Pierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak. Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki(...)Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi. Smacznego
Symfonia smakowaczym zlepiam brzegi razem, tak by nic nie wydostało się na zewnątrz. Gotowe pierogi układam na posypanym mąką blacie i w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli. Pierogi wrzucam na gotująca się wodę, zamieszam by nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotuje je ok 5 min, wyjmuje na durszlak i przelewam zimną wodą
Bea(u)ty kitchenciasta. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy wałki średnicy ok. 4 cm i odcinamy kawałki wielkości orzecha włoskiego. Rozgniatamy na dłoni, aby uzyskać okrąg, w który nakładamy farsz jak do zwykłych pierogów. Białko zostawiamy na później, przyda się do posmarowania pierożków. Przygotowane pierożki układamy na blaszce wysmarowanej oliwą i smarujemy wszystkie roztrzepanym białkiem. Posypujemy czarnuszką i wkładamy do piekarnika nagrzanego(...)Pierożki po upieczeniu podajemy polane cebulką przesmażoną na klarowanym maśle. Gorąco polecamy Wam te pierogi. Pozdrawiamy
vegetaniedobrze wymieszać na stolnicy rozwałkowac dość cienkie placki i wycinać szklanką z szerszym otworem kółka - nakładać odpowiednią ilość farszu i zlepiać pierogi wodę z olejem zagotować, partiami wkładać pierogi i po wypłynięciu gotowac na mniejszym ogniu z 4 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz, pierogi podać z podsmażoną cebulką..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzedwojennej książce kucharskiej Marii Disslowej natknęłam się na przepis na pierogi z pomarańczami. Kilka dni temu robiłam pierogi kresowe i zostało mi trochę ciasta, więc postanowiłam cytrusowe kluski wypróbować. Danie okazało się niezwykle orzeźwiające i nam bardzo smakowało. Sezon na pomarańcze (wtedy są najsmaczniejsze) przypada na miesiące zimowe, co oznacza, że możemy delektować się owocowymi pierogami
Przepisy AleksandryPierogi to danie, które chyba nigdy się nie znudzi w moim domu.Tato uwielbia ruskie, Mama z mięsem, a ja chyba najbardziej lubię te o smaku szarlotki, z tartym jabłkiem i cynamonem. Niedługo wrzucę na nie przepis, a dzisiaj proponuję mięsne przysmaki mojej Mamy.Ostatnio po rosole z kluseczkami zostało mięso wołowe, które wykorzystałam do farszu. Zapraszam(...)międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Na wrzącą wodę wrzucić partię pierogów i gotować
Gosia gotujePierogi z kapustą i grzybami to przysłowiowy klasyk, który jednak w każdym domu smakuje nieco inaczej. Mama i ja robimy farsz tylko ze swoich suszonych grzybów leśnych i własnoręcznie ukiszonej kapusty. Nie stosujemy zamienników takich jak pieczarki, bo to już nie jest to samo. Cóż mam powiedzieć....po prostu niebo w gębie. Te ze zdjęć były przygotowane na Wigilię(...)lodówki W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju.Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów
Gosia gotujePierogi z fetą i szpinakiem, to dla mnie klasyk jak ruskie czy z mięsem i choć z uwagi na składniki goszczą one u nas rzadziej niż te wymienione we wstępie, ja i Mama bardzo je lubimy. Polecam zwłaszcza te z świeżego szpinaku, bo są zwyczajnie lepsze od tych zrobionych z mrożonych zapasów. Składniki na ciasto(...)przestygnięcia. . W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć szklanką krążki, napełnić farszem i formować pierogi. Tak samo postąpić z pozostałą częścią ciasta i farszu. W dużym garnku zagotować wodę, dodać płaską łyżeczkę soli i łyżkę oleju. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucić partię pierogów
Gosia gotujePrzygotowanie ciasta: Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy(...)ciasto na kwadraty o boku 5-6 cm. Nakładamy niewielką ilość farszu i sklejamy rogi ze sobą tworząc kwadratowe sakiewki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy jak klasyczne pierogi, czyli jakieś 2-3 min. od wypłynięcia, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. Wykładamy na talerze, odlewamy wodę, która spłynęła z pierogów, posypujemy sezamem i podajemy
vegetaniepowiedzieć, mają coś z Meksyku. Zobaczcie co wykombinowaliśmy i mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł. Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu(...)całość skrapiamy sokiem z połowy limonki, i odrobiną sosu sojowego. Mieszamy i farsz jest gotowy. Teraz nakładamy farsz na każdy krążek i sklejamy pierożki. Reszta jak przy zwykłych pierogach czyli nastawiamy osoloną wodę i po zagotowaniu wrzucamy pierogi. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze 2-3 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerze. Pierożki podajemy z sosem salsa. My przygotowaliśmy
vegetanieosób) Składniki farsz : 1/2 szklanki pęczaku 1/2 średniej główki białej kapusty 6 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 garść płatków owsianych pieprz, majeranek, ostra papryka, kminek Ciasto jak na pierogi ukraińskie. Przepis na ciasto TUTAJ Do ciasta przed zagnieceniem dajemy jednego ugotowanego, startego jak na placki ziemniaczane, buraka. Kapustę kroimy na części razem z głąbem, zalewamy wrzątkiem(...)kroimy na kwadraty o boku ok. 5 cm, nakładamy farsz i kleimy w trójkąty, ale jak macie inny ulubiony sposób, to zlepiajcie jak się Wam podoba :) Gotujemy jak tradycyjne pierogi i podajemy na talerze. Podajemy z jogurtem naturalnym, ew. z roztopionym masłem i cebulką. PYCHOTKA :) Pozdrawiamy i smacznego Państwu życzymy
vegetaniemięsa lub drobno siekamy nożem, przyprawiamy do smaku. Ciasto wałkujemy na cienki placek, w którym wycinamy kółka. Każde nadziewamy farszem. Tak wyrabiamy całe ciasto. Ciasto nie jest elastyczne. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie po 5 minut od momentu wypłynięcia. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dietetyczne-pierogi/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('24b8450440eae1e5b9452a1df1657708').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Dietetyczne pierogi appeared first
dom-agi.plsię na pierożki pieczone z ciasta drożdżowego i postanowiłam dziś wypróbować ten przepis w ramach obiadu. Na szczęście mocno przyprawiłam farsz, bo ciasto w znacznym stopniu łagodzi jego smak. Pierogi po wystygnięciu można zjeść również w ramach kanapki, a nawet wziąć do pracy, czy szkoły. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - 30 dag mąki; - 20 g świeżych drożdży; - olej(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pieczone-pierogi/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('912a03c954ba2e80e35a921e675b7c81').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); The post Pieczone pierogi appeared first
dom-agi.plDzisiaj, w piątkowe południe chciałabym Was zaprosić na bezmięsny obiadek. Co powiecie na pierogi ruskie z zieloną cebulką? Ja uwielbiam pierogi, mogłabym je jeść i na obiad i na kolację :) Może i Wam spodoba się moja propozycja ulubionych ruskich. Pierogi ruskie z cebulą dymką SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaki 200 g półtłustego twarogu 1/2 pęczka cebuli dymki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżki oliwy (używam oleju rzepakowego) farsz 4 buraki średnie 1/4 kostki fety sok z limonki (do smaku) tymianek świeży do posypania 2 łyżki masła do polania pierogów SPOSÓB WYKONANIA : (przepis autorski) - buraki myjemy osuszamy, jeśli są duże przekrawamy na pół. Owijamy w folie srebrną zazwyczaj kładę po dwa przekrojone i zapiekamy dobrą godzinę do miękkości(...)mąki, aby nie zrobić zbyt mącznego posmaku. Ja wycinałam serduszka nakładałam na jedno farsz a drugiem sercem przykładałam i sklejałam za pomocą widelca. Ale czy zrobimy z tego tradycyjne pierogi czy w innym kształcie to już należy do nas. Gotujemy do wypłynięcia, ja po gotowaniu nakładam na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Polewam rozpuszczonym masłem posypuje tymiankiem
Basia w kuchni