pierogi - 9067 przepisów (strona:163/605)

Wiosenne pierogi z botwiną 205

sztucznych barwników i innych tego typu, co czuć już po otwarciu buteleczki oraz podczas "obróbki." Polecam z całego serca. Jeśli chcesz go wypróbować, kliknij w poniższe zdjęcie. :) To jemu pierogi zawdzięczają swój piękny i zaskakujący kolor. Składniki farszu również nie są typowe - farsz powstał z połączenia botwiny, komosy ryżowej (quinoa) i ricotty. Komosę także poczęstowałam koncentratem - dzięki niemu wygląda(...)Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce, wymieszaj widelcem. Na stolnicy obsypanej mąką wyrób ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkuj dość cienko, następnie wytnij okręgi na pierogi.  Komosę połącz wraz z botwiną, dopraw całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba). Ricottę rozgnieć widelcem, następnie dodaj do całości, dokładnie wymieszaj.  Napełnij nadzieniem pierogi

Garniec Magalie
Pierogi z żółtym serem i ziemniakami. 152

chyba komentarz jest zbędny ;)). Uwielbiam dzieci i tą ich ciekawość świata! A po powrocie czekały na nas pierogi z nadzieniem serowo-ziemniaczanym. Pyszne. Piękny, słoneczny kolor pierogów uzyskałam przez dodatek do ciasta szczypty kurkumy. Trochę są podobne do ruskich, jednak żółty ser nadaje im charakteru. Chciałam sprawdzić, jak smakują podsmażane na patelni. Niestety (albo na szczęście(...)być elastyczne.  Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ziemniaki, ser, cebulę połączyć ze sobą. Doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować cienko, lepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Pierogi ze szpinakiem. 164

czterolatki i dzień wejdzie na właściwe tory :) Wczoraj przygotowałam pierogi ze szpinakiem. Niektórzy uważają, że jeśli już je lepić to w ilościach hurtowych. Nie mam tyle cierpliwości i pierogów przygotowuję na jeden, góra dwa obiady. Te z farszem szpinakowym bardzo mi smakowały, mąż jeszcze nie próbował, a dzieciaki uznały farsz za co najmniej kontrowersyjny (cytowanie ich sobie daruję(...)patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać szpinak, smażyć do czasu aż nadmiar płynu odparuje. Przestudzić. Szpinak wymieszać z twarogiem, doprawić do smaku. Ciasto rozwałkować, lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia

zadanie-gotowanie
Pierogi na maślance z kapustą i grzybami 158

Bardzo delikatne i smakowite pierogi mam dziś dla Was. Nadzienie kapuściano - grzybowe zaostrza smak bardzo delikatnego ciasta. Zapraszam do lepienia pierogów. Pierogi na maślance z kapustą i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pierogi ruskie 167

powinny być grudki) i usmażoną cebulę. Masę doprawić solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką). Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu. Pierogi składać na pół i mocno sklejać - dociskając widelcem.   Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę.  Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut(...)wolnym ogniu). Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą. (Pierogi dodatkowo zarumieniam na patelni

Di gotuje
Calzone 224

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Już nawet nie pamiętam jak dawno obiecałam sobie, że upiekę pieróg calzone i zawsze coś mi przeszkodziło w zrealizowaniu tego wypieku. Tym razem postanowiłam teraz albo nigdy. Jako nadzienie dałam gotowe warzywa na patelnię i mięso mielone wieprzowe oraz przyprawy(...)laktozy, a że łasuch jestem to i tak bym zjadła a potem odchorowała. Przepis na ciasto pierogowe pochodzi z wycinków z gazet.  Z podanego przepisu wyszły mi 4 pierogi. Składniki ciasto: 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki ziaren kminku 2 – 3 łyżeczki suszonego majeranku 7 g suszonych drożdży 250 g ciepłego mleka 2 łyżki oliwy

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 106

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól(...)pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam

Wielopokoleniowo
Pierogi z mięsem (szyszki) 162

dania które dziś polecam. Forma podania ? hmmm... gdyby nie internet to zapewne nie wiedziałabym, ze w taki sposób również można je skleić. Przede mną jeszcze kilka innych lekcji lepienia pierogów! Dziś lekcja numer jeden - szyszki ;-) Składniki na farsz; 30 dag mięsa z rosołu (drobiowe, wieprzowe... jakie macie) 1 marchewka (warzywa również ugotowane) 1 pietruszka pół małego selera(...)się na tym filmiku ;-) to sposób nr. 4 Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy kilka minut od wypłynięcia na wierzch. Dodatkowo podsmażamy 2,3 cebule na złoto do okraszenia pierogów. A tutaj przed ugotowaniem; Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pierogi z boczniakami i kiszoną kapustą duszoną w cydrze 174

możecie nadziać także naleśniki, krokiety, paszteciki i takie tam :)  Ilość farszu w przepisie wystarczy do nadziania ok. 80 pierogów, jeśli nie potrzebujecie aż tylu pozostały farsz (lub pierogi) możecie zamrozić lub zmniejszyć ilość użytych składników.  Składniki: Farsz:   2 kg kiszonej kapusty (odciśniętej),   220 g suszonych śliwek bez pestek,   50 g suszonych jabłek(...)niedźwiedziego,   1 łyżeczka lubczyku,   2 liście laurowe,   5 ziaren ziela angielskiego,   pieprz i sól do smaku,   olej do smażenia .   Ciasto (na ok. 40 pierogów):   550 g mąki pszennej,   250 ml bardzo ciepłej wody (nie wrzącej),   2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna,   1 jajko,   1 żółtko,   mąka

SzczyptaSmaQ
Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną 152

Pierogi jak to pierogi, można powiedzieć :-) Ale różnorodna możliwość nadziewania ciasta pierogowego - to coś, co lubię! :-) Tutaj nadzieniem jest farsz przygotowany z białego sera i kaszy gryczanej. SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 300 gr mąki - ok. 250 ml ciepłej wody - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 2-3 łyżki oleju farsz: - 1 szklanka kaszy gryczanej - 30 dag sera białego - 2 cebule - sól(...)pieprz Przygotowuję ciasto na pierogi- do mąki stopniowo dolewam ciepłą wodę, solę, mieszam początkowo łyżką, po koniec wyrabiam i mieszam dokładnie ręką.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przykrywam je ściereczką i odkładam na 10 minut. Przygotowuję farsz - mieszam ugotowaną kaszę gryczaną z białym serem, dodaję podsmażoną cebulkę i 1 jajko.  Ciasto cienko wałkuję, wykrawam krążki, nakładam

Wielopokoleniowo
Pierogi z kapustą i grzybami 330

Tradycyjne pierogi wigilijne z kapusta i grzybami to obowiązkowy punkt świątecznego menu. Lekko kwaskowa kapusta świetnie współgra z wyrazistymi grzybami i cieniutkim, smacznym ciastem. SKŁADNIKI: Na ciasto: 300g maki pszennej tortowej żółtko jajka 160ml gorącej wody 50g miękkiego masła szczypta soli Na farsz: 400g kiszonej kapusty około 10 suszonych grzybów łyżka masła klarowanego mała biała cebula łyżeczka mąki Okrasa(...)drobno siekamy. Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć łyżeczkę farszu i zlepić. Pierogi można zamrozić lub gotować od razu. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę. Pierogi podawać polane tłuszczem

Pyry na Gaz
Pieczone gryczano-gryczane pierogi czyli wege święta 120

ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone pierogi, które można już teraz przygotować, zamrozić a w dzień w którym chcemy je zjeść rano wyciągnąć z zamrażalnika, a przed samym podaniem podpiec 5 minut w piekarniku (trzeba sobie(...)temu farszowi Wyrośnięte ciasto odgazuj wyrabiając je chwilę, podziel na części tak aby łatwo było ci je wałkować, rozwałkuj na grubośc 2-3 mm, wykrawaj kółka i faszeruj Układaj pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przygotowane pierogi odstaw na chwilę aby ponownie wyrosły (max 20 minut), po czym piecz 15-20 minut w temp. 180 C Zaraz

greenscarf
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 163

stała się dla mojej drugiej połowy inspiracją do przygotowania dania z manu tej restauracji, czyli dużych smażonych na głębokim oleju pierogów zwanych- Czebureki. No cóż, trzeba przyznać, że pierogi, robione pierwszy raz, wyszły doskonałe i smakowite. Wprawdzie danie kaloryczne i ciężkie na żołądek, ale raz na jakiś czas możemy sobie na nie pozwolić. SKŁADNIKI Ciasto: 3 szklanki mąki(...)chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Robimy pierogi: Ciasto ponownie wyrabiamy. Wałkujemy na cienkie okrągłe placki. By były równe wykrawamy, np. średniej wielkości miseczką.   Na środek każdego kładziemy mięso, grubości ok. 1 centymetra. Składamy i dobrze

W kuchennym oknie Ewy
Pierogi ruskie 138

minut. Następnie na wysypanym mąką blacie rozwałkowujemy cieniutko ciasto i wykrawamy za pomocą szklanki okrągłe placki. Na środek każdego nanosimy farsz i zawijamy brzeg pieroga w świderek. Pierogi gotować w osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2 minut. Ugotowane pierogi polać klarowanym masłem. Składniki na farsz: 4 średnie ziemniaki  250g twarogu półtłustego 1 mała

Kuchnia Pani Wiosny
Kotleciki ruskie, czyli pierogi inaczej 157

Polsce to czas pierogów. Czy to z kapustą i grzybami, czy ruskie, ale na świątecznym stole Rumcajsa rzecz niezbędna... Szczególnie ruskie... Nie godzi się podać na stół pierogów z paczki, czyż nie? Ale przygotowanie ciasta, wałkowanie i mozolne lepienie to często mozolna robota, a jeśli coś nam nie wyszło dowiemy się dopiero, kiedy otrzymamy w czasie gotowania wspaniałą(...)paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem na papkę

Gotuj z Rumcajsem