Na dobry początek dnia zamiast zwykłego soku pomarańczowego lepiej zmiksuj kilka owoców w całości.Naturalny miąższ owoców zagęszcza i dostarcza całe bogactwo witamin,mnóstwo sycącego błonnika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dlaczego włoska? Bazylia, pomidory tak nam się kojarzą. Serio? Wyszła boska <3 Składniki: 500 g wędzonych żeberek 2 marchewki 2 pietruszki 1 seler 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 garść tymianku 1 garść lubczyku 1 garść estragonu 1 mały kalafior 1 garść liści kalafiora 1 garść świeżej bazylii(...)language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso i pokrojone warzywa (oprócz kalafiora i jego liści), zalewamy zimną wodą, dodajemy zioła, łyżeczkę soli, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kwadrans, wyjmujemy mięso. Studzimy i oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy razem z kalafiorem i liśćmi, gotujemy 10 min, dodajemy passatę, siemię lniane, starty parmezan, gotujemy 15 min. cały
R'n'G Kitchenlistę na bloga, używam jej tymczasem jako listy prezentów urodzinowych, żeby znajomi wiedzieli jakie doświadczenie chciałabym dostać. Ad strączki! Maria Banach uczy nas jak długo trzeba je namoczyć i gotować, oraz zwraca uwagę, żeby ich nie rozgotowywać, bo wtedy są ciężkostrawne. Przydatna jest też część o tym, na co zwrócić uwagę kupując strączki świeże, w puszce czy mrożone. Sporo jest(...)Strączków”? Wspaniale wygląda spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowo-marchewkowym, naleśniki z zielonej soczewicy, pankejki z cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już
Ugotowane pozamiatanewymieszać składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawy, cukier, sól), przesiać żeby je napowietrzyć. W drugiej misce dokładnie połączyć jajka z olejem, dodać do suchych składników razem z marchewką, pokrojoną pomarańczą, skórką z pomarańczy i posiekanymi migdałami, wymieszać. Formę (użyłam okrągłej o śr. 23 cm) posmarować masłem (można oprószyć mąką, bułką tartą lub mielonymi migdałami(...)przybrać torcik. Krem: Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody. W rondlu podgrzać sok z pomarańczy, limoncello i 2 łyżki soku z cytryny, dodać odciśniętą żelatynę, mieszać do rozpuszczenia (nie gotować), lekko przestudzić. Serki utrzeć z cukrem i wanilią. 4 łyżki masy dodać porcjami do żelatyny, po czym żelatynę wymieszać z pozostałą masą, ewentualnie dodać pozostały sok z cytryny. Tkaniny
SzczyptaSmaQtemat domowej jarzynki >klik!<, to postanowiłam taką zrobić. Nie byłabym sobą, gdybym nie zrobiła tego po swojemu jednak ;) Składniki (proporcje i ilości orientacyjne):70 dkg marchewki,20 dkg selera,25-30 dkg pietruszki,15 cm średniego pora,1 średnia cebula,pęczek natki pietruszki,10-12 dkg drobnej soli (użyłam morskiej),4-5 średnich liści laurowych.O(...)rosołu do przygotowania np. sosu, dobrze jest dodać łyżkę takiej jarzynki;jeśli dodamy do niej mniej soli, wtedy można ją wykorzystać zamiast świeżych warzyw podczas gotowania zupy;bigos zyska sporo na smaku doprawiony w taki sposób.Zachęcam Was do wypróbowania jarzynki we własnej kuchni. Ja zamierzam pobawić się z przyprawami i stworzyć inne jej wersje
Codzienna kuchnia niecodziennaŁosoś otulony pierzynką z piernika,skórki pomarańczowej i majeranku to brzmi naprawdę świątecznie,a i bajecznie smakuje.Łososia lubimy i jemy bardzo często,dlatego gdy tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mała czerwona cebula 1 pęczek koperku 1 średni pomidor 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru sól do smaku pieprz do smaku Sposób przygotowania Ogórki pokroić w półplasterki. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę(...)mięty, 3 łyżki granulowanych otrębów o smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam
Z miłości do słodkościPo tym "drinku" poczujesz sie lzej i mlodziej.Taki zastrzyk energii przyda sie kazdemu z nas na wiosne.To prawdziwa odnowa biologiczna dla naszego organizmu.Oczyszcza,uzdrawia i odchudza.Smakowitosc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!specjalnie skomplikowane. Ugotujcie dzień wcześniej, bo po odgrzaniu jest jeszcze smaczniej :) Składniki: 500 g dorsza (bez ości i skóry) 1 mała sucha bułka 1/2 litra soku pomidorowego 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka niewielki kawałek selera (ilość zbliżona do ilości pietruszki) sól i pieprz do smaku natka pietruszki - do posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki(...)formować niewielkie kulki. Każdą obtaczać w mące ziemniaczanej i wkładać na wrzący wywar. (Gdyby wody było zbyt mało, można jej dolać. Należy jednak pamiętać, że dojdzie jeszcze sok pomidorowy). Gotować kilka minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania wlać sok pomidorowy i gotować razem jeszcze jakieś 2-3 minuty. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać posypaną posiekaną
