pierogi - 9320 przepisów (strona:164/622)

Pierogi z jagodami – smak lata 125

Pierogi z jagodami, zwłaszcza tymi, które zebrało się własnoręcznie smakują wybornie! Chociaż nie jestem fanką pierogów na słodko to te są najlepsze na świecie! Do tego trochę słodkiej śmietanki i mamy pyszny obiad i deser w jednym.     Składniki: 400 g mąki 1 jajko ¾ szklanki wody sól jagody 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub pszennej śmietana(...)osłodzona cukrem   Wykonanie: Na stolnicy z podanych składników wyrobić Czytaj dalej... Artykuł Pierogi z jagodami – smak lata pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Pierogi z jagodami 148

Składniki: (około 50 szt. pierogów)   2,5 szkl. mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju 2 żółtka 3/4 szkl. gorącej wody 1 litr jagód (świeżych) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru Do podania kwaśna śmietana cukier sos cynamonowy (czytaj niżej) Mąkę pszenną przesiej na stolnicę. W kopcu z mąki zrób dołek i wrzuć do niego żółta oraz(...)możesz lekko podsypywać mąką podczas wałkowania) i wykrawaj z ciasta kółka (od szklanki lub większe, ja robię to nakrętką od kakao rozpuszczalnego). Zlepiaj pierożki zamykając w każdym łyżeczkę jagód. Pierogi wrzucaj na osolony wrzątek, zamieszaj i gotuj przez 4-5 minut (tak naprawdę najlepiej wyjmij jeden pierożek i spróbuj czy ciasto jest już miękkie). Pierogi podawaj gorące

Delicious Place
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 285

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czebureki z mięsem 186

ukraińskiej, tylko z krymsko-tatarskiej, a sama nazwa w języku krymsko-tatarskim brzmi çüberek i w dosłownym tłumaczeniu oznacza 'surowy pieróg'. Zapewne podróżując po krajach arabskich czy śródziemnomorskich spotkaliście pieróg pod nazwą "burek" (słyszycie to podobieństwo w brzmieniu obu wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği(...)pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone w głębokim tłuszczu. Zgodnie z tradycyjną recepturą powinno do nadzienia powinno się używać drobno siekanej baraniny i smażyć pierogi w baranim łoju. Jednak ze względu na cenę

Obiad gotowy
Pierogi ziemniaczano ogórkowe 5 XL 147

lodówki na min. 30 minut. -- Potem ciasto wałkujemy i wykrawamy koła  na prawie 20 cm średnicy. -- Nadziewamy farszem tj. robimy kule wielkości piłki do tenisa i zalepiamy pierogi.  Gotujemy 3 min. od wypłynięcia i hartujemy w zimnej wodzie około 1 minuty. No i tak po 4 szt. w 9 litrowym garnku, gotujemy wszystkie do końca. Jeżeli zostało(...)trochę ciasta, to możemy zrobić z niego kluski. -- Pierogów 5 XL wyjdzie ~15 szt. Serwujemy odsmażane na patelni. Smacznego

chleba naszego
Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym 180

Zachciało mi się pierogów ze słodkim farszem i znalazłam w szafce dżem z kawałkami brzoskwiń, pomysł sam się zrodził. Dzięki temu powstały pyszne, i na słodko pierogi razowe. Polałam je również rozgrzanym dżemem brzoskwiniowym i to był super pomysł, polecam. Razowe pierogi z dżemem brzoskwiniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 195

kurczaka 300 g  marchewka 200 g majeranek 1 łyżka zioła prowansalskie 2 łyżeczki sól 1.1/2 łyżeczki pieprz mielony czarny pół łyżeczki czosnek 4 ząbki Ciasto na pierogi: mąka tortowa 500 g sól 1łyżeczka wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok olej słonecznikowy 4 łyżki cebule trzy do podduszenia i usmażenia Przygotowanie: Mięsko z łopatki(...)przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy najlepiej

Różowa kuchnia
Calzone z kurczakiem BBQ 136

Calzone, potrawa pochodząca z Neapolu, jest niczym innym, jak pierogiem z ciasta pizzowego wypełnionym po brzegi farszem. Tradycyjnie calzone wypełnia się salami, szynką lub warzywami, mozzarellą, ricottą, parmezanem lub serem pecorino i jajkiem. W zależności od regionu są różne wariacje odnośnie wypełnienia, ale zazwyczaj kojarzą się one ze składnikami do pizzy. We Włoszech calzone jest uważane za najlepszą formę(...)każdej uformować kulę i rozwałkować bardzo cienko. Ciasto posmarować sosem bbq. Na połowie ułożyć kawałki kurczaka, posypać dużą ilością sera, polać sosem. Ciasto złożyć na pół, zlebić brzegi jak pierogi. Jajko rozbić i posmarować pierogi. Delikatnie oprószyć z wierzchu startym serem. Piec w temperaturze 210 stopni przez około 15 minut. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 792,9 kcal

Zielona Kuchnia
Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym 163

Przepyszne pierogi dziś mam do pokazania. Zniknęły(...)szybko z naszych talerzy więc mniemam że i z Waszych znikną dość szybko a brzuchy będą zadowolone. Ciasto robi się szybciutko, farsz jest słodki a dzięki temu że polałam pierogi z masłem szałwiowym smakują obłędnie. Polecam gorąco. Pierogi z serem i rodzynkami z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
PYSZNE CIASTO NA PIEROGI , JAK SZYBKO KLEIĆ USZKA I PIEROGI + FILMIK 202

Dobre ciasto jest podstawą aby wyszły nam smaczne pierogi i uszka, oraz aby były smaczne, elastyczne i nie pękały podczas gotowania. Mój przepis jest właśnie taki, polecam.  SKŁADNIKI :   1 kg mąki pszennej  1 jajko około 500 ml gorącej wody 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczka kurkumy szczypta soli(...)minut aby odpoczęło.  Ciasto jest elastyczne, miękkie i ładnie się klei, dzięki kurkumie nabiera pięknego koloru.  Rozwałkowujemy je, następnie wycinamy kółka i nakładamy farsz, zlepiamy pierogi i gotujemy we wrzątku, 2-5 minut licząc czas od wypłynięcia na wierzch wody.  Pierogi podajemy ciepłe lub podpieczone, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Empanadas z meksykańskim farszem 158

środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż pierogi się ładnie zarumienią. Podawać na ciepło z pikantnym ketchupem. Ketchup podawać w osobnych miseczkach wraz z łyżeczką, którą każda

Passions hobbies life
Pierogi z ziemniakami i kapustą kiszoną 166

formą, jak i pomysłem na farsz, o którym przyznam się szczerze, spotkałam się po raz pierwszy. Na moim stole Wigilijnym królowały zawsze pierogi z kapustą i grzybami lub pierogi ruskie - a tu poznałam bardzo ciekawą alternatywę na nowy smak - połączenie ugotowanych ziemniaków z kiszoną kapustą. Pomysł na ten farsz zaczerpnęłam z bloga sio-smutki , natomiast na ciasto pierogowe(...)ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z placków wycinać kółka. Na połowę kółek nakładać farsz, przykrywać pozostałymi i dokładnie sklejać. Brzegi ozdabiać dowolnym wzorkiem. Pierogi wrzucać do wrzącej (osolonej) wody i gotować 5 minut od  wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze smażoną cebulką. Świetnie smakują również odsmażane na patelni. linkwithin_text='Zobacz również inne

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami 178

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami, jedno z moich ulubionych dań o tej porze roku. Pierogi wyszły pyszne, poezja smaku :) Pierogi zostały podane na porcelanie firmy Ambition. hashtag #myAmbition Ciasto 1/2kg mąki 1-2 jaka 120 ml szl ciepłej wody Sól Nadzienie 20dag mięsa ½ kg kapusty kiszonej 5 dag grzybów 1 nieduża cebulka Sól Pieprz Wykonanie Mąkę

Kulinarne pyszności Molki
Pierożki z kaszą gryczaną podane z sosem grzybowym 187

barszcz grzybowy mojej Mamy, paszteciki grzybowe, kapustę z grzybami, ale zawsze też staram się przygotować coś nowego. Na przykład pierogi z kaszą gryczaną, podane z gęstym sosem grzybowym. Pierogi to prosta potrawa, ale wiadomo, że nie da się jej zrobić w 15 minut. Aby zaoszczędzić trochę czasu, sos możemy przyrządzić na bazie fajnego produktu, który znalazłam – Koncentratu(...)Grzybowej od Krakusa. Miło mnie zaskoczył swoim intensywnym smakiem i super gęstą konsystencją. Pierogi idealnie skomponowały się z tym pachnącym świętami, wyrazistym sosem. Ciasto: 350 g mąki pszennej jajko 1/3 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju Farsz: 200 g kaszy gryczanej mała czerwona cebula łyżka oleju pęczek natki pietruszki pół łyżeczki wędzonej papryki mielonej sól pieprz Sos grzybowy: koncentrat

Mienta blog
Pierogi z kapustą 169

całkowicie zmięknie i zeszkli się. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty kolor. Sposób przygotowania(...)zmięknie i się zeszkli. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowane ciasto wałkujemy dość cienko- ok 3mm. Wykrawamy szklanką lub nożem dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, zlepiamy. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie, ok 1½ minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Polewamy omastą, by się nie skleiły. Podajemy na ciepło od razu, lub odsmażone na złoty kolor

Kuchnia w czekoladzie