marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:144/234)

Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną 219

niepalonej kawałek selera (350 g) 2 marchewki 1 większa pietruszka 1 czerwona cebula 1 cebula biała 20 dag pieczarek 1 pęczek koperku sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 2 łyżki oleju Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną - jak zrobić? Kaszę gryczaną zalej wodą, lekko posól i gotuj przez kilkanaście minut, aż zmięknie. Warzywa

Moje Qulinaria
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 465

opakowaniu, studzimy, drobno siekamy. Gotujemy makaron, odcedzamy, studzimy i kroimy go na centymetrowe kawałki.   W woku lub na patelni rozgrzewamy porcję oleju, smażymy do zrumienienia mięso z kurczaka. Sajgonki smażą się stosunkowo krótko, mięso w żadnym wypadku nie może zostać surowe! Przekładamy do miski. Znowu porcja oleju i podsmażamy kapustę z marchewką i grzybami, aż zmiękną. Dodajemy do nich

Karo in the Kitchen
SALATKA JARZYNOWA ( SMIECIUCHA)  248

ziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje)  -4-5 jajek  -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu  -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany  -sol, pieprz  SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja

PychaDania
Nogi z kaczki w żubrowej trawie 105

gęsi, skrzydełka, szyjka, 1 nieduża marchewka, kawałek (1/6 średniego) selera, 1/2 pietruszki, 2 średnie cebule, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, 1/2 szklanki wiśni ze słoika   2 łyżki masła Kości z gęsi podsmażyć w mocno rozgrzanym garnku z grubym dnem, dodać pokrojone warzywa, przesmażyć. Wlać wodę, tak aby przykryła kości. Dodać przyprawy, gotować na średnim ogniu około

królestwo garów
Cannelloni z mięsem mielonym + film 166

przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje nie wymagały wstępnego gotowania ) nadziewamy przygotowanym farszem i układamy

Smakowite Dania
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 239

wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek  * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka

Kuchnia z widokiem na ogród
Zupa ziemniaczana z pulpecikami mięsnymi 271

Potato soup with meatballsSkładniki.4 ziemniaki1 marchewka1 cebula1/4 selera korzeniowego1 łyżka masłapieprzsól Kulki mięsne z majerankiem.25 dag wołowiny zmielonej1 jajko1 cebulka1 łyżeczka majerankusólpieprzWykonanie.Wszystkie warzywa

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z filetem kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 193

Kurczak, jak już wcześniej wspominałam często gości na naszym stole.Podaję go z patelni, grilla czy  jak w tym przypadku jako składnik do sosu. To

Gosia gotuje
QUINOA Z WARZYWAMI W SOKU POMIDOROWYM. Właściwości odżywcze. 163

FLAWONOIDY , dlatego naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie w tym z wyglądu niepozornym ziarenku. Ok, wiedzą na temat kinły już się podzieliłam, teraz przepis na obiad :) Jakiś czas temu gotowałam komosę częściej, zazwyczaj z pieczarkami z patelni i świeżym szpinakiem , które to połączenie smakuje mi bardzo. Niestety, moim dzieciom już nie tak bardzo, więc komosa została wypchnięta przez ziemniaki (nawiasem(...)też ciągle się uczę... Wracając do przepisu - oczywiście nie sama komosa była obiadem, tylko jak w tytule, z warzywami w soku pomidorowym , a konkretnie robimy to tak: - 2 duże marchewki ścieramy na dużych oczkach tarki i rzucamy na rozgrzaną suchą patelnię, posypujemy łyżeczką papryki słodkiej w proszku , mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, - pół dużego selera ścieramy na tarce, dorzucamy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa ogórkowa - błyskawiczna. Łatwa zupa z ogórków kiszonych. 237

się robić. Mam na nią patent. Praktycznie wszystkie warzywa ścieram w robocie i dlatego robię ją błyskawicznie :) Zupa ogórkowa - błyskawiczna Składniki: słoik ogórków kiszonych wraz z odrobiną soku 3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula torebka ryżu łyżka masła łyżka oliwy ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra sól, pieprz Zupa ogórkowa - błyskawiczna Wykonanie: Cebulkę drobno kroimy i smażymy(...)wrzącą wlewamy do garnka z warzywami. Ogórki ścieramy tak samo w robocie na grubych oczkach. Gdy warzywa będą półmiękkie dodajemy do garnka ogórki i ryż wysypany z torebki. Gotujemy około 15 minut do miękkości. Przyprawiamy zupę do smaku i dolewamy wody z ogórków, żeby zupa była bardziej kwaśna i wyrazista. Ugotowaną podajemy w miseczkach z kleksem śmietany. Zupa ogórkowa - błyskawiczna

Pyza i Surówka
Naleśniki z mięsem 122

Naleśniki są dobre zarówno słodkie jak i wytrawne. Dziś przygotowałam z mięsem mieszanym i warzywami. SKŁADNIKI: naleśniki: 1,5 szkl. wody gazowanej 1,5 szkl. mleka

Kuchnia Beaty
Kluski śląskie z marchewkowym farszem 118

mąki ziemniaczanej  250 g marchewki 3 łyżki oleju  1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 łyżka masła koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości

R'n'G Kitchen
ZUPA RZODKIEWKOWA 133

oraz ziemniaki umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć

Ciastka - domowe słodkości
Młoda kapusta z soczewicą i ziemniakami 207

marchewkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki lub plasterki, a ziemniaki w grubszą kostkę. Dodać do cebuli. Wlać 1 szklankę wody i dusić około 5 minut, następnie dodać kapustę oraz pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą pieprzem i paprykami w proszku. Dusić do miękkości warzyw około 15 minut.   Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Smacznego Anulla

Fabryka pomysłów
Pasztet z fasoli z pieczarkami 199

innej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12  godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie do miękkości zielem

W kuchennym oknie Ewy
118. Zupa na rozpoczęcie wiosny, czyli krem z pieczonych marchewek z mleczkiem kokosowym. 207

blachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na pół i na ćwiartki. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grube krążki, z porem postępujemy tak samo (oprócz obierania). Warzywa układamy na blasze, delikatnie posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut.  Gdy warzywa się podpieką wrzucamy je do bulionu i po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 15- 20 minut

Symfonia Smaków
Szczupak z warzywami 206

Niespodziewanie dostałam świeżego, wypatroszonego szczupaka, wielką, blisko 2-kilogramową rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego

Taste Of My Day
Zupa szpinakowa 278

warzywna - opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa ze świeżych ogórków i murale ścienne 178

drobno pokrojonych ogórków 1 marchewka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 pietruszka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 mały kawałek selera, starty na tarce lub drobno pokrojony sól, pieprz, lubczyk Rozgrzej masło. Podsmaż ogórki (dość długo). Dodaj pozostałe warzywa. Zestaw z ognia i ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw). Gotuj do miękkości. Zmiksuj/zblenduj. Dopraw do smaku solą

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa ogórkowa zabielana 165

ewentualne błonki. Pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego kurczaka 341

kości i pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn.  Do garnka wlać rosół, wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min.Następnie dodać pokrojone mięso

Mix smaku
Ryba po grecku 893

Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z

Ala piecze i gotuje
Zupa gulasz 205

czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą

Stare Gary