marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:154/234)

Żurek z kapustą kiszoną 119

marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 300 g kapusty kiszonej 500 ml żuru 100 g mrożonych kurek 1 cebula 1 łyżka masła kminek mielony sól,pieprz Przygotowanie Mięso wkładamy do zimnej wody ( 1,2 l ), wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, zagotowujemy. Żeberka wyciągamy, oddzielamy mięso od kości. Do garnka wrzucamy starte na dużych oczkach, jarzyny, gotujemy aż będą

R'n'G Kitchen
Czarny ryż jaśminowy z warzywami 206

duża marchewka 4 pieczarki 2 łyżki masła 1 malutka cukinia 1mała kapusta pak choi 1 łyżeczka ziół prowansalskich na czubek noża papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Wykonanie : Do garnka wlewamy 400 ml wody i zagotowujemy z 1/2 łyżeczki soli, następnie wsypujemy ryż przepłukany na sicie wodą. Gotujemy około

Sama słodycz i szczypta chili
Surówka colesław- znana i lubiana :) 2418

Szybko zyskuje nowych fanów. Klasyczne warzywa połączone z ciekawym sosem sprawdzają się idealnie jako dodatek do mięs i ryb. Domowa surówka, która przekona największych niejadków! :) Zapraszam

Tagebuch po polsku
Bezmięsne gołąbki z pieczarkami 214

rzec, szybsze na pewno niż klasyczne gołąbki z mięsem. I nie musze mówić, że pyszne jak nie wiem co ! Składniki -główka kapusty włoskiej 2 x ryż z groszkiem i marchewką  SYS 1 x kasza jęczmienna z pieczarkami   SYS kawałek masła oliwa z oliwek, olej do smażenia pieczarki cebula sok pomidorowy bez dodatku wody, konserwantów 2 bulionetki przyprawa(...)pizzy u mnie  SKWORCU Wsyp 3 opakowania Dań Babci Zosi do dużego rondla, u mnie z grubym dnem. Zalej gorącą wodą według zaleceń producenta na opakowaniu. Przykryj i ..gotuj ile trzeba. Po ugotowaniu odkryj. Międzyczasie wysmaż cebulę, dołóż pieczarek. Wymieszaj. Dołóż do ryżu i kaszy i wdokładnie wymieszaj. Powstanie farsz do gołąbków. Dosmacz solą, pieprzem, możesz dodać maggi

Z Kuchni Do Kuchni
PSTRĄG PIECZONY NA WARZYWACH 232

marchewki mini od Iglotex-u.Zapraszam na stronę firmy gdzie znjadziecie cały asortyment. IGLOTEX Olej który wybrałam do skropienia ryby to olej dyniowy SEMCO . Olej o zabarwieniu zielono-bordowym, dzięki obecności carotinoidenu,  tłoczony jest w naszym zakładzie metodą "na zimno" z najwyższej jakości nasion dyni oleistej  (Cucurbitae oleum). Dzięki przyjemnemu smakowi i zapachowi bardzo dobrze sprawdza się z gotowanymi ziemniakami

Z Majeczką w kuchni
Letnia sałatka z cukinii z jajkiem 5:2 275

marchewkę, na nie kładziemy jajko i dodajemy oliwki. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do jogurtu, którego doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Warzywa na talerzu polewamy sosem jogurtowym i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego OBIADOKOLACJA: 150 g świeżego łososia 200 g brokułów Wykonanie: Łososia solimy i wkładamy na 10 - 15 min. do piekarnika nagrzanego do 200 C Brokuły gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Sok z kiszonych buraków 395

gotowany burak ma dosyć wysoki indeks glikemiczny, więc powinny jeść go na surowo. Buraczany sok ma właściwości uodporniające i przeciwwirusowe. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, powstałe w trakcie fermentacji. Bakterie te regulują pracę jelit i pobudzają trawienie. Nie wspominając o tym, że jest również doskonałym remedium na przysłowiowego kaca. Możemy go pić bez dodatków albo wymieszany z sokiem marchewki

Kulinarne przygody Gatity
Kapusta wigilijna z podgrzybkami, borowikami i żurawiną 186

marchewkę, kminek, czarnuszkę, wlać wino, doprawić solą i pieprzem, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i pozostałe przyprawy: kardamon, gałkę muszkatołową, liście laurowe, jałowiec, ziele angielskie oraz grzyby i suszoną żurawinę - po czym na wolnym ogniu pichcić jeszcze przez kolejną godzinkę. Pod koniec gotowania można

Delicious Titbits
SEROWA Z MIĘSEM MIELONYM 204

Szybka, smaczna i bardzo pożywna zupka robiona z serków topionych. Taka, którą fajnie zjeść jak się wraca w zimny dzień po pracy do domu. Jest

Walijskie Pichcenie
Tortellini po wegetariańsku 199

marchewkę i pora, duś chwilkę. Dodaj przyprawy do Burrito. Wymieszaj. Następnie pół łyżeczki kolendry.  Dodaj trochę pieprzu ziołowego, oliwy z oliwek, soli.  Wymieszaj, zamknij, duś pod przykryciem. Następnie dodaj salsy pomidorowej, wymieszaj, przykryj , duś. Dodaj selera naciowego. Od czasu do czasu sprawdzaj smak. Gdy wszystko ładnie się udusi, zagotuj wode i wrzuć tortellini Polsoja na wrzątek i gotuj

Z Kuchni Do Kuchni
pierś na parze z warzywami... 205

ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku pojedynczą pierś opłukać i włożyć do wkładu do pary marchew młodą, małe ziemniaki młode oskrobać, opłukać i do wkładu włożyć z ćwiartki młodej kapusty usunąć głąb, opłukać id o wkładu włożyć wkład ustawić na garnku z odpowiednią ilością wody i pod przykryciem gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Ruchanki i troszkę o kuchni kaszubskiej 360

właśnie pochodzi ich nazwa.Baba gotowana – tradycyjna potrawa wielkanocnaGrucholec- baba ziemniaczana, podawana z surówką z cebuli i ogórkaKiszka kaszubska – pokrojona na talarki, smażona na słoninieBumbe - kluchy nadziewane, najczęściej boczkiem i seremPlińce – placki ziemniaczane, podawane ze śmietaną i cukremPrażnica – jajecznicaJarzyna z marchwi i brukwiKwaszone gurczi – ogórki kiszone, Mizeria - gurczi na kwaśno Kartuskie ogórki – pasteryzowane z cebulą, marchewką i papryką Ruchanki

Czarnawisienka
Barszcz ukraiński 332

pewno nie chodziło jej o dzisiejszy zamiennik prawdziwej zupy.  Aby więc kultywować rodzinne tradycje ugotowałam dziś barszcz ukraiński, kolejną ulubioną zupę w moim domu. Barszcz ukraiński Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 5 średnich ziemniaków 1,5 litra bulionu ( na bazie warzywnej pasty bulionowej) 1 puszka białej fasoli 350 g buraków 1/2 łyżeczki kwasku(...)łyżki śmietany 18% sól pieprz 1,5 łyżki posiekanego koperku  Wykonanie: Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie oprócz buraków wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dodajemy buraki i kwasek cytrynowy, pamiętajmy, żeby kwasek dodawać z burakami. Ma on na celu zachowania ładnego koloru buraków, ale gdybyśmy go dodali wcześniej, ziemniaki

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ogórkowa 175

oraz marchewkę kroimy na mniejsze kawałki po czym rozdrabniamy w robocie kuchennym. Przekładamy do 2,5-3 litrowego garnka. Pierś z kurczaka kroimi na drobne kawałki i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimi w centymetrową kosteczkę. Dokładamy do pozostałych składników. Dodajemy masło, łyżkę vegety, kostkę rosołową oraz odrobinę pieprzu. Wszystko to zalewamy litrem wrzątku. Mieszamy i gotujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Hindu kuszaj! 255

profanacja. W myśl zasady- jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz- postanowiłam sprofanować smak dzieciństwa. Nie żałuję!  Marchewka z groszkiem po hindusku 3-4 średnie ziemniaki 1 puszka marchewki z groszkiem 1 mała cebula 1,5 łyżeczki kuminu szczypta chilli oliwa z oliwek (bądź masło) sól (cukier) do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam, a następnie pokroiłam(...)kostkę. Cebulę pokroiłam w piórka. Na rozgrzaną patelnię wrzuciłam kmin, po 5s chilli, wymieszałam i dodałam cebulę. Kiedy cebula się zeszkliła dodałam marchew z groszkiem i gotowałam krótką chwilę. Na koniec wrzuciłam ziemniaki. Całość  doprawiłam solą i gotowałam jeszcze chwilkę

bastalena