cierpliwości do ich lepienia Podziwiam osoby, które potrafią zrobić ponad sto malutkich, kształtnych pierożków, ja do wykrawania ciasta wzięłam największą szklankę jaką miałam Składniki (na ok 40 dużych pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml wrzątku • łyżka oleju Farsz: • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego • 150 g pieczarek • niewielka cebula • jajko • sól, pieprz •masło Przygotowanie(...)ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem – wychodzi ładny wzorek :)) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wkładamy do wrzątku partiami i gotujemy około minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię (chyba, że zrobiliśmy je z grubego ciasta, wtedy trochę dłużej). Odławiamy je łyżką cedzakową. Gotowe pierogi
e-PrzepisyKulinarneparówki cielęce (cysorskie paluszki cielęce), - pierogi swojskie. Wędliny i garmażerka produkowane są we własnej masarni Bacówki , w miejscowości Rajbot w Małopolsce. Wędliny z tradycyjnej wędzarni, domowe, ręcznie robione pierogi, krokiety, naleśniki i przetwory prosto ze spiżarni, to znak rozpoznawczy Bacówki . Wszystkie produkty, przygotowywane są według starych, dobrze sprawdzonych receptur. Smak i aromat wędlin z Bacówki , to przede wszystkim(...)Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska. Idealne dla dzieci jak i dla osób będących na bezglutenowej diecie. Nie zawierają glutenu ani konserwantów czy dodatków chemicznych. * pierogi swojskie - moje największe zaskoczenie. Oczywiście pozytywne. Nigdy, ale to przenigdy, nie jadłam pierogów z ziemniaczano-kiełbasianym nadzieniem. Pierwszy kęs zaskakujący i szokujący - to jest dobre! Przepyszne! Mogę się
CookYourselfkońcu zrobiłam je w domu. Mąż był prze-szczęśliwy i zjadł konkretną ich ilość :) Podobno niewiele im brakowało do ideału babcinego. Wiadomo, że smaki babcine są ciężkie do dogonienia ;) 'pierogi ruskie / z ziemniakami i białym serem' Składniki: - ciasto na pierogi zrobione wg tego przepisu (połowa porcji) * farsz: - 250g białego sera średniotłustego - 250g ugotowanych ziemniaków - 1 średniej wielkości(...)biały ser przecisnąć przez praskę. Dodać podsmażoną cebulę i doprawić do smaku (farsz nie może być mdły). Ciasto przygotować wg przepisu , następnie rozwałkować i wycinać krążki (wielkości standardowej szklanki). Pierogi nadziać farszem (ok.1 czubata łyżeczka) i wrzucać na gotujący i osolony wrzątek. Od wypłynięcia gotować ok 3 minut. Podawać z zimną śmietaną. Smacznego
CookYourselfżeby mieć całościowy obraz Pizzeri zamówiliśmy z każdej kategorii po daniu (no dobra przy pizzy zatrzymaliśmy się na dłużej - wybraliśmy firmową Stopiątkę, Bosto i Rimini, makaron - Zbójnicki i pierogi ze szpinakiem). Po skompletowaniu menu - czas na zapłatę i weryfikację. Plusem Pizzy Portal jest różnorodność płatności - karta płatnicza, przelew, gotówka i karta payback. Po wypełnieniu wszystkich danych, akceptujemy warunki(...)zamian mieliśmy dostać 10 zł rabat na kolejne zamówienie. Miło z Pana strony, ze nas poinformował. Jak powiedział, tak się zjawił. Razem z kolegą przynieśli gorące pizze, makaron i pierogi. W zamian za opóźnienie, dostaliśmy wspomniany rabat i sok. Duży plus dla Pizzerii za dbanie o dobro klienta. Teraz przyszła pora na degustację. Wszystko wyglądało mega apetycznie
CookYourselfchcieć to móc ;) 4. Zmniejsz nakładane porcje i zwolnij tempo Przyjęło się, że podczas kolacji wigilijnej powinniśmy skosztować wszystkiego. A tu niestety - 3 kawałki ryby, 10 pierogów i zero miejsca na resztę. Znacie to? Polecam więc prosty trik. Jeśli weźmiecie mniejszy talerz, to i nałożona porcja będzie mniejsza. A jeśli pierogi wyjątkowo posmakowały, to przecież zawsze(...)można do nich wrócić (co jak co, ale pierogów na Święta nie robi się mało, więc nie zabraknie :)). Z tym, że po skosztowaniu całej reszty potraw niekoniecznie będziecie mieć na nie miejsce :) pamiętajcie, że umiar to podstawa (tak, wiem, czasami ciężko się oprzeć!). Jeśli dbacie o swoje brzuszki, to właśnie ze względu na nie ważne jest wolniejsze
KatsuumiSmaczne, klasyczne pierogi z mięsem i skwarkami zagościły dzisiaj na moim stole. Proste w przygotowaniu a zarazem sycące mogą stanowić danie główne . Zapraszam do wypróbowania. składniki na 24 pierogi ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej jajko 2/3 szklanki gorącej wody(...)mąki . Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek na stolnicy wysypanej mąką i wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Pierogi podajemy ze skwarkami
Smakowite DaniaDziś szybko, w wielkim biegu z awarią samochodu w tle. Pierogi z ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy(...)minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie do jego rozciągania wałek nie powinien być potrzebny. Gdy ciasto będzie cieniutkie, wykrawamy szklanką koła i każde nadziewamy naszym farszem. Lepimy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie z łyżką oliwy przez dwie minuty od wypłynięcia. Farsz: -puszka ciecierzycy -por -oliwa -pieczarki -wino białe półwytrawne -sos sojowy -pieprz -sól Ciecierzycę gotujemy
BaRepasznaczy, że wychodzi z nas leń. Ba, my to robimy z dobroci serca. Dlaczego? Bo właśnie w ten sposób litujemy się nad uszami facetów, którzy przy lepieniu pierogów słyszą wiele i uciekają wzrokiem na widok wałka. Tak więc nie z wrodzonego "niechcemisię", a z łaski/zaradności/oszczędności zrobiłyśmy LENIWE. By jednak słowo to nie miało negatywnego wymiaru(...)się bardziej wysilić. Dokładnie szare komórki musiały chwilę popracować i palec wskazujący, który pokazywał portfel przy słowach "Wiktor, idź po sklepu po bataty TERAZ". Wyszły więc nam kreatywne leniwe pierogi z batatów. Pomarańczowe i zupełnie inne w smaku. SKŁADNIKI: - 2 bataty (średniej wielkości) - kostka sera białego - mąka ziemniaczana 250g - mąka bezglutenowa chlebowa ( w zależności od potrzeb) WYKONANIE: bataty gotujemy
Wypisz WymalujCiasto rozwałkować dość cienko , wykrawać równe kwadraty nakładać po łyżce lub łyżeczce farszu , zlepiać najpierw rogi po ukosie a potem boczki . W garnku zagotować wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować jeszcze około 4 minut od wypłynięcia. Pierogi wyłożyć na sito i przelać zimną wodą. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła , dodać 2 cebulki pokrojone w kostkę , przyprawić(...)vegetą i podsmażyć. Polać pierogi . Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych produktów z Piątnicy http://piatnica.net
Sama słodycz i szczypta chilipracy i przywołały ciekawe wspomnienia.Śpików po kolana, kolan w strupach,gatków z łatką na łacie... Kiedy byłam mała i jezdziłam na wieś do babci, a mama robiła pierogi bądz po prostu makaron lub chleb, podkradaliśmy kawałki ciasta ...i kładliśmy na blasze pieca chlebowego, u babci w kuchni. Powstawał tzw. podpłomyk,wychopień(...)wychopieniek. Jakież to było dobre . Prymitywny wypiek tak zapadł mi w pamięć , że sobie o nim przypomniałam...wczoraj,patrząc na folkowy wzór mojego wałka. Zagniotłam ekspresowo ciasto jak na pierogi .Przepis na idealne pierogi znajdziecie TUTAJ Uprzednio nagrzałam piekarnik do 200 stopni. Rozwałkowałam ciasto jak na pierogi zwykłym wałkiem, by następnie przejechać kurpiowskim wałeczkiem STODOLA
Z Kuchni Do KuchniPierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE: wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę(...)wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję pierogi wcześniej, dlatego po ich przygotowaniu rozkładam na tackach, zamrażam pojedynczo i zamrożone wkładam do woreczków, gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz
Kuchnia Beatyżółtka Farsz: 2 ćwiartki z kurczaka, 1 kg. kiszonej kapusty 1 średnia cebula 2 łyżki ojeju sól, pieprz, słodka i ostra papryka WYKONANIE Przygotowywanie farszu do pierogów najlepiej zacząć dzień wcześniej od ugotowania mięsa oraz kapusty kiszonej. Następnego dnia wyjmujemy z rosołu mięso. Odciskamy dobrze kapustę, Mięso obieramy dokładnie z kości i skór. Przekręcamy przez(...)wykrawamy krążki Na środek każdego z nich nakładamy niewielką ilość farszu i zalepiamy dokładnie brzegi, Odkładamy na ściereczkę, a drugą przykrywamy, by nie wyschły. Gotujemy po kilkanaście pierogów w dużej ilości osolonego wrzątku. Po wrzuceniu do garnka mieszamy, by nie przywarły do dna – Od wypłynięcia pierogów na powierzchnię gotujemy ok. 3 min. Podajemy gorące
W kuchennym oknie Ewyelastyczne i kurczy się po rozwałkowaniu, przed nałożeniem farszu należy je lekko rozciągnąć palcami Przepis na klasyczne ciasto na pierogi Czas przygotowania: 10 minut Składniki (na ok. 100 pierogów): 3 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 szklanka letniej wody Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, na środku kopca tworzymy wgłębienie. Sól rozpuszczamy w wodzie(...)wrzątek i wyrabiając początkowo ciasto za pomocą drewnianej gałki lub łyżki. Źródło tekstu i filmiku ( KLIKNIJ ) zapraszam na stronę tej Pani. Farsz numer 1. Na tradycyjne pierogi Ruskie 250 g sera twarogowego półtłustego 300 g ziemniaków 3 cebule pieprz i sól 50 g masła Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną
ClauditteMissCookingciasta do pierogów na pewno nie jedliście:) Farsz oczywiście dowolny, u mnie mięsno- warzywny. Proste w wykonaniu i bardzo dobre;) Polecam bardzo;) Składniki ciasto do pierogów: 150 dag ziemniaków 3/4 kostki masła 15 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 szczypty soli 3 szklanki mąki 100 ml ciepłej wody(...)farsz. Do farszu dodać wymieszany z koncentratem ser żółty oraz fetę, gotować do czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki Ani