pierogi - 9277 przepisów (strona:157/619)

Pierogi z wędzonym twarogiem i ziemniakami 15

Wędzony twaróg świetnie podkręca smak tych pierogów. Obawiałam się, że sama będę musiała je jeść, bo normalnie nikt w domu nie chyci się wędzonego twarogu. Ale okazało się zupełnie inaczej. Wszyscy zjedli te pierogi z wielkim smakiem.  Składniki:  Ciasto:  3 szklanki mąki pszennej  1 szklanka ciepłej wody  1 małe jajko sól(...)pieprzu do smaku i wymieszać.  3. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić pod przykryciem na 10-15 minut. Rozwałkować, wycinać krążki i nakładać farsz. Dokładnie zlepić pierogi.  4. Ugotować w lekko osolonym wrzątku do wypłynięcia.  5. Podawać wedle życzenia, my najbardziej lubimy z topionym masłem, świetnie smakują też odsmażane na patelni.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani
PIEROGI PIECZONE KEBABOWE 16

Dzisiaj polecam bardzo smaczne pierogi drożdżowe z farszem kebabowym. Mięciutkie i pachnąca idealne na obiad i nie tylko.         SKŁADNIKI :  50 g drożdży  1 łyżeczka cukru  1 i 1/2 szklanka mleka (szklanka ma pojemność 250 ml ) 2 jajka  1/2 szklanka oleju  800 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli(...)cebula 300 g pieczarek  sól i pieprz do smaku  1/2 puszka kukurydzy   1 mała czerwona papryka 100 g żółtego sera  1 jajko do posmarowania pierogów  PRZYGOTOWANIE :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe, następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy aż wyrośnie.    Mięso kroimy na kawałki i podsmażamy z warzywami i przyprawami

Kulinarne Fantazje Marioli
Pierogi leniwe z owocami 31

jesteśmy dziećmi. No i każdy z nas ma w sobie trochę z dziecka 😉 Dlatego w Dzień Dziecka warto rozpieścić wszystkie dzieci, te małe i duże, choćby obiadem na słodko. Pierogi leniwe z owocami - przepis Do przygotowania pierogów będą Ci potrzebne: 500g twarogu półtłustego, 2 jajka, 100g mąki pszennej tortowej, 2 łyżki masła, szczypta soli, ulubione owoce. 1. Twaróg(...)sztywną pianę, po czym dodaj ją do masy serowej i delikatnie wymieszaj. 3. Blat oprósz mąką, wyrób na nim ciasto, zrób z niego rulonik i pokrój w romby. 4. Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku. Zamiast podawać z uprażoną w maśle tartą bułką  polej łyżeczką masła i dodaj ulubione owoce

Z notatnika dietetyka
Goutie 56

Goutie to oczywiście smażona wersja chińskich pierogów — jiaozi — wkrótce. Niezwykle smaczne pierogi z północnych Chin, o których pierwsza wzmianka pojawiła się już za czasów dynastii — Song, 960 r. do 1279 r. Jak widzisz mój drogi czytelniku, mają te pierożki już troszkę lat. Goutie najczęściej są nadziewane mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, szalotka, winem Shaoxing, imbirem, olejem sezamowym i oczywiście(...)będą kiedyś indziej… Po czwarte podsyp powierzchnię roboczą mąką, połóż jedną z kulek i rozwałkuj, ale nie na koło tylko, lekki owal. Po piąte nałóż farsz i zwiń pieroga, ale zamykając go, zostaw na bokach malutkie otwory. Po szóste rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej olej arachidowy i połóż goutie, smaż je z jednej tylko strony, dość mocno, nawet bardzo

RafalCook
Pierogi z kapustą. 98

większej miski lub na stolnicę . Do mąki dodajemy jajko, sól oraz wodę . Wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję . W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Ciasto na pierogi powinno być niezbyt twarde i elastyczne, wyrabiamy je, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy wałkiem na stolnicy od czasu do czasu podsypując lekko mąką , aby nie kleiło się(...)powinno mieć grubość około 2 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty ( około 7x7 cm ) lub wykrawamy kółka. Nakładamy na kawałek ciasta trochę przygotowanego farszu i dokładnie zlepiamy palcami brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą na cedzaku. Podajemy gorące polane smalcem ze skwarkami lub oliwą z oliwek. Z tej porcji wyjdzie nam około

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi ruskie wg Ani Starmach 48

Przepisy kulinarne nie mogą być politycznym sporem nawet gdy wojna za miedzą. Przepisy kulinarne są ponad podziałam i są kulturą jedzenia. Pierogi ruskie to danie pochodzące z kuchni polskiej i ukraińskiej. Ich nazwa wzięła się od Rusi Czerwonej - historycznej krainy na północno - zachodniej Ukrainie oraz w południowo - wschodniej Polsce. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pierogi które poleca(...)Ania Starmach. Mnie urzekły więc polecam. Pierogi ruskie przepis. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierożki empanadas z wołowiną 51