Codzienna kuchnia niecodziennaŁagman - zupa krymskich Tatarów - taką nazwę ma zupa na blogu Kochanie przez Gotowanie. Wprowadziłam nieco zmian w sposobie przygotowania zupy, gotowałam ją w wolnowarze i do takiego gotowania przepis został przeze mnie adaptowany - nie używam więc nazwy z przepisu. Zupa bardzo aromatyczna, sycąca , zimowa w każdym calu. Pyszna!składniki500 g wołowiny lub baraniny (użyłam łopatki(...)pokroić w pióra, odstawić . Pomidory (jeżeli używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu
Stare Garywięc korzystam z dobrego serca babuni, która zawsze ma ich zapas :) Ostatnio znowu dostałam "garstkę", więc postanowiłam ugotować zupkę.Składniki:kawałek mięsa lub porcja rosołowa - według gustu,5 średnich marchewek,3 średnie pietruszki,ćwiartka średniego selera,pół średniego pora,średnia cebula,ok. 3 łyżki masła,ok. 1 szklanka suchych grzybów,6 ziaren ziela angielskiego,3 liście laurowe,sól(...)pozostałym maśle. Dodać grzyby i udusić razem do miękkości, a następnie przełożyć do wywaru z warzywami. Dopiero na tym etapie dodaję do zupy sól. Oczywiście do smaku.Całość gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Doprawić pieprzem.Zupę grzybową najbardziej lubię z kluseczkami kładzionymi, kleksem śmietany i sporą ilością zielonej pietruszki.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennazachowanie proporcji 1: 1 to znaczy do 50 dag dwukrotnie zmielonego na najdrobniejszym sitku mięsa (wołowina, drób) dodajemy łącznie 50 dag warzyw i soli (160 g soli, 100 g marchewki, 100 g cebuli, 80 g pietruszki, 60 g selera). Do takiej ilości składników dodajemy też około 100 ml wody lub wytrawnego wina (białego lub czerwonego) Przygotowanie Suche przyprawy (liście laurowe(...)Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Do naczynia miksującego włożyć wszystkie warzywa, sól i przyprawy, rozdrobnić miksując przez 40 sekund, z prędkością 6–7. Dodać wodę lub wino i gotować przez 45 minut w temperaturze 100°C, z prędkością 3, ze zdjętą MK. Odstawić do przestudzenia. Po przestudzeniu wszystko jeszcze raz zmiksować przez 1 minutę z prędkością 10 . Przełożyć
Cztery FajeryKiedy patrzę na reklamy soczków dla dzieci i nie tylko dla nich, a potem czytam etykiety i widzę skład nie wiem, czy śmiać się czy płakać
Blondynka Gotujemarchewką, usmażyć a potem zapiec w sosie pomidorowym. W naszym przepisie skorzystaliśmy z tej metody i zapiekliśmy gryczanki w sosie pomidorowym, a wcześniej dodaliśmy do nich drobno posiekaną marchewkę. Danie jest naprawdę genialne w smaku. Proporcje składników dobrane są w taki sposób, że smak kaszy gryczanej, dla niektórych dość przykry, gubi się pośród aromatów przypraw i sosu pomidorowego. Zarazem kasza(...)Dodaj startą lub drobno posiekaną cebulę i starty ząbek czosnku oraz łyżeczkę suszonego tymianku i pół szklanki kaszy. Wymieszaj i smaż razem chwilę. Zalej całość szklanką wody, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 20 minut. Odkryj, spulchnij widelcem, przestudź, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ubij kaszę tłuczkiem do zimniaków, ale niezbyt dokładnie. Krok 2 Włóż do kaszy mielone mięso
Niedzielny kucharzżółtka -ponad połowa szklanki cukru -40 g mąki skrobi -100 g mąki pszennej Mus: -litr soku domowej roboty w intensywnie pomarańczowym kolorze(my nasz zrobiliśmy w wyciskarce z marchewki, pomarańczy, bananów oraz nektarynek) -3 budynie po 35 g -250g masła -2 łyżki cukru Masa śmietankowa: -opakowanie serka mascarpone (250g) -600 ml śmietany słodkiej 30% -2 łyżki cukru pudru Dodatkowo(...)piekarnika i upuścić je z wysokości kolan na podłogę. Wystudzić. Mus: Od litra soku odlać około jego szklanki i wsypać do niej budynie. Dokładnie rozmieszać. Resztę zagotować. Do gotującego się soku wlać rozrobione budynie i dokładnie mieszać aż do jego zagotowania. Gotowy budyń odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po łyżce zimnego już budyniu ciągle mieszając
Arbuziaki