Gulasz z szynki 182groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt., 2 cebule, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, smalec. Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz. Marchew z groszkiem, kostką, zielem, liściem i szczyptą soli zalewamy 2 l wody i gotujemy. -- Następnie pozostałe składniki przesmażamy
chleba naszego
Pasztet z królika 260bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika: Do garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości
Dorota Smakuje
Marchewka z fasolą 240Składniki: 4 marchewki 2 garście fasolki szparagowej 1 ziemniak masło, sól, cukier Przygotowanie: Marchew i fasolkę umyć, marchew i ziemniaka obrać, a fasolkę pozbawić końcówek Marchew i ziemniaka pokroić w kostkę, a fasolkę podzielić na mniejsze kawałki Składniki wymieszać w garnku, zalać ciepłą wodą tak by były nie końca zanurzone, posolić i gotować po przykryciem do miękkości W trakcie gotowania
Proste Potrawy
Bigos z młodej kapusty 256szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet
Bajeczna Kuchnia
Ogórkowa 233rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry Dodać warzywa do rosołu Gotować wszystko razem do miękkości
W królestwie smaków Beaty
Zupa pieczarkowa. 221pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować
Kuchnia Beaty
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 211Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą
Bon Appetit Małgorzaty
Pomidorowa ze świeżych pomidorów 188kością),2 marchewki,1 pietruszka kawałek selera,por,liść laurowy,2 ziela angielskie,pieprz, sól,2 łyżki margarynyok. 3 łyżki śmietany1 łyżka mąki pszennejbazylia albo natka pietruszki Kurczaka umyć, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i zagotować. Wyłowić szumowiny. Dodać obrane i umyte warzywa. Całość gotować na małym ogniu
Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z kalafiora 261Propozycja na smaczny obiad bez mięsa. Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki
Maminek kulinarny
Grochowa zupa - krem 264Za oknem mroźno i śnieżnie, rozgrzewajmy się więc od środka ! A, że jak pisałam już poprzednio przy okazji barszczu ukraińskiego
Kulinarne przygody Gatity
Kolteciki z kaszy jaglanej i cukinii 232Pyszne mięciutkie kotleciki z kaszy jaglanej i cukinii. Pyszne na gorąco jako dodatek do drugiego dania, jak i na zimno do kanapek. Super alternatywa dla placków
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną 266Słodycz jabłka, wzbogacona nutą cynamonu i kwaskowatość żurawiny. Do tego najlepszej jakości ryż Karoon. Takie danie musi smakować O ryżu Karoon pisałam Wam już przy przepisie na gołąbki z marchewką (bez zawijania) . Ryż Karoon uprawiany jest u podnóży Himalajów według tradycyjnych metod sprzed wieków. Nie zawiera sztucznych ulepszaczy i nie jest modyfikowany genetycznie. Ryż od Karoon jest praktycznie pozbawiony(...)Polecam go i Wam. Składniki: około 100-120 g ryżu basmati Karoon* 2 większe jabłka duża szczypta cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 czubate łyżeczki masła garść żurawiny Przygotowanie: Gotujemy nasz ryż. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut. Po czym zalewamy woda tak, aby o centymetr przekroczyć poziom ryżu. Gotujemy ryż (często mieszając) około
Słodkie okruszki
ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 264pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól * pieprz * papryka * olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody , solimy i gotujemy do miękkości.Pozostawiamy pod pokrywką, żeby jeszcze doszła i zachowała ciepło.Wątróbkę oczyszczamy , chwilę moczymy w mleku , osuszamy , a następnie obtaczamy w mące.Cebulę kroimy w piórka , złocimy na dużej(...)mocno rozgrzanym oleju.Dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut do miękkości.Po usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę.Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu na złoto.Podajemy gorące
Ostra na Słodko
Pierogi z mięsem z rosołu 265Nigdy nie mam problemu z wykorzystaniem składników po ugotowaniu rosołu. Gotowane mięso i warzywa zawsze znajdują w domu swoich zwolenników. Czasami jednak warto je wykorzystać w zupełnie inny sposób, przygotowując – pierogi z mięsem z rosołu. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra(...)gorącej wody Składniki na farsz: - ok. 1 kg ugotowanego mięsa z rosołu (dałam mięso z 1 uda indyka, udek drobiowych i dołożyłam pieczone – wszystko bez skóry) - 3 marchewki z rosołu i kawałek selera - 250g boczku wędzonego - 2 – 3 cebule - kilka ząbków czosnku (ilość według upodobań) - 2 jajka - sól morska - świeżo mielony pieprz (do smaku) - 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
mojewypiekiinietylko
Najlepsza grochówka. Co zdrowego znajdziesz w grochu? 364najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku cebuli, czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku. Składniki : 250 g całego grochu 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera, pora 3 średnie ziemniaki 2 łyżki zielonych liści selera i lubczyku (mam zamrożone) 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżki suszonego majeranku lub tymianku(...)przebrany, wypłukany groch zalać ostudzoną, przegotowaną wodą, tak by przykrywała groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej wodzie ugotować groch tak długo, aż się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym grochem dodaję boczek. Część można potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chana masala z cieciorką 227startego imbiru 200 g marchewki, drobno pokrojonej po 1/4 łyżeczki soli i pieprzu 4 łyżki przyprawy garam masala szklanka mleczka kokosowego szklanka warzywnego wywaru 2-3 łyżki syropu klonowego puszka ciecierzycy ryż do podania W dużym rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wrzucamy warzywa (czosnek, imbir, cebulę i marchew). Solimy i pieprzymy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Dietetyczny Garnek 407SKŁAD - 1 kg Ziemniaków w Mundurkach 500 g Piersi z Kurczaka 300 g Marchewki 200 Pietruszki 100 g Pora - Wartości odżywcze całego dania - Kalorie 1546 Węglowodany 237 g Białko 135,5 g Tłuszcze(...)Wszystkie składniki myjemy, następnie kroimy. Do garnka wrzucamy Ziemniaki. Na koniec wrzucamy pierś z kurczaka. Następnie wlewamy 500 ml wody, doprawiamy garnek Vegetą, pieprzem i solą według uznania. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 30-40 min . Do momentu aż warzywa i mięso będzie miękkie. Smacznego
Sylwetka Od Kuchni
Makaronowa zapiekanka z wolowina (frittata z wołowina) czyli Niedzielne Mielenie odc.28 245cebuli i marchewce, obranej i posiekanej oliwa do smażenia 500 g mielonej wołowiny 2 szkl. przecieru pomidorowego sól, pieprz 300 g makaronu spaghetti 3 jajka natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Smażymy warzywa a gdy zmiękną dodajemy mięso i mieszając smażymy aż przestanie być różowe. Dodajemy przecier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut mieszając
Dzieje kuchennej Wiewióry
Galaretka drobiowa z warzywami 214kurczak 3 marchewki kawałek pora kawałek selera kilka ząbków czosnku 1 łyżkę lubczyku suszonego PIĄTNICA Vegeta do smaku 100 g żelatyny Dr. Oetkera Kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 puszka kukurydzy Wykonanie: Kurczaka umyć i poporcjować , włożyć do garnka . Warzywa obrać , umyć i wrzucić do mięsa . Wszystko zalać około 3 litrami wody. Gotować na małym
Sama słodycz i szczypta chili
Tajska zupa z Winiary 233kroimy w plastry. Marchewkę, pietruszkę i pieczarki wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem (2 łyżkami) i dusimy około 5 minut. Następnie dodajemy cebulę, pora i cukinię i dusimy jeszcze około 3 minut, po czym zalewamy jarzyny 750 ml wody i zagotowujemy. Większą zawartość saszetki wsypujemy do 250 ml wody i mieszamy. Następnie wlewamy do gotujących się jarzyn i ponownie
Smakowy Raj
Barszcz ukraiński z botwinką 215kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.5. Doprawiamy
Kuchnia domowa Ani
Barszcz czerwony na domowym zakwasie 218Przepis na zakwas już jest to teraz pora na barszczyk czerwony - czysty, idealny do uszek, paluszków lub kapuśniaczków.Składniki:1 marchewka1 pietruszkakawałek selera2 litry wodysólpieprz 1
Kuchnia domowa Ani
Spaghetti bolognese 276dorosłych osób.Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu.Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą
Gospodyni Miejska
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 240schłodzoną wodą, w której gotowała się ciecierzyca.Hummus podajemy rozsmarowany na płaskim talerzyku, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i kuminem. Albo innymi przyprawami, które lubicie: słodką lub ostrą papryką, kminkiem, curry, pieprzem ziołowym, szczypiorkiem, kolendrą. Z talerza hummus nabieramy za pomocą kromek ciepłej bagietki, pity, kawałków macy lub świeżych warzyw pokrojonych w słupki: marchewki, selera naciowego, papryki.Smacznego
W kuchni Katie
Bulion rybny 241Bulion rybny ma charakterystyczny, intensywny smak i zapach. Najczęściej wykorzystuje się go jako bazę do różnych potraw np. zupy rybnej. Dania przygotowane na tak esencjonalnym wywarze
Oryginalny smak
dorsz szpinakiem nadziany w parowarze gotowany... 216Składniki: FARSZ SZPINAKOWY: cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, seler korzeniowy 1 mały, rzodkiewki 4 sztuki, szpinak świeży 1 pęczek, twaróg 15 dag, kucharek 1
W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka warzywna na zimę 246osączyć , pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać , pokroić w krążki. Wszystko razem przełożyć do miski. Następnie dodać ocet, olej, sól , cukier i pieprz w ziarenkach. Dokładnie mieszamy składniki i odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie przełożyć sałatkę do garnka, i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze z 8 minut
Kuchnia Danusi