marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:140/234)

Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 254

talerz. Odstaw na później. Do garnka wrzuć marchewkę oraz cebulę i smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak duszony w sosie pomidorowym z warzywami 179

masło się rozpuści dodajemy cebulę, czosnek i marchewkę i całość przesmażamy przez kilka minut i dodajemy 0,5 szklanki wody, całość delikatnie podduszamy, dodajemy kurczaka oraz sos pomidorowy i resztę wody oraz brązowy cukier, mieszamy. Po kilku minutach dodajemy cukinię i seler naciowy, mieszamy i zakrywamy pokrywką i na delikatnym gazie gotujemy około 40 minut, aż kurczak będzie miękki

Kuchnia na wzgórzu
wege chińszczyzna z cieciorką i makaronem z czarnego ryżu 214

która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki 1/4 dyni hokkaido  garść fasolki szparagowej 3 łyżki ciecierzycy 100g makaronu z czarnego ryżu 5 łyżek mleka kokosowego garść grzybów mun łyżka pędów bambusa (opcjonalnie) przyprawy: curry, imbir, słodka papryka, chili, majeranek, pieprz ziołowy WYKONANIE: ciecierzycę gotujemy do miękkości, makaron wrzucamy do gotującej się

healthy dreams
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 334

foremkę 12x31 • szklanka kaszy jęczmiennej pęczak • dwie marchewki • duża cebula • kawałek selera • mały por (opcjonalnie) • 2 ząbki czosnku • 2 garście ziaren słonecznika • garść płatków owsianych • 1 łyżka słodkiej papryki • 1 łyżka majeranku • 1 łyżka pieprzu ziołowego • 1 łyżeczka soli • liść laurowy • 2 ziarna ziela angielskiego • natka pietruszki • olej Przygotowanie: 1. Kaszę gotujemy w wodzie (proporcje 1:3) razem z liściem

VegUlka
Pasztet z bakłażana i cukinii 679

Składniki 1 bakłażan 1 cukinia włoszczyzna (2 marchewki, mały por, kawałek selera, korzeń i natka pietruszki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 pomidory 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego olej łyżka sosu sojowego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, lubczyk   Przygotowanie Włoszczyznę obieram (lub dokładnie myję szczotką) i gotuję w 0,75 l z dodatkiem sosu

VegUlka
Halászlé węgierska paprykowa zupa rybna 172

duże cebule   1 marchewka   1-2 ząbki czosnku   łyżka stołowa słodkiej papryki w proszku   sól, pieprz   Eros Pista- ostra pasta paprykowa natka pietruszki Ryby pokroić w średnie kawałki i wrzucić razem z głowami i ogonami do zimnej, osolonej wody (ok. 2-2,5 litra). Po zagotowaniu wody, gotować do miękkości ryb. Po tym czasie płyn

MarciochaKucharzy
Zupa z brokułami 211

brokuł kość wieprzowa lub udko drobiowe włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałek selera ) cebula ząbek czosnku 3/4 szklanki mleka sól pieprz 3/4 szklanki mąki 1 jajko natka pietruszki przepis Kość zalewamy wodą około 1,5 litra , dodajemy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, cebulę, ząbek czosnku .Brokuła dzielimy na mniejsze różdżki dodajemy do  gotującego się wywaru z kości i włoszczyzny, uważamy

Smakowite Dania
Risotto z owocami morza 156

białego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu

smacznieinatemat
Gulasz po gruzińsku z kaszą gryczaną 155

błonek i pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić  w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Schab z quinoa z parowaru 204

urządzenie się wyłączy, przekładamy wszystko na talerz. Marchewki zawinąłem i do środka włożyłem kawałki pora. Ale forma podania zależy od waszej inwencji twórczej :) Quinoa posypujemy natką pietruszki. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami

Parowar Faceta
Jesień na talerzu. Z marchewki. 183

mąki i tego jak bardzo soczysta była marchewka. Ja użyłam 8 kopiastych łyżek mąki. Wyrobić na gładką masę, jeśli konieczne doprawić do smaku i formować kluski.  Możecie przygotować wałeczki z masy i kroić jak na kopytka. Ja poszłam na łatwiznę i nabierałam łyżeczką małe porcje, które od razu wrzucałam do wrzątku. Gotować ok. 3 minut, do momentu aż wypłyną

KUCHARNIA
Zupa pomidorowa z soczewicą i chili 188

udka z kurczaka)włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, pół selera, cebula)sól, pieprz1 łyżka papryki słodkiej w proszku4 cm paska świeżego imbiruopakowanie pasty pomidorowej albo słoiczek przecieru pomidorowego1 papryczka chili albo pół łyżeczki przyprawy chiliopakowanie soczewicy czerwonejbazylia do dekoracjiśmietana do zabielenia.Gotujemy wywar z mięsa, gdy mięso będzie miękkie dodajemy włoszczyznę i gotujemy następne pół godziny. Na koniec dodajemy słoiczek pasty

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjna Sałatka Warzywna (Jarzynowa) 272

Tradycyjna Sałatka Warzywna to zbiór popularnych z polskich ogródków jarzyn złączonych w pyszną i idealną w smaku sałatkę. Różnorodność warzyw w niej zawarta przywodzi na pamięć

Słodka Strona
"Bardzo dobre Ci wyszło" 405

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 cebula mała puszka pieczarek 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie kminek, oregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Marchew starłam na fasolkowych oczkach i dorzuciłam do kapusty. Dalej całość gotowałam. Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy (z suszonych pomidorów), dodałam pieczarki

bastalena
Żurek 246

marchewki  1 pietruszka  1/3 selera  1 cebula  2 duże ziemniaki  3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku  2 liście laurowe, ziele angielskie   pieprz i sól do smaku  Przygotowanie:  Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut.Warzywa obieramy. Marchew

Ze smakiem i z pasją
Strogonow. 321

Boeuf Stroganow (nazwa od bœuf – z franc. "wołowina" i nazwiska rosyjskiego dyplomaty Stroganowa) – popularne danie, w Polsce nazywane Strogonow . U mnie w domu dość często gości

Kuchnia Beaty
Przystawka/przekąska - terrina z łososia. 193

Czas karnawału i spotkań z przyjaciółmi rozpoczęty, więc chcę Państwu zaproponować przystawkę z łososia wędzonego. Myślę, że nie tylko dla smakoszy ryb-  każdy chętnie przekąsi

Kuchnia Beaty
Zupa fasolowa na łopatce 229

mineralnych (wapń, potas, fosfor). Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której była moczona. Fasola będzie również przez nasz organizm lepiej trawiona, gdy odpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek(...)garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka  2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku

Gotuj w domu
Polędwica z dorsza z ratatouille 267

dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i cukinię . Całość dusimy ok. 5 minut i dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę. Dusimy wszystko przez ok. 10 minut aż warzywa będą al dente. W międzyczasie doprawiamy wszystko do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smacznego! Artykuł Polędwica z dorsza z ratatouille pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rosół drobiowo-wołowy 169

Jedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki(...)SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka do podania PRZYGOTOWANIE: Połówki cebuli upiecz

Zasmakuj Kuchni
Rozszerzanie diety – poszczególne produkty 135

jakiej formie? Ugotowane w wodzie/na parze, w formie papki lub w kawałkach jeśli stosujesz BLW. Przykładowo brokuły, marchewka, kalafior, ziemniaczek. Mogą być także duszone, albo surowe, np. starta marchewka. Warzywa strączkowe , jak np. zielony groszek również może być podawany od początku, ale ze względu na właściwości wzdymające polecam poczekać kilka dni/tygodni. Warto zacząć oswajać dziecko ze smakiem każdego z warzyw(...)niechętnie zacznie próbować warzywa. Warto wstrzymać się te kilka dni Podobnie jak w przypadku warzyw, będzie super, jeśli trafisz w sezon. W jakiej formie? Tak samo jak warzywa – gotowane na parze lub w wodzie, duszone, surowe, starte lub w kawałkach Warto zaznaczyć, że nie ma obawy przed owocami uznanymi za powodujące alergie. Zatem jeśli jest sezon na maliny

Natka Pietruszki
Ryż po meksykańsku z tuńczykiem i marchewką 179

ryż z dodatkiem wody, tuńczyka i marchewki. Zajmuje to ok. 4 mim. Dodajemy kapary, zioła i całość delikatnie mieszamy. Podajemy z botwinką. Opis produktu - Ryż w stylu meksykańskim MEXICAN STYLE   RICE 250 g Uncle Ben's Odpowiednie dla wegetarian Nie zawiera sztucznych barwników, aromatów i konserwantów Doskonały za każdym razem... Delikatnie gotowany na parze ryż parboiled długoziarnisty z papryką

Moniki Smakołyki
Chłodnik z cukinii z kolorowymi warzywami (Crema fredda alle zucchine e verdure colorate) 163

kroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny.   Przed podaniem chłodnik  oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE Spuntate

La grande e la piccola cuoca
Schab w warzywach wg Aleex 198

stron. Odstawić z ognia. 2. Marchewkę i korzeń pietruszki zetrzeć na tarce, dodać do mięsa. 3. Do garnka dodać także cebulę pokrojoną w kostkę. 4. Wszystko zalać niewielką ilością wody. Powinno jej być tyle, aby lekko przykryła składniki. Zagotować. 5. Dodać ziele i listek oraz przyprawy, a później natkę pietruszki. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. 6. Wywar leciutko

W mojej kuchni
Sałatka tort z tuńczykiem 253

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już niejednokrotnie sprawdził się na imprezach okolicznościowych. Sałatka bardzo ładne wygląda i

Di gotuje
Tuńczykowo-marchewkowy pasztet z soczewicy 139

puszka tuńczyka pęczek drobnego szczypiorku 2 duże marchewki łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki szczypta kurkumy łyżeczka pieprzu grubo mielonego sól do smaku łyżka amarantusa ekspandowanego sos: 160 g jogurtu naturalnego łyżka pikantnej musztardy łyżeczka soku z cytryny szczypta pieprzu Kaszę i soczewicę gotujemy do miękkości (kaszę 12 minut, soczewicę czerwoną

Mienta blog
kalafiorowa zupa z koperkiem 169

czterech osób  2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto).  Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa  Po 10 minutach dodajemy pokrojoną

Miód i pieprz
Pasztet z czerwonej soczewicy 159

łyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie:  Cebulę kroimy w małą kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce (można cebulę też zetrzeć). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. W rondelku gotujemy soczewicę w osolonej wodzie- woda musi sięgać

Aga w kuchni
Zupa gołąbkowa 196

saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek soli do smaku. Gotujemy wywar do miękkości jego ingrediencji, po czym wyjmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Rosół z indyka 191

biegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala  SKWORCU -szczypta Kuchmistrza  SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego garnka z jarzynami, zalej filtrowaną wodą. Dodaj przypraw i zamknij garnek. Nastaw na powlone gotowanie. Gdy rosół ugotuje się, odkryj pokrywkę

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa z fasolą i kurczakiem 205

Na niedziele miał być rosół...ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i zrobiłam zupę z kurczakiem i białą fasolą. Pycha!Składniki:2 piersi z kurczaka1 puszka

Kuchnia domowa Ani
Zupa botwinkowa z fasolą 166

Wczorajszy dzień minął pod znakiem silnego wiatru, deszczu i ogólnej niepogody. Oby nadchodząca jesień okazała się dla nas łaskawsza...Swego czasu obiecałam, że pokażę jak zrobić

Kuchnia domowa Ani
Grünkern-Burger,kotleciki z zielonego orkiszu 206

wrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac kilkakrotnie by nie przywarlo do dna garnka.Wylaczyc ogien i nastepne 10 minut zostawic na goracej plycie by" doszlo".W ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec na tarce .Szczypiorek posiekac.Cebule pokroic w drobna kostke.Ser zetrzec na tarce.Ugotowany orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 179

półplasterki) marchewkę, lekko przesmażyć. Dodać pozostałą paprykę, ziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos.Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka chłopska 262

choć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek

Wyprawy kulinarne