marchewkę, cebulę, seler naciowy i por. Smażyć kolejne 5 minut , karmelizując warzywa. Dorzucić pomidor i smażyć kolejne 5 minut . Wsypać tymianek, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu. Zwiększyć ogień i wlać wino Porto Tawny. Zredukować o połowę, odparowując tym samym alkohol (przez 1 minutę ). Następnie wlać czerwone wino i również zredukować całość o połowę. Wlać bulion, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować
Moja Delicjamarchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą (około 2 litry). Dodać ziele, pieprz i listki laurowe i gotować
talerz przyjemnościżyczenia, z nosa kapie...postanowiłam nas wszystkich porządnie rozgrzać. Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz(...)smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości z mięsa, dodaj do zupy. Gotowe ! Pyszne danie, gęste i naturalne. Rozgrzewa, wzmacnia, dodaje sił
Z Kuchni Do Kuchnimarchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką do herbaty) i zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki zalać mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i gotować
W SMAKMarchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijadłam soczewicy!Uwielbiam ją w każdej postaci.A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa.Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety!Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad.Smaczne i zdrowo!Polecam!SKŁADNIKI:* soczewica czerwona – 1 szkl* pieczarki – ok. 150-200 g* marchew(...)żółty – 1 garstka* natka pietruszki – 1 pęczek* mąka – ok.3-4 łyżki* jajko – 1 szt* sól, pieprz , papryka – do smaku* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie.Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę.Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości
Ostra na SłodkoNie jest to danie wigilijne. Robię taką kapustę jako dodatek do schabowego lub podaję taką kapustę z pieczywem i olejem lnianym.Składniki:1 kg kapusty kiszonej1/2
Kuchnia domowa Anibędzie wybrzydzania tym razem ;) Trafiłam w dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;)Składniki:70 dkg indyczych żołądków,3 średnie marchewki,2 średnie pietruszki,ćwierć średniego selera,pół małego pora,3 liście laurowe,10 ziaren ziela angielskiego,1/3 łyżeczki ziaren pieprzu,sól, cukier,150 ml śmietany (najlepiej kwaśnej, gęstej),3 czubate(...)musztardy,2 łyżeczki mąki pszennej.Żołądki umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i ziaren pieprzu. Żołądki gotują się dość długo, nie zniechęcajcie się :)Pod koniec gotowania dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa i sól. Ugotowane żołądki wyjąć, wywar przecedzić. Śmietanę wraz z musztardą
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak... Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :)Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki(...)łyżeczki soli, 1 opakowanie makaronu - nitki Przygotowanie: Kurę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy obrane warzywa do gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej
Aga w kuchniPowrót do pora po wizycie w jednej knajpce. Dlaczego? Mój syn zwykle był anty porowy, a jak widziałam jak zajada się taką surówką na mieście
Blondynka GotujeJak panierowac-to z fantazja.Mozliwosci jest bardzo wiele.Za sprawa nietypowej panierki mozna zmienic codzienne nudne danie w cos zupelnie zaskakujacego.Proponuje dzis delikatna i smacza panierke marchewkowo-migdalowa.Pasuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam, lecz tażin można bez problemu przygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest niesamowicie aromatyczna, korzenna(...)łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 500 g dyni hokkaido (można zrezygnować lub zastąpić marchewką, czerwoną papryką lub innym warzywem) ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli pestki granatu + świeża kolendra do przybrania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 łyżki smalcu gęsiego
Poezja smakurobotę, bo zastępują cukier i miód. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że Wy również będziecie. Myślę, że mało kto się zorientuje, że głównym składnikiem jest marchewka :) Składniki (na 35 szt. dużych pierników = 3 blachy): pół kg marchwi 300 g suszonych daktyli pół kg mąki (u mnie pół na pół: zwykła i orkiszowa pełnoziarnista) 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. 2. Daktyle przełożyć do rondla, zalać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. 3. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika
Domowa Cookierenka AgiMoże nie jestem największą fanką kaszy jaglanej, ale staram się wprowadzać ją również do naszej diety. Sama w sobie kompletnie nie zdobyła mojego serca, nie mówiąc
Gotowanie z pasjąpyszna , pożywna w sam raz na obiad, moje dzieci ją uwielbiają :) Składniki : około 1/2 słoika Kiszonej kapusty z grzybami Ogródek Dziadunia 2 kawałki żeberek średniej wielkości 2 marchewki , kawałek : pora , selera , natka pietruszki , kilka gałązek lubczyku około 6 ziemniaków dużych vegeta, pieprz , do smaku 1 łyżka ziół prowansalskich Wykonanie : Mięso myjemy , wkładamy do garnka i zalewamy(...)Warzywa obieramy i myjemy . Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę. Włoszczyznę związujemy nitką i wkładamy do garnka. Gdy woda się zagotuje dodajemy vegetę i zioła prowansalskie .Gotujemy na małym ogniu aż warzywa i mięso zmiękną .Jeśli woda wam za szybko odparuje to możecie jeszcze dolać . Przyprawiam do smaku pieprzem ewentualnie solą.Proporcje oczywiście możecie zmienić
Sama słodycz i szczypta chili