pierogi - 9277 przepisów (strona:169/619)

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 111

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól(...)pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam

Wielopokoleniowo
Pierogi z mięsem (szyszki) 165

dania które dziś polecam. Forma podania ? hmmm... gdyby nie internet to zapewne nie wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera(...)się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4 Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Dodatkowo podsmażamy 2,3 cebule na złoto do okraszenia pierogów. A tutaj przed ugotowaniem; Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 179

możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)  Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.  Składniki: Farsz:   2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej),   220 g suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek(...)niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów):   550 g mąki pszennej,   250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),   2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,   1 jajko,   1 żółtko,   mąka

SzczyptaSmaQ
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 157

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól(...)pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam

Wielopokoleniowo
Pierogi z kapustą i grzybami 333

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa(...)drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem

Pyry na Gaz
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 125

ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone pierogi, które można już teraz przygotować, zamrozić a w dzień w którym chcemy je zjeść rano wyciągnąć z zamrażalnika, a przed samym podaniem podpiec 5 minut w piekarniku (trzeba sobie(...)temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut), po czym piecz 15-20 minut w temp. 180 C Zaraz

greenscarf
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 169

stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki(...)chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi ruskie 147

minut. Następnie na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać klarowanym masłem. Składniki na farsz: 4 średnie ziemniaki  250g twarogu półtłustego 1 mała

Kuchnia Pani Wiosny
Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej 161

Polsce to czas pierogów. Czy to z kapustą i grzybami, czy ruskie, ale na świątecznym stole Rumcajsa rzecz niezbędna... Szczególnie ruskie... Nie godzi się podać na stół pierogów z paczki, czyż nie? Ale przygotowanie ciasta, wałkowanie i mozolne lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą(...)paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę

Gotuj z Rumcajsem
"Leniwe pierogi". Kluski z twarogiem 266

Uwielbiam te "klusko-pierogi". I ogólnie bardzo lubię takie szybkie dania, bo czasu na gotowanie przy trójce dzieci zbyt wiele nie ma. A takie na przykład kluseczki ( pierogi to chyba tylko z nazwy:) robi się w tempie ekspresowym,  a pyszne są, że ho ho. Polane roztopionym masełkiem i posypane cukrem i cynamonem znikają w mgnieniu(...)niejadków:)  Dla 3-4 osób: 40 dkg półtłustego białego sera 2 żółtka 2 białka szczypta soli 15-18 dkg mąki pszennej   (im mniej tym "pierogi" będą lepsze)+ troszkę do podsypywania w trakcie formowania lub wykrawania oraz masło, cukier i cynamon do polania Białka ubić ze szczyptą soli. Ser rozgnieść widelcem, dodać mąkę, żółtka

Maślane ciasteczko
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 180

tych tradycyjnych. Propozycja farszu jest bardzo smaczna, ale możecie modyfikować składniki według własnego gustu.  Ciasto jest elastyczne, nie pęka i łatwo mu nadać pożądany kształt. Klejenie takich pierogów sprawia wielką radość. Pierożki mają chrupiącą skórkę i  jednocześnie są puszyste oraz pulchne w środku.   Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki(...)podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25-30 minut

Di gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 144

Pierogi możemy podać na kolację Wigilijną, lub na piątkowy obiad jako dodatek do barszczu. Składniki: Farsz: 2 kilogramy kapusty kiszonej 2-3 garście suszonych grzybów 4 cebule sól,pieprz olej lniany lub rzepakowy Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby zalewamy gorącą wodą ,i tak pozostawiamy(...)solą i pierzem. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto cienko wałkujemy,za pomocą szklanki wycinamy krążki i na środek każdego krążka nakładamy farsz .Składamy na pół i zlepiamy brzegi pierogów, robiąc falbankę. Wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujemy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch przez 3-4 minuty

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z jagodami 117

Kiedy rozpoczyna się sezon na jagody, koniecznie muszę zrobić pierogi z tymi pysznymi owocami. Moja rodzina uwielbia je, szczególnie polane śmietaną. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: 500 gram jagód cukier Sposób przygotowania: Mąkę(...)przesiewamy na stolnice, wbijamy jajko, wlewamy wodę wymieszaną z olejem i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, nakładamy po łyżce jagód i posypujemy cukrem. Pierogi zlepiamy robiąc falbankę, układamy na tacy posypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju, 3 minuty od momentu wypłynięcia. Pierogi możemy polać przed podanie śmietaną

Bajeczna Kuchnia
Pierogi z serem i jagodami 136

moim domu pierogi goszczą bardzo często, tym razem postanowiłam zrobić z serem i jagodami. Są bardzo smaczne, idealne dla miłośników sera i jagód. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko+1 żółtko 1/4 szklanki roztopionego masła szczypta soli Farsz: 750 gram sera białego 1,5 szklanki jagód cukier do smaku cukier waniliowy Sposób przygotowania(...)widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jagody, mieszamy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką wałkujemy cienko ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki. Układamy porcje farszu, zlepiamy pierogi robiąc falbankę. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem oleju i gotujmy 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną

Bajeczna Kuchnia
Maślane pierogi z wiśniami 153

Jeśli lubicie pierogi z owocami to polecam pyszne pierogi z wiśniami i ciastem maślanym. Są delikatne w smaku, mojej rodzinie bardzo smakowały. Składniki: Ciasto: 0,5 kilograma mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko  szczypta soli Farsz: 0,5 kilograma wiśni Sposób przygotowania: Wiśnie myjemy, drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Składniki ciasta(...)umieszczamy w robocie lub zagniatamy ręcznie na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, cienko wałkujemy, szklanką wycinamy krążki, układamy po cztery wiśnie. Zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Układamy na tacy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3 minuty od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania