zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej(...)koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić
Jemy PijemyWielkanoc , w dużej misce, a potem przed podaniem kroiło na trójkątne części. Niewiele w nich było mięsa bo nie w tym tkwi ich urok. Nie dodawano też warzyw - żadnych marchewek czy groszku a już na pewno nie jajek zatopionych w galarecie. Te składniki były zarezerwowane do galaretki jarzynowej , bezmięsnej albo z kurczakiem. Zimne nóżki to zimne nóżki(...)dobrze wygotowanych kostek. Wiem, że niektórych to brzydzi - po prostu trzeba je lubić i już. Cały sekret przygotowania galarety z zimnych nóżek polega na ich długim i powolnym gotowaniu. Przez ten czas wygotuje się z nich cały kolagen i dzięki temu galareta zastygnie bez konieczności dodawania żelatyny. A kolagen nazywany jest białkiem młodości i jest bardzo zdrowy dla naszej skóry
Smaczna Pyzafamily:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg buraków 4 marchewki 5 ziemniaków ½ selera 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 kostki rosołowe 1 łyżka sosu sojowego olej sól, pieprz jogurt grecki natka pietruszki (do dekoracji) Warzywa obrać ze skórki, pokroić(...)dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek. Chwilę podsmażyć. Następnie dorzucić pozostałe warzywa, kostki rosołowe oraz sos sojowy. Całość zalać gorącą wodą, w ilości do zakrycia warzyw i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, odstawić do przestudzenia. W blenderze etapami, gdyż zupy wyjdzie sporo, miksować na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podajemy na gorąco
kulinarnyswiatdomioryginalnym przepisie są pestki dyni, ja nie miałam) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szklanki gorącego bulionu warzywnego sok z cytryny słodka mielona papryka pieprz sól Marchewkę obrać i pokroić w talarki (ja to zrobiłam malakserem bo było szybciej) Ziemniaka obrać i pokroić w kostkę (u mnie ubite ziemniaki, które zostały z obiadu) Cebulę obrać o pokroić(...)garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy i przełożyć warzywa Dusić ok. 15-20 minut pod przykryciem mieszając od czasu do czasu Wlać gorący bulion, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez kolejne 15 minut Całość zmiksować na krem, przyprawić i wymieszać dodając trochę soku z cytryny Posypać ziarenkami słonecznika lub dyni Taka zupa to na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPyszna, pierwsza wiosenna zupa z młodych warzyw. Wrzucałam wszystko, co na rynku dostałam, więc do zupy trafiła i kalarepka i szparagi. Marchewki daję raczej mało, gdyż nie lubię jak jej słodki smak dominuje w zupie. Można dodać śmietanę, można zamiast śmietany dać jogurt, a można też zupy nie zabielać - też będzie smaczna. Po prostu wiosna na talerzu - polecam(...)łodygi kroimy w plasterki. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki (fasolkę kroimy na 2, 3 części). Wszystkie warzywa ( oprócz szparagowych główek) zalewamy bulionem, i gotujemy na małym ogniu ok 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodać główki. Dodać masło. Do kubeczka wlać śmietanę. Do śmietany dolać parę łyżek gorącej zupy, zamieszać, i dopiero
Stare GaryZamiast zwyklego soku pomaranczowego na sniadanie,lepiej zmiksowac kilka owocow w calosci i zjesc bardzo pozywnego "drinka".Jest to wlasciwie gesta pulpa owocowa i o to
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skórki za pomocą małego nożyka, po czym kroimy ją na mniejsze kawałki.4. W czasie, gdy papryka się piecze przygotowujemy wywar warzywny: do garnka wkładamy umytą i obraną marchewkę pietruszkę, kawałek selera, pora, opieczoną na palniku cebulę, czosnek, papryczki chili, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu oraz listki laurowe. Zalewamy warzywa około 2 litrami wody, lekko solimy.5. Pomidory pozbawiamy ogonków, nacinamy, parzymy(...)skórki i kroimy na mniejsze kawałki.6. Gdy warzywa z wywaru będą już miękkie wyławiamy je (ja zostawiam czosnek i chili), dodajemy do wywaru pokrojoną upieczoną paprykę i pomidory. Gotujemy do miękkości warzyw.7. Miksujemy zupę na gładki krem za pomocą blendera, dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, doprawiamy słodką papryką.Zupę podajemy z łyżką jogurtu naturalnego oraz pokruszonym serem feta.Smacznego