się zredukuje, mięso powinno przestać mieć płynne części a być zwartym mięsnym sosem. Wtedy dodaj do mięsa drobniej pokrojone papryczki jalapeno i wymieszaj. Sos mięsny wystudź nieco przed lepieniem pierogów. Ciasto wyciągaj po 1 części z lodówki, na blacie z odrobiną mąki rozwałkuj na placek 1-2 mm, trochę grubiej niż nasze polskie pierogi. Wykrawaj okręgi, na środku(...)układaj porcję sosu mięsnego i zamknij podobnie jak pierogi. Uwaga, sos mięsny może nieco barwić i być niesforny podczas lepienia, zatem nie nakładaj go bardzo dużo, z wyczuciem. Po zalepieniu brzegu jeszcze raz dociśnij obrzeże i zrób końcowe dociskanie za pomocą widelca. Dzięki temu nic nie wypłynie. Przygotowane empanadas układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmaruj

nietylkopasta.pl
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka 52

Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żuków, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Jeśli jedliście kiedyś pierogi z kaszanką, wiecie już, jakie są smaczne i nie muszę Was przekonywać do tego pomysłu. Jednak uszka z kaszanką podane z czerwonym barszczem to jeszcze wyższy poziom. Zaskakujące, jak te dwa mocne smaki pasują do siebie – wyrazisty smak kaszy gryczanej(...)odrobiną soli. Farsz mieszamy, żeby był bardziej zwarty. Z mąki, jajka, wody z mlekiem i soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy je cienko i wykrawamy kółka nieco mniejsze niż na pierogi. Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy uszka jak pierogi i łączymy ze sobą 2 końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Uszka podajemy z gorącym

Trzeci talerz
Greckie pierogi z serem tiropitakia 52

Pierogi z ciasta filo wypełnionego farszem z sera lub mieszanki serów, pokrojonego na kawałki, złożonego w trójkąty i upieczonego. GRECKIE PIEROGI Z SEREM SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta filo (jeśli mrożone rozmroź je najpierw według wskazań na opakowaniu); 150 gramów dobrej jakości sera feta; 150 gramów dojrzewającego sera twardego (u mnie kreteńska grawiera); 1-2 jajka; 1 duża... Artykuł(...)Greckie pierogi z serem tiropitakia pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Greckie pierogi z serem tiropitakia 56

Pierogi z ciasta filo wypełnionego farszem z sera lub mieszanki serów, pokrojonego na kawałki, złożonego w trójkąty i upieczonego. GRECKIE PIEROGI Z SEREM SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta filo (jeśli mrożone rozmroź je najpierw według wskazań na opakowaniu); 150 gramów dobrej jakości sera feta; 150 gramów dojrzewającego sera twardego (u mnie kreteńska grawiera); 1-2 jajka; 1 duża... Artykuł(...)Greckie pierogi z serem tiropitakia pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Pierogi z bobem z prawdziwą bryndzą 37

PIEROGI Z BOBEM SKŁADNIKI 500 gramów świeżego bobu; 200 gramów prawdziwej bryndzy; 100 gramów naturalnego serka śmietankowego; garść startego, twardego sera żółtego (u mnie polski Rubin); listki świeżej mięty; cytryna; 400 gramów mąki pszennej; 1 jajko; oliwa z oliwek; sól, pieprz; przepis na pierogi z bobem z prawdziwą bryndzą Artykuł Pierogi z bobem z prawdziwą bryndzą pochodzi

Kuchnia Tomka
Pierogi z serem i rodzynkami na słodko 49

PIEROGI Z SEREM SKŁADNIKI 800 gramów dobrego półtłustego twarogu; 3 łyżki brązowego cukru; 2 łyżki gęstej, kwaśnej, 18 % śmietany; garść rodzynek; szklanka soku pomarańczowego; 2 łyżeczki esencji waniliowej (lub laska wanilii); 500 gramów mąki pszennej; 1 jajko; około szklanki mleka; sól; przepis na pierogi z serem i rodzynkami Artykuł Pierogi z serem i rodzynkami na słodko pochodzi

Kuchnia Tomka
Pierogi z truskawkami przepis babci 45

PIEROGI Z TRUSKAWKAMI SKŁADNIKI 40 sztuk ładnych, słodkich, o zbliżonej wielkości truskawek; 400 gramów mąki pszennej; 1 jajko; pół łyżeczki soli; 1 łyżka oliwy; przepis na pierogi z truskawkami Artykuł Pierogi z truskawkami przepis babci pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Pierogi z dorszem i speckiem 47

PIEROGI Z DORSZEM SKŁADNIKI filet z dorsza o wadze 700 gramów; 50 gramów specku lub szynki dojrzewającej; pęczek świeżego koperku; 1 mała cebula; 2 wiejskie jajka; 1 kajzerka; 400 gramów mąki pszennej; oliwa extra vergine; sól, pieprz; przepis na pierogi z dorszem i speckiem Artykuł Pierogi z dorszem i speckiem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Pierogi z kaszą gryczaną i serem 44

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ SKŁADNIKI 200 gramów kaszy gryczanej; 1 duża cebula; 1 łyżka smalcu wieprzowego lub gęsiego; 100 gramów twarogu lub sera z niebieską pleśnią według wyboru; łyżeczka musztardy Dijon; szklanka mąki pszennej; płaska łyżeczka soli; łyżka oliwy; sól, pieprz; przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pierogi z kaszą gryczaną i serem pochodzi

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania