marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:157/234)

Zupa krem z buraków z kiełkami 207

ustach! Gęsta śmietana nadaje delikatności i aksamitnej konsystencji, a kiełki zaostrzają smak...  wychodzi naprawdę pyszna zupka. Zresztą sami sprawdźcie :) Składniki: 1,5 kg. buraków 2 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, sok z cytryny, cukier Dodatkowo: gęsta kwaśna śmietana kiełki rzodkiewki (można zastąpić np kiełkami brokułu) Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki(...)garnku rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy przygotowane warzywa i je podsmażamy (co chwila mieszamy i pilnujemy żeby się nie przypalały). Następnie zalewamy warzywa wodą tak aby były przykryte. Gotujemy pod przykryciem do momentu jak zrobią się miękkie (około 30 - 40 minut). Jak warzywa zmiękną to miksujemy (blendujemy) je na gęsty krem. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem do smaku

Jedzeniomania
Wykwintny rosół 152

szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora,   3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, sól, Mięso umyć, osuszyć. Z kurczaka odciąć kuper. Z korpusu kaczek również odciąć kuper i wyciąć tłuszcz. Tłuszcz można stopić i używać(...)smalcu do smażenia.   Włoszczyznę obrać, umyć. Cebulę przekroić na pół i opalić. Mięso włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą ( tak aby przykryła mięso), dodać przyprawy i włoszczyznę. Gotować na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Rosół przecedzić i dobrze go schłodzić aby zdjąć cały tłuszcz. Można sklarować – do zimnego rosołu wlać rozbełtane białka, mieszając gotować. Gdy się zagotuje

królestwo garów
Botwinka 129

Nowalijki już w sklepach :D trzeba korzystać Botwinka SKŁADNIKI pęczek botwinki (z bardzo małymi buraczkami) 1 średnia marchewka,  mała pietruszki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, kilka młodych ziemniaczków 1,5 litry wody  1 łyżka masła  sól, pieprz, koperek 2 łyżki śmietany szczypiorek i mozzarella (lub feta) Botwinkę dokładnie opłukać i drobno posiekać. Jeśli botwinka ma buraczki(...)należy je drobniutko pokroić tak aby ugotowały się w tym samym czasie co liście. Warzywa z włoszczyzny obrać i opłukać, gotować w wodzie do miękkości przez około pół godziny, dodając sól i pieprz do smaku. Wyjąć warzywa z wywaru, posiekać w kosteczkę, ponownie umieścić w garnku. Na patelni cebulkę zeszklić na maśle dodać posiekaną botwinkę, chwile dusić. Do garnka

MarciochaKucharzy
LUNCH BOX 168

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka lubczyku 1 łyżka czosnku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżka oleju rzepakowego kopytka

ClauditteMissCooking
Wegetariański żurek 256

smakował z jajkiem ugotowanym na twardo, pieczonymi ziemniakami (z lubczykiem i majerankiem), wędzonym tofu i wędzonym twarogiem (z Lidla). Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe lubczyk, majeranek ok. 250 ml zakwasu żytniego sól, pieprz szczypta wędzonej papryki Zagotuj około 2 litry wody, dodaj pokrojone w większe(...)kawałki warzywa (jeśli chcesz z tofu, to pokrój je w kostkę i wrzuć teraz), ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk, majeranek i gotuj aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj zakwas i cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wędzoną paprykę (i wyłów warzywa). Przed podaniem możesz dodać wędzony twaróg, jajko i pieczone ziemniaki. Przepis dodaję do akcji

Qlinarnie i Qlinarnie
No to klops! Ale z cukinią w środku :) 182

gotowanych jajec. Oto klops po małym tuningu ;) Do środka mięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z warzywami i żurawiną 222

Dania mięsne polecam na świąteczny obiad. Schab tak przyrządzony jest miękki, soczysty, smaczny, jednym słowem warto spróbować.SKŁADNIKI70 dag. schabu2 marchewki1/4 selera1/2 poraprzyprawa typu Staropolska1 cebula3

W kuchennym oknie Ewy
Wielowarzywna sałatka w zalewie octowej 193

proporcje można dobrać dowolnie.Skład naszej sałatki jest taki:-1 kg brukselki-1/2 kg fasolki szparagowej-czerwona i żółta papryka-30 dkg pieczarek-5-6 ogórków-3-4 marchewki-3 cebule   Zalewa:-9 szklanek wody-1,5 szklanki octu-3 łyżki soli-15 łyżek cukru-kilka ziaren ziela angielskiego   Do słoików po:-ząbku czosnku-szczypcie(...)Paprykę i ogórki kroimy w spore kawałki.   Marchew w słupki.   Fasolkę w kawałki, cebulę w "ósemki" a pieczarki w ćwiartki.   W dwóch garnkach gotujemy jednocześnie:-w jednym wodę do gotowania warzyw-w drugim zalewę Do garnka z wrzącą wodą wrzucamy marchew i fasolkę. Gotujemy 5 minut.Do garnka z wrzącą zalewą wrzucamy cebulę

Maminek kulinarny
Sajgonki z mięsem i warzywami 2942

Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione, że mi nie smakowały. Postanowiłam zrobić własne choć nigdy nie robiłam. Poczytałam w necie a i

Monia miesza i gotuje
Ciasto czekoladowo-marchewkowe 406

Wariacja na temat wszystkim znanego ciasta marchewkowego. Wersja dla fanów ciast czekoladowych.Osobiście ciasto przypadło mi do gustu bardziej niż jego klasyczna wersja.Pyszne, wilgotne i bardzo

Mania Gotowania
MIELONE Z MIĘSA Z ROSOŁU 276

kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy: sól, pieprz, koperek, musztardę, trochę przyprawy do kurczaka. Gotowane mięso jest bardzo delikatne w smaku, więc musimy je dość mocno przyprawić. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe klopsiki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron(...)każdym klopsiku układamy wiórek sklarowanego masła, przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy, aż masełko wsiąknie w klopsy wzbogacając ich smak.  U mnie z purre ziemniaczanym  z szynką i marchewką (przepis  TUTAJ), ogórkiem i czerwoną zasmażaną kapustą

Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KURCZAKA W SOSIE POMIDOROWO-OGÓRKOWYM 271

podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz białą część pora. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso, mieszamy podsmażając ze wszystkich stron. Kiedy mięsko jest już podsmażone dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę i zalewamy zawartość patelni bulionem (ew. wodą) i  sokiem pomidorowym. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Po tym czasie mięso powinno już być(...)Ogórki kiszone ścieramy na tarce na oczkach i dodajemy do gulaszu. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i papryką. Łyżkę mąki zalewamy 1/4 szkl wody, rozrabiamy i wlewamy do gotującego się gulaszu. Na koniec dodajemy śmietanę zahartowaną w odrobinie sosu.Podajemy z ryżem, kaszą jaglaną lub pełnoziarnistym makaronem

Walijskie Pichcenie
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 267

Składniki: 500 ml bulionu drobiowego3/4 szkl napoju migdałowego Alpro350 g marchewki1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej1/2 cebulioliwa z oliwek szczypta białego

kolorowotorcikowo
Żurek Wielkanocny 158

słowackiej oraz innych Słowian północnych. Bywa zabielana mlekiem albo śmietaną (żur postny), lub przygotowana w połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny(...)łyżka octu 1 szklanka śmietanki 12% 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku 100 g masła sól * - na wywar warzywny składać się będzie:  2 marchewki 1 natka pietruszki 1 pietruszka ćwiartka selera 1 por 1 cebula **- zakwas na żurek 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000, często oznaczana jako żurkowa  1/2 szklanki otrębów owsianych

ClauditteMissCooking
Sos boloński 185

W sumie mogę powiedzieć, że to jest moja wariacja na temat sosu bolońskiego, na pewno pewnego dnia postaram się przygotować oryginalną wersję tego klasyku, ale póki

dom-agi.pl