marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:180/234)

Zupa krem z pieczonych buraków 208

pieczonych buraków jest po prostu zaskakująca. Składniki: 0k. 0,6-0,7 kg buraków (waga po obraniu) 1l bulionu warzywnego lub drobiowego z warzywami (z bulionu będzie potrzebna 1 gotowana średnia marchew, 1 średnia pietruszka, 1/2 średniego selera) – przepis na bulion znajdziecie np. tutaj 50 g sera koziego twarogowego (opcjonalnie) sól, pieprz 1 cebula 2-3 ząbki czosnku(...)grubsze plastry. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i ułożyć na nich tymianek (lub posypać tymiankiem). Piec w piekarniku (180 stopni) przez około 45 minut. Ugotowaną marchewkę, pietruszkę i selera przełożyć do jednego garnka z upieczonymi burakami. Cebulę poszatkować, podobnie czosnek, jabłko obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać

Pociąg Do Kuchni
Demi – glace - baza do sosów 262

kości cielęcych, 4 marchewki, 2 pietruszki, seler, 4 cebule, 3 ząbki czosnku, 5 listków laurowych, 1 łyżeczka ziela angielskiego, 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego, kilka gałązek tymianku, kilka gałązek natki pietruszki, oliwa, Kości opłukać, osuszyć i ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na godzinę. Warzywa dokładnie umyć, pokroić w kawałki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, skropić(...)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Do dużego garnka z grubym dno wlać na dno oliwę, włożyć kości, warzywa, zalać zimną wodą, dodać przyprawy i gotować na najmniejszym ogniu około 10 - 12 godzin. Gdy w trakcie gotowania woda bardzo odparuje, uzupełnić zimną wodą, tak aby mniej więcej 3/4 kości było przykryte płynem. Wyjąć kości, przecedzić, odstawić

królestwo garów
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 180

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej(...)przykryciem kilka minut, tak aby warzywa zmiękły. Do 1/2 szklanki wody dodajemy przesianą mąkę, dokładnie mieszamy , aby nie było grudek i wlewamy do gulaszu. Mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze 2 minuty. Na końcu doprawiamy do smaku solą , pieprzem mielonym i majerankiem

Przepisy i porady kulinarne
Zupa krem z dyni 243

dodałam przyprawy, o których autorka wydała się całkowicie zapomnieć. Użyłam miąższu dyni, który pozostał mi z tej zabawy. Ta propozycja moim zdaniem jest dużo lepsza od kremu np. z marchewką, bo nie wychodzi na słodko, jest za to wspaniale kremowa i wyrazista w smaku.Składniki:- ok. 400 g dyni- 1 litr bulionu warzywnego- 200 g pomidorów- 1 łyżka margaryny(...)sama ;) Najpierw miąższ dyni kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem, stawiamy na gazie i dajemy temu spokój. Musimy poczekać, aż dynia zmięknie, to ok. 20 minut gotowania. Gdy dynia będzie już miękka, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę, sól, pieprz i szczyptę gałki, a następnie dajemy temu spokój na kolejne pół godziny. Teraz czas odstawić naszą zupę

Kulinarne zapędy Kokosa
karp z szarej galarecie 250

sklepów tę pyszną rybę i potrawę przedstawiam  dziś. składniki  karp o wadze około dwóch kilo 4-6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 marchewka 1 kg cebuli 3-4 łyżeczki żelatyny 1 korzeń pietruszki kawałek selera pieprz, sól sposób przygotowania Rybę sprawiamy, myjemy, układamy na desce i filetujemy ( na przykład w ten sposób(...)seler, korzeń pietruszki, ziela angielskie, liść laurowy, sól, oraz pieprz. Garnek z zawartością doprowadzamy do wrzenia, a  następnie, d o wywaru dodajemy pokrojoną w ćwiartki cebulę. Całość  gotujemy   na  małym   ogniu  przez trzydzieści minut (tak  aby płyn tylko „mrugał”).  Odcedzamy wywar ( najlepiej na durszlaku), ponownie zagotowujemy i wkładamy

Miód i pieprz
Zupa-krem szparagowa - łagodna czy pikantna? Sposób na wykorzystanie zdrewniałych końcówek 200

krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna. Dodałam do niej żółtą papryczkę chilli. Zupa wyszła boska! :) Składniki: 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pęczek zielonych szparagów wraz ze zdrewniałymi, ale odciętymi częściami 1 dymka ze szczypiorem 1 łyżka jogurtu naturalnego kawałek żółtej papryczki chilli (ja miałam prawie całą(...)będą same główki - odcinamy. Druga część to będzie środek szparagów. Odcinamy i kropimy w grube plastry Trzecia część to są zdrewniałe końcówki, które być może zostały Wam z gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy na bok Dlaczego podzieliłam szparagi na trzy grupki? Ponieważ główkami ozdabiamy gotową już zupę-krem. Z kolei

