Dziś kolejne podejście do puree z kalafiora. Do tej pory opublikowałam już kilka przepisów na ten dodatek np. najbardziej popularny i klasyczny Gordona Ramsay’a, odchudzony z marchewką, z kozim serem, z mikrofalówki a nawet w stylu meksykańskim. Dziś proponuję puree z kalafiora w wersji bardzo kremowej, z serkiem śmietankowym, śmietanką i odrobiną Tabasco. Niezwykle łatwe w przygotowaniu(...)szklanki śmietanki kremówki 36 %, lekko podgrzanejsól i pieprz1/4 łyżeczki sosu tabascoszczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Umieść kalafiora w dużym garnku i zalej bulionem wraz z mlekiem. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 10-15 minut, do miękkości i zdejmij z ognia.Odcedź kalafiora i umieść go ponownie w garnku w którym był gotowany.Dodaj ser, masło
karmelowydorsza atlantyckiego 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki oliwy grubo zmielony pieprz, sól Warzywa na parze (lub dowolna mieszanka warzywna) 5 różyczek brokuła 5 różyczek kalafiora garść marchewki Baby Carrots z Tesko garść żółtej fasolki szparagowej garść zielonej fasolki szparagowej 6 średnich pieczarek czerwona cebula Dodatki Pietruszkowe pesto Sos jogurtowo ziołowy 1/4 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki oregano(...)mieszamy składniki marynaty, wkładamy do niej rybę, dokładnie nacieramy marynatą tak żeby pokryła ona całą rybę. Zostawiamy skórą do góry w misce i wkładamy do lodówki. Do naczynia do gotowania na parze wkładamy mrożone warzywa na wierzch układamy pieczarki przekrojone na pół i cebule pokrojona w grube piórka. Wszystko parujemy około 25-30 min W między czasie jeśli chcemy możemy
Piekielna Kuchnia Patisól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki sol, pieprz gałka muszkatołowa sposób(...)zrumienienia, wcześniej wyjęte z marynaty, osuszone i oprószone w mące mięso z łopatki. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy marchew, oraz seler i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość smażymy
Miód i pieprzduże lub 6 małych porcji): ok. 1 l bulionu jarzynowego 500 g oczyszczonych białych szparagów (ja obcinam zdrewniałe końce i obieram obieraczką do jarzyn) 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka kilka gałązek naci pietruszki 1 duży ziemniak mały kawałek korzenia selera (wielkości pietruszki) 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 pełna łyżeczka pieprzu pomarańczowego(...)nieco dalej od główki, żeby jej nie uszkodzić. Wyginać lekko, aż pęknie - miejsce przełamania jest dokładnie tam, gdzie powinno być - pamiętajmy, że górna część szparaga jest delikatniejsza i smaczniejsza, gotuje się też krócej. Przełamać w ten sposób wszystkie pozostałe szparagi. Dolne części pokroić na krążki grubości 1 cm, górne odłożyć. 2. Warzywa pokroić w dużą kostkę, podsmażyć na złoto
Kuchnia Prezydentowejbędziemy mieszać wszystkie składniki Cebulę obieramy i drobno kroimy Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych lub małych oczkach - według upodobania Do mięsa dodajemy jajko, cebulę, startą marchewkę, namoczoną i odciśniętą bułkę - wszystko dokładnie mieszamy ręką, doprawiamy solą i pieprzem Formujemy kotleciki. Z tej ilości wyszło mi 8 sztuk Rozgrzewamy olej na patelni. Ilość oleju ma być taka(...)będzie usmażony Podałam z surówką z kapusty pekińskiej (można podać z surówką z białej kapusty lub zapiekanymi warzywami ) i ziemniakami z koperkiem. Mogą być również pieczone ziemniaki , zamiast gotowanych Na zdrowie! :) Biorę udział w akcji dla dzieci
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKurczak Kung Pao to bardzo popularna na całym świecie potrawa kuchni syczuańskiej. Zanim przygotowałam ją po raz pierwszy przejrzałam wiele przepisów w Internecie w nadziei że
Mania GotowaniaUnikam nabiału, więc chłodnik niestety odpada. Botwinka - tak, ale z mikroskopijną ilością śmietany. Za to chłodnik z awokado i ogórka bez jogurtu? Czemu nie? Tylko Wężowi lub gościom ostatnio gotuję mięso. Co nie oznacza, że na zawsze mam zamiar przejśc na wegetarianizm. O nie, dobrym stekiem nigdy nie pogardzę. Mój brat Alan, kiedyś strzelił mi niezłego focha, kiedy podczas kolacji(...)czerwonym winie. Jak zwykle super szybkie danie. Prawie samo się zrobiło. Składniki: Kilogram z haczykiem lub spory kawałek rozbratla kilka cebulek szalotek 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki szklanka wina szklanka bulionu sól, pieprz - po upieczeniu do smaku świeży tymianek świeży rozmaryn kilka łyżek oliwy z oliwek Mięso zawsze płuczę w zimnej wodzie i obmacuję - trochę to może dziwnie
Cytryna&Co.znaczenie jeśli danie jest pyszne i podbiło polskie serca? Oto mój, wielokrotnie sprawdzony przepis. Potrzebne składniki to: 800 g filetów z ryby, na przykład z mintaja lub dorsza 5 marchewek pietruszka nieduży seler biała część pora 400 ml przecieru pomidorowego dwa ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych sól pieprz szczypta imbiru woda/bulion rybny mąka olej do smażenia(...)warzywa i podsmażamy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, lekko solimy, pieprzymy. Dolewamy około 400-500 ml wody lub bulionu rybnego. Polecam trik z bulionem. Z okazji świąt często gotujemy rosół z karpia, albo przygotowujemy ryby, z których zostaje nam wywar. Wykorzystajmy go tutaj, dzięki temu cała potrawa będzie miała jeszcze bardziej rybny charakter i nawet jeśli nie odstoi odpowiedniego
PichceniomaniaDzisiaj kolejna propozycja na zupę-krem, tym razem dla wielbicieli szpinaku. Składniki: 3 marchewki starte na grubych oczkach 2 pietruszki starte na grubych oczkach mały kawałek selera starty na grubych oczkach mały por pokrojony w cienkie paseczki 1 duża cebula pokrojona w kostkę 4 średnie ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju rzepakowego 3 ziemniaki pokrojone w kostkę(...)przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam całość do garnka, dodałam ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz szpinak i zalałam ok. 1,5 litra letniej wody. Gotowałam na wolnym ogniu przez 40 minut, aż warzywa były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze
Kulinarny PamiętnikPyszny i niebanalny obiad z prostych składników to jest to co lubię najbardziej . na 4 porcje 400 gram fileta z kurczaka 4 liście kapusty włoskiej ✅ 1 średnia marchewka ✅ 1 mała pietruszka ✅ 1 mała cebula ✅ 250/300 g pieczarek ✅ 4/5 łyżek śmietanki słodkiej ✅ opcjonalnie starty żółty ser 2/3 łyżki ✅ sól ✅ pieprz ✅ mały ząbek czosnku łyżka masła Liście kapusty blanszujemy i ścinamy delikatnie(...)wlewamy śmietankę. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. (ewentualnie dodajemy starty ser). Na każdym liściu układamy łyżkę farszu następnie kawałek kurczaka i znów trochę farszu, całość zawijamy jak gołąbki. Można gotować na parze przez ok. 30 minut pod przykryciem Lub na patelni z dodatkiem szklanki osolonej wody pod przykryciem na średnim ogniu ok 15/20 minut. W razie potrzeby
Andzia Pichcisamo Kilka pieczarek pokrój w plasterki a pozostałe w drobną kostkę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę również drobno pokrój. Równie dobrze możesz wszytko zetrzeć na tarce, co znacznie skróci czas gotowania. W dużym garnku podgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę przez 2-3 minuty, po czym dodaj przyprawy (z wyjątkiem soli!). Wymieszaj całość i smaż przez kolejną(...)wszystkie pieczarki, więc czas na dodanie cebuli, teraz całość już mieszaj, tak aby cebula ładnie się zezłociła, możesz całość doprawić płaską łyżeczką czosnku suszonego. Do „zupy” dodaj marchewkę i petrzuszkę, wymieszaj dokładnie całość, przykryj garnek pokrywką i duś całość przez około 5-10 minut. Jak widać, wszystkie warzywa puściły soki, marchewka też nie stawia już oporu zębom, więc
greenscarfwiem, że dziewczynom zdarza się tym zajmować. Będę stąpać po całkiem nowym gruncie choć na starych śmieciach. Czy się odnajdę? i co pocznę z blogiem? czy dam rade gotować i pisać... Piątkowy wyjazd do pracy zajął mi prawie cały dzień. Wiązał się z późniejszym odebraniem dzieci i totalną reorganizacją czwartku (na dodatek Małżon trwał w anginie a u Syncia było(...)danie. Tak naprawdę smakowało całkiem rożnie w zależności od dodatków jakie do nich zaserwowałam. Dwa dni było idealnie pokrywającym makaron sosem a kolejnego pysznym dodatkiem do pieczonych ziemniaków, marchewek oraz sałatki z mięsistych pomidorów . Do czego podacie ten mięsny pachnący sos zależy od Was. Ragu z długo pieczona wieprzowina 2 cebule pokrojone na ćwiartki 4 ząbki czosnku
Dzieje kuchennej Wiewiórypotrawa bardzo sycąca :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 por 1 cebula 1 duża papryka 2 garście mrożonki marchew z groszkiem 2 garście mrożonki wiosennej (brokuł, kalafior, fasolka, marchewka) 1 mała śmietana 30% (Zott) 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1,5 łyżeczki szałwii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka lubczyku 2 łyżeczki sosu sojowego(...)szklanki przegotowanej gorącej wody i dusimy razem około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy przyprawy i sos sojowy, mieszamy i smażymy około 5 minut. Wlewamy śmietanę, mieszając gotujemy jeszcze minutę. Podajemy z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą :) pasuje do wszystkiego :) Rady: Można dodać również posiekaną natkę pietruszki
Kolorowy Przepisownikomowy pasztecik to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i nosa ( pięknie pachnie ). Jeśli ktoś nie lubi papryki może ją zastąpić marchewką. Natomiast jeśli ktoś lubi ostry pasztecik może dodać papryczkę chili. Składniki : 20 dkg świeżej wątróbki drobiowej 16 dkg piersi z kurczaka 1 duża cebula 1 mała czerwona papryka ( 10 dkg ) 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka suszonego(...)zimną wodą , palcami mieszając mięso. W nie dużym garnku stawiamy wodę , zagotowujemy i na wrzątek wrzucamy pokrojone mięso i wątróbkę. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Rosołu, w którym gotowaliśmy mięso, nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebny
Przepisy i porady kulinarnejednym daniu. Cóż chcieć więcej? Do przyrządzenia tego dania nie wykorzystałam wierzchnich, zielonych liści kapusty. Wyciskam z nich zielony sok (zdjęcie poniżej). W połączeniu z imbirem, pomarańczą lub marchewka daje zdrowego kopa. Polecam! Wracając do potrawki... Łapcie przepis poniżej. ;-) Składniki na 4 porcje: 1/4 główki młodej kapusty, 5 młodych średniej wielkości ziemniaków, 1 szklanka bobu, 1 cebula, 6 pomidorków koktajlowych(...)miękkości co jakiś czas sprawdzając, czy woda całkowicie nie wyparowała (innymi słowy - dbamy, by nam się danie nie przypaliło). Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Zalewamy przygotowanym międzyczasie sosem (wykonanie poniżej) i pozostawiamy na wyłączonym palniku (sos powinien się ogrzać - nie gotować, bulgotać). Sos: Mleczko owsiane mieszamy z posiekanym koperkiem
Jeść, by żyć w zdrowiu