marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:134/234)

Babeczki ziemniaczane plus przepis na purre ziemniaczane po naszemu 157

Składniki: - 3 średnie ziemniaki - 1 marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  Przepis na pastę z kurkumy - 4 łyżki mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 jajka - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości. Przecedzamy. Do gorących dodajemy masło, pastę z kurkumy, czosnek i opcjonalnie doprawiamy

Szkrab Je Sam
Zupa z kalarepy 221

oraz czosnek. Podsmażamy chwilę i następnie dorzucamy startą kalarepę, marchewkę i pietruszkę. Wszystko smażymy ze sobą przez 5-10 minut.  Po tym czasie do garnka wlewamy warzywny bulion i całość zagotowujemy.  Gdy doprowadzimy zupę do wrzenia, dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę kalarepę z liśćmi oraz ziemniaki i gotujemy do czasu, aż owe warzywa będę miękkie

Bananowe Pole
Klasyczny włoski sos pomidorowy 170

smażyć bez rumienienia przez kilka minut (do zeszklenia). Wrzucić marchewkę oraz seler naciowy i smażyć na niedużym ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. 1/4 szklanki oliwy z oliwek Wlać pomidory, dodać listki laurowe. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień, przyprawić solą i chilli w płatkach i gotować około 45 minut (tak aby sos lekko bulgotał ), aż sos zgęstnieje

Moja Delicja
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 161

digotuje.blogspot.com   "Rosół jest to zupa, która wymaga precyzji, czasu, ostrożności i cierpliwości. Zasadą dla dobrego i zawsze udanego rosołu jest bardzo wolne i stosunkowo długie gotowanie." "Mięso nie może być zamrożone lub rozmrażane 'na szybko' w mikrofalówce, ponieważ może to spowodować zmętnienie wywaru. Woda w garnku powinna być zimna, aby białko w mięsie nie ścięło się za szybko. Włożenie(...)zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek lubczyk sól, pieprz Dodatkowo: makaron

Di gotuje
Farsz do ryby po grecku 288

taki : 100 gr. pietruszki 60 gr. selera 300-400 gr. marchewki 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka koncentratu pomidorowego pieprz, sól do smaku Warzywa obrać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnuszka lub rondelka, zalać około 150 ml wody, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. od czasu

Niebieski kubek z kawa
Zupa krem z papryki i soczewicy. 258

czerwonej soczewicy 1 cebula pokrojona w kostkę 1 marchewka posiekana w plastry 1 pietruszka pokrojona w plastry 2 ząbki czosnku 1/2 l. bulionu warzywnego (może być drobiowy) sól, pieprz  1 łyżka oliwy Cebulę, marchew i pietruszkę zeszklić na łyżce oleju. Przełożyć do garnka, dodać soczewicę zalać bulionem. gotować na średnim ogniu.(z patelni zebrać smak czytaj. na jeszcze ciepła

Farmażony
Zupa brokułowa 240

liść laurowy, ziele, angielskie, szczypta papryki słodkiej i ostrej) Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce a cebulę z czosnkiem posiekać. Podsmażyć wszystko na patelni, dodając przyprawy. W momencie w którym, cebulka się zeszkli dołożyć tartą marchew,imbir, chili i różyczki brokuła. Następnie trzeba przełożyć wszystko do garnka i zalać bulionem. Gotować do pól godzimy. W międzyczasie podsmażyć na patelni boczek

Lubczyk i Wanilia
Ciasto marchewkowe 109

Pyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Żurek z jajkiem na wędzonce 180

gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić 2 opakowania i znaleźć smak dla siebie odpowiedni ) jajka Wykonanie: W lekko osolonej wodzie gotujemy kości, mięso. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, czosnek

Smaki Ewy
Fasola z kiełbasą 170

Składniki 2 szkl. fasoli Jaś  2 duże marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 por 30 dag kiełbasy  mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki ketchupu 1,5 łyżki mąki majeranek papryka słodka mielona pieprz, sól Sposób Warzywa pokroić w kostkę, pora w półtalarki. Namoczoną fasolę (12 godz.) gotować w osolonej wodzie, dodać warzywa i pokrojoną w kostkę kiełbasę, wymieszać

Kuchenne aromaty
Zupa paprykowo-pieczarkowa z melisą, czosnkiem, imbirem, curry i skórką z cytryny 177

papryki: zielona, czerwona, żółta - 1/2 kg pieczarek - 1 cebula - 1 marchewka - 1 podudzie z kurczaka - bulion lub kostka rosołowa - pół cytryny - przyprawy: świeża melisa, 2 ząbki czosnku, sypany imbir, curry, kolendra - oliwa z oliwek - koncentrat pomidorowy - opcjonalnie śmietana 18volt gdy ktoś preferuje zabielane zupy Do garnka wrzucamy podudzie i gotujemy. W tym czasie na patelni na oliwie z oliwek podsmażamy

upichcona
Pasztet z królika z żurawiną 217

litrów wody 3 marchewki 2 marchewki 1 cebula kawałek selera 3 cm pora 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 1 łyżeczka soli (opcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić

Delicious Titbits
Szpinakowelove czyli makaron ze szpinakiem i warzywami 199

Szybkie i przepyszne danie :) Dzisiaj pomysł na kurczaka ze szpinakiem i warzywami dla wielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :) Składniki: -200g świeżego szpinaku - 1 marchewka

Zdrowo kolorowo lifestylowo
Surówka z kiszonej kapusty 212

Surówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie

Gosia gotuje
Chińskie paski schabu 449

się stworzyć będę mogła nazwać gotowaniem ;)) wydawało mi się abstrakcyjne. Wok! Moje odkrycie poprzedniego roku! a dania "chińskie" okazują się nie tylko banalnie szybkie w przygotowaniu, ale i jakie smaczne!! Paski Schabu na sposób chiński: SKŁADNIKI: 30 dkg schabu wieprzowego pół czerwonej papryki 1 marchewka 1 ostra papryczka chili "garść" pędów bambusa w zalewie "garść" chińskich grzybów "mun" około

smacznieinatemat
Zimne nóżki czyli seta i galareta :) 137

koniec gotowania (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości warzyw i mięsa. Odcedzamy  mięso i warzywa. Obieramy mięso z nóżek i kroimy na mniejsze kawałki. Rosół doprawiamy solą i pieprzem. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, pokrojoną ugotowaną marchewkę, mięso i zalewamy resztą wywaru. Odstawiamy do zastygnięcia.  Studzimy

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa krem z soczewicy 227

soczewicę dwukrotnie płuczemy i wkładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu ok. 20 minut ( do zmięknięcia ). Odlewamy 1 chochlę i rozrabiamy ze słodką śmietanką. Wlewamy spowrotem do zupy. Doprawiamy solą , pieprzem i ewentualnie szczyptą chili. Dodajemy ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Podajemy gorącą posypując podsmażoną na masełku marchewką. Posypujemy posiekanym koperkiem. Smacznego

Ostra na Słodko
Bulionowa pasta mięsna, czyli domowa kostka rosołowa 205

zalewamy wodą lub winem. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Cebulę kroimy na ćwiartki i przypalamy na patelni lub nad gazem. Kapustę szatkujemy.Wszystkie składniki pasty wkładamy do garnka z mięsem  i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Po tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik na skrzydle 193

Krupnik na skrzydle z indykaSkładniki:2 skrzydła indycze1,5 l woda2 liście laurowe5 ziele angielskie2 ziemniaki2 marchewkiseler korzeń1 pietruszka10 dag kasza pęczaksólpieprzvegetanatka pietruszki100 ml śmietana 18

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z dyni i warzyw. 203

SKŁADNIKI NA ZUPĘ Z DYNI: - 1 seler naciowy - 2 marchewki - 1 cebula - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 3 szklanki puree z pieczonej dyni  - 500 ml wody - świeży imbir - chili W garnku rozpuść masło, zeszklij cebulkę i seler, zalej wodą dodaj puree z dyni, i startą na tarce marchew. Gotuj 30 minut. Dopraw do smaku solą, chili. Dresing zielony ziołowy

SMYKWKUCHNI
KREM MARCHEWKOWY Z NUTĄ POMARAŃCZY. 171

słodkiej śmietanki 12% sos sojowy, pieprz, posiekany koperek Marchewkę i pietruszkę obieram, kroję w kostkę, por w talarki.  Pora szklę na oleju, wrzucam marchew z pietruszką i chwilę  podsmażam, a następnie wrzucam warzywa do garnka. Wlewam tyle wody, aby zakryć warzywa, nie więcej,  wrzucam 1/2 łyżeczki soli. Gotuję do miękkości warzyw. Miksuję całość przy pomocy blendera. Dodaję

W kuchni Karmel-itki
Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą 204

można ją określić wariacją na temat rosołu. Bo przygotowywana jest bardzo podobnie - w większości użyłam tych samych składników (do tradycyjnego rosołu daję opalaną cebulę - tu dałam surową) i gotowałam ją równie długo. W tej wersji zupy pojawił się jeszcze seler naciowy oraz trawa cytrynowa. Do doprawienia, oprócz soli morskiej, użyłam sosu sojowego. No i kukurydza, którą dałam na koniec. Więc(...)nitek. Zobacz również inne przepisy na ----> zupy Lekka zupa z kurczakiem i kukurydzą - przepis: Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (ok. 60-70 dag mięsa; ewentualnie podudzia, skrzydełka) 2 marchewki 1 pietruszka ćwiartka selera kilkucentymetrowy kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 1 łodyga trawy cytrynowej 1 cebula po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego 3-4 listki laurowe sól

Moje Qulinaria
Rozgrzewająca zupa z kapusty 212

gotowaniu zupy. Potrafił ją przygotować nawet na siekierze. Oczywiście do tej siekiery było mnóstwo dodatków, a zupa wychodziła zawsze wyśmienita. Nigdy nie mogłam wyjść z podziwu, jak za zwykłej siekiery można wydobyć tyle smaku i aromatu. Oczywiście wszystko do czasu. Nie będę czarować siekierą, więc u mnie… rozgrzewająca zupa z kapusty. Składniki : - bulion drobiowy lub warzywny i marchewka z bulionu(...)plasterki, następnie w słupki – dodajemy do pozostałych warzyw posypując płatkami chilli oraz 1 łyżeczką cuminu. Jeszcze chwilę podsmażamy. W międzyczasie doprowadzamy do wrzenia bulion, dodajemy kiełbasę oraz pokrojone ziemniaki. Gotujemy 15 minut od ponownego zawrzenia bulionu. Zawartość patelni przekładamy do garnka z bulionem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, na gorący wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, rozprowadzamy dokładnie, robimy zasmażkę

mojewypiekiinietylko
Wspomnienia leśnych wędrówek, zupa grzybowa z suszonych borowików 154

szczególnie zimą. Spróbujcie ją ugotować, to poezja smaku! Nie podałam ilości wody do zupy, bo tak naprawdę to nie jest istotne. Ja lubię zupy średniej gęstości. Zawsze w trakcie gotowania można dolać odrobinę wrzątku, jak jest za gęsta. Gorzej odwrotnie jak za dużo bulionu, czekanie aż nadmiar się wygotuje może nam przy okazji rozgotować wszystkie składniki. Nie dolewajmy wody(...)być grzyby! Zupa grzybowa z suszonych borowików Potrzebujemy: 3-4 garście suszonych borowików, mogą być mieszane z podgrzybkami ale najlepsza zupa to zupa z dodatkiem samych borowików. 4 nieduże marchewki, 1 pietruszka, kawałeczek selera, ziemniaki 4-5 sztuk, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka masła, 2-3 łyżki śmietanki, 2 łyżki domowej wegety, można pominąć

Leśny Zakątek
Zupa marchwiowa z klopsem 165

młodej marchewki, 450 g groszku z marchewką, włoszczyzna,  śmietana 12% lub 18 % - 330 g, 3 litry zimnej wody, sól i pieprz. ziele, liść. 2. Klops- 500 g mielonej szynki, jajko, przyprawy, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/3 kost. smalcu. -- -- -- Wszystkie składniki oprócz śmietany wrzucamy do garnka i gotujemy na średnim ogniu ~20 min. -- Z mięsa robimy solidne klopsy lub klopsiki

chleba naszego
Prozdrowotna zupa krem z ogórków kiszonych 216

pora - pieprz Ziemniaki i cebulę kroimy w kosteczkę. Ogórki, marchewki i pietruszki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w talarki. Cebulkę szklimy na patelni. Do wody (z koncentratem lub bez) wrzucamy warzywa (bez ogórków!) i zagotowujemy do miękkości warzyw ok. 15 minut. Następnie dodajemy starte ogórki i gotujemy kolejne 10 minut. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Ewentualnie

Be Fit Be Strong
Zupa krem z kalafiora + film 183

szczypta tymianku przepis Cebulę oraz seler kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i ząbki czosnku kroimy w plastry. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku rozpuszczamy masło i oliwę, dodajemy cebulę, czosnek i pozostałe warzywa oraz kalafior  wszystko dusimy często mieszając. Do podduszonych warzyw wlewamy 5 szklanek wody i całość gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, czarnym pieprzem, przyprawą curry

Smakowite Dania
Szwedzka sałatka ogórkowa do słoików. 362

laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 cebula  1 marchewka 2 papryki czerwone Cebulę pokroić w plastry, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach a paprykę pokroić w grubszą kostkę. Zagotować wodę z octem, cukrem, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i chilli. Dodać cebulę, marchew oraz paprykę i wszystko gotować chwilę na małym ogniu. Tak przygotowaną zalewę wystudzić. Ogórki obrać

My simple kitchen
Pasztet z królika 194

miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości, ale w osobnym garnku. Miękkie mięs z królika i podroby studzimy i obieramy z kości.  Ugotowany boczek również studzimy. Mięso, podroby i boczek mielimy w maszynce do mięsa przynajmniej dwa, trzy razy.  Mielimy również jedną ugotowaną marchewkę, ugotowaną cebulę. Można dodać więcej warzyw jak ktoś lubi

W kuchennym oknie Ewy
Pyszna zupa – krem ze świeżej kukurydzy 231

Przygotowanie: Skrzydełka umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą. Marchewkę, pietruszkę umyć, obrać i pokroić na kawałki. Dodać do garnka. Gałązki selera umyć, pokroić na trzy części. Umytego pora pokroić na talarki. Razem z selerem dodać do wody ze skrzydełkami. Wsypać 1/2 łyżeczki soli. Zagotować. Przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować 1 h – 1 h 20 minut (do miękkości skrzydełek

Moja Delicja
Golonka po bawarsku 270

tylko smakosze piwa. SKŁADNIKI: 2 golonki przednie, 1 marchewka, kawałek selera, 1 cebula, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 2 szklanki piwa ciemnego, 1 łyżka ostrej mielonej papryki, 1 łyżka majeranku, ½ łyżki pieprzu, sól. PRZYGOTOWANIE: Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Flaki wołowe 225

dwie porcje: 0,5 kg flaków wołowych 1 marchewka 1 pietruszka mały kawałek selera 2 kostki rosołowe (lub 3 szklanki prawdziwego rosołu, lub bulionu) 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 3 ząbki czosnku gałka muszkatałowa majeranek magii sól, pieprz 2 łyżki oleju Flaki należy zalać woda i gotować  10 minut, następnie wodę odlać, zalać świeżą i jeszcze

Jadło i czytadło
Szybkie danie dla studenta za 2,50 zł/os. 273

puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się torebki lub zgodnie z opisem na opakowaniu

vegetanie
Zupa gulaszowa 139

papryka 1 cebula 2-3 ząbków czosnku 2-3 marchewek 1 pietruszka kawałek selera i pora puszka pomidorów, 3 łyżki koncentratu pomidorowego ostra papryka vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek WYKONANIE: Karkówkę pokroić w kostkę, usmażyć z cebulą, czosnkiem, ostrą papryką, majerankiem, solą i pieprzem, na żeberkach gotujemy wywar z warzyw (warzywa kroimy w słupki)  z dodatkiem

Kuchnia Beaty
Barszcz ukraiński na botwince 146

ukraiński na botwince SKŁADNIKI: 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka 2 pęczki botwinki młodej 200 ml soku z buraków 30 dag fasoli jasiek duży 3 ziemniaki sól i pieprz do smaku    PRZYGOTOWANIE: Fasolę moczymy w wodzie przez minimum 12 godzin - ja namoczyłam ją na noc.  Z rana gotowałam fasolę przez 30 minut w wodzie w której

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Flaczki (flaki) wołowe na rosole 194

mąka – 2 łyżkiUgotować rosół z kości, pora, marchewek, selera, pietruszki, cebuli, czosnku. Ugotowane jarzyny wyjąć i zetrzeć na tarce albo pokroić (dowolną ilość wg uznania) i podsmażyć na oleju. Do rosołu włożyć flaki pokrojone w paseczki i przesmażone jarzyny. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować na małym ogniu aż flaki będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, oraz suszonym

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna zupa z kurczakiem 327

Chłodne popołudnia, zima rozgaszcza się na całego.Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem.Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła

Kuchnia moimi oczami
Najprostsze spaghetti bolognese 238

taka prosta sprawa - potrzebujemy trzech godzin czasu, marchewki, selera, wina... Tania też w sumie nie jest. Dziś zrobimy zatem wersję najprostszą, najszybszą i najtańszą, a pyszną ;) Ten sos od lat jest moim daniem popisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza wodą na herbatę :DRada: w sezonie zawsze używajmy świeżych

Kulinarne zapędy Kokosa
Rozgrzewająca zupa jarzynowa z brukselką i fasolką szparagową 192

pieprz  Przygotowanie:  Warzywa myjemy i osuszamy. Obrane marchewki i pietruszki kroimy w kostkę razem z cebulą. Kapustę szatkujemy, z fasolki szparagowej usuwamy ogonki i kroimy na trzy części, a z brukselek usuwamy twardą część i kroimy każdą na ćwiartki.   Do wrzącej wody wkładamy umytą kość schabową i gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gotową kość schabową wyciągamy

Moja smaczna kuchnia
Kapuśniak z białej kapusty 231

żeberek wieprzowych* 1/4 główki białej kapusty* 4 ziemniaki * marchewka* pietruszka* 1/4 selera* pół małego pora* natka pietruszki, koperek* sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie :Mięso zagotować, dodać przyprawy oraz pokrojoną włoszczyznę. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągnąć i pokroić. Dodać poszatkowana kapustę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków, dodajemy mięso. Na talerzu posypujemy natką oraz

Magiczne Życie Marty