Zupa ze świeżych ogórków i murale ścienne 286drobno pokrojonych ogórków 1 marchewka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 pietruszka, starta na tarce lub drobno pokrojona 1 mały kawałek selera, starty na tarce lub drobno pokrojony sól, pieprz, lubczyk Rozgrzej masło. Podsmaż ogórki (dość długo). Dodaj pozostałe warzywa. Zestaw z ognia i ostrożnie wlej wodę (nieco ponad powierzchnię warzyw). Gotuj do miękkości. Zmiksuj/zblenduj. Dopraw do smaku solą
Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa ogórkowa zabielana 203ewentualne błonki. Pokroić w kostkę Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w niedużą kostkę Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach Wstawić wodę, dołożyć starte warzywa, kurczaka pokrojonego w kostkę i ogórki wraz z kwaśną wodą. Gdy woda w garnku zacznie się gotować - dołożyć kostkę rosołową Usunąć z wierzchu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego kurczaka 368kości i pokroić.Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć na średniej tarce do jarzyn. Do garnka wlać rosół, wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min.Następnie dodać pokrojone mięso
Mix smaku
Ryba po grecku 939Można ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotuje
Zupa gulasz 242czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Dusić na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając nieco wodą (wody nie może być zbyt dużo, mięso winno się dusić w tak zwanym krótkim sosie). Kiedy mięso zmięknie, wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i dolać tyle wody, by całość miała konsystencję gęstej zupy. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Przyprawić solą
Stare Gary
Risotto z kurczakiem i warzywami 204umyć i pokroić w kostkę .Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej.Cebulkę pokroić w kosteczkęPor pokroić w cieniutkie pół talarki Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić kurczaka z warzywami , dusić około 15 minut.Następnie wsypać ryż i podlać 2 szklankami bulionu warzywnego.Dodać przyprawy według smaku.Risotto podlać bulionem gdy za szybko odparuje .Gotować aż zmięknie ryżRada : Ilość produktów możecie
Sama słodycz i szczypta chili
Rigati tricolore z sosem bolognase. 232czosnku drobno pokrojone 2 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce ½ selera startego na tarce 1 puszka mała pomidorów pellati 1 szklanka soku pomidorowego ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz, cukier do smaku. Masło i olej do smażenia. Wykonanie: Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Zahartować zimną
Kulinarny karnet Christophera
Tradycyjna ogórkowa na kwasie z ogórków. 246niż ta, którą wy gotujecie. Ale właśnie, dlatego dzielimy się tymi przepisami, by odkrywać inne nowe smaki. Dla mnie zupa ogórkowa powinna być winno -kwaśna, a taki efekt uzyskamy dodając do wywaru wodę z kiszonych ogórków. Zresztą zobaczcie sami jak wygląda przepis. Potrzebujemy wywaru mięsno-warzywnego, ok. 3 litry, na pewno marchewka, którą po ugotowaniu ścieramy
W kuchennym oknie Ewy
WEGETARIAŃSKI PAPRYKARZ. 325łyżki sosu sojowegochili w płatkach Marchewki obieram, ścieram na grubych oczkach. Przesmażamna odrobinie oleju z posiekaną cebulą, liściem laurowym i zielemangielskim oraz koncentratem, a gdy cebula się zeszkli, a marchew zmięknie,zdjąć z palnika i wyjąć z mieszanki ziele oraz liść laurowy. Kaszę jaglaną zalewam wodą w stosunku 1:2 i gotuję w lekko osolonej wodzie,około 15 minut
W kuchni Karmel-itki
Z serii podstawy kucharzenia : bulion warzywny 204Ostatnio pisałam o tym, że zupy krem są najzdrowsze, gdy gotuje się je na domowym wywarze. Tylko co, jeśli nie bardzo mamy pojęcie, jak takowy przyrządzić? Wielu z nas na szybko (lub dla smaku), używa kostek rosołowych, choć mamy pełną świadomość, że są one przesycone chemią... Myślimy, że ugotowanie własnego bulionu to nie lada wyczyn i mnóstwo zmarnowanego czasu, którego(...)wystarczy rano wyjąć potrzebną porcję z zamrażalnika, a po powrocie z pracy raz, dwa, trzy, przyrządzić super zdrową, jakątylkosobiezamarzę zupę!BULION WARZYWNYSkładniki:1 duża cebula pokrojona w talarki1 duża marchewka pokrojona w kostkę1 seler naciowy pokrojony w talarki2-3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki1 liść laurowynatka pietruszki pęczek, posiekanapół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej2 l wodysól i pieprzPrzygotowanie:Do garnka wlej
Gotowanie to kochanie
Lasagne for dummies – jak pozbawić faceta wymówki, że gotował nie będzie bo nie umie. 212Zrób zakupy, zgromadź rzeczy i gotuj. Gwarantuje Ci, że wyjdzie. A jeśli nie, Twoje starania i tak zostaną docenione. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby kobieta zagryzła mężczyznę sprzątającego lub gotującego. Odwagi! Nie po to Twój pradziad chędożył dziewoje i polował na mamuty, albo na odwrót, żebyś ty teraz bał się patelni! Lista zakupów Wbrew pozorom lista jest bardzo ważna. Skraca(...)zdechłym lisem, albo szatnią męską po meczu. 2. Jarzynkę na rosół – sprzedają to na tackach. Masz tam zestaw jarzyn ci potrzebnych. Więc unikniesz biegania w obłędzie za marchewką, porem i selerem. 3. Makaron do lasagne sztuk 2 – takie prostokątne pudełka, gdzie makaron jest całym płatem, a nie pokrojonymi kawałkami. 4. Przecier pomidorowy – kup taki, który chlupie. Znaczy wodnisty
ladykitchen
Śledzie w sosie salsa 238Pyszne śledzie w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw. Jadłam takie tylko, że kupne więc postanowiłam zrobić własną wersję bo domowe jednak najlepsze. Sos zrobiłam z dodatkiem
Monia miesza i gotuje
Żurek na wędzonce 202białe surowe kiełbaski * 2 marchewki * 1 pietruszka * zakwas do żurku 0,8 l * śmietana 18% bądź maślanka * 3 liście laurowe * 5 ziarenek ziela angielskiego * chrzan (korzeń lub ze słoiczka) * majeranek * sól, pieprz czarny * ugotowane na twardo jajka jako wkładka Wędzone żeberka i kości opłukałam i przełożyłam do garnka. Zalałam wodą i nastawiłam na gotowanie. Dodałam marchew, pietruszkę, ziele i liść
Pieprzyć z Fantazją
Makaron z selerem naciowym i tuńczykiem 228warzywa (seler, marchewka, cebula, papryka, czosnek), gdy zaczną mięknąć dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, majeranek, ostrą i słodką paprykę oraz przecier. Całość dokładnie mieszamy i dusimy (bez przykrycia) aż warzywa będą miękkie (ale nie mogą się rozlatywać). Dolewamy mąkę z wodą i mieszamy aż sos zgęstnieje. Tuńczyka osączamy z oleju. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy
Czary - gary w kuchni
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 238główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa zmiękną. 2. Boczek pokroi
Kuchnia domowa Ani