pierogi - 9067 przepisów (strona:157/605)

Hreczkowskie ravioli z rukolą i boczkiem 141

siku z Młodszym, a to znowu zrobić herbatę lub pobawić się w chowanego. Mycie rąk za każdym razem jest dla mnie mega upierdliwe, dlatego zazwyczaj za lepienie pierogów zabieram się wieczorami, a nawet nocami, kiedy całe towarzystwo już śpi i wiem, że nikt mnie od tego zajęcia nie oderwie. Podobnie było z tymi ravioli. Dzieci poszły spać, a Matka(...)kolejny przepis, który niewątpliwie będzie jednym z moich ulubionych. Zapytacie czemu niby?! Ale jak tylko przygotujecie sam farsz i spróbujecie go, nie będziecie mogli doczekać się efektu końcowego! Po pierogach ruskich, to nadzienie zdobywa moje serce i sprawia ogromną przyjemność moim kubkom smakowym. Szczypta naturalnych przypraw z dodatkiem czosnku, bez zbędnych ulepszaczy i chemii jest w tym wypadku przysłowiową

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi podlaskie 224

Smak z dzieciństwa takie pierogi robiła moja babcia robi mój tato i mama i teraz robię i ja . Mężowi posmakowały, zniknęły jako pierwsze córka woli z serem ale może kiedyś jeszcze się przekona. Składniki: około kilograma ziemniaków 2 duże cebule 20-30 dag boczku wędzonego (może być też kiełbasa) majeranek szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku Boczek kroimy(...)oczkach, odciskamy na sicie. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż ziemniaki zsinieją (usmażą się) i będą szkliste. Na koniec doprawiamy dobrze solą i pieprzem. Farsz studzimy i napełniamy nim pierogi. Ciasto na pierogi zawszę robię z tego przepisu . Podajemy ze skwarkami i tłuszczem lub odsmażane. Smacznego

Mam apetyt na ...
Wigilijne pieczone pierożki z kapustą i pieczarkami 912

Pierogi to tradycyjne świąteczna potrawa której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, nadziane pieczarkami i kiszoną kapustą są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej.   Składniki:   Ciasto: 250g mąki 4g suszonych drożdży 1/2  łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajka 100g  masła extra 100ml mleka   Farsz: 400g pieczarek 200g kapusty kiszonej(...)ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około   2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Gryczane pierogi z twarogiem i ziołami 101

Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej i Jagną Niedzielską przygotowałyśmy kilka świątecznych potrwa, w bardziej zdrowym wydaniu. Miałam możliwość przygotować gryczane pierogi z twarogiem i ziołami. Wieloletnie doświadczenie w lepieniu pierogów bardzo się przydało i nieskromnie przyznam, że naszej Continue reading... Artykuł Gryczane pierogi z twarogiem i ziołami pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Wigilijne pieczone pierożki z pieczarkami 883

Pierogi na rodzinnym, świątecznym stole są tradycją, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Kruche, wypełnione pieczarkowym farszem są idealne do świątecznego czerwonego barszczu lub zupy grzybowej. Składniki: Ciasto: 500g mąki 8g suszonych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 jajka 200g   masła extra 200ml mleka Farsz: 1kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 70g topionego(...)podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około   2 - 3 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm   wyciąć kółka, nałożyć farsz i zlepić pierogi. 4. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.   Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 108

Pierogi z mięsem najlepsze robi moja Mama 😉 specjalnie z myślą(...)nich gotuje mięso (zazwyczaj mieszane). Potem na bulionie po nim jest zupa, kapuśniak czy co tam wymyśli, a z mięsa robi farsz do pierogów. Ale w tym farszu jest… Artykuł Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik

Kolorowy Przepisownik
Najlepsze polskie przepisy 207

najpopularniejsze polskie przepisy , które znajdziecie na blogu. Fasolka po bretońsku Kluski śląskie Bigos Knedle ze śliwkami Kogel mogel z kakao Buraczki tarte Kopytka Kotlety mielone Marchew na gęsto Pierogi z jagodami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Proziaki Sałatka jajeczna Sałatka(...)ziemniaczana z majonezem Schab w sosie Schab w sosie czosnkowo - cebulowym z kaszą gryczaną Kompot jabłkowo - śliwkowy Kompot z jabłek Kompot mirabelkowy Kompot z suszonych owoców Kompot jabłkowo - śliwkowy Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierogi ruskie Ogórki małosolne z czarnuszką i ostrą papryką Ogórki małosolne w plasterkach Ogórki małosolne z koperkiem Ogórki małosolne z czarnuszką Ogórki małosolne

Moja smaczna kuchnia
PIEROŻKI ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI W SOSIE DYNIOWO-POMIDOROWYM 135

ilość. Danie jest pracochłonne, dlatego jego przygotowanie polecam rozłożyć w czasie. Jednego dnia zrobić sos i farsz, a w kolejnym dniu sklejać pierożki.  SKŁADNIKI / 6 PORCJI CIASTO NA PIEROGI , np. z TEGO przepisu FARSZ 150 g szpinaku świeżego lub mrożonego 200 g (1/2) brokuła  200 g twarogu (najlepiej ricotty) 50 g gorgonzoli 1 cebula  2 ząbki(...)minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. jeśli sos jest bardzo rzadki, można go chwilę pogotować bez przykrycia, aż lekko zgęstnieje. PIEROŻKI: Przygotowujemy ciasto na pierogi i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek i szklanką wycinamy kółka. Układamy pełną łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i dokładnie

cool and minty
Rosół z pierożkami 134

ugotowaniu warzywa i mięso wyjąć. Rosół przecedzić przez sito, dodać pokrojoną marchewkę , doprawić do smaku solą* i pieprzem . *jeśli chcemy, żeby rosół był klarowny, solimy go dopiero po ugotowaniu. Pierogi:   2/3 szklanki mąki pszennej (+ do podsypywania) 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 150ml gorącej wody 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju mięso z rosołu (obrane z kości(...)suche, dolać trochę bulionu. Farsz doprawić do smaku. Ostudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać kółka (u mnie o średnicy 6cm), na każde nakładać nadzienie, zlepiać i układać na oprószonej mąką stolnicy. Pierogi wrzucać do gotującej się osolonej wody, gotować ok minuty po wypłynięciu.  Ugotowane pierogi osączyć na durszlaku, wyłożyć do talerzy zalać gorącym rosołem, posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Obiad gotowy
Pierogi z jagodami – smak lata 108

Pierogi z jagodami, zwłaszcza tymi, które zebrało się własnoręcznie smakują wybornie! Chociaż nie jestem fanką pierogów na słodko to te są najlepsze na świecie! Do tego trochę słodkiej śmietanki i mamy pyszny obiad i deser w jednym.     Składniki: 400 g mąki 1 jajko ¾ szklanki wody sól jagody 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej śmietana(...)osłodzona cukrem   Wykonanie: Na stolnicy z podanych składników wyrobić Czytaj dalej... Artykuł Pierogi z jagodami – smak lata pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pierogi z jagodami 131

Składniki: (około 50 szt. pierogów)   2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju 2 żółtka 3/4 szkl. gorącej wody 1 litr jagód (świeżych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru Do podania kwaśna śmietana cukier sos cynamonowy (czytaj niżej) Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. W kopcu z mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółta oraz(...)możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta kółka (od szklanki lub większe, ja robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego). Zlepiaj pierożki zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij jeden pierożek i spróbuj czy ciasto jest już miękkie). Pierogi podawaj gorące

Delicious Place
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 265

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czebureki z mięsem 163

ukraińskiej, tylko z krymsko-tatarskiej, a sama nazwa w języku krymsko-tatarskim brzmi çüberek i w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'surowy pieróg'. Zapewne podróżując po krajach arabskich czy śródziemnomorskich spotkaliście pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği(...)pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę

Obiad gotowy
Pierogi ziemniaczano ogórkowe 5 XL 132

lodówki na min. 30 minut. -- Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła  na prawie 20 cm średnicy. -- Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi.  Gotujemy 3 min. od wypłynięcia i hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty. No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca. Jeżeli zostało(...)trochę ciasta, to możemy zrobić z niego kluski. -- Pierogów 5 XL wyjdzie ~15 szt. Serwujemy odsmażane na patelni. Smacznego

chleba naszego
Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym 161

Zachciało mi się pierogów ze słodkim farszem i znalazłam w szafce dżem z kawałkami brzoskwiń, pomysł sam się zrodził. Dzięki temu powstały pyszne, i na słodko pierogi razowe. Polałam je również rozgrzanym dżemem brzoskwiniowym i to był super pomysł, polecam. Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie