pierogi - 9067 przepisów (strona:147/605)

Pierogi z boczkiem i twarogiem 152

Jeśli znudziły wam się standardowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami czy ruskie, to polecam ten przepis na pierogi z farszem z boczku wędzonego, twarogu i cebuli. Podajemy ze śmietaną, podsmażona cebulką, pyszne są również na drugi dzień, podsmażone na maśle. Składniki: Ciasto: 400 g mąki pszennej 220 ml wody łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki kurkumy (jeśli(...)chcemy uzyskać żółty kolor pierogów) Farsz: 400 g boczku wędzonego 270 g białego sera półtłustego łyżka śmietany 18% 2 cebule sól, pieprz Przygotowanie Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju, dodajemy boczek i podsmażamy kilka minut, następnie wsypujemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Ser rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną

e-PrzepisyKulinarne
Krótka seria - Wrocław - Łubu Dubu 156

możemy zjeść tatara z żółtkiem (!), flaczki teściowej czy wielkopolską potrawę zwaną gzikiem. Za 12 zł zjemy już normalny obiad - od kurczaka, po wieprzowinę i pierogi radzieckie ze śmietaną ("pierogi inspirowane kuchnią naszych Wschodnich Przyjaciół"). W "karcie" za 16 zł znajdziemy nieco inne dania, mniej lub bardziej kojarzone z PRLem, bo choćby pierś z kurczaka panierowana z brzoskwinią zapiekana(...)cebulką. Smakowite, a za śledziami na ogół nie przepadam.  Pora karmienia czyli obiad. Wracamy do Łubu Dubu na obiad. Zamawiamy schabowego z zasmażaną kapustą, placki ziemniaczane ze śmietaną, pierogi radzieckie ze śmietaną oraz żeberka. Trzy placuszki za 8 zł to w porządku przekąska, trochę mało śmietany ale wtedy widocznie nie przelewało się. Same placki o dziwo dobre, porządnie

Right Behind The Kitchen
Pierogi ruskie z serkiem topionym . 136

Witajcie :) moje dzieci miały dzisiaj zachciankę na pierogi ruskie , pyszne mięciutkie z dodatkiem serka topionego , często dodaję go właśnie do pierogów , podkręca fajnie smak farszu :) Jeśli macie ochotę na michę pierogów to zapraszam :) Składniki na ciasto według Ewy Wachowicz  : ½ kg mąki 1 jajko ok. 1 szklanki gorącej wody 1 łyżka masła  szczypta soli(...)smaku Vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać. Ciasto rozwałkować na 2, 3 mm , wycinać koła , nakładać farsz i w koło dobrze zlepiać. W garnku zagotować osoloną  wodę , wrzucać partiami pierogi , gotować około 4  minut od wypłynięcia . Następnie przekładamy na sitko i przelewamy zimna wodą . Pierożki można polać masłem z usmażoną  cebulką , lub podawać ze śmietaną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi razowe 168

Pierogi w ciekawym wydaniu. Ciasto z mąki razowej a w środku farsz z ziemniaków i kaszy gryczanej.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży     Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej(...)solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia

Maminek kulinarny
,,Smażone pierożki faszerowane mięsem i pieczarkami’’ 127

powiedział, że pierogi muszą być tylko z ciasta pierogowego?! Ja mam dziś dla Was przepis na pyszne pierogi zrobione z ciasta drożdżowego. Delikatne, ze złocistą skórką, wypełnione po brzegi fantastycznym farszem! W środku mięso mielone z pieczarkami. Ajj ślinka cieknie! Takie pierogi są fantastycznym pomysłem na obiad. Inspiracją do powstania pierożków była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki(...)będzie gotowe. Odstawiamy do przestudzenia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy spore równe koła. Na każde koło nakładamy farsz i starannie zalepiamy brzegi. Możemy zrobić wzorek widelcem. Pierogi smażymy na złoto w głębokim oleju. Smacznego

Podróż w kulinaria
Oszukane przepiórcze udka 140

mielone przyprawić, dodać bułkę tartą i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części i rozwałkować ( grubość jak na pierogi). Z ciasta wykrawać za pomocą dużego kubka lub słoika koła o średnicy 7-8 cm. Na środku każdego koła położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło(...)taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu. Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi, dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek. Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół. Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Usmażone udka zdejmować

Nie tylko w kuchni
PIEROGI WILEŃSKIE 472

Pierogi wileńskie to propozycja dla tych,którzy lubią by główną rolę odgrywało ciasto.Mój mąż już od jakiegoś czasu prosił mnie o jakieś dobre pierogi,gdzie będzie dużo ciasta.Od razu wiedziałam,że będą to wileńskie.Drożdżowe ciasto,farsz mięsno-kapuściany i do tego smażone jak pączki.W wersji light można je upiec w piekarniku,ale zapewniam(...)chrupiące i bardzo ale to bardzo smaczne. Przepis mam od lat,pochodzi z książki  s Leonilli.Z farszem można oczywiście kombinować,jak kto woli.Z przepisu wychodzi ok 30-40 pierogów,w zależności od grubości ciasta. Ciasto   1/2kg mąki szkl mleka 5dkg drożdży  2 jajka  łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  Zrobić rozczyn: rozdrobnić drożdże,dodać

Niespełnione zdolności kulinarne
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 208

ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na pół i cienko rozwałkować dwie części. Pierogi. Powykrajać szklanką koła i na każdy nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić końce. Gdy pierogi są polepione zagotować w garnku wodę. Gdy woda się zagotuje posolić ją i wlać troszkę oleju. Włożyć pierogi ( gdy garnek nie jest duży wkładać partiami) , od spodu lekko zamieszać(...)przelać zimną wodą. Po chwili przełożyć do innego naczynia np. żaroodpornego lub na talerze. Na patelni roztopić masło i przeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Takim masłem z cebulą polać pierogi. Smacznego

W kuchni u Moniki
Piątkowe Inspiracje - Pierogi ruskie 136

Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu i zlepić tworząc kształt pieroga. Zagotować wodę z odrobiną soli i oleju. Surowe pierogi wrzucać delikatnie do wrzątku, krótką chwilkę pogotować i wyjąć dużą łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzu każdy oddzielnie, najlepiej później(...)przełożyć na drugi talerz, aby pierogi się nie pozlepiały. Podawać ze smażoną cebulką, podsmażonym boczkiem lub śmietaną.  Tyle pierożków do ugotowania  A tu już ugotowane

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ruskie pierogi z miętą 131

masełku, ich zapach zawsze przywołuje wspomnienia do dawnych dni ... Jednak dla odmiany przygotowałam je w wersji miętowej. Jak myślicie, były smaczne ? :) Zapewniam Was, że warte są przygotowania.  Ruskie pierogi z miętą  SKŁADNIKI : Ciasto 300-350 g mąki pszennej 250 ml gorącej wody 1/3 łyżeczka soli Farsz 600 g ziemniaków 200 g ser biały półtłustego 1 średnia biała(...)mieszamy Ciasto: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy sól i porcjami gorącą wodę i zarabiamy ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji. Ciasto wałkujemy, wykrawamy kółeczka na których układamy farsz.  Zlepiamy pierogiPierogi wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy przez 6 minut od wypłynięcia.  Podajemy tuż po wyciągnięciu lub odpiekamy na kolację :)  Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami 162

się go obawiałam. Sądziłam, że z mąki gryczanej nie ma prawa powstać miękkie opakowanie dla farszu. A jednak! Kolejny dowód na to, że warto eksperymentować i próbować nowych rozwiązań! ;) PIEROGI Z MĄKI GRYCZANEJ Z TARTYMI JABŁKAMI Składniki na farsz: - 500 gram jabłek - 50 gram cukru Przygotowanie farszu: Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Ścieramy na grubej(...)koniecznie!) tarce. Zawijamy starte jabłka w ściereczkę i odciskamy nadmiar soku (w innym razie pierogi się nam rozlecą). Po ponownym ulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.  Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub

Życie zamknięte w smaku
Nominacje do Liebster Blog Award 115

kiedy nie blogujesz?  Spędzam czas z rodziną na łonie natury Skąd najczęściej czerpiesz kulinarne inspiracje?   Z zeszytu mamy Potrawa, która kojarzy Ci się z dzieciństwem to ...?   Pierogi z truskawkami Z czego najczęściej jest Ci trudno zrezygnować?    Ze słodyczy Z czego w swoim życiu jesteś najbardziej zadowolony/a?   Z rodziny Pytania od  autorki bloga(...)lubię robić Twoje ulubione miejsce na wakacje?   Mazury,góry  Ulubione przyprawy?   Oregano, bazylia,czosnek,imbir Ulubiony deser?   Panna cotta Ulubiony obiad?   Pierogi, makaron ze szpinakiem Trzy rzeczy, bez których ciężko Ci się obyć?   Telefon, telefon, telefon Twój idealny dzień? Opisz w  trzech zdaniach.   Poranna kawa w domowym zaciszu. Obiad w gronie

magiczna kuchnia Kasi
domowe pierogi z serem i jagodami 176

mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
.1028. zapomniany smak 133

domowe bezglutenowe pierogi z jagodami~ Przepis i więcej zdjęć już niedługo na  chiliandsugar.blogspot.com  ♥ Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam pierogi...Nigdy za nimi nie przepadałam - lubiłam tylko te z owocami. Ostatnio tak mnie naszło na jagodowe pierogi, że... :o Musiałam je zrobić! Myślałam, że nie da się zrobić bezglutenowych pierogów, a jednak! Wyszły tak samo

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania