warzywa
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To
Gosia gotujeFLAWONOIDY , dlatego naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie w tym z wyglądu niepozornym ziarenku. Ok, wiedzą na temat kinły już się podzieliłam, teraz przepis na obiad :) Jakiś czas temu gotowałam komosę częściej, zazwyczaj z pieczarkami z patelni i świeżym szpinakiem , które to połączenie smakuje mi bardzo. Niestety, moim dzieciom już nie tak bardzo, więc komosa została wypchnięta przez ziemniaki (nawiasem(...)też ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsię robić. Mam na nią patent. Praktycznie wszystkie warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy(...)wrzącą wlewamy do garnka z warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości. Przyprawiamy zupę do smaku i dolewamy wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Ugotowaną podajemy w miseczkach z kleksem śmietany. Zupa ogórkowa - błyskawiczna
Pyza i SurówkaNaleśniki są dobre zarówno słodkie jak i wytrawne. Dziś przygotowałam z mięsem mieszanym i warzywami. SKŁADNIKI: naleśniki: 1,5 szkl. wody gazowanej 1,5 szkl. mleka
Kuchnia Beatymąki ziemniaczanej 250 g marchewki 3 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 łyżka masła koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości
R'n'G Kitchenoraz ziemniaki umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć
Ciastka - domowe słodkościmarchewkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki lub plasterki, a ziemniaki w grubszą kostkę. Dodać do cebuli. Wlać 1 szklankę wody i dusić około 5 minut, następnie dodać kapustę oraz pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą pieprzem i paprykami w proszku. Dusić do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówinnej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie do miękkości zielem
W kuchennym oknie Ewyblachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na pół i na ćwiartki. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grube krążki, z porem postępujemy tak samo (oprócz obierania). Warzywa układamy na blasze, delikatnie posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut. Gdy warzywa się podpieką wrzucamy je do bulionu i po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 15- 20 minut
Symfonia SmakówNiespodziewanie dostałam świeżego, wypatroszonego szczupaka, wielką, blisko 2-kilogramową rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego
Taste Of My Daywarzywna - opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobno pokrojonych ogórków 1 marchewka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 pietruszka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 mały kawałek selera, starty na tarce lub drobno pokrojony sól, pieprz, lubczyk Rozgrzej masło. Podsmaż ogórki (dość długo). Dodaj pozostałe warzywa. Zestaw z ognia i ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw). Gotuj do miękkości. Zmiksuj/zblenduj. Dopraw do smaku solą
Qlinarnie i Qlinarnieewentualne błonki. Pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkości i pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn. Do garnka wlać rosół, wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min.Następnie dodać pokrojone mięso
Mix smakuMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotujeczosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą
Stare Gary