W kuchni Katieprzyjąć pozycję wyczekującą. Trzeba trochę polatać. Dać coś od siebie. Pogadać. Wysłuchać. Może wtedy wasze Walentynki nie będą bolały. Wyjdźcie poza ramy określone przez społeczeństwo. Zaskoczcie dziewczynę czymś. Gotowaniem najlepiej. Ja wiem, że w całej sieci to panowie z jesie.pl wyrośli na supersamców od garów. Wiem, bo widziałam pełne poruszenie na widok tych facetów przy garach, no ale bez przesady(...)łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji lub orzeszków ziemnych pokrojone pędy bambusa (można kupić w zalewie) grzybki mun (wcześniej zalejcie
ladykitchenschabu6-8 śliwek suszonych2 lyżki przyprawy warzywnej bio lub np.tymiaku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)1 lyżka oliwy2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuwarzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnieSkładniki na sos:cały wywar spod pieczenia mięsa2 lyżki powideł śliwkowych1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznegosól,pieprz do smaku(...)godziny 20 minut.10-15 minut pod koniec pieczenia rozciąć rękaw i rozchylić folię,żeby mięso nabrało złocistego koloru i ładnie się zrumieniło Wywar spod mięsa zlać do rondelka ,dodać powidła . Gotować kilka minut.Gdy sos jest za gęsty rozrzedzić wodą.Dodać resztę przypraw.Dodatek miodu lub cukru zależy od słodyczy powideł.Do wysmażania moich powideł nie używałam cukru,dlatego teraz do sosu musiałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dania azjatyckie zachwycają mnie za każdym razem kiedy je kosztuje. Jest to wyjątkowa kompozycja smaków i aromatów , która razem tworzy coś naprawdę
Mania Gotowaniazaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się wybierać do tego dania płaskie okazy) 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera korzeniowego ok. 10 cm pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe(...)Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3-4 mm. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować warzywa do miękkości w niewielkiej ilości wody. Jeśli woda wyparuje, a one nadal są twarde, dolać wrzątek. Po ugotowaniu warzywa doprawić solą, pieprzem i octem jabłkowym. Gdy lekko ostygną, dolać
Weekendy w domu i ogrodzieskórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C) 1 duża cebula 2 duże pomidory 2 łyżki masła 250 ml bulionu warzywnego (użyłam warzyw do wywaru - marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, a potem zmiksowałam z dynią) 2 łyżki oleju kukurydzianego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka papryki w proszku 2 łyżki wiórków kokosowych natka pietruszki(...)płaska łyżeczka kurkumy 125 ml mleczka kokosowego Pomidory sparzyłam, ściągnęłam skórkę, pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na maśle. Warzywa oraz cebulę ugotowałam do miękkości w bulionie, dorzuciłam dynię i gotowałam 5 minut. Zestawiłam z ognia, żeby lekko ostygło. Zmiksowałam na gładko. postawiłam z powrotem na lekki ogień (uwaga - może pryskać!). Czosnek starłam, wrzuciłam na patelnię z niezbyt mocno rozgrzanym olejem
Kuchnia Prezydentowejmięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło klarowane do smażenia.Marchewkę kroimy w słupki,paprykę w paskia cebulę w piórka. Schab układamy na patelni z rozgrzanym masłem i na niewielkim ogniu smażymydo zrumienienia obu stron, kilka razy obracając(...)dusimy 45-60 minut do miękkości mięsa.Schab jest gotowy. Możemy go podać z ziemniakami, sosem brokułowym i dowolną surówką. Sos brokułowy:-delikatne części brokuła gotujemy w niewielkiej ilości bulionu warzywnego-kiedy jest miękki miksujemy lub przecieramy przez sito-dodajemy ok. 1/4 szklanki słodkiej śmietany-gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia, doprawiając do smakuGotowy obiadek:Smacznego
Maminek kulinarnykilka ząbków czosnku-6 szklanek wody-10 łyżek cukru-2 czubate łyżki soli-1 szklanka octu-listki laurowe-ziarna gorczycy, pieprzu i ziela angielskiego-gałązki kopru Ogórki i marchewkę kroimy w cienkie plastry, paprykę w dużą kostkę a cebulę w piórka.Wszystko dokładnie mieszamy. Przygotowujemy słoiki - do każdego słoika wrzucamy listek laurowy, po kilka ziaren gorczycy, pieprzu(...)zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Ogórki zalewamy zalewą do pełna i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia wody gotujemy 7-10 minut.Wyciągamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarny