marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:153/234)

Sałatka z gotowanych warzyw - klasyka 206

Coś, co zna chyba każdy - sałatka warzywna z majonezem. Uboczny produkt rosołów i wywarów. Robię ją rzadko, może dlatego , że był czas kiedy pojawiała się na

Stare Gary
Tofu w azjatyckim sosie słodko-kwaśnym 119

oleju. Marchewkę z papryką pokrój w kostkę, dodaj na patelnie, wlej trochę wody, passatę pomidorową i duś pod przykryciem przez kilka minut aż warzywa zmiękną. Tofu odsącz z nadmiaru wody i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny i przypraw. Ananasa obierz ze skóry i także pokrój na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć na patelnie i jeszcze chwilę gotuj razem. Podawaj

Mrs. Endorfina
Minestra di cavolo e riso 148

marchewki 2 gałązki selera naciowego 500 g kapusty włoskiej 200 g ryżu 1,2 l wywaru z flaków wołowych 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki parmezanu pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew i seler kroimy na cienkie plasterki. Kapustę grubo szatkujemy. Do garnka z bulionem wrzucamy warzywa ,zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy

R'n'G Kitchen
Pasztet z cielęciny z żurawiną 139

marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować

królestwo garów
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 205

Pyszny, zdrowy , sycący pasztet z soczewicy - bogaty w białko,   świetna alternatywa dla mięsnych wyrobów SKŁADNIKI (na keksówkę o długości.  30 cm) 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki  (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście(...)laurowe sól pieprz PRZYGOTOWANIE Soczewicę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy  3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczaczki - jajka faszerowane z curry 738

Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżki soli i studzimy. Odcinamy wierzch i delikatnie wyciągamy żółtka, która następnie ugniatamy dokładnie widelcem. Do żółtek dodajemy serek śmietankowy i dokładnie łączymy. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz curry. Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki. Dekorujemy robiąc oczy z ziaren czarnego pieprzu i dzióbek z marchewki

Pyry na Gaz
Fasola czarne oczko na obiad 205

czosnek marchewka seler- korzeń cebula sok pomidorowy- u mnie do picia -bez konserwantów, bez chemii. Zupa jest łatwa w przygotowaniu. Nie należy zapominać jednak o ważnej rzeczy- fasolę należy najpierw opłukać i zostawić na noc aby namokła. Wodę ,w której się moczyła należy wyrzucić! Usuniemy szkodliwe trójcukry. Wypłukać raz jeszcze filtrowaną wodą i zalać świeżą. Nastawić na gotowanie, posolić

Z Kuchni Do Kuchni
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 187

półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym

UgotujmyTo.pl
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 205

racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :)Składniki:250ml bulionu1 duży por1 średnia cebula 1 ząbek czosnku4 łyżki kukurydzy z puszki2 średnie ziemniaki1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wodysól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperekPrzygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło

Kitchens Alphabet
Gulasz z mortadeli 206

marchewki-2 papryki-3 ząbki czosnku-przyprawa warzywko-majeranek-przyprawa delikat do mięs-pieprz czarny mielony-olej do smażeniaMortadelę kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością olejui smażymy do zrumienienia. W tym czasie w drobną kostkę kroimy marchew, czosnek i paprykę.Fasolę płuczemy wodą i przekładamy do garnka, w którym będzie się gotowało całe danie.Gdy

Maminek kulinarny
Krem z jesiennych warzyw 237

jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża(...)bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie

pieprzny smaczek
Sandacz po polsku z wody. 192

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy  5 ziaren pieprzu  3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia  i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Zupa ziemniaczana z koperkiem 434

Zupa ziemniaczana to danie raczej pospolite. Wydaje się, że każdy ją zna, a jednak tak nie jest. Ostatnio została chyba trochę zapomniana. Warto ją przypomnieć bo

Praktyczna pl
Orientalny rosół z kaczki 181

niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody(...)kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne

dom-agi.pl
Pieczeń wołowa z multicookera 180

zaoszczędzić dużo czasu w kuchni, co ważne, gdy się pracuje zawodowo, tak jak ja. Multicooker to proste w użyciu wielofunkcyjne urządzenie, które zastępuje  szybkowar i w którym można gotować, dusić, smażyć, piec a nawet robić popcorn. Postanowiłam przygotować serię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w  mojej kuchni.  Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie(...)jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-).   Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej  olej do smażenia Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity