pierogi - 9067 przepisów (strona:175/605)

Orzechowe ciasteczka w białej czekoladzie z migdałem + Gosia i jej sprytne patenty 91

ciast, czy ciasteczek, wyścielam nim również blachę gdy planuję zapiekać w piekarniku warzywa, czy przygotowywać frytki. Służy mi również pomocą podczas lepienia pierogów – zamiast podsypywać mąką talerze, pierogi układam na desce czy tacce wyłożonej właśnie papierem do pieczenia i wstawiam do zamrażarki do schłodzenia. Nigdy nie mam problemów z wyjęciem pierogów, bo nie przyklejają się

Smaki Na Talerzu
Bułki z nadzieniem ruskim 66

pierogi ruskie , rozpędziłam się z ilością farszu . Szkoda było wyrzucić , więc na drugi dzień zrobiłam pyszne bułki z jego udziałem . Wyszły idealnie , nie wiem czy nie leprze od pierogów No nie ruskich pierogów nic nie pobije , ale bułki i tak były pyszne . Zatwierdzono rodzinnie , że wchodzą do naszego menu jako element powtarzający się . Co nie jest łatwe

Ogrodnik w podróży
Pierogi ruskie 235

Cześć! Zaskoczę się, jeśli ktoś nie zna pierogów ruskich :) Ile domów tyle przepisów na nie.  Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 - 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula * kawałek(...)być miękkie. Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu. O farszu: Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ciasteczka kawowo- pomarańczowe (Keto, Paleo, LowCarb) 156

większego wrażenia i mogę z powrotem zasiadać do stołu… Zwłaszcza do pierogów i barszczu! To moje ulubione wigilijne i świąteczne danie. Tym bardziej, że w tym roku pierogi były wyjątkowo udane i w zdrowszej wersji . Zawsze robimy z mamą większą porcję, żeby starczyło nie tylko na Wigilię, ale także na 1. lub 2. dzień Świąt. Podczas Wigilii(...)musiałam ponieść konsekwencje w postaci okropnego uczucia ciężkości. Nie powstrzymało mnie to jednak przed konsumpcją w dwa kolejne dni Świąt… Włączając w to oczywiście powtórkę z barszczu z pierogami! Ciasteczka kawowo- pomarańczowe Obiecanki cacanki a co roku to samo… A propos przejedzenia- też co roku obiecujecie sobie, ze tym razem nie doprowadzicie do tej przykrej sytuacji

Modern Cave Girl
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 177

mąką. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.  Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.  Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.  Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut - do zarumienienia się. Notatki: * miałam pomidory przemysłowe - takie podłużne(...)mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren * po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu * podawałam z sosem czosnkowym  przepis na sos Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Calzone 108

części, a ser trzemy na tarce. Gdy ciasto wyrośnie, formujemy z niego kształt wałka, który następnie dzielimy na 2 równe części. Z każdego z tych kawałków możemy stworzyć osobnego pieroga, postępując według dalszych kroków. Wałkujemy ciasto na mniej więcej okrągły placek, po czym przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Połowę ciasta smarujemy sosem, posypujemy serem i wykładamy(...)ulubionymi składnikami. Ja położyłem ser zarówno pod, jak i na pozostałe składniki. Wstawiamy pieroga do piekarnika rozgrzanego do ok. 220°C i pieczemy przez przez 12–14 minut. Gdy ser się stopi, a ciasto zarumieni, calzone jest gotowe. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest ciekawą, niestandardową wersją pizzy. Ile razy w życiu jedliście pizzę? A calzone

Proste-przepisy.pl
Pierogi z kaszą i boczkiem 136

Duże pierogi z piekarnika, to doskonałe w przygotowaniu danie, jak nie ma zbyt dużo czasu. -- Skład farszu: ugotowana kasza 2 torebki po 100g,  boczek 250g, cebula 1,  czosnek 3-5 z., przyprawy ziołowe...sól i pieprz do smaku, zielenina, jajko.   Boczek smażymy na złoto brązowo i wystudzony dodajemy  do reszty przygotowanych w misce(...)masę, jak wychodzi za miękkie dodajemy 2-3 łyżki mąki. -- Potem dzielimy na części i wałkujemy na grubość 3-5 mm. Następnie wycinamy bulionówką kółka i napełniamy farszem. Posklejane pierogi układamy na blachę i smarujemy rozbitym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 200 st.C/ 20-25 min. Serwujemy gorące, ale można też zajadać na zimno. Smacznego

chleba naszego
Uzbekistan – najlepsze przepisy kuchni uzbeckiej 118

Możemy zjeść tu pierogi, marchewkę po koreańsku, soljankę czy pielmieni. Część jest bardzo regionalna. W Chiwie mamy dania typowe dla Chorezmu jak zielony domowy makaron shuvit oshi i pierogi z masą jajeczną (tuhum barak). Koczownicy ze pustynnych rubieży kochają słodycze, suszony ser kurt, mięso i wódkę. W całym kraju możemy spróbować dań z baraniny, zup i oczywiście plowu(...)jednej marchewki, cebuli, ziemniaka przyprawionych kolendrą, kuminem, liśćmi laurowymi i solą. Przepis Zagniatamy ciasto i gotujemy z niego kuleczki przypominające spaetzle. Podajemy z gulaszem. Manty Manty to uzbecka wersja pierogów na parze z wołowiną i dynią. Kiedy założyłam tego bloga w 2016 jednym z pierwszych opublikowanych przeze mnie przepisów były manty z sałatką lan say. Ciasto: 300 g mąki

Ugotowane pozamiatane
Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym 485

Kiedy piekłam szybkie ciasto cytrynowe nawet nie przypuszczałam, że tak szybko do tego przepisu wrócę. Miałam borówki amerykańskie, dopiero co były pierogi z borówkami , więc szukałam pomysłu, gdzie bym mogła je zatopić. Wybór padł właśnie na ciasto wspomniane przeze mnie na początku. Szybkie ciasto z borówkami i lukrem borówkowym. Składniki na formę 35 x 26cm: - 400g mąki tortowej(...)aromatyczne zachęca też swoim wyglądem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Gdzie jeszcze na blogu znajdziecie przepisy z wykorzystaniem borówki amerykańskiej: Jagodzianki puszyste jak bawełna Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie Pierogi drożdżowe gotowane Placek biszkoptowy z borówką amerykańską Tarta z borówką amerykańską i kremem budyniowym Drożdżówki z borówką amerykańską Pierogi z borówkami Muffinki jogurtowo waniliowe z borówkami Sernik jagodowy

mojewypiekiinietylko
Pierogi pieczone z serem 132

Pierogi można robić na wiele przeróżnych sposobów, moim skromnym zdaniem wszystkie są bardzo dobre. Pieczone z kruchego ciasta smakują wyśmienicie solo ale również jako dodatek(...)czerwonego barszczyku. Pieczone z serem właśnie doskonale smakują z czerwonym barszczem zamiast krokietów ,pasztecików itp. Nadzienie to kombinacja sera pleśniowego z białym . Ja podałam moje … Czytaj dalej Pierogi pieczone z serem Artykuł Pierogi pieczone z serem pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną
Pieczone pierogi z suszonymi pomidorami i szpinakiem 152

Lista naszych narodowych dań jest dosyć długa, jednak na jej szczycie królują pierogi. Niepozorne ciasto z farszem dziś gości u mnie w zupełnie innej wersji – jako pieczone pierogi. Gdzieś w głowie mały głosik szepcze mi, że nazwanie tego dania pierogami zakrawa na nadużycie

Vegan Taste
Restaurant Week Lublin – wiosna 2019 134

obsługa miła i kompetentna. Jednak najważniejsze było oczywiście jedzenie, więc do sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy   Powitani zostaliśmy amuse(...)podobało mi się, że pływały w niej kawałki warzyw. Porcja była naprawdę duża! Oboje polecamy, chociaż Wojtek tradycyjnie mocniej by ją doprawił. Dania główne to ponownie bardzo duże porcje. Pierogi z kaczką smaczne, chociaż farsz był trochę za suchy. Dodatki ciekawe, zwłaszcza ananas z chili był bardzo przyjemnym. Niestety całe danie jest dość ciężkie przez to, że pierogi

Pasja Smaku
Mięso i kapusta: wyśmienity duet, z którego można wyczarować wiele pysznych dań 125

mięsa i kapusty nie będzie nadawał się na postny, wigilijny stół. Za to stanie się przebojem naszego następnego przyjęcia! Wszyscy znamy pierogi z mięsem. Nie zliczymy ilości pochłoniętych pierogów z kapustą i grzybami. Stwórzmy z nich smakowity mix! Po chrupiące pierogi z pieca z nadzieniem z mięsa i kapusty goście będą ustawiać się w kolejce. Dla elegantów

Codogara
Restaurant Week 133

palona szalotka, plastyczne żółtko Ravioli z kompresowanego w kokosie selera ze szparagami, szparagi białe i zielone, kawa z selera, veloute z cebuli Policzki z jelenia konfitowane w tłuszczu gęsim, pieróg biłgorajski, demi glace z kaczki z gorzką czekoladą, młoda marchew, groszek cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów(...)czas. Fedde już znamy i cenimy za oryginalne potrawy i połączenia smaków. Teraz też nie było inaczej. Kozi ser w połączeniu z porami smakuje zdecydowanie lepiej, niż bez. Pierogi były bardzo smaczne, ale zdecydowanie było ich zbyt mało. Zupa waniliowa smakowałaby i bez pianek, a ptyś to deserowe mistrzostwo smaku. Ciastka krabowe podawane z puree z rukwi wodnej, czosnkowym

Kucharzyca
Pierogi ruskie 89

Pierogi uważane są za Staropolską potrawę a tak naprawdę pochodzą z Chin(...)dość pracochłonne w związku z tym nie zawsze mamy czas na ich lepienie. Myślę, że trud jednak się opłaca, nieważne z jakim farszem wszystkie są pyszne. Moje ulubione, to pierogi ruskie oraz z serem.Ruskie możemy podawać polane masłem, tłuszczem ze skwarkami, … Czytaj dalej Pierogi ruskie

gotuj ze mną