manzo e una salsa molto aromatica a saporita. Buon appetito! SKŁADNIKI Wo ł owina 1 kg wołowiny 150 g boczku 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 marchewki 2 cebule 2 łyżki m ą ki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 litr wywaru wołowego 3 gałązki świeżego tymianku 2 gałązki(...)alloro sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Boczek kroimy w kosteczkę, wcześniej odkrawając z niego skórę. Pokrojony boczek i całą skórę gotujemy we wrzącej wodzie ok. 15 minut. Odcedzamy, osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Mięso kroimy w kostkę ok. 8-9 cm. Cebulę i marchew kroimy
La grande e la piccola cuocaDokładnie rok temu opublikowałam swój pierwszy wpis na blogu. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się takiego zainteresowania moją stroną i chciałabym Wam serdecznie podziękować. To właśnie
Zgrabne Gotowaniezrob ić pasztet … paszteciki do b arszczu… lub kotlety drobiowe Poniżej podaję Wam przepis na takie kotleciki z dodatkiem pieczarek i cebuli Doskonale pasują do… gotowanych ziemniaków… frytek… ryżu… ulubionej surówki lub sałatki obiadowej. Smaczne… tanie… łatwe do zrobienia – z przygotowaniem poradzą sobie nawet osoby nie mające kulinarnego doświadczenia. Zapraszam(...)smak. Z gotowej masy formuj małe kotleciki – każdy obtocz w bułce tartej i usmaż na złoty kolor. Zamiast pieczarek do masy na kotlety możesz dodać… ugotowaną marchewkę pokrojoną w kosteczkę, groszek konserwowy, starty żółty ser lub posiekaną natkę pietruszki. Razem z mięsem i cebulą możesz zemleć również warzywa pozostałe z rosołu – wtedy masa może być
Kulinarne S.O.S.jednego mojego ulubionego bloga jakim jest Kwestia Smaku. Trochę zmodyfikowałam przepis pod mojego syna. Ostro wyszło, ale bez przesady w ostrości smaku. Nie miałam dziś zbyt wiele czasu na gotowanie obiadu, dzień przyjemny, pełen miłych niespodzianek, ale w biegu, więc sięgnęłam po mieszankę warzyw Iglotex i gotowe placki tortilli. Dlaczego akurat te mrożonki? Bo mieszanki warzyw nie zawierają żadnych przypraw(...)kolejności rozgrzałam woka, wlałam oliwę i na rozgrzaną wyłożyłam mięso mielone, które podsmażyłam. Dodałam przyprawy, wymieszałam i na mięso wyłożyłam mieszankę warzyw. Woka przykryłam pokrywką i dusiłam kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Zmniejszyłam płomień i na palniku obok rozgrzałam
Blondynka GotujeLubię galarety, prawie wszystkie. No wszystkie oprócz wieprzowych :) Tym razem postanowiłam utopi ć rybkę, rybkę z puszki, a dokładnie polędwiczki z łososia. Użyłam polędwiczek z
Blondynka Gotujeheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta potrawa jest wolno duszona , na dodatek podczas gotowania powstaje wspaniały aromatyczny sos pieczeniowy , który nie ma sobie równych . Jeśli dodamy kaszę i zasmażane buraczki ..mniam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)ogórek kiszony – duży kawałek boczku wędzonego – około 100 g 1 cebula dość spora sól , pieprz do smaku 1 łyżeczka suszu warzywnego (ja używam własnej roboty z marchewki,selera,pietruszki , cebulki) musztarda angielska lub sarepska ( ostra ) 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Łopatkę kroimy w dość grube plastry około 1,5 cm . Rozklepujemy jak kotlety schabowe
Ogrodnik w podróżydość, że cieszą oko to są bardzo syte i bogate w witaminy.Też lubicie? Jeśli tak to spróbujcie koniecznie! Składniki: 1,5l bulionu warzywnego 7 sporych marchewek 1 średnia czerwona cebula (może być zwykła) 6 średniej wielkości ziemniaków 10-15 ząbków czosnku (w zależności od Waszych upodobań) 3 łyżeczki rozdrobnionego koperku 1/4 szklanki śmietanki 36% 2-3 łyżki(...)uzyskania lekko złotego koloru na powierzchni. Zeszkloną cebulę i pokrojoną marchew wkładamy do jednej części wywaru. Zarumieniony czosnek wraz z ziemniakami dodajemy do drugiej części wywaru. Obydwa kremy gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości wszystkich warzyw (muszą być tak miękkie by udało się je łatwo rozgnieść widelcem). Po uzyskaniu miękkości warzyw obydwa kremy studzimy i blendujemy
Symfonia SmakówZazwyczaj nie mam problemu z wymyślaniem obiadu, a nawet wręcz przeciwnie. Mam w głowie wiele potraw i nie mogę się zdecydować, którą przygotować. Czasem jednak jest
Zgrabne GotowaniePyszna zupa ogórkowa fot. Moja Książka Kucharska Przepis na domową zupę ogórkową. Pyszna polska zupa ogórkowa na rosole z kurczaka, z ziemniakami, marchewką i koperkiem. Delikatna zupa zabielana śmietaną. Jak zrobić zupę ogórkową na dróbkach - wypróbowany i prosty przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Prosta zupa ogórkowa na dróbkach, czyli skrzydełkach i szyjce z kurczaka. Korzystajcie z przepisu(...)tarce do jarzyn z większymi oczkami Krok 2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić skrzydełka oraz szyjkę i podsmażyć. Wlać 2 litry gorącej wody, dodać kawałek selera i korzeń pietruszki, gotować około 25 minut. Na patelni, na maśle klarowanym poddusić cebulkę, marchew oraz ziemniaki. Do rosołu dodać podduszoną cebulkę, marchew i ziemniaki. Zupę gotować jeszcze około 10-15 minut na średnim
Moja Książka KucharskaDziś, w ramach kolejnego wspólnego gotowania oraz zbliżających się świąt, postanowiłyśmy wraz z Malwiną z bloga Filozofia Smaku przygotować sałatkę Oliviera. Jest to sałatka wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa. Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie(...)warzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam! Składniki: Warzywa ugotowane w rosole: 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/4 korzenia selera mięso z kurczaka obrane z kości Ponadto: 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone puszka zielonego groszku majonez musztarda i keczup sól
Codzienne Gotowaniezimnych mięs, ryb smażonych… I co ważne – nie „podchodzi” wodą, nie kiśnie… nawet jeśli stoi na stole dłużej, a amatorów na nią nigdy nie brakuje… SKŁADNIKI : 2 ziemniaki, 2 marchewki, kawałek selera i 1 korzeń pietruszki, ogórek kiszony lub konserwowy, 1 cebula, 5 cm pora ze środkowej części (żeby trochę był zielony), „Posypka zielona” (suszone i zmielone zielone części warzyw(...)kostkę sitkiem + ogórek pokrojony w drobniutką kostkę – zamieszać + „Posypkę zieloną” – zamieszać + majonez – wymieszać – gotowe. n/z: jarzyny ugotowane w plasterkach czekają by je pokroić w kostkę n/z: pory zaczęły gotować się...8 min i odcedzamy je. Są wtedy lekkostrawne i dodają sałatce fajnego smaku n/z: sałatka z lewej strony jest posypana "Posypką zieloną", a z prawej lekko pieprzem ziołowym
Tradycyjna kuchnia inaczejpokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki ziemniak), obrany i pokrojony w 1 cm kostkę (można zastąpić zwykłym ziemniakiem, dynią itp.) 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w 1 cm kawałki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 700 g kawałków kurczaka (piersi, nadudzi itp.) 2 szklanki pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina(...)dwie. Powoli wlej czerwone wino i bulion, dodaj liść laurowy, tymianek i dopraw solą i pieprzem. Delikatnie całość wymieszaj, następnie doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień do średniego gotuj przez około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje a kurczak przestanie być surowy w środku. Wyjmij liść laurowy i tymianek, po czym podawaj danie posypane pietruszką wraz z puree
karmelowypieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki? Czemu nie?! Masa ziemniaczana ma być dość zwarta i pulchna - uzyskamy tą miękkość dzięki dłuższemu miksowaniu w blenderze, który napowietrzy nam całą masę. Pamiętajcie, że gotową masę najlepiej wykorzystać od razu(...)papryki, paprykę słodką i ostrą w proszku. Zamykamy szybkowar i dusimy kilkanaście minut w szybkowarze (dłużej w zwykłym garnku - do miękkości mięsa), dodajemy pozostałą paprykę pokrojoną w grube kawałki, - gotujemy dalej aż mięso będzie niemal się rozpadać, papryka będzie miękka - doprawiamy solą jeśli trzeba lub papryką ostrą gdy nie czujemy "mocy". Rozdzielając i dusząc paprykę w dwóch etapach uzyskamy
Right Behind The KitchenW zimowym menu nie może zabraknąć kapusty kiszonej,najlepiej tej domowej kiszonej kapusty.Dziś sklepy oferują kwaszoną kapustę tj.kapusta kiszona na szybko przy użyciu chemicznych przyspieszaczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelni rozgrzać masło z odrobiną oliwy i dodać roztarte nitki szafranu. Wrzucić marchewki i podpiekać przez 5-7 minut. Cukinię i bakłażana pokroić w półksiężyce. Wrzucić na patelnię do marchewek. Smażyć aż warzywa zmiękną. Doprawić papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni podsmażyć papryki, uprzednio pokrojone w dużą kostkę. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo i porozdzielać(...)patelni grillowej do miękkości. W rondlu rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i wrzucić posiekaną cebulę oraz czosnek. Chwilkę podsmażyć, następnie dodać upieczone papryki i zalać pastą pomidorową. Gotować przez 5 minut, a następnie zmiksować blenderem. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Do sosu można dodać również śmietanę oraz zioła, np. bazylię.Upieczoną zapiekankę serwować polaną sosem. Smacznego!* Przepis bierze udział
Food Square