pierogi - 9277 przepisów (strona:145/619)

Drugie życie kurczaka ;) – risotto z kurczaka 101

skoro rosół, to często z udziałem większym lub mniejszym kurczaka. A po niedzieli odwieczny problem co zrobić z mięsa z rosołu? Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną , pierogi z mięsem , pasztet, pasztet z makaronu , pasztet z kurczaka bez pieczenia , pierogi ruskie – pierogi pieczone z mięsnym farszem … proponuję risotto z kurczakiem, ale nie włoskie risotto, ale polskie

królestwo garów
pierogi z mięsem 73

odstresować to skuteczną metodą na pozbycie się stresu  jest lepienie pierogów. Ta czynność tak pochłania myśli, że dość szybko można poczuć satysfakcję z ich lepienia. Obok ruskich pierogów w moim domu królują również te z mięsem. Składniki: Ciasto: * 1 kg mąki * mocno ciepła woda * odrobina oleju * szczypta soli  Farsz: * 2 kg łopatki wieprzowej * podsmażona na smalcu(...)gotowania mięsa, by farsz nie był za suchy. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem. Gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podaję polane stopioną słoninką i podsmażoną cebulką. Smacznego! Lidka Artykuł pierogi z mięsem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) 81

mąką. Wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Nakładałam na nie farsz i zaklejałam brzegi.  Wyłożyłam na blachę z papierem do pieczenia.  Odstawiłam na 20 minut do wyrośnięcia. Każdego pieroga posmarowałam jajkiem rozkłóconym z mlekiem i posypywałam oregano.  Piekłam w 200 stopniach w nagrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się. Notatki: * miałam pomidory przemysłowe(...)takie podłużne, mają bardzo dużo miąższu a mało ziaren * po tym jak pierogi wyrosną proponuję zamoczyć palce w mące i skleić raz jeszcze, mogą pęknąć na sklejeniu podczas pieczenia * można dodać kukurydzę z puszki do farszu * podawałam z sosem czosnkowym  przepis na sos Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi meksykańskie (na cieście drożdżowym) pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pierogi ruskie 133

Cześć! Zaskoczę się, jeśli ktoś nie zna pierogów ruskich Ile domów tyle przepisów na nie.  Ja własnie tak robię pierogi i taką wersję w domu uwielbiają wszyscy! Składniki: Na ciasto: * 1 kg mąki * 1/2 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60 – 70st.C Składniki na farsz: * 1 kg białego sera * 1 kg ziemniaków ugotowanych  * 1 cebula(...)być miękkie. Mi wychodzą proporcje: 1 kg ciasta na 2 kg farszu. O farszu: Można nakładać łyżeczką albo robić kulki z farszu wielkości orzecha włoskiego. Łatwiej się wtedy zakleja pierogi. Smacznego! Lidka Artykuł Pierogi ruskie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Wyniki konkursu z Home Green Tea Spa 102

masa makowa ucierana z miłością, kruche ciasto na jajkach od własnych kur i tyle radości Nikt nie wkładał więcej serca w pieczenie ciast niż ona. A pierogi Ach pierogi Te najlepiej robiła moja ciocia. Ona na wigilię wnosiła nie tylko wyśmienite pierogi, ale też radosną atmosferę i wesołą kolędę. Brakuje mi tych dań, brakuje mi tych osób(...)żyję w ciągłym biegu i właśnie przy przygotowaniach świątecznych mogą zatrzymać się na chwilę, przy makowcu wspomnieć babcie, a przy pierogach ciocię. Tym są święta i to zawsze będę moje ulubione potrawy. Majka”   Uwaga! Po ogłoszeniu wyników każdy zwycięzca proszony jest o podanie w ciągu 3 dni swoich danych niezbędnych do wysyłki nagrody  (imię, nazwisko, adres

Słodkie okruszki
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 101

cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Nadzienie 100 g maku szklanka mleka 2 łyżki miodu garstka drobno posiekanych orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować(...)miękkości. Dodać orzechy a po ostudzeniu odsączyć z nadmiaru mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części 75 g masła 100 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki

Ugotowane pozamiatane
Calzone z kiełbasą w towarzystwie szpinaku i kolorowych warzyw 138

Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek(...)ciasto podzielić na 3 części i każdy kawałek uformować na kształt okrągłego placka. Na każdym placku na połowie jego części ułożyć farsz, posypać żółtym serem, zgiąć w połowie, uformować pieroga i dokładnie zlepić końce ciasta. 4. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi posmarować rozkłóconym białkiem wymieszanym z ketchupem, posypać ziołami

Szalona Kuchnia Eweliny
pierogi z pieczarkami 173

pół i kroimy w plasterki. Przekładamy do cebuli, smażymy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Do wysmażonych pieczarek dodajemy bułkę tartą i mieszamy (podany farsz starczył mi na ok. 35 pierogów). składniki na ciasto: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki masła roztopionego 1 żółtko ok. 180-190 ml letniej wody wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie(...)elastyczne ciasto, rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi. Partiami wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem, posypane posiekanym szczypiorkiem

Domowy Smak Jedzenia
Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym 140

Cześć! Pierogi z kaszą i serem to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak ja ich nie lubiłam! :) Teraz kocham :) Tak smak może zmienić się z biegiem lat. Podaję je ze śmietaną bądź stopioną słoninką z podrumienioną cebulą. Składniki: Na ciasto: * 500 g mąki * 1/4 kostki masła * szczypta soli * woda ok. 60-70 st.C Na farsz: * 20 dkg kaszy gryczanej(...)podsypywałam mąką żeby nie kleiło się do stolnicy. Rozwałkowałam na grubość ok. 1 mm i wykrawałam kółka 12 cm średnicy. Na każde kółko wykładałam kopiastą łyżeczkę farszu i zaklejałam pieroga. Można z farszu uformować kulki i wtedy łatwiej się będzie zaklejało pierogi.  Gotowałam pierogi w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju i 1/2 łyżeczki soli

Pieprzyć z Fantazją
Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka 145

niewielkiej ilości cukru dodanego do ciasta. Pieróg jaglany brzózański został wpisany na Listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako tradycyjny wypiek mocno związany z regionem i jego kulturą. Dawniej był on wypiekiem obrzędowym, który miał symbolizować obfitość. Z tego powodu podawano go na ucztach weselnych, chrzcinach oraz podczas świąt. Pieroga jaglanego nie mogło również zabraknąć(...)przetrwanie tej pięknej tradycji trzymają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzózy Królewskiej . To dzięki ich uprzejmości mam dzisiaj przyjemność zaprezentować Wam przepis na ten wyjątkowy regionalny specjał. Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę wielkości 25x35 cm: Rozczyn: 20 g drożdży 1 szklanka letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżki mąki pszennej Składniki mieszamy i zostawiamy

Trzeci talerz
Szczawnica subiektywnie wg Aleex 90

salek i korytarzyków. Dominuje wystrój rycerski, ale tak naprawdę to miejsce to mieszanina różnych stylów. Zamówiłyśmy z Gwiazdeczką pierogi ruskie (1/2 porcji) i zupę cebulową. No cóż... pierogi były zjadliwe, ale zupa zupełnie nie - nie ta konsystencja, nie ten smak. Przypominała zupę z torebki. Nie tego oczekiwałyśmy po restauracji. Obsługa również pozostawiała wiele do życzenia. Do "Kociego zamku(...)interesowały, pytałyśmy o kuchnię. Pani kelnerka zapewniała, że wszystkie dania są przygotowywane na bieżąco, stąd nieco wydłużony czas oczekiwania na niektóre potrawy. Po przejrzeniu menu wybrałyśmy z Gwiazdeczką pierogi ruskie (lepione na miejscu), kwaśnicę i pstrąga z frytkami. Dania docierały do nas w odpowiedniej kolejności. Kwaśnica była wyśmienita. Świetnie przyprawiona, odpowiednio kwaśna. Jedna porcja zjedzona na pół była

W mojej kuchni
PIEROGI Z JAGODAMI 98

cale nie trzeba je jeść w ilości kg żeby czuć się najedzoną. W związku z tym, że mamy lato, a jak lato to jagody a jak jagody to pierogi ☺️☺️☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki na ciasto:   600 g mąki pszennej + na podsypanie 60-70 g masła  200 ml bardzo gorącej wody Składniki na farsz:  2 szklanki umytych i osuszony jagód(...)wrzątek, gotować 2-3 min od momentu wypłynięcia. Podawać na ciepło lub na zimno, jak kto woli z posłodzonym jogurtem.  Miłej niedzieli, już niebawem kolejne letnie pierogi

pieprzny smaczek
Pierogi z jagodami 139

zaprosić na pierogi z jagodami. Pyszne , delikatne i proste w przygotowaniu danie. Może z powodzeniem być jako drugie danie do obiadu jak również na ciepłą kolację. Ciasto na pierogi zawsze przygotowuję z udziałem … Czytaj dalej Pierogi z jagodami Artykuł Pierogi z jagodami pochodzi z serwisu gotuj-ze-mna-blog

gotuj ze mną