pierogi - 9277 przepisów (strona:170/619)

PIEROGI Z DYNIĄ I BIAŁĄ FASOLĄ NA OSTRO – najlepsze! 156

wypełnione po brzegi fantastycznym farszem z dyni oraz białej fasoli. Do tego cebulka, aromatyczny czosnek i świeżo posiekana natka pietruszki oraz moje ukochane chili – takie połączenie sprawia, że pierogi nie tylko świetnie smakują, ale też rewelacyjnie pachną! Są idealnym pomysłem na sycący, jesienny obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko(...)miski, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz masło, a następnie podlewamy wodą zagniatając gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, wycinamy okręgi. CAŁOŚĆ: Na ciasto nakładamy porcję farszu, sklejamy pierogi, gotujemy ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy okraszone cebulką. Smacznego

Ostra na Słodko
Pierogi ruskie 176

wiem, że nigdy mi się nie znudzą. Idealne ciasto, pyszny farsz i serce, które rodzice wkładają w ich zrobienie, daje genialne i pyszne połączenie. 1 h ok. 36 pierogów Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka letniej wody 1 jajko sól Składniki na farsz: 80 dag ziemniaków 40 dag białego sera 2 małe cebule sól, pieprz Wykonanie(...)pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy. Gotujemy je w osolonej wodzie. Pyszności! Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Pierogi ruskie najlepsze! 196

święto, z powodu braku odpowiednich produktów, czy nieczęstych wizyt w Polsce. Nawet nie wiecie jak Wam zazdroszczę głodomorki, że macie tyle pierogarni! Jednak jak każdy z nas wie, najlepsze pierogi, to te domowe. Najlepiej jeśli ulepi je mama, albo babcia, bo z ich rąk smakują najlepiej, chociaż wydaje się, że przecież robimy dokładnie to co one. To proste danie(...)każdym kółku z ciasta układamy kulkę farszu i zlepiamy brzegi. Następnie poprawiamy delikatnie ząbkami widelca. Gotujemy wodę z solą i łyżka masła, aż zacznie bulgotać. Wrzucamy po ok 10 pierogów i mieszamy, by się nie posklejały. Czekamy aż wypłyną i gotujemy przez ok 2- 2.30 minut. Podajemy polane wytopionym z boczku tłuszczem i skwarkami. Smacznego głodomorki

Smakuj życie!
Buraczkowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 170

szpinak i smażyć aż odparuje cały płyn, doprawić solą i pieprzem,, wystudzić, dodać pokruszony ser , wymieszać. Ciasto wałkować cienko, wykrawać szklanką krążki i nadziewać nadzieniem. Uformować pierogi. Ugotować pierogi we wrzątku. (do wody warto dodać 2 łyżki octu jabłkowego by pierogi nie straciły koloru) Ja podałam je z sosem pieczarkowym, można użyć inne białe sosy

Gotowanie jest łatwe
Ruskie pampuchy z dynią 235

pampuchy, zachowując odstęp. Nie mogą dotykać wody. Parować pod przykryciem 10min. Gorące podawać z masłem, ze zrumienioną cebulką, boczkiem, śmietaną, jogurtem. Co kto lubi, tak jak przy pierogach ruskich :) Smacznego :) RADA : jeżeli puree z dyni będzie miało gęstość ugotowanych ziemniaków, należy zmniejszyć ilość mąki pszennej nawet do 3 szklanek. W wersji dla zabieganych ciasto drożdżowe po wyrobieniu, wstawić(...)lodówki. Na przykład rano, a popołudniu można lepić pampuchy :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: drożdże , dynia , twaróg , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Pierogi z jeżynami 192

Pierogi nadziewane słodkim twarożkiem z aromatycznymi jeżynami. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną. CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1 żółtko 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju NADZIENIE: 200g twarogu półtłustego 4 łyżki cukru 1 1/2 szklanki jeżyn Mąkę przesiać na stolnicy. Na środku zrobić zagłębienie, wlać ciepłe mleko, olej i żółtko. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w ściereczkę(...)przygotować nadzienie. Twaróg rozetrzeć z cukrem. Można również użyć zmielonego twarogu. Ciasto rozwałkować na grubość paru milimetrów i wyciąć krążki. Nakładać po łyżeczce słodkiego twarożku i parę jeżyn. Sklejać pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie, 3min od wypłynięcia. Gorące podawać np ze śmietaną. Smacznego :)   Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Pierogi, knedle , Wykorzystanie żółtek Tagged: jeżyny

https:KKuchniaMniam
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 178

Znam tylko kilka osób, które nie lubią pierogów ruskich i do tej pory nie mogę tego zrozumieć :D No bo jak ich można nie lubić?! Sam farsz do pierogów lubię czasem troszkę odmienić, tak jak np w tym przypadku dodając bazylię i czosnek. Jesteście ciekawi smaku? Koniecznie spróbujcie, przygotowując taką małą porcyjkę jak ja :) Składniki(...)pierogów: Ciasto: 200g mąki + do podsypywania 4 łyżki oleju smakowego z bazylią 150ml ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 200g sera białego ok 5 ugotowanych ziemniaków 1 duża cebula 3 łodyżki świeżej bazylii 2 ząbki czosnku ok 1/2 łyżeczki pieprzu ok 1/2 łyżeczki soli ok 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi 2 łyżki margaryny do przyrumienienia cebulki Dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi z truskawkami 110

Pierogi z truskawkami są syte, smaczne i szybkie do zrobienia. Ciasto jest cudownie miękkie, dobrze się je przechowuje, możecie je zamrozić. Truskawki mają mnóstwo błonnika, dzięki niemu zaspokoi twój apetyt na słodkie i na dodatek przez dłuższy okres czasu nie będziesz odczuwa ć głodu.Posiadają więcej witaminy C niż cytryna czy grejpfrut. Składniki na ciasto 400gr. mąki pszennej(...)następnie wykrawamy krążki za pomocą szklanki. U myte i osuszone truskawki, kroimy na pół i układamy je na przygotowanych krążkach, posypujemy odrobiną cukru, boki lekko smarujemy wodą i zlepiamy. Pierogi z truskawkami g otujemy w osolonym wrzątku, ok 3 minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Gotowe pierożki wyjmujemy na talerz, polewamy śmietaną i posypujemy cukrem Smacznego. Podoba

Smaczne Potrawy
Pierogi z kurkami i mozzarellą 194

pierogi gotuj do wypłynięcia i jeszcze 1 minutę. Wykładaj na posmarowaną delikatnie blachę. Podawaj soute lub z podsmażonym boczkiem, lub z surówką lub po prostu podsmażone na maśle. Pierogi zanim ugotujesz, możesz również zamrozić, układając je na posypanym spodzie np talerza mąką, a gdy się zmrożą do woreczka i na późniejsze wieczorki i obiadki jak znalazł. SMACZNEGO

Pasje Jolki
Pierogi z jagodami 188

się kleić do rąk. Ciasto wałkujemy w miarę cienko i wykrawamy z niego kółka (np. przy pomocy filiżanki). Na kółka nakładamy jagody i sklejając ich brzegi formując pierogi. Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody z paroma kroplami oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około 2 minut. Pierogi podajemy ze słodkim jogurtem

Qchnia po prostu
Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem 296

Rzutem na taśmę zdążyliśmy z naszymi ulubionymi pierogami Pierogi z bobem, pietruszką i boczkiem SKŁADNIKI:  1 opakowani2 bobu (świeżego) 2 łyżki oleju  200g wędzonego boczku  natka pietruszki czosnek, chilli,sól i pieprz cebula, masło 400g mąki  ciepła woda łyżka oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy(...)smaku. Zostawiamy do przeżarcia się smaków, a w tym czasie wyrabiamy ciasto oczywiście z mojego sprawdzonego przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html W dużym garnku gotujemy wodę i partiami wrzucamy pierogi na wrzątek. Gotujemy 2 minut od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane masełkiem z cebulką. Smacznego

MarciochaKucharzy
Pierogi z serem 143

maliny Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, dodać jajko, sól i wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne. Ser biały wymieszać z cukrem waniliowym. Ciasto rozwałkować, jeżeli robimy pierogi metodą tradycyjną to wykrawać szklanką(...)kółka, nałożyć ser, skleić. W moim przypadku rozwałkowałam 2 płaty ciasta. Jeden nałożyłam na formę, we wgłębienia włożyłam ser, przykryłam drugim płatem ciasta i wałkowałam a następnie wyjęłam gotowe pierogi z formy. W ten sposób po chwili miałam już 19 pierożków :) Gotowe pierogi wrzucić na gotującą się wodę i gotować od wypłynięcia około 4 minuty, aż ciasto będzie

Moja Galeria Smaku
pierogi z serem i czerwonymi porzeczkami 136

miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną

Domowy Smak Jedzenia
pieczone pierogi ze szpinakiem 226

gdyż ser feta jest słony). Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka kładziemy farsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania