chce ich skosztować. Ja je uwielbiam, kocham ... a ostatnio nawet polubiłam lepić. Wszystko zaczęło się od Krakowa i od klubokawiarni Relaks - uwierzcie mi w życiu nie jadłam takich pierogów. Koniecznie jak będziecie musicie zajrzeć - do wyboru do koloru - w różnej postaci. Pycha :-) Tak zbzikowałam na ich punkcie po Krakowie, że zaczęłam lepić, lepić, lepić aż się nauczyłam(...)Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić środek, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Również za pomocą łyżeczki nadać im kształt pieroga. Trudno do wytłumaczenia w formie pisemnej ale każdy z Was podpatrywał w domu, jak to się robi. Ja się nauczyłam to Wy też się nauczycie :-) . Wkładać do wrzącej osolonej
pieprzny smaczekCzekoladowe pierogi z masą makową; jogurt naturalny z miodem inspiracja A teraz czas zacząć świąteczny maraton w kuchni. Piekarniku, nadchodzę! Składniki: (ok.10 pierogów/ jedna porcja) 50g mąki pełnoziarnistej 10g mąki pszennej łyżka kakaa szczypta cynamonu ew. coś do posłodzenia ok.45ml ciepłej wody szczypta soli ok.100g masy makowej ( lub więcej, jeżeli w czasie lepienia pierogów znika
More food, love and dreamspełnoziarniste pierogi z wiśniami podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym Tak, moja dzisiejsza zdolność lepienia pierogów wynosi zero, no ale przynajmniej były dobre :P Ostatni dzień roku, uwierzycie w to? Nie mam pojęcia kiedy te wszystkie dni minęły, mam wrażenie, że dopiero co wróciłam z tamtego sylwestra, a tutaj mam się(...)ciasto będzie gładkie i elastyczne, na oprószonym mąką blacie rozwałkowuje i wycinam szklanką koła. Na środku każdego krążka układam po kilka wiśni i zlepiam brzegi. Pierogi wrzucam do wrzącego, osolonego wrzątku i gotuję 2-3min od wypłynięcia
More food, love and dreamsPierogi z grochem w tej wersji są z dodatkiem wędzonego boczku(...)powodzeniem można z niego zrezygnować i powstanie jarskie czy postne danie. Przepis na ciasto dostałam całkiem niedawno od koleżanki Ewy i jestem z niego bardzo zadowolona. Robienie pierogów z tym ciastem jest samą przyjemnością. Jest lekkie, mięciutkie i nie rozgotowuje się, a co najważniejsze, że pierogi takie można mrozić bez gotowania. Najpierw farsz: - szklanki grochu całego - majeranek - sól
Pasje JolkiNakładamy farsz, zwijamy i wrzucamy partiami na wrzącą wodę. Nie podsypuj za bardzo mąką, gdyż wtedy wysuszasz ciasto. Gotuj ok. 7-8 min.długość zależy od grubości ciasta . Ugotowane pierogi wyrzucamy na naoliwioną blachę, nie będą się wtedy sklejać. Jako ostatni akcent do naszego dania potrzebujemy ok. 20-30g wędzonego boczku , pokrojonego w kostkę i podsmażonego na gorącej(...)patelni. Jeżeli pierogi zdążą wystygnąć przed podaniem, zanurz je na chwilę we wrzącej osolonej wodzie, odcedź, posyp kostkami boczku i zajadaj. SMACZNEGO. Taka ilość starczy dla 4 osób. CMOK
Pasje Jolkiwarzywami i wszystko zmiksować - obrać kości dokładnie, aby nie było kosteczek, to nóż blendera nie złamie się farsz do smaku wg uznania doprawić kucharkiem, pieprzem, majerankiem ciasto na pierogi wyrabiam w robocie, dlatego używam wrzątku - takie ciasto jest delikatne do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej i zacząć mieszać - dolewać tyle wody aby ciasto było sprężyste i wyrobione(...)foliowego i zostawić na 15 minut stolnicę podsypać mąką i z ciasta odciąć porcję do wałkowania na cieniutki placek szklanką wykrawać krążki, kłaść pełną łyżeczkę farszu i zlepiać palcami pierogi wrzucać na gotującą się wodę z 1 łyżką oleju i posoloną do smaku po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 3-4 minuty i cedzakiem wykładać na talerz słoninę
W Mojej Kuchni Lubiężeby papka się nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Z ciasta(...)formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy rogi, zostawiając pierogi otwarte i wyrabiając kciukiem charakterystyczną falbankę. Pieczemy ok. 20 min w 250 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika pierogi smarujemy masłem zmieszanym z wodą.Tradycyjnie podaje się
Anioły w kuchniWprawdzie pierogi pojawiły się już na naszym blogu, ale chcemy wszystkich zainspirować do wypróbowania różnych farszy. Dziś zrobiłyśmy dwa rodzaje pierogów: nadziewane soczewicą i drugie z ziemniakami i pieprzem. Składniki: ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko woda sól 1 farsz(...)żałować pieprzu). Wszystkie składniki na ciasto dokładnie połączyć i zagniatać do momentu, aż będzie elastyczne. Następnie rozwałkować, wycinać krążki, na każdy krążek nakładać farsz i zlepiać pierogi. Gotować ok 3 minuty, od momentu wypłynięcia
Anioły w kuchniPierogi ruskie nie odzownie kojarzą nam się z rodziną. Wyjazdami do ciotki Danki do Jawora, gdzie ona przygotowywała ciasto, a cała żeńska część rodziny siadała i lepiła pierogi. Wówczas udawało nam się nalepić ich ze 150 sztuk, których starczało na zaledwie dwa dni :) Podstawowe ciasto pierogowe Składniki 500g mąki (ok 3 szklanek) 250ml wody 1 łyżka(...)mąkę i wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają jeszcze jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi nie chcą się lepić. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło
Kolizje Smakówserem. Ze względu na to te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją wersję pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy z oliwek - około 560 g mąki pszennej Farsz(...)pieprzem i całość mieszamy. Jeśli uznamy, że farsz jest zbyt suchy, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy farsz jest już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi. Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto
W mojej holenderskiej kuchniPierogi ruskie - moje ulubione :) Pierogi ruskie zawsze były moimi ulubionymi, ale najbardziej kojarzą mi się z czasami studiów, kiedy przywoziłam od mamy całe tony różnych pierogów, krokietów, gołąbków itp (bo przecież 300 kilometrów do domu nie pokonywałam co tydzień) i upychałam w lodówce i zamrażalniku. Gdy tylko nie było czasu na porządny obiad, wyciągałam paczuszkę pierogów i "wuala" - obiad był gotowy :) Mama potrafi ulepić niesamowite, a wręcz nieprawdopodobne ilości pierogów i sporo jeszcze muszę trenować, żeby moje wyglądały tak jak jej:) Ale choć płaskie i nie tak kształtne, najważniejsze, że smakują tak samo! Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówdokładnie. Schłodzić. Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty(...)Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać przyprawy - ugotować wywar buraczany. Odcedzić. Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego, np Jamar. Pierogi podawać z barszczykiem czerwonym, posypane natką pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowozawsze jej krzątaninę. Fartuszek zawiązany na szyi, rękawy brudne od ciasta. W garnku bulgocze woda. A ona stoi i lepi te pierogi zupełnie jak świstak, co zawijał sreberka. Pierogi te powstały nie przypadkowo, ale na specjalne zamówienie. Mam nadzieję, że wszystkim smakowały :) PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. /przepis na ciasto z książki Kuchnia Polska ; farsz własny;/ ciasto(...)dodaję bułkę tartą i mieszam. Na środek krążka nakładam łyżeczką porcje farszu tak, by pozostał kawałek umożliwiający sklejenie. Z jednej strony ten fragment ciasta lekko zwilżam, by łatwiej pierogi się sklejały. I najlepiej robić to palcami pokrytymi mąką, bo wtedy ciasto klei się do siebie, a nie do naszych palców. Pierogi wrzucamy na gotującą wodę z dodatkiem
W kuchni Karmel-itkieksperymentowania. Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi. Pracy przy tym bylo mnostwo i tylez samo balaganu. Za to pierogi zawsze byly z czyms pysznym w srodku. Dzis juz prawie nikomu nie chce sie bawic w ich lepienie, o wiele latwiej jest pojsc do pobliskiego sklepu i kupic(...)wage lub paczkowane. Wybor jednak pozostawia wiele do zyczenia, smaki sa jak dla mnie dosc oczywiste. A ja lubie gdy pierogi kryja w sobie cos innego niz tylko kapusta z grzybami czy jagody. Dzis mialam ochote na kasze gryczana z twarogiem. Pierogi z kasza gryczana przepis na ciasto skladniki na nadzienie: 1 woreczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego
Przysmaki Karolkigdzieś z boku i bierze się za kolejną partię. Poprawia siwą od mąki dłonią okulary na nosie. W garze bulgocze woda. A ja wyjadam farsz, kiedy nie widzi. Lepić pierogi nauczyłam się niedawno, zaledwie trzy lata temu. Do tego czasu mistrzynią w ich robieniu była moja Babcia, ale też dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie(...)ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw. Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki ./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju farsz: 1/2 szklanki soczewicy zielonej 1 kostka białego
W kuchni Karmel-itki