marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:173/234)

Delikatne curry z kurczakiem i warzywami 139

moich gości. Delikatne curry, mięsko i warzywa. Wystarczy pół godziny i danie gotowe. Smacznego. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. Pora umyć, przeciąć wzdłuż. Następnie w cienkie piórka. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek i pora. Smażyć około 1 minuty. Mięso pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, chili, kurkumą. Wymieszać(...)dużej łyżki wydrążyć nasionka. Teraz to już tylko pociąć na cienkie pół plasterki. Wlać tyle wody żeby mięso było prawie przykryte. Zagotować, w razie potrzeby doprawić do smaku solą. Gotować około 15 minut. Dodać śmietanę, natkę pietruszki, wymieszać. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Tagliatelle z cukinii z sosem bolońskim 165

parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki selera naciowego 1 duża lub dwie mniejsze czerwone cebule 1 ząbek czosnku 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego oregano 1/4 łyżeczka płatków chili sól pieprz(...)oliwy podsmażyć warzywa, dodać starty na drobnych oczkach czosnek. Do warzyw dodać mielone mięso, zwiększyć ogień i smażyć wszystko razem, aż mięso zmieni kolor. Dodać wino, wymieszać i gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając

Kulinarne Inspiracje
Zupa marchewkowa 256

odtworzyć. Marchwiankę robię po swojemu, też wychodzi pysznie. Jest lekko kremowa, z całymi ziemniaczkami, i cudownie pomarańczowa, co zwłaszcza podoba się mojej córce. Składniki: 10-12 średnich do dużych marchewek 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 2 cebule łyżka masła kilka ziemniaków sól pieprz sok z połowy cytryny łyżeczka cukru mięso (co kto lubi, może być kawałek żeberek, lub kurczak(...)Ugotować wywar. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na łyżce masła. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć je z bulionu, wrzucić ziemniaki i dalej gotować. Seler i pietruszkę wyrzucić. Marchew razem z usmażoną cebulką zblendować i dodać do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać sok z cytryny, sól pieprz do smaku, ewentualnie łyżeczkę cukru

na moim stole...
Zupa krem borowikowa 139

Nazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową. Zupę podałam na przepięknym zestawie   Miranda od Porcelana Bogucice Zupa krem borowikowa Składniki: marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt śmietana - 100 ml sól i pieprz borowiki świeże - 500 g 1 l bulionu drobiowego cebula - 1 szt masło - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt dodatkowo grzanki natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej(...)podsmażonej cebulki, razem poddusić kilka minut, do odparowania wody.  Następnie do grzybów dodać bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut.  Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.  Podawać z grzankami. Smacznego !  (function

Kuchnia Danusi
Golonka z indyka pieczona z warzywami 190

pominąć) sok z połowy limonki solanka (ok. 1 litr wody i 1 łyżka soli) olej (może być aromatyzowany czosnkiem) suszone przyprawy: papryka, czosnek, zioła prowansalskie warzywa do wyboru: ziemniaki, marchewki, cebule, papryki, buraczki, bataty, szalotki, pietruszki, selery itp. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Przygotowujemy solankę. W letniej wodzie rozpuszczamy sól (1 łyżka na 1 litr), studzimy(...)niego sake/mirin (ewentualnie wódkę) oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Dodajemy miód, wyciśnięte ząbki czosnku, imbir i chili (wg uznania, ja dodałam chili w płatkach). Zagotowujemy sos i gotujemy przez około 7-10 minut, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części (jeśli używamy dużych cząstek ziemniaków, warto je obgotować przez 10 minut

Poezja smaku
Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki) 185

Może nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:) SKŁADNIKI: 2 puszki białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek pora 1 łyżka masła 1 kawałek selera 1-2 ziemniaki sól i pieprz   lubczyk, słodko papryka  ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek przyprawa do potraw z fasoli 4 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)wolnym ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę. Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę

MarciochaKucharzy
Zupa Krem Pomidorowa z Bazyliowymi Kopytkami 173

Składniki: 4 pomidory malinówki 1 puszka pomidorów 2-3 piersi z kurczaka świeża młoda włoszczyzna (marchewki, seler, pietruszka z natką, koperek, kapusta włoska, cebula, lubczyk) 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżeczka pieprzu mielonego kilka listków roślinki tzw. maggi 6 listków oregano 8 listków bazylii 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Do garnka(...)nich liście laurowe, ziele angielskie i oregano. Gdy mięso będzie ugotowane to wyjmujemy je wraz z ziołami. Dodajemy pokrojoną i umytą włoszczyznę i listki maggi oraz 1 łyżeczkę pieprzu. Gotujemy do momentu aż warzywa nam zmiękną. Na patelni w tym czasie smażymy pokrojoną w piórka cebulę wraz z czosnkiem i dodajemy do garnka. Obrane ze skórki pomidory dodajemy do zupy

ClauditteMissCooking
Wigilijny barszcz z uszkami po mojemu. 148

Wydawnictwo WARTA, Warszawa 1989, Wydanie VI; strona 80. Przepis na barszcz z zakwasem porcja rosołowa kawałek skóry z wędzonego boczku 1 duży burak 1 duży ziemniak włoszczyzna- 1 duża marchewka, seler, pietruszka, por, cebula 3 ząbki czosnku garść mrożonych podgrzybków garść mrożonych borowików 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą szczypta soli himalajskiej(...)chciałam aby w moim barszczu znalazły się te wszystkie warzywa. To mój przepis i mój sposób na barszcz wigilijny. Do dużego garnka dodajemy 3 litry wody. Wkładamy mięso i gotujemy w zasadzie jak na rosół. Dodajemy pokrojone warzywa i grzyby. Gdy warzywa zmiękną a mięso będzie ugotowane to wyjmujemy mięso. Dodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno

ClauditteMissCooking
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 200

garze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki:2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4 kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego(...)słoiczek przecieru pomidorowegoKiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około. Gotujemy. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy grzyby do miękkości. Następnej je studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone

Bon Appetit Małgorzaty
LASAGNE BOLOGNESE - NAJLEPSZA 374

oliwek1 łyżeczka soliwodaWYKONANIE:SOS BOLOŃSKI: Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. * Jeśli dodajesz marchewkę i seler naciowy: zetrzyj marchewkę na tarce o dużych oczkach, seler pokrój w kostkę i podsmaż razem z cebulą.W misce wymieszaj dobrze mięso z pieprzem, solą, ostrą i słodką paryką, szuszoną bazylią i dodaj(...)Teraz dodaj pomidory z pudełka lub puszki i przecier pomidorowy oraz swieżą, drobno posiekaną bazylię (i wino, jeśli używasz). Dorzuć do tego cukier i masło, zamieszaj wszystko dokładnie i gotuj na wolnym ogniu około 30 minut.SOS BESZAMELOWY:W rondelku z grubym dnem rozpuść masło, dodaj do niego mąkę i energicznie wszystko wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną). "Smaż" całość około 2 minut

Słodko-Słony Świat Ilony
Kotlety Sojowe 306

zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka)olej do smażenia  Kotlety Sojowe - Sposób przygotowania:Zagotować 3/4 l wody. Wrzucić kostkę bulionową, przyprawy, dokładnie wymieszać i wsypać kotlety sojowe. Gotować pod przykryciem do miękkości ok. 10 minut.Po tym czasie wyjąć je i lekko odsączyć(wywaru nie wylewamy).W misce roztrzepać jajka i kolejno zanurzać kotlety w mące, a następnie(...)będą już usmażone na patelnie wlewamy ok. pół szklanki bulionu w którym się smażyły i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Dzięki temu kotlety będą bardziej wilgotne i soczyste.Podajemy z marchewką i groszkiem lub ulubioną surówką oraz z ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty

Słodka Strona
Zupa kalafiorowa 241

porcja rosołowa ·                     dwie marchewki ·                     dwie pietruszki(...)Ponownie wkładamy porcje rosołową i zalewamy wodą, tak by porcja rosołowa była w całości przykryta. Garnek stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. W momencie, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dolewamy dwie szklanki zimnej wody. Doprawiamy ją solą i ziarenkami pieprzu (około 8). Gotujemy 20 minut. W tym czasie obieramy warzywa, kroimy i myjemy pod bieżącą wodą

Kolizje Smaków
Najlepsza lasagne bolognese z beszamelem 112

marchewkę drobno siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. W dużym garnku lub patelni (ewentualnie na dwóch patelniach) na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy seler naciowy i marchewkę. Obsmażamy, przesuwamy na bok i dokładamy pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy i mieszamy z warzywami. Całość przesuwamy na bok i partiami podsmażamy mięso, aż się zetnie i staramy się(...)podsmażonego mięsa wlewamy wino i zagotowujemy. Gorący bulion mieszamy z koncentratem i dolewamy do mięsa, zagotowujemy. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem oraz paprykami. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. SOS BESZAMELOWY: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Mleko wlewamy partiami, cały czas

Be Fit Be Strong
Gładzica gotowana - flądra gotowana 140

skórę. Proponuję gładzicę przygotowaną tak, jak „ flondry po kaszubsku ” z „ przepisy przyrządzania potraw z ryb morskich ” wydanej nakładem Polskiego Zjednoczenia Rybaków Morskich w Gdyni.” 3 gładzice lub flądry, 2 marchewki, kawałek selera, por, 3 -4 cebule, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 – 3 listki laurowe, sól, „ Ugotować w dużej ilości wody smak z włoszczyzny i korzeni, kładąc marchew, kawałek selera, pora(...)przybiera kolor rosołu włożyć w rondel ryby, a dla osolenia dodać trochę sosu, który się pod rybą z soli uformował. Po ugotowaniu wyjąć ostrożnie na półmisek i podawać z gotowanymi kartoflami, smak zaś użyć na czystą lub zabielaną zupę. Flondry w ten sposób przyrządzone są wyborne i nadzwyczaj delikatne w smaku, niczem pstrągi ”. Gładzica jest jeszcze delikatniejsza

królestwo garów
Zdrowie na wyciągnięcie ręki. 215

intensywnym zapachu i pięknie zabarwionej skórce (także wokół szypułki).   Tym z hipermarketu niestety daleko do ideału, dlatego lepiej kupować w warzywniakach lub na lokalnych bazarkach. W formie gotowanej lub przetworzonej zawierają mnóstwo likopenu - substancji, która jest odpowiedzialna za ich czerwony kolor. Likopen ma działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwmiażdżycowe. Dla pożądanego efektu zdrowotnego zaleca się spożywanie jednego pomidora, szklanki soku(...)sprzyja wydalaniu z organizmu produktów przemiany materii. Zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zapobiega nowotworom, przeciwdziała zaparciom. Dzięki beta-karotenowi wzmacnia nasz wzrok i przeciwdziała starzeniu się. Zaleca się spożywanie 2 marchewek dziennie, przy czym należy uważać, żeby nie przesadzić   z dobową dawką witaminy A.  9. Czarna porzeczka Ma nieprzyzwoitą ilość antyoksydantów oraz kilkukrotnie więcej witaminy C niż pomarańcze. Działa

Powiedz dietom nie