pierogi - 9277 przepisów (strona:144/619)

Lody jabłkowe z cynamonem 86

Lody jabłkowe z cynamonem domowe lody o smaku szarlotki. Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka , a jak wiesz, w kawiarniach ​​szarlotka prawie zawsze podawana

Cztery Fajery
Co to jest dehydrator 83

Co to jest dehydrator kilka słów o suszeniu żywności. Co to jest dehydrator, do czego służy i jak go używać? Te z pozoru banalne pytania zaczynają

Cztery Fajery
Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię 87

Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię krótki tour po mołdawskich winnicach. Dlaczego warto odwiedzić Mołdawię, niewielki, kilkakrotnie mniejszy od Polski, kraj graniczący jedynie z Ukrainą i Białorusią? Jest

Cztery Fajery
Szybkie ciasto czekoladowe 105

Szybkie ciasto czekoladowe ciasto bez miksera w 10 minut. Szybkie ciasto czekoladowe z owocami to chyba najprostsze ciasto jakie ostatnio upiekłam. Ten przepis jest po prostu

Cztery Fajery
Tłuszcz z cebulką – ekspresowa okrasa do ziemniaków, pierogów, klusek 177

Tłuszcz z cebulką – ekspresowa okrasa do ziemniaków, pierogów, klusek to mój trik kulinarny, którym chciałam się z wami podzielić. Okrasa czy też omasta to kuchni polskiej popularny dodatek do dań. Polewamy nią najczęściej ziemniaki, gotowane warzywa ale też kasze, kluski i kopytka, pierogi. Najczęściej wykorzystujemy smalec, smalec ze skwarkami, smalec z cebulką albo bułkę na maśle(...)zwykle w kuchennej szafce z przyprawami mam słoik cebulki prażonej. Odkryłam, że dzięki tym dwóm składnikom otrzymuję wegańską okrasę w dwie minuty i z powodzeniem uświetniam nią kopytka czy pierogi. PRZEPIS NA TŁUSZCZ Z CEBULKĄ Składniki: dobry olej – u mnie rzepakowy cebulka prażona – używam takiej Jak zrobić tłuszcz z cebulką: Zaczynamy od podgrzania oleju. Jeśli używamy rafinowanego

Dorota Smakuje
Pierogi z jagodami 124

Zapraszam po pyszne, domowe pierogi z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Przepis jest sprawdzony a ciasto na pierogi idealnie nadaje się do pierogów z owocami. - uwielbiane przez dzieci - świetny pomysł na słodki obiad - sprawdzony przepis na ciasto do pierogów z owocami

AniaGotuje.pl
CALZONE 107

ostra papryka kilka porwanych na mniejsze kawałki listków świeżej bazylii Dodatkowo potrzebujesz 1 jajka, by posmarować wierzch calzone przed pieczeniem. Uwagi do przepisu: Z przepisu wyszły 3 duże pierogi calzone oraz 2 mniejsze. Do farszu możecie dodać kilka pieczarek, a zamiast sera żółtego drobno posiekaną mozzarellę. Zamiast wędliny można dodać posiekaną drobno kiełbasę, kawałki piersi kurczaka lub parówki. Można(...)układam płaski talerz do góry dnem i wykrawam nożem krążek. Na jeden bok układam sporą porcję farszu. Ciasto składam na pół i zlepiam dokładnie – postępuję podobnie jak z pierogami. Następnie formuję z brzegów ozdobną falbankę. Tak postępuję z każdym rozwałkowanym kawałkiem ciasta, do wyczerpania ciasta i farszu.   Układam po 2 calzone na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem

Zasmakuj Kuchni
Leniwe z przepisu mojej babci 63

mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie(...)pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę. Ja też polecam tę tradycyjną metodę. Dzięki niej leniwe są bardziej puszyste i delikatne. Smacznym dodatkiem do leniwych na słodko będzie sos waniliowy

smakowitehistorie.com
Leniwe z przepisu mojej babci 80

mniej zamożnych domach, królowało ciasto z różnymi rodzajami nadzienia – mięsnym, serowym, z kaszy lub ziemniaków. Były jednak gospodynie, którym nie chciało się robić oddzielnie ciasta i farszu do pierogów z serem, i tak właśnie z pierogów wyewoluowały “leniwe” kluski – czyli połączenie nadzienia z ciastem. Mnie także daleko do perfekcyjnej pani domu, która godzinami stoi przy kuchni, więc takie(...)pragmatyczne rozwiązanie naszych prababek bardzo mi się podoba. Staropolskie przepisy na leniwe pierogi (nie kluski, jak się je powszechnie nazywa) zalecają, żeby do ciasta nie dodawać całych jajek, ale żółtka i osobno białka ubite na pianę. Ja też polecam tę tradycyjną metodę. Dzięki niej leniwe są bardziej puszyste i delikatne. Smacznym dodatkiem do leniwych na słodko będzie sos waniliowy

smakowitehistorie.com
Pielmieni z Mikhail’s Pierogis – Resident Evil 2 i 3 Remake 81

samą nazwę restauracji nawiązującą do pierogów wybór przepisu był dość prosty – pielmieni czyli tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej (znana także jako pilimeni, pielmenie, pielmienie). Jest to rodzaj niewielkich pierogów z farszem mięsnym, podawana w towarzystwie śmietany, octu, a także w bulionie. Nazwa pochodzi z języka mieszkańców okolic Uralu i znaczy tyle co „chlebowe ucho”, a pielmieni wyróżniają się(...)ciasto nie zawiera jajka, co jest lekkim odstępstem od tradycyjnej formy – ale uważamy, że bez niego ciasto jest delikatniejsze. Zapewniamy, że potencjalne flagowe danie z Mikhail’s Pierogi jest warte odrobiny pracy! PIELMIENI Z MIKHAIL’S PIEROGIS Resident Evil 2 & 3 Remake rosyjskie pierożki z farszem mięsnym CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 min CENA: 15 zł LICZBA

Nerds Kitchen
Pierożki a'la chinkali z mięsem i białą kapustą 114

kapustą i grzybami nie lubię w ogóle. Te z mięsem - fakt - zjem ze smakiem, ale wolę z soczewicą ;) Zdecydowanie bardziej smakują mi najróżniejsze "egzotyczne" wariacje na temat pierogów. Wontony, chinkali czy pielmieni z wołowiną... mmm... pycha! Takie właśnie chinkali miałam zamiar zrobić kilka dni temu, jednak w sklepie mieli niewystarczającą ilość mięsa. Musiałam czymś dopełnić mój farsz(...)lodówce akurat leżała resztka kapusty z ostatniego bigosu cygańskiego. Nadała się doskonale! :) Z podanych składników wyszło mi ok. 65 pierogów. Składniki: Ciasto: 700g mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki gorącej wody 2 żółtka 2 łyżeczki soli Farsz: 350g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1/4 główki białej kapusty 1 szklanka wody 1 wołowa kostka rosołowa 1 duża cebula 4 ząbki

Prosto z Kotła
pierogi z kaszą i pieczarkami 60

chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Pierogi podajemy np. okraszone masłem lub skwarkami

Domowy Smak Jedzenia
Zielone leniwe pierogi - ze szpinakiem 163

bardzo smacznie. Świetnie smakuje polane rozpuszczonym masłem.  Do ciasta dodałam świeży szpinak i ząbek czosnku. Uwierzcie mi na słowo, że ani szpinak, ani czosnek nie dominują w leniwych pierogach.  Składniki na porcję dla 2 osób: 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 1 duża garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki + trochę do podsypania(...)wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki (dla niemowlaków polecam przygotować mini wałeczki) . Do garnka wlać wodę, ewentualnie posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować na średnim ogniu około 4 minuty od momentu wypłynięcia leniwych na powierzchnię wody! Ugotowane pierogi od razu wyjąć, odcedzić i przełożyć na talerz. Masa na leniwe przed

Ugotować
Chinkali „chmieli suneli”, gruzińskie pierożki 80

która należy do jednych z najpopularniejszych w kuchniach zakaukaskich. Genialna potrawa, jeśli masz trochę wolnego czasu i chęci polecam, koniecznie zrób. Na pewno się nie zawiedziesz jeśli jesteś miłośnikiem pierogów, pokochasz też chinkali. U nas od czasu do czasu , goszczą na stole ale nie dlatego, że nie lubimy tylko dla tego, że mam coraz mniej czasu, a ta potrawa(...)misce i wyrób na gładkie nieco twarde ciasto. Jeśli zbyt się lepi dodaj mąki, jeśli jest mega twarde dolej więcej wody. Po wyrobieniu ciasto rozwałkuj jak na pierogi, wytnij szklanką krążki i na każdym ułóż łyżeczkę farszu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zaklej tworząc sakiewki, nieco inaczej niż w naszych polskich pierogach, ale wydaje mi się że nawet łatwiej

Ogrodnik w podróży
Pierogi z soczewicą - smaki Indii 129

indyjskie klimaty, kuchnię, przyprawy, zapachy? Niezwykle smaczne pierogi z soczewicą w stylu nieco indyjskim. To jest propozycja na dzisiaj :) Jeśli bliskie są Wam takie smaki to napewno pierogi, które Wam proponujemy, a raczej przepis na ich zrobienie napewno Wam posmakują. Hindusi z soczewicy przygotowują wiele różnych dań. Mają do dyspozycji dużą ilość rodzajów soczewicy i korzystają z niej(...)paście Curry. Tak więc ziemniaki i soczewicę możecie ugotować bez soli. Farsz należy dokładnie wymieszać i oczywiście spróbować, bo może będziecie mieli ochotę na wyższy stopień ostrości. Ciasto na pierogi jest z mieszanki mąki pszennej i żytniej. Przepis jest: TUTAJ Zajrzyjcie koniecznie ponieważ jest tam przepis na inne, równie smaczne pierogi. Życzymy smacznego

vegetanie