prędki, jak na zupe zajmuje sporo czasu jednak smak wynagrodzi wszystko Skala smaku: 10/10 Flaczki z kurczaka Składniki 3 duże udka z kurczaka 1 pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 3 ząbki czosnku kawałek pora seler 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki przyprawy do flaczków 3 łyżki majeranku(...)ostrej sól, pieprz natka pietruszki do posypania W garnku zagotować 2,5l wody. Wrzucić mięso obgotować 5 minut wylać rosół umyc mieso i garnek zalać zimną wodą i gotować 30 min, obrane warzywa i starte na tarce o grubych oczkach (por pokroić w krążki), liscie laurowe, ziele ang. Wrzucić do garnka. Gotować do czasu aż warzywa będą miękkie.. Mięso
Kubki smakułyżka oleju szczypta soli Ubijamy białka z solą, wsypujemy cukier i ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany.Dalej ubijając dodajemy żółtka, a następnie olej, orzechy, proszek, mąkę i startą marchewkę.Całość przekładamy do tortownicy (średnica 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st. C przez 30 minut. Po ostygnięciu przekrawamy na 2 równe części. Wkładka jabłkowa: 5 jabłek(...)aromat waniliowy 1/2 szkl. wody 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki żelatyny Jabłka obieramy i kroimy, a następnie mieszamy z cukrem i aromatem i odstawiamy na chwilę, by puściły sok. Gotujemy je ok. 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Dodajemy galaretkę oraz żelatynę i gotujemy do rozpuszczenia. Ciepłą masę wykładamy na pierwszą część
Cynamonowe szczęścierozgrzewający pobudzający idealny przepis na sześć-osiem porcji korpus, dwa skrzydła i jedna pierś kaczki mała główka kapusty włoskiej 10-15 średniej wielkości marchewek średniej wielkości seler korzeń razem z liśćmi pęczek natki pietruszki 3 średniej wielkości pory 3 czerwone cebule około 2-3 litry wody sól i pieprz do smaku Porcje z kaczki zalewamy zimną wodą i wstawiamy(...)średnim ogniu , gdy się zagotuje zmniejszamy do minimum by wywar tylko delikatnie pyrkolił , następnie dodajemy wyczyszczone i obrane warzywa i liście , natkę pietruszki dzielimy na pół - jedną dajemy do gotowania wywaru , drugą siekamy drobno i posypujemy rosół przed podaniem , cebulę obieramy i "palimy" na suchej patelni aż z kilku stron będzie miała czarny przypalony kolor , kapustę dodajemy około
na gaziemarchew na parze, warzywa oddzielnie podsmażyć i gotowe danie polać oliwą. Jest wtedy o wiele smaczniejsze, choć bardziej kaloryczne. Składniki: 1 czerwona lub biała cebula kilka łyżek oleju 2 marchewki 1 mała cukinia 1 mały bakłażan 2-3 pomidory lub 1 puszka pokrojonych pomidorów zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła) sól, pieprz 1 opakowanie fety Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze(...)marchew, ostrożnie podlej wodą i duś na małym ogniu kilka minut. Następnie dodaj cukinię i bakłażana i znów duś kilkanaście minut (do miękkości i gdy woda wyparuje). Pod koniec gotowania dodaj pomidory, przyprawy i pokrojoną fetę. Podawaj z pieczonymi ziemniakami. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
Qlinarnie i Qlinarniegłębszy' smak- ja z reguły zup nie przygotowuję na mięsie, ale oczywiście są wyjątki, jak kapuśniak czy tradycyjna grochówka :) Szybka, łatwa, pyszna... * bulion warzywny- 1 litr * bataty- 800 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * seler- 1/2 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * serek topiony śmietankowy- 4 szt. * koncentrat pomidorowy- 1 czubata łyżka * suszona papryczka chili(...)olej do smażenia Do bulionu warzywnego włożyć pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz bataty i zagotować. Cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na oleju i przełożyć do do garnka z gotującymi się warzywami. Kiedy warzywa będą już miękkie, dodać koncentrat, serek topiony oraz suszony tymianek i chili, podgotować przez 2 minuty. Zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaosolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej startą na małych oczkach świeżą marchewkę, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy(...)zrobić kuleczki, które przyciskamy widelcem. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać kluski starając się nie przerwać wrzenia wody. Zagotować pod przykryciem, aż kluski wypłyną i wtedy gotować jeszcze 2-3 minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety
vegetanieWitam serdecznie, jak wiecie bardzo lubię zupy, dziś przypomniałam sobie o zupie ziemniaczanej w nieco niestandardowej wersji- z pulpecikami i roztrzepanym jajkiem. SKŁADNIKI: 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 większa pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 mała cebula łyżka masła klarowanego 2 jajka przyprawy: vegeta, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Pulpeciki: 0,5 kg. zmielonej łopatki jajko(...)vegeta, majeranek WYKONANIE: łopatkę, jajko i przyprawy łączymy i wyrabiamy, formujemy małe okrągłe pulpeciki, warzywa kroimy w drobną kostkę(za wyjątkiem cebuli), zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy niemal do miękkości warzyw, następnie wkładamy delikatnie pulpeciki i gotujemy na bardzo małym ogniu, masło wkładamy na patelnię dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy, (część dodajemy do masy na pulpety
Kuchnia BeatyKolejna propozycja na szybką zupę w 20 minut. Sycąca i bardzo dobrze rozgrzewająca. W sam raz w zimowe popołudnia. Składniki: 4 łyżki czerwonej soczewicy 1 pomidor 1 marchewka 1/4 pietruszki plaster selera 1 mały ziemniak 100g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego jarzynka bez soli pieprz sól mielona ostra papryka 2 liście laurowe 2 ziela angielskie woda Sposób(...)zimną wodą. Pierś kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kostkę, Wszystkie warzywa obieramy (oprócz pomidora), myjemy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do garnka i gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie. Smacznego
Truskawkowa Fiestaczosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka najmniejszych zostawiamy w całości. Na patelni(...)masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek oraz szalotki. Zagotowujemy bulion, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki
mojewypiekiinietylkoGdy podróżujemy po Polsce warto wcześniej dowiedzieć się, co i gdzie zjeść, jakie są regionalne tradycje, z jakich produktów słynie miejsce, do którego właśnie zawitaliśmy. Bardzo
Smakowity Blog Kulinarnysię właśnie takie wykorzystanie naszej niedocenionej, a jak pysznej, pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że z korzeniowych warzyw można robić pyszne słodkości- mam tu na myśli ciasto z buraka, marchewki... Pole do popisu jest ogromne a na budyń nie wiem czy sama bym wpadła... Dobrze, że miałam inspirację. Składniki:3 korzenie pietruszki (około 500-600 gram), obranej ze skórki(...)drobną kostkę 1/2 puszki mleka kokosowego1/2 laski wanilii3/4 szklanki mleka 1,5 %2 łyżki miodu+1 łyżka do karmelizacji 1 gruszka, pokrojona w kostkęsok z ćwiartki cytrynyszczypta cynamonuPietruszkę gotujemy w mleku krowim (można zastąpić roślinnym) albo kokosowym wraz z laską wanilii około 20 minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość
Mango Papajawypróbowania ! Botwinka na zakwasie buraczanym Składniki na 6 porcjiCzas przygotowania: 40 minutSkładniki: 1,5 litra bulion ( ja robię bulion na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 - 4 ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku(...)ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do gotującej się zupy. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy łodyżki i liście botwinki pokrojone w paski. Dolewamy zakwas buraczany i gotujemy na małym ogniu przez chwilę, nie dopuszczając
Kulinarne przygody Gatitytkankę tłuszczową, działa uspokajająco i pomaga w dolegliwościach nerek. Samo zdrowie! Składniki: 1/2 kg miąższu z dyni, 1litr drobiowego rosołu, 3 duże ziemniaki, 2 marchewki, cebula, łyżka masła, szczypta kurkumy, szczypta curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, 1/2 szklanki śmietany 18, grzanki, natka pietruszki(...)kostkę miąższ z dyni. Ziemniaki i marchew obrać pokroić w kosteczkę, dodać do dyni. Zalać rosołem, zagotować. Dodać kurkumę, curry i ostrą paprykę. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 40min na małym ogniu. Następnie zmiksować blenderem na papkę. Doprawić do smaku. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, mieszając połączyć z wywarem. Zagotować. Podawać z tostami pokrojonymi w kosteczkę
Z miłości do słodkościkurczaka 2 marchewki 1 pietruszka kawalek selera 1 por 1 zabek czosnku 3 duze kiszone ogorki warzywko 8 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 3 liscie laurowe Mieso myjemy, w garnku zalewamy woda i stawaimy na rozgrzany palnik Warzywa marchewke, pietruszke i seler obieramy Wszystko sieramy na tarce(...)gotujacej wody z miesem dorzucamy wszystkie warzywa i wsypujemy dwie lyzki warzywka, pieprz, ziele angielskie i lisc laurowy Wszystko gotujemy ok 45 min (az mieso nie bedzie miekkie) Ogorki kiszone scieramy na tarce i podlewamy woda z ogorkow, w tym samym czasie gotujemy 1 torebke ryzu Po 45 min dodajemy ogorki i jeszcze gotujemy
Klaudynkowa kuchniahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Co prawda - mam swój ulubiony i sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe , ale mimo wszystko wypróbowałam inny (od koleżanki
Di gotuje