Dziś przygotowałam dla Was pierogi, tym razem na słodko ale z nutą cynamonową. Tak proste w przygotowaniu, a sprawiają tyle radości. Pamiętacie jak ostatnio wstawiłam na instagramie zdjęcia ze zbiorów tegorocznych jabłek? Tak to teraz musicie mi wierzyć ale ja jabłka ze swojego ogrodu mam cały rok. Dlatego nawet srogą zimą będą Wam wstawiała coś jabłkowego(...)torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę jabłek i odrobinę cynamonu, następnie formujemy pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi możemy podawać ze śmietaną na słodko. Smacznego
Niezły MłynekFaszeruje się je wołowiną, wieprzowiną lub baraniną. Do mięsa dodaje się sporo rosołu lub bulionu warzywnego, bo im wilgotniejszy farsz, tym więcej pysznego płynu będzie się kryło w środku pieroga i o to chodzi! Chinkali nie jemy sztućcami, ponieważ krojenie pierożków sprawi, że cały bulion wypłynie na talerz. Należy chwytać je w palce (trzymać za czubek na szczycie pierożka(...)nasion kolendry, roztartych w moździerzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Zagniatamy ciasto na pierogi: w mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę z solą i wodą, na koniec dodajemy olej. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy
Smakowity Blog KulinarnySezon na kluchy jest zawsze, prawda? A szczególnie na takie puszyste leniwe pierogi. Kluski są bardzo delikatne, zawierają dużo białego sera, a dodatkowo do środka dałam ubite na sztywno białka. Ciasto przy wałkowaniu będzie się trochę kleiło, wiec należy je delikatnie podsypywać mąką. U nas leniwe pierogi jada się na słodko posypane cukrem i z dodatkiem tartej bułki(...)masłem, ale wiem, że niektórzy jadają je też na wytrawnie. Tak czy siak, w obydwu wersjach będą pyszne. Puszyste leniwe pierogi Puszyste kluski leniwe Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g sera białego twarogowego tłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 2 duże jajka szczypta soli 1 łyżka bułki tartej 4 łyżki masła mąka do podsypywania
Kulinarne przygody GatityZapraszam Was dzisiaj na pyszne pieczone pierogi z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Jeśli lubicie soczewicę, a macie ochotę spróbować czegoś innego zachęcam do spróbowania. Jest to jedna z tych potraw, które częściej zagoszczą na moim stole. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierogi z soczewicą i pieczarkami Składniki Składniki na farsz: ¾ szklanki czerwonej soczewicy 600 g pieczarek 1 duża(...)pieczemy około 20-30 minut, do czasu, aż się ładnie zrumienią. Podajemy ciepłe. Jogurt łączymy ze szczypiorkiem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawiamy szczyptą soli. Odstawiamy do lodówki. Artykuł Pierogi z soczewicą i pieczarkami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamNaszło mnie ostatnio na pierogi ze szpinakiem. Dawno nie robiłam, więc tym bardziej mi smakowały. W domu wszyscy lubią, dlatego każdy był zadowolony :) Użyłam mrożonego szpinaku. Zachowuje właściwości odżywcze, tak jak świeży, a jest wygodniejszy w użyciu. Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 2-3 łyżki oleju 1/4 łyżeczki soli Farsz(...)druga cienko rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Z ciasta wykrajać szklanką koła. Następnie na jednym kole ułożyć łyżeczkę farszu i przykryć drugim kołem. Zlepić brzegi. Gotowe pierogi układać na ściereczce i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucać pierogi na wrzątek, partiami. Gotować minutę od wypłynięcia. Wyciągać łyżką
Agusiowe smakołykiTakie pierogi na lato są świetne. Dobre na ciepło, dobre na zimno. Najlepsze posypane cukrem. Samym lub ze śmietaną. Pycha! Przepis pochodzi ze strony Po Prostu Pycha Składniki: 500g mąki pszennej typ 500 2 jajka 200 ml gorącej wody (nie wrzątku!) 20g masła (nie margaryny, min. 82% tłuszczu) 1 łyżka soli 300g jagód cukier do posypania śmietana Przesiewamy mąkę(...)Szklanką wycinać kółka, a na środek nakładać ok. łyżeczkę jagód. Ciasto składamy na pół i zaciskamy brzegi żeby się skleiły. Gotujemy osoloną wodę w większym garnku i wrzucamy partie pierogów, po 10-15 sztuk. Gotujemy tak pierogi 2 minuty licząc od ich wypłynięcia na wierzch. Wyławiamy specjalną łyżką cedzakową i na talerzu układamy z odstępem od siebie żeby
W kuchni bez szafekgruzińskiej restauracji, wiedziałam, że muszę przygotować ją w domu. Myślałam, że przygotowanie jest bardziej skomplikowane. A tak naprawdę to proste, ale za to niezwykle smaczne danie. Tradycyjne, duże pierogi wypełnione mięsem i bulionem. Charakterystyczny smak mięsa podkreślony świeżą kolendrą. Często robione z baraniny, wieprzowiny czy wołowiny lub z mieszanki mięs. U mnie z wołowiną. Na ciasto pierogowe(...)ringiem o średnicy 12-14 cm. Na środek każdego placuszka z ciasta nakłada łyżkę farszu i układając falbankę stopniowo, aby powstała sakiewka. Na sam koniec ścisnąć sakiewkę pod falbanką. Pierogi układać na posypanej mąką ścierce lub stolnicy. Pierogi gotować w posolonym wrzątku przez 10 minut od czasu wypłynięcia. Podawać od razu wyciągnięte z wrzątku. Do Chinkali nie podajemy
Krylowa KuchniaPierogi z rzodkiewką, czemu nie. Do tego farsz twarożkowy i mamy super wiosenne połączenie. U mnie zniknęły bardzo szybko bo takie dobre były. Polecam bo są naprawdę pyszne. Farsz: 1 pęczek rzodkiewek natka pietruszki, szczypior 1 szalotka 250 g sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól(...)Wycinam za pomocą pucharka do lodów duże koła. Na każdy kawałek ciasta wykładam łyżeczkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej. Do gotującej wkładam po kilka pierogów. Gotuję około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Wykładam na talerz. Masło rozpuszczam na patelni, dodaję pokrojone w paski rzodkiewki i przesmażam. Polewam pierogi
wesoła kuchniamieć obiad w kilka minut. Do nadziewania można osobno zmielić mięso albo wykorzystać surową białą kiełbasę - tak będzie nawet szybciej. Polecam również inne przepisy: Chinkali (khinkali) - gruzińskie pierogi z mięsem Pielmieni Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim Czebureki z mięsem Pielmieni z mięsem i czosnkiem niedźwiedzim Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki (+ do podsypywania) 1 jajko(...)surowej białej kiełbasy Przygotować ciasto: jajko rozmącić z wodą i solą, wlać do mąki, wyrobić gładkie elastyczne ciasto, pod koniec dodać olej. Ciasto powinno być nieco twardsze niż na pierogi. Owinąć folią i odstawić do 20 minut. Mięso zmielić, dodać wodę, wyrabiać aż mięso stanie się lekko kleiste a cała woda się wchłonie. Doprawić do smaku. Dodać posiekane drobno
Obiad gotowyPrzepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy kapustą z grzybami, która została po Świętach. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej
Kocham CzekoladęPrzepis na idealne ciasto na pierogi od mojej kochanej Mamy. Są obłędne. Pierogi możemy oczywiście nadziać twarogiem, szpinakiem itp. Dziś nadziewamy twarogiem. Robimy duży zapas i mrozimy na później, oczywiście będą też na dzisiejszy obiad. Składniki na około 50 pierogów o średnicy 4 cm 0,5 kg przesianej mąki tortowej 3 łyżki przesianej mąki ziemniaczanej 2 łyżki
Kocham CzekoladęGrzybowe nadzienie nadające się idealnie do pierogów („zwykłych” i pieczonych), zapiekanek czy bułeczek Składniki (na ok 20-25 pierogów): 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli 25g masła pieprz sól woda zalej suszone grzyby woda i odstaw na pół godziny, żeby nasiąkły posiekaj drobno cebulę i zeszklij na maśle ze szczyptą soli posiekaj drobno(...)gęsta i nie będzie podchodzić wodą przy mieszaniu zblenduj połowę masy, wymieszaj wszystko, dopraw pieprzem i solą przed użyciem wystudź masę Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł GRZYBOWE NADZIENIE DO PIEROGÓW pochodzi z serwisu SandraFrej.com
SandraFrej.comrazem postanowiłam przetestować gryczane pierogi z farszem z soczewicy i serem feta . W przepisie był ser tofu, jednak ja jak zawsze wprowadziłam małe modyfikacje. A zatem zapraszam na pierogi! Składniki na ciasto; 50 dag mąki gryczanej 10 dag mąki ziemniaczanej pół szklanki oliwy ok 2 szkl wody ( tyle ile wchłonie mąka) pół szklanki jogurtu naturalnego ( w oryginale(...)ciasta, jest dosyć delikatne i kruche. Układać na ściereczce posypanej mąką. Wrzucać na wrzątek i gotować do czasu wypłynięcia. Delikatnie wyjmować. Następnie polać oliwą lub okrasą, dość obficie aby pierogi się nie skleiły. Podawać z okrasą cebulową, można posypać czerwonym pieprzem lub ulubionymi ziołami. Smacznego! Tytuł; Wiosna Wege, ponad 400 sprawdzonych przepisów. Autor; Renata Duczyńska - Surmacz Wydawnictwo; Buchmann
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie ciasta na pierogi: 1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. 2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną(...)czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów. Ciasto musi odpocząć te pół godziny
IzabelawkuchniPierogi z serem na słodko z pewnością powinny wam posmakować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego cukier waniliowy cukier puder do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto(...)odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło. 2. Ser rozdrobnić widelcem, dodać cukru waniliowego i cukru pudru do smaku. 3. Z ciasta wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepić dokładnie pierogi. Uwaga, pierogi należy bardzo dokładnie zlepić. Gotowe ugotować w lekko osolonym wrzątku. 5. Podawać np. z topionym masłem, ze śmietaną lub owocami. Smacznego
Kuchnia domowa Ani