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 202

Lubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki(...)włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru. Dodajemy także umyty i drobno pokrojony szczaw. Gotujemy około 20 minut. Następnie podsmażamy na maśle posiekaną młodą pokrzywę oraz plasterki rabarbaru. Do momentu aż rabarbar będzie miękki. Dodajemy podsmażoną pokrzywę i rabarbar do zupy. W odrobinie wody rozrabiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Stek z nowej patelni 204

W weekend nabyłam wspaniałą, żeliwną patelnię do grilowania i postanowiłam ją jak najszybciej przetestować. Najpierw jednak należało ją zakonserwować, czyli natłuścić i pożądnie wygrzać, a właściwie

Codzienne Gotowanie
Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym 1231

Moja ulubiona rybka-morszczuk zapieczona pod sosem śmietanowo-koperkowym. Rybka i koperek idealnie do siebie pasują.składniki:500 g filetów z morszczukaprzyprawa do ryb Kamis3/4 kubka

Monia miesza i gotuje
Co Lila jadła w środę? 30 (kulinarne inspiracje dla całej rodziny) 222

ogórkiem i papryką. II Śniadanie 10:30 Jogurt naturalny z bananem, pyłkiem pszczelim i kaszą jaglaną. Zupa 13:00 Zupa pomidorowa. II Danie 16:00 Pstrąg i frytki z marchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów.  Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie tylko bez dodatku kakao(...)masło/olej kokosowy i ziarenka z laski wanilii. Pozostałe mleko wlewamy do miski i wsypujemy cukier kokosowy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut. Smacznego! ❤ Kolacja 19:00 Na kolację dojadaliśmy frytki ☺ Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła w środę?  1 Co Lila jadła w środę

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 190

żeliwny garnek przypominający patelnię z wysokim brzegiem. Sukiyaki, podobnie jak zyskujące coraz większą popularność w Europie nabe i shabu schabu, należy do dań typu "hot pot" (gorący kociołek) - czyli gotowanych bezpośrednio na stole. Ten rodzaj potraw Japończycy nazywają "nabemono". Ich historia sięga czasów epoki Edo, ale popularność zyskały stosunkowo niedawno, bo w czasie ery Meiji (czyli od połowy XIX wieku(...)steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula 1 pół główki kapusty pekińskiej 3-4 grzyby shitake (wcześniej namoczone) 40 g smalcu Sos do sukiyaki 100 ml sosu sojowego 100 ml mirinu 100 ml sake

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa krem z selera 220

jest warzywem ultraniskokalorycznym (1 sztuka 400 g zawiera jedynie 52 kcal!) ma mnóstwo błonnika i jednocześnie duzo wody - szybko powoduje uczucie sytości bez przeładowania kaloriami w połączeniu np. z marchewką wychodzi z niego pyszny, niskokaloryczny sok z kolei por: pomaga przyswajać minerały, m.in. wapń należy do tej samej rodziny (czosnkowate) co cebula i czosnek - wzmacnia naszą odporność zawiera karotenoidy przyjazne(...)ziemniaków Seler naciowy – 1 szt. (około 400g) Por 180 g jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy (u mnie pieprz, zioła prowansalskie, bazylia) Ziemniaki obieramy, kroimy drobno, gotujemy ok. 7-10 minut w wywarze. W tym czasie czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy chwilę na niewielkiej ilości oleju, z pokrojonym w paski selerem i porem (całym). Dodajemy do gotujących

Powiedz dietom nie
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 231

zupa na pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior1 duża cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz, 2 liście laurowe(...)formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy włoszczyznę, różyczki kalafiora, ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy 15 minut a następnie wrzucamy pulpety i gotujemy jeszcze 15 minut. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekany koperek i szczypiorek. zupa kalafiorowa z pulpetami

Bon Appetit Małgorzaty
Warzywno-mięsne danie z patelni 281

Całe danie powstanie na patelni.Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron.Składniki:-ok. 25 dkg karkówki-1 marchewka-1 cebula-2 ząbki czosnku-pół czerwonej papryki-5 pieczarek-kilka różyczek kalafiora-garść kapusty włoskiej-przyprawy ( barbecue, sól, pieprz)-olej do smażenia   Mięso i czosnek kroimy w kostkę.Posypujemy przyprawami i solą.Skrapiamy(...)Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki.   Kiedy pojawi się sosik dodajemy kapustęa następnie paprykę i kalafior.Przyprawiamy wszystko do smaku, zmniejszamy ogień i podsmażamy.W międzyczasie gotujemy ryż lub makaron i dodajemy go na patelnię.Mieszamy i obiad gotowy.Smacznego

Maminek kulinarny
Flaki po florencku 293

Przepis na Trippa alla Florentina, podpatrzyłam kiedyś u Roberta Makłowicza, gdy podczas swoich licznych wojaży odwiedził Toskanię. Zaciekawiło mnie to danie, bo przepis różni się od

Gosia gotuje
Kasza gryczana z warzywami 165

Kasza gryczana z warzywami – zdrowe, pożywne i tanie danie. Kasze gryczaną możemy ugotować wcześniej lub wykorzystać z dnia poprzedniego. Pozostałe składniki i dodatki zależą od

Dorota Smakuje
Bułeczki drożdżowe 267

się mieści. Długie nazwy ulepszaczy i polepszaczy często nic nam nie mówią, dlatego polecam domową produkcję. Zajrzyj również: Bułki wrocławskie Bułeczki mleczne Bułeczki z jabłkiem i chrzanem Bułeczki z marchewką Przepis na bułeczki śniadaniowe Pyszne śniadanie - na stole drożdżowe bułeczki , dużo warzyw i innych smakołyków - tak widzę śniadanie w gronie rodzinnym. Mamy to szczęście, że na wspólne śniadania zasiadamy bardzo(...)przy wstawaniu nie obudzę córki - wesoło krzątam się po kuchni układając wszystko na stole. A to bułeczki maślane , które sama upiekłam, a to precyzyjnie pokrojone warzywa, gotowane jajka, albo pasty na kanapki - kocham to! Przepis na bułeczki dostałam od przyjaciółki i przyjął się u nas rewelacyjnie. Maślane bułeczki robię często, nie tylko jako bułeczki śniadaniowe, ale także na obiad

MamaOskarka
Ekspresowe kotlety drobiowe(z majonezem i żółtym serem) 217

zetrzeć trochę sera, wymieszać wszystkie składniki i usmażyć na patelni. To bardzo smaczne i soczyste danie. Jest świetną alternatywą dla zwykłych kotletów z mięsa mielonego. Świetnie pasują do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, purée ziemniaczanego oraz ryżu. Polecam Składniki: 1 filet z kurczaka (ok. 300 g) 1 łyżka majonezu 1 jajko 50 g żółtego sera 2 łyżki mąki 1 mała cebula(...)pieprzem. Porcje przygotowanej masy kładź (dużą łyżką) na rozgrzany olej formując placki i smaż na złoty kolor z obu stron.     Do kotletów drobiowych polecam: * Surówkę z marchewki * Pomidory z cebulką i oliwą * Kalafiora duszonego w śmietanie * Cukinię smażoną w cieście * Sałatkę obiadową z pomidora i ogórka kiszonego * Sałatkę obiadową z cukinii * Pomidory w śmietanie

Kulinarne S.O.S.
Pomidorowa z koprem i krewetkami 229

oliwy do smażenia Zupa krem: 0,5 l bulionu (koniecznie warzywnego!) może być z kostki 1 bulwa kopru włoskiego 1 duża łagodna cebula lub kawałek białej części pora 2 marchewki 5 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g krojonych pomidorów świeżych (bez skórki i nasion) lub z puszki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 gałązek koperku zielonego(...)oliwy. Posolić lekko, wspyać łyżkę cukru i przykryć - dusić 5 minut na małym ogniu. 2. Bulion zagotować z zielem angielskim i listkami laurowymi. Do gorącego przełożyć warzywa z patelni, gotować 10 minut. Dołożyć pomidory i gotować dalej 20 minut.  3. Całość zmiksować, dodać koncentrat, wymieszać, doprawić do smaku. Zupa powinna mieć kremową, niezbyt gęstą konsystencję. 4. Krewetki odsączyć

Kuchnia Prezydentowej
Warzywa korzeniowe z piekarnika 294

Właśnie teraz jesienią warto odkryć smak warzyw korzeniowych,szczególnie tych nie za często goszczących na naszych talerzach jak pietruszka czy pasternak.Pietruszka najczesciej ląduje w rosole lub

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!