blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju 1 jajo gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu 1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól(...)jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne. 2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać
Apetyczna babeczkaDomowa pierogarnia - PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 0,5 kg mąka 1 szt jajko 1 szkl woda ciepła 2 łyżki olej Sól truskawki cukier Etapy przygotowania CIASTO Z mąki, oleju, jajka, szczypty(...)soli i wody zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Z placka szklanką wykrawać krążki. NADZIENIE Truskawki wymieszać z cukrem. Na gotowe krążki łyżeczką nakładać truskawki, zlepiać pierogi i gotować w osolonym wrzątku ok.3 minut od wypłynięcia na wierzch pierogów. Gorące pierogi wyjmować na talerze, udekorować truskawkami http://neoflam.pl/aktualnosci/wydarzenia/29-mistrzowie-patelni.html (function
Kuchnia Danusiświątecznym stole znalazły się u mnie po raz pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :) Składniki: ciasto: 1 kg mąki 500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru(...)maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody
Aga w kuchninich OLEJU RZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną(...)wszystkiego najlepszego, co tylko można dac naszemu organizmowi. Olej rzepakowy i amarantus będą tworzyć nierozerwalny duet potrzebny jako dostawca cennych składników odżywczych oraz witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. W pierogu ruskiem dostaniemy się do źródła białka, witaminy B6, kwasu foliowego czy kwasu pantotenowego. Nie zapominajmy o bardzo ważnych dla nas składnikach odżywczych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo
Z Kuchni Do KuchniCiasto na pierogi zagniatamy jak na pierogi z białym serem . Składniki na farsz: 50 dag pieczarek, w sezonie grzybowym mogą być prawdziwki :) 2 cebule 2 - 3 łyżki oleju bułka tarta sól, pieprz, majeranek Przygotowanie ; Zagnieść ciasto na pierogi według wskazówek -pierogi z białym serem Przygotować farsz : pokroić drobno cebulę , podsmażyć ją na oleju do lekkiego zeszklenia(...)szklanką placek nakładamy kolejno farsz i dokładnie sklejamy, by podczas gotowania farsz nie "wyszedł' nam z ciasta :) Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gdy się zagotuje, wkładamy kolejno pierogi ( w moim garnku mieści się około 12 pierogów ) Gotujemy około 4-5 min. od momentu wypłynięcia na wierzch (czas gotowania zależy też min.od grubości ciasta) Jeśli woda
Proste Potrawynich zasiadam to robota jest na skalę masową :) Jednak dziś udało mi się je zrobić tylko na obiad i bardzo mi się to podoba. Trochę historii o pierogach ruskich - nie spotkacie ich w Rosji pod taką nazwą! Tam nazywają je pierogami z Polski - ciekawe prawda :) Powstały w dawnej Rusi Kijowskiej na Ukrainie. A pod nazwą(...)Pierogi Ruskie możemy je dostać tylko w Polsce i na Ukrainie. Składniki na ok 50 pierogów: Ciasto: 500 g mąki (ja użyłam 250 g pszennej i 250 g żytniej) ok 1 szklanki ciepłej wody ( nie może być wrzątek) szczypta soli 2 łyżki masła 1 żółtko Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu tłustego
Niezły MłynekPrzygotowanie 175 pierogów z kapustą (tyle wyszło) zajmuje pół dnia, ale czym byłaby Wigilia bez pierogów? Zawsze przygotowujemy je wcześniej i zamrażamy, a na Wigilię podsmażamy. Specjalistką od lepienia pierogów jest moja Mama. Można powiedzieć, że metoda zawijania jest przekazywana w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenia:) Nigdzie nie widziałem jeszcze pierogów z podobnymi falbankami(...)roku zanotowałem mały sukces: Mama stwierdziła, że na pierwszy rzut oka nie może odróżnić które pierogi robiła ona, a które ja. Znaleźliśmy jednak sposób na rozróżnienie – wszystkie pierogi zlepione przez Mamę mają 11 falbanek... masakra:D Czytaj dalej
Gotuj z Misiempół dnia roboty i 5 minut jedzenia. Faktycznie dużo z nimi zachodu, jednak nie ma bez nich Świąt. W tym roku postawiłam na "nowoczesność" i świadomie zrezygnowałam z tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami czy też samymi grzybami. Inspiracją do zrobienia innego farszu była spontaniczna wycieczka do Torunia w pewien letni, słoneczny dzień. W najsłynniejszej w tym mieście pierogarni(...)dane mi było spróbować kilku rodzajów przepysznych pierogów. Teraz, w domowym zaciszu, przygotowałam coś innego niż to, do czego przez lata przyzwyczaiły nas nasze mamy. Nadzienie bardzo proste i smaczne, doskonałe na wigilijną kolację. 72 544x376 Normal 0 21 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Tableau Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Przysmaki KarolkiUwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my się nie musimy wstydzić z mięsem z kapusta i grzybami, ruskie, z serem, na słodko ostatnio popularne z krewetkami... do wyboru do koloru. I tak pewnie ile gospodyń kucharek tyle przepisów(...)jedyne idealne ciasto. Ja tez do tej pory taki miałam i myślałam ze jest super, jednak kiedy przeczytałam na forum gazety o idealnych pierogach zrobionych tylko z maki i maślanki nie zawahałam się ani na moment żeby to sprawdzić. I co? No i kochani muszę wam powiedzieć ze to faktycznie jest ciasto idealne, nic dodać nic ująć nie pracowało
Bernika - moj kulinarny pamietnikGoutie to oczywiście smażona wersja chińskich pierogów — jiaozi — wkrótce. Niezwykle smaczne pierogi z północnych Chin, o których pierwsza wzmianka pojawiła się już za czasów dynastii — Song, 960 r. do 1279 r. Jak widzisz mój drogi czytelniku, mają te pierożki już troszkę lat. Goutie najczęściej są nadziewane mieloną wieprzowiną, kapustą pekińską, szalotka, winem Shaoxing, imbirem, olejem sezamowym i oczywiście(...)będą kiedyś indziej… Po czwarte podsyp powierzchnię roboczą mąką, połóż jedną z kulek i rozwałkuj, ale nie na koło tylko, lekki owal. Po piąte nałóż farsz i zwiń pieroga, ale zamykając go, zostaw na bokach malutkie otwory. Po szóste rozgrzej nieprzywierającą patelnię, wlej olej arachidowy i połóż goutie, smaż je z jednej tylko strony, dość mocno, nawet bardzo
RafalCookwiększej miski lub na stolnicę . Do mąki dodajemy jajko, sól oraz wodę . Wyrabiamy ciasto na jednolitą konsystencję . W razie potrzeby dolewamy jeszcze trochę wody lub dosypujemy mąki. Ciasto na pierogi powinno być niezbyt twarde i elastyczne, wyrabiamy je, aż będzie jednolite i elastyczne. Następnie rozwałkowujemy wałkiem na stolnicy od czasu do czasu podsypując lekko mąką , aby nie kleiło się(...)powinno mieć grubość około 2 mm. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty ( około 7x7 cm ) lub wykrawamy kółka. Nakładamy na kawałek ciasta trochę przygotowanego farszu i dokładnie zlepiamy palcami brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przelewamy zimną wodą na cedzaku. Podajemy gorące polane smalcem ze skwarkami lub oliwą z oliwek. Z tej porcji wyjdzie nam około
Przepisy i porady kulinarnePrzepisy kulinarne nie mogą być politycznym sporem nawet gdy wojna za miedzą. Przepisy kulinarne są ponad podziałam i są kulturą jedzenia. Pierogi ruskie to danie pochodzące z kuchni polskiej i ukraińskiej. Ich nazwa wzięła się od Rusi Czerwonej - historycznej krainy na północno - zachodniej Ukrainie oraz w południowo - wschodniej Polsce. Tym razem zaprezentuję Wam przepis na pierogi które poleca(...)Ania Starmach. Mnie urzekły więc polecam. Pierogi ruskie przepis. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię zredukuje, mięso powinno przestać mieć płynne części a być zwartym mięsnym sosem. Wtedy dodaj do mięsa drobniej pokrojone papryczki jalapeno i wymieszaj. Sos mięsny wystudź nieco przed lepieniem pierogów. Ciasto wyciągaj po 1 części z lodówki, na blacie z odrobiną mąki rozwałkuj na placek 1-2 mm, trochę grubiej niż nasze polskie pierogi. Wykrawaj okręgi, na środku(...)układaj porcję sosu mięsnego i zamknij podobnie jak pierogi. Uwaga, sos mięsny może nieco barwić i być niesforny podczas lepienia, zatem nie nakładaj go bardzo dużo, z wyczuciem. Po zalepieniu brzegu jeszcze raz dociśnij obrzeże i zrób końcowe dociskanie za pomocą widelca. Dzięki temu nic nie wypłynie. Przygotowane empanadas układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierożki posmaruj
nietylkopasta.plBarszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Żuków, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski Jeśli jedliście kiedyś pierogi z kaszanką, wiecie już, jakie są smaczne i nie muszę Was przekonywać do tego pomysłu. Jednak uszka z kaszanką podane z czerwonym barszczem to jeszcze wyższy poziom. Zaskakujące, jak te dwa mocne smaki pasują do siebie – wyrazisty smak kaszy gryczanej(...)odrobiną soli. Farsz mieszamy, żeby był bardziej zwarty. Z mąki, jajka, wody z mlekiem i soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy je cienko i wykrawamy kółka nieco mniejsze niż na pierogi. Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy uszka jak pierogi i łączymy ze sobą 2 końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia. Uszka podajemy z gorącym
Trzeci talerzPierogi z ciasta filo wypełnionego farszem z sera lub mieszanki serów, pokrojonego na kawałki, złożonego w trójkąty i upieczonego. GRECKIE PIEROGI Z SEREM SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta filo (jeśli mrożone rozmroź je najpierw według wskazań na opakowaniu); 150 gramów dobrej jakości sera feta; 150 gramów dojrzewającego sera twardego (u mnie kreteńska grawiera); 1-2 jajka; 1 duża... Artykuł(...)Greckie pierogi z serem tiropitakia pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomka