pierogi - 9067 przepisów (strona:168/605)

Pierogi z kapustą papryką i mięsem 125

kawałki różnych mięs i warzyw to nic nie wyrzucaj ( oczywiście jeśli nadają się jeszcze do spożycia ) tylko zrób pyszny farsz do pierogów. Takie nietypowe nadzienia są smaczne a pierogi po prostu rewelacyjne. Kiedyś moje chłopaki jadali tylko ruskie pierogi ale teraz lubią własnie takie kombinowane. I takie są najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pierogi ruskie 174

rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać nadzienie i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać gorące, polane tłuszczem

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 138

najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi. Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Smakują wyśmienicie zaraz po ugotowaniu

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z pasztetową 99

się nimi ze smakiem i wiecznie każdy wołał dokładkę! Te babcine były wielkie …. nie wycinane szklanką a nożem … nadziane „od serca”. A czym ? Pasztetową!   Pierogi z pasztetową są naprawdę pyszne , a przysmażone na masełku zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!   SKŁADNIKI:   - mąka – 500 g - jajko – 1 szt - sól – 1 łyżeczka(...)łyżkę oleju , łyżeczkę soli i 0,5 szklanki wody. Zagniatamy ciasto , rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka. Pasztetową kroimy na kawałki. Układamy po kawałku na każdym krążku ciasta. Sklejamy formując pierogi z falbanką. Gotujemy do wypłynięcia w gorącej osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podajemy ze smażoną cebulką. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1717

często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi uwielbiamy wszyscy i na każdy sposób. (Jest ktoś, kto nie lubi pierogów??? ) Jak przygotować farsz z gotowanego mięsa? Ja najczęściej korzystam z mięsa z rosołu : kawałek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 245

delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże ząbki czosnku , sól , pieprz , gałka m uszkatołowa , 1 żółtko(...)nałożeniu farszu i zaklejeniu ciasta, posmarować białkiem i posypać serem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia (kilkanaście minut). Farsz do takich pierogów można dowolnie modyfikować i wymyślać. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia 138

koktajlu, albo jako sos szpinakowy do makaronu. Ta ostatnia wersja jest jednym z ulubionych dań mojej córy. Tak, tak, moje dziecię od zawsze lubiło szpinak. Tyle, że zawsze musiał... Pierogi ze szpinakiem, rukolą i serem feta z nasionami chia is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 237

żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto:  250g mąki pszennej,  250g mąki żytniej, 200ml wody,  sól,  ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.  Wykonanie; Z ciasta(...)formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się

Anioły w kuchni
Pierogi ze szpinakiem 142

chce ich skosztować. Ja je uwielbiam,  kocham ... a ostatnio nawet polubiłam lepić. Wszystko zaczęło się od Krakowa i od klubokawiarni Relaks - uwierzcie mi w życiu nie jadłam takich pierogów. Koniecznie jak będziecie musicie zajrzeć - do wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak  zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam(...)Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić środek, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Również za pomocą łyżeczki nadać im kształt pieroga. Trudno do wytłumaczenia w formie pisemnej ale każdy z Was podpatrywał w domu, jak to się robi. Ja się nauczyłam to Wy też się nauczycie :-) . Wkładać do wrzącej osolonej

pieprzny smaczek
484. Z makiem. 123

Czekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodem inspiracja A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę! Składniki: (ok.10 pierogów/ jedna porcja)  50g mąki pełnoziarnistej 10g mąki pszennej łyżka kakaa szczypta cynamonu ew. coś do posłodzenia ok.45ml ciepłej wody szczypta soli ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika

More food, love and dreams
492. Ostatni dzień roku... i pierogi!? 121

pełnoziarniste pierogi z wiśniami podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym  Tak, moja dzisiejsza zdolność lepienia pierogów wynosi zero, no ale przynajmniej były dobre  :P Ostatni dzień roku, uwierzycie w to? Nie mam pojęcia kiedy te wszystkie dni minęły, mam wrażenie, że dopiero co wróciłam z tamtego sylwestra, a tutaj mam się(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie  rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi.  Pierogi wrzucam do wrzącego, osolonego wrzątku i gotuję 2-3min od wypłynięcia

More food, love and dreams
Pierogi z grochem 251

Pierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego boczku(...)powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki grochu całego - majeranek - sól

Pasje Jolki
Pierogi z grzybami i mozzarellą z nutą wędzonego boczku 156

Nakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto. Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta . Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać. Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok. 20-30g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej(...)patelni. Jeżeli pierogi zdążą wystygnąć przed podaniem, zanurz je na chwilę we wrzącej osolonej wodzie, odcedź, posyp kostkami boczku i zajadaj. SMACZNEGO.  Taka ilość starczy dla 4 osób. CMOK

Pasje Jolki
mięso z kości schabowych z jarzynami w pierogach okraszone wędzoną słoninką z cebulą... 132

warzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem ciasto na pierogi wyrabiam w robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione(...)foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty i cedzakiem wykładać na talerz słoninę

W Mojej Kuchni Lubię
KARJALANPIIRAKAT *(PIEROGI KARELSKIE) 133

żeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto:  250g mąki pszennej,  250g mąki żytniej, 200ml wody,  sól,  ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi.  Z ciasta(...)formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt  owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje  się

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania