mąki ziemniaczanej 250 g marchewki 3 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 łyżka masła koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości
R'n'G Kitchenoraz ziemniaki umyć i obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, zaś ziemniaki w kostkę. Bulion wlać do garnka i zagotować. Pokrojone warzywa wrzucić do wrzącego bulionu i ugotować na półmiękko. Następnie cebulę obrać i drobno posiekać. Rzodkiewkę umyć , oczyścić i pokroić w dużą kostkę. Cebulę z rzodkiewką podsmażyć na maśle i dodać do zupy. Gotować do miękkości. Pomidora umyć, sparzyć
Ciastka - domowe słodkościmarchewkę obrać. Marchewkę pokroić w półplasterki lub plasterki, a ziemniaki w grubszą kostkę. Dodać do cebuli. Wlać 1 szklankę wody i dusić około 5 minut, następnie dodać kapustę oraz pomidory z puszki. Doprawić do smaku solą pieprzem i paprykami w proszku. Dusić do miękkości warzyw około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówinnej białej 2 cebule 2 marchewki 3 jajka 1/2 pietruszki 1/2 pora 1 łyżeczka majeranku 20 dag pieczarek szczypta gałki muszkatołowej 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku opcjonalnie 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka oleju do smażenia WYKONANIE Fasolę płuczemy i odstawiamy na przynajmniej 12 godzin do namoczenia. Gotujemy w wodzie do miękkości zielem
W kuchennym oknie Ewyblachę wykładamy papierem do pieczenia. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na pół i na ćwiartki. Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w grube krążki, z porem postępujemy tak samo (oprócz obierania). Warzywa układamy na blasze, delikatnie posypujemy solą i wstawiamy do piekarnika na kilkanaście minut. Gdy warzywa się podpieką wrzucamy je do bulionu i po zagotowaniu gotujemy jeszcze ok. 15- 20 minut
Symfonia SmakówNiespodziewanie dostałam świeżego, wypatroszonego szczupaka, wielką, blisko 2-kilogramową rybę z która nie wiedziałam co począć. Wiadomo, smażona najlepiej smakuje latem, nad wodą (morzem, jeziorem), dlatego
Taste Of My Daywarzywna - opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość gotujemy aż warzywa będą miękkie Następnie śmietanę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrobno pokrojonych ogórków 1 marchewka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 pietruszka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 mały kawałek selera, starty na tarce lub drobno pokrojony sól, pieprz, lubczyk Rozgrzej masło. Podsmaż ogórki (dość długo). Dodaj pozostałe warzywa. Zestaw z ognia i ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw). Gotuj do miękkości. Zmiksuj/zblenduj. Dopraw do smaku solą
Qlinarnie i Qlinarnieewentualne błonki. Pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkości i pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn. Do garnka wlać rosół, wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min.Następnie dodać pokrojone mięso
Mix smakuMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotujeczosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą
Stare Garyumyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić w cieniutkie pół talarki Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut.Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami bulionu warzywnego.Dodać przyprawy według smaku.Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje .Gotować aż zmięknie ryżRada : Ilość produktów możecie
Sama słodycz i szczypta chiliczosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną
Kulinarny karnet Christopheraniż ta, którą wy gotujecie. Ale właśnie, dlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki. Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy
W kuchennym oknie Ewyłyżki sosu sojowegochili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażamna odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielemangielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli, a marchew zmięknie,zdjąć z palnika i wyjąć z mieszanki ziele oraz liść laurowy. Kaszę jaglaną zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję w lekko osolonej wodzie,około 15 minut
W kuchni Karmel-itkiOstatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego(...)wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej2 l wodysól i pieprzPrzygotowanie:Do garnka wlej
Gotowanie to kochanieZrób zakupy, zgromadź rzeczy i gotuj. Gwarantuje Ci, że wyjdzie. A jeśli nie, Twoje starania i tak zostaną docenione. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby kobieta zagryzła mężczyznę sprzątającego lub gotującego. Odwagi! Nie po to Twój pradziad chędożył dziewoje i polował na mamuty, albo na odwrót, żebyś ty teraz bał się patelni! Lista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca(...)zdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty
ladykitchenPyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem
Monia miesza i gotujebiałe surowe kiełbaski * 2 marchewki * 1 pietruszka * zakwas do żurku 0,8 l * śmietana 18% bądź maślanka * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * chrzan (korzeń lub ze słoiczka) * majeranek * sól, pieprz czarny * ugotowane na twardo jajka jako wkładka Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść
Pieprzyć z Fantazjąwarzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie (ale nie mogą się rozlatywać). Dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż sos zgęstnieje. Tuńczyka osączamy z oleju. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy
Czary - gary w kuchnigłówka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną. 2. Boczek pokroi
Kuchnia domowa Aniwarzyw mieszanych ( marchewka,pietruszka, por ) 20 dag ziemniaków 2 łyżki masła szczypta cukru sól i pieprz przepis Warzywa mieszane i łodygi selera oczyszczamy , opłukujemy i kroimy w słupki . Przygotowane warzywa wkładamy do rondla , solimy , dodajemy łyżkę masła dusimy kilka minut ale tak żeby nie dopuścić do zrumienienia, zalewamy wrzącą wodą i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach gotowania dodajemy
Smakowite Daniaskrzydełek z kurczaka włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka, mały seler ) 100 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki 4 duże ziemniaki kilka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól i pieprz przepis Umyte mięso zalewamy w garnku wodą około 1,5 litra , dodajemy przyprawy ( ziele angielskie, liść laurowy ) doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy ok 20 minut. Następnie dodajemy
Smakowite Daniaśrednich buraków 2 marchewki pietruszka, kawałek selera i pora 200 ml. śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka octu lub sok z cytryny 4- 5 ząbków czosnku pieprz, sól WYKONANIE: Do wody wkładamy mięso i obrane warzywa, buraczki obieramy i kroimy na plastry, wkładamy do gotującego się wywaru, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, kiedy
Kuchnia Beatyogórki 3 średnie ziemniaki 1/2 marchewki 1/2 pietruszki w korzeniu 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka zielonej pietruszki sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Ogórki kroimy w drobną kostkę(najpierw wydrążamy pestki), pozostałe warzywa również w drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła wrzucamy wszystkie warzywa, doprawiamy, dusimy do miękkości, w osobnym garnku gotujemy udko w warzywach i vegecie
Kuchnia Beatyzalać wodą. Krok 2 Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy. Krok 3 Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa
CoolinarniePLMałe cebulki obrać (dużą posiekać), marchewkę i seler pokroić w grubą kostkę.Na gęsim tłuszczu podsmażyć mięso, dodać cebulę, chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, bulion, pigwę, cassis, macerowane porzeczki, anchois, liście laurowe, pieprz i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 90 minut, dolewając wody jeśli będzie taka konieczność. Po godzinie gotowania doprawić solą i pieprzem.Sos przelać
SzczyptaSmaQrozgniecionymi tłuczkiem ugotowanymi ziemniakami, marchewką, dodać jajko, tartą bułkę, cebulę drobno pokrojoną, kucharka, papryczkę chilli posiekaną z pestkami na mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu
W Mojej Kuchni Lubiępyszne i zdrowe warzywa oraz gotowane mięso zawsze zostaje i nikt nie ma na nie ochoty a przecież nawet na szyjce indyka znajduje się bardzo dużo smacznego mięsa, nie wspominając o udkach czy skrzydełkach kurczaka... No cóż, do najpiękniejszych to rozgotowane mięso nie należy, dlatego zawsze na sitku odcedzam rosół od reszty, dodaję pokrojoną marchewkę i podaję rosół z makaronem
Mango Papaja