Kapuśniak na wędzonych żeberkach 306cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego(...)łyżkę cukru.Poczekać aż się lekko skarmelizuje. Doprawić pieprzem. W tym czasie dodać do wywaru pokrojone w kostkę ziemniaki. Poczekać aż lekko zmiękną i dodać do wywaru podsmażoną kapustę. Gotować jeszcze przez kilka minut. Doprawić. Ja ostatnio zamiast soli, zupy przyprawiam jasnym sosem sojowym. Podawać z kawałkiem żeberka. Smacznego
Jemy Pijemy
Z dalekich wypraw #9 Zieloną łychą mieszane 312Jak ja lubię dobre wiadomości! Bo kto ich nie lubi."Moje wypieki" są moje! Wygrałam konkurs! Stwórcy drugie śniadanie zasmakowało ;)Szczególne podziękowania dla Gizmo
bastalena
Ziemniaczana zupa krem z brokułami 280pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym, z kalafiora z chili, z dyni, z cukinii z lubczykiem, z kapusty, z pomidorami, z porem, z marchewką. Dziś przedstawiam jej kolejna wersję . Tym razem będzie to krem z ziemniaków z dodatkiem brokułów. Gęstość zupy pozostawiam Waszemu gustowi, jeśli wyda się Wam za gęsta dodajcie(...)kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Lekko przesmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przesmażamy razem z cebulą przez około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie brokuła dzielimy na różyczki. Do przygotowania zupy zużywam również łodygę. Zdrewniałą część obieram obieraczką do warzyw, kroję i wrzucam do zupy. Gdy ziemniaki będą już
Kulinarne przygody Gatity
Kotlet schabowy inaczej 247Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję
Gosia gotuje
Biała kapusta duszona z marchwią, jabłkami i majerankiem 242Kapusta jest jednym z najwdzięczniejszych warzyw. Zrobić z niej można niemal wszystko. Można ja kisić, zasmażać, gotować, dusić... Niezliczoną ilość surówek i sałatek można z łatwością z niej przygotować. Kiedyś była bardzo pospolitym składnikiem, traktowanym z jednej strony po macoszemu (bo taka pospolita), a z drugiej strony tworzono najpyszniejsze potrawy. Dzisiaj, kiedy coraz więcej z nas przechodzi stopniowo na wegetarianizm(...)kapustę z jabłkami i majerankiem. Składniki: mała główka białej kapusty 1 średnia cebula 4-5 kwaskowatych i twardych jabłek 3 liście laurowe pół łyżeczki ziaren ziela angielskiego 2 średnie marchewki majeranek sól grubo mielony pieprz 2-3 łyżki oleju Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Kapustę szatkujemy - stopień grubości dowolny. Marchew obieramy, płuczemy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce
Codzienna kuchnia niecodzienna
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 352kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie(...)sokiem dajemy na patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Redukujemy sos, zalewamy śmietaną i mleczkiem kokosowym. Marchew kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości. Dodajemy część posiekanej kolendry. Doprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do ugotowanej marchwi. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około
Smakowity Blog Kulinarny
Zupa z cukinii z pulpecikami z piersi kurczaka i z makaronem 410może to są dwie różne rzeczy? Ciekawe jakie zdanie WY macie na ten temat? ;)Składniki:1 pierś z kurczaka,1 średnia cukinia (o wadze mniej więcej kilograma),2 średnie marchewki,niewielki kawałek selera,2 średnie pietruszki,2-3 łyżki oliwy,garstka makaronu,sól, świeżo zmielony pieprz,2 średnie liście laurowe,7-8 ziaren ziela angielskiego,1 łyżeczka cukru.Pierś z kurczaka(...)zielem angielskim. Przełożyć do garnka ze zmiksowaną cukinią. Dodać sól, cukier i pieprz - zagotować wszystko razem.Z mięsa formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i (bez obtaczania w czymkolwiek) wkładać na gotującą się na niewielkim ogniu zupę. Po włożeniu pulpecików wsypać makaron i wszystko razem ugotować do miękkości.Zupę podawać posypaną zieloną pietruszką. Dodatek śmietany
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 270>Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PULPECIKI Z WARZYWAMI W SOSIE POMIDOROWYM, Z DOMOWYM MAKARONEM 218łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać dokładnie w misce, a następnie uformować niewielkie kulki (wielkości orzecha włoskiego), ułożyć na talerzu i odstawić do lodówki.Sos pomidorowy:- 1 cebula(...)rzadki, później zgęstnieje. Dodać mleko, zagotować całość i pojedynczo wkładać surowe pulpeciki.Dopóki kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy nie należy mieszać, gdyż kulki mogą się rozpaść. Gotować częściowo przykryte przez ok.20 minut, pod koniec tego czasu próbujemy sos, być może należy go jeszcze doprawić. Idealnie smakuje z domowym makaronem orkiszowym lub pszennym.Smacznego
Smaczne Zdrowe
Ożarto wołowina (Boeuf à la bourguignon ;) ) 198Uwarzynie tego dania je łatwiyjsze, niż napisanie łod niego nazwy po francusku, a jak już je rołz 1 narychtujecie, 2 to potyn bajecie 3 co jakiś
Chop w kuchni
Bigos z młodej kapusty z klopsikami 229przyprawy: sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, papryka słodka i ostra olej do smażenia 1 łyżka masła 1 mała młoda kapusta lub pół większej 1 cebula 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 szklanki bulionu lub rosołu 1/2 szklanki przecieru pomidorowego świeże lub suszone zioła do posypania dania *** Mięso mielone mieszamy(...)Dodajemy podsmażone klopsiki, mieszamy *** *** Całość dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając *** *** Po tym czasie do potrawy dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5 minut *** *** W razie potrzeby potrawę doprawiamy jeszcze do smaku. Przed podaniem całość posypujemy świeżymi lub suszonymi ziołami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY
Blog z Apetytem
Wielkanocne jajka galaretki z filetem z pstrąga i warzywami 996pewnością będzie zarówno hitem jak i efektowną ozdobą Wielkanocnego stołu. Składniki: 350g fileta z pstrąga 1/2 cytryny 500ml bulionu warzywnego 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 150g ugotowanej marchewki 1 puszka kukurydzy 4 łyżeczki żelatyny sól pieprz 15 skorupek po jajkach Wykonanie: 1. Filet z pstrąga umyć, osuszyć i pozbawić skóry. Następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem(...)umyć, następnie w szerszym końcu jajka zrobić delikatnie nożem dziurę. Najlepiej takie skorupki zbierać przy okazji przygotowywania innych dań. Skorupki dokładnie umyć, następnie zalać je zimną wodą, zagotować i gotować przez około 5 minut. Wyciągnąć ostrożnie z wody i osuszyć. Tak wyparzone skorupki można przechowywać bardzo długo. 4. Skorupki po jajkach kolejno napełnić: marchew, zielony groszek, pstrąg, kukurydza
Szalona Kuchnia Eweliny
Antyrakowe smoothie 238Każdy potrzebuje czasem odrobiny słodyczy. Wymówka zawsze jest dobra : zły dzień, podły humor, brzydka pogoda... Można się też słodyczą nagradzać. "Ah, dzisiejszy
Gotowanie to kochanie
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 220mojego rzeźnika ok 140zł za kg, a trzeba niestety zamówić cały kawał, który ma znacznie więcej niż kg; dlatego dobry będzie antrykot, rostbratel, albo rumsztyk-włoszczyzna: kilka średnich marchewek, seler, pietruszka, kilka małych cebulek szalotek-wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego-borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone-świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe-mąka pszenna-masło-limonka-ciecierzyca(...)pieprz, doprowadzamy do delikatnego wrzenia.Wkładamy na 2,5h pod przykryciem do piekarnika w temperaturze 180 przez pierwsze pół h, a potem 160 stopni.Namoczoną od min. 12h ciecierzycę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z łyżeczką masła.Odcedzamy, zagniatamy, dodajemy sklarowaną cebulę z masłem, pieprz i skórkę z limonki i posiekaną kolendrę. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub grubsze
BaRepas
Pieczony dorsz 186Ryba u nas gości stosunkowo rzadko, nie wiem właściwie dlaczego, na pewno do specjalistek w przyrządzaniu ryb i pewnie to jest znaczącym powodem. Nie wykluczam oczywiście
dom-agi.pl