marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:193/234)

Domowa biała kiełbasa 485

obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem marchewki, pietruszki i selera.Wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonała bazą do zupy.Inspiracja Kulinarne szaleństwa Margarytki. Domowa biała kiełbasa Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej(...)lejek. Formujemy kiełbaski o długości 16 -18 cm., a później wieszamy je na kijach, żeby obeschła przez 12 godzin w chłodnym miejscu. Kiełbasę parzymy, nie gotujemy !!! we wrzącej wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut. Jeśli nie zużyjemy całej kiełbasy od razu, surową możemy zamrozić

Kulinarne przygody Gatity
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 205

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 193

kalafior w pikantnym sosie pomidorowym grillowaną cukinię z warzywami po grecku frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania:  25 minut Składniki(...)żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Pomidora kroimy  w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem

Kulinarne przygody Gatity
SPALONA ZUPA czyli takiego wpisu (piiiip!) nie znajdziecie na żadnym blogu! 228

PLANOWANA AKCJA. Nie, to NIE TAKI CHŁYT MARKETINGOWY. Tak, MOŻNA SPALIĆ ZUPĘ! Jak to zrobić? Nalej do garnka 2 litry wody, zagotuj. Wsyp pół łyżeczki kurkumy. Obierz marchewki, wrzuć do garnka, Obierz ćwiartkę selera, wrzuć do garnka, Obierz ostatni kawałek pietruszki, jaki znajdziesz w lodówce, wrzuć do garnka. Obierz cebulę, dorzuć do reszty. Dodaj pół łyżeczki pieprzu, a po chwili(...)kawałach. Przyznacie, że to zdjęcie mogłabym wysłać na profil  https://pl-pl.facebook.com/ChujowaPaniDomu ? :D Co do przepisu na spaloną zupę - to już koniec, ale jak ktoś myśli, że musiałam gotować obiad od nowa - nie, nie, nie, co to, to nie. Oderwałam warzywa od dna garnka (spalenizna została w garze), wrzuciłam do blendera, dołożyłam 1 litr ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej już

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Hummus, za’atar i granaty 186

siebie. Kupowaniu towarzyszyły zawsze głośne cenowe negocjacje (zagłuszane przez nieustannie trąbiące auta), wszechobecny kurz i momentami nieznośny upał. To wszystko jednak ma swój urok. Po zakupach brałyśmy się za gotowanie. Wielogodzinne wspólne krojenie, mieszanie, przyprawianie, próbowanie, picie kawy, podjadanie i rozmowy. Jeśli czegoś brakowało, wystarczyło wyjść do ogrodu babci przy domu, gdzie można było znaleźć świeżą miętę, kolendrę, ciecierzycę(...)czyli sałatkę z natki pietruszki i świeżej mięty, foul, czyli past z bobu, zupę krem z czonsku, migdałów i granatów, tuńczyka w sumaku z arbuzem, liście winorośli z mięsem, marchewki pieczone w kuminie i muhallabeieh, czyli mleczny pudding z kwiatami pomarańczy i różą. Będziecie jeść! A tymczasem czytajcie

GRUBY WAŁEK
Tarte tatin 220

Miło mi powitać Was dziś pierwszym postem z serii SŁODKIE PIĄTKI! Cel tej serii jest prosty. Nie traćcie czasu na zastanawianie się co smacznego upiec lub

W kuchni wieczorem
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 625

smak. Zawsze serwuję falafel w tej właśnie wersji. I zawsze po zjedzeniu jestem meeeega z siebie dumna, chociaż wielkiej filozofii kulinarnej to tutaj nie ma;-) Wszakże w Restauracyjce Literackiej gotuje prosto;-) A jak! Dla tych, którzy z falafelem nie mieli jeszcze do czynienia, to informuję wszem wobec, że jest to bardzo popularna potrawa wegetariańska w krajach arabskich, w postaci kotlecika(...)wyłożonego papierem do pieczenia, tworząc łyżką średniej wielkości płaskie kotleciki. Pieczemy w 180 C 15 min (do zarumienienia). Surówka z czerwonej kapusty: 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 spore marchewki Dressing: sól, pieprz 4 łyżki oleju lnianego/oliwy/oleju rzepakowego (u mnie olej lniany) 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka miodu/syropu z agawy (u mnie syrop) 1 spora łyżeczka ulubionej musztardy

Restauracyjka Literacka
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 304

Pomysł zapakowania galaretki do skorupki po jajku zaczerpnięty z wirtualnej przestrzeni, przetestowany po raz pierwszy w Święta Wielkanocne i powielany przy okazji domowych imprez:) Jajko galaretka

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
GULASZ THEKLI – GOTHIC II – gulasz na piwie lub kwasie chlebowym z miodem 438

Gothic to gra, która była hitem naszych młodocianych lat – pewnie większość starszych graczy doskonale pamięta świetny klimat i niesztampowe teksty w polskiej wersji dubbingowej. Gdy

Nerds Kitchen
Jarzynowy bulion tajski 172

jarzyn, świeżość ziół... Wszystko to znajdziecie w cudownym smaku tego bulionu. Gorąco polecam! Składniki (na 3 duże porcje) : 700 ml wody (używam przefiltrowanej) 4 suszone listki limonki kafir 1 marchewka 1 szalotka posiekana 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku posiekane 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 200 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego(...)rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając.  3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać zawartość patelni do garnka z wodą i przyprawami, dodać posiekane chili, kurkumę, cukier, sos sojowy i sos rybny. Gotować na małym ogniu 5 minut.  Doprawić

Kuchnia Prezydentowej
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 228

doskonałe kulinarne tworzywa, z których można wyczarować mnóstwo smakowitych cudów: potrawek, zup, pasztetów, sałatek, ciast czy choćby past kanapkowych. Te ostatnie zazwyczaj przygotowuję z ugotowanych resztek pozostałych po gotowaniu poprzednich potraw.  Owszem, często kupuję pasty do smarowania pieczywa. Jedne smakują mi bardziej, inne mniej. Te pierwsze staram się potem odtworzyć we własnej kuchni i, nieskromnie mówiąc, zawsze wychodzą jeszcze(...)posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż je na średnim ogniu, aż staną się miękkie. 1 minutę przed końcem smażenia dodaj paprykę i lubczyk. Warzywa przełóż do miski ze strączkami. Dodaj pomidory, koperek

Roślinna - blog wegański
Indyk a’la książę Orloff. 253

też. Pierś z indyka pieczona z nadzieniem ryżowo - pieczarkowo - cebulowym. Etap 1 - przygotowanie pieczeni  a’ala Orloff   Składniki. 1 kg piersi z indyka 1-2 marchewki 2 cebulki 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli 1 liść laurowy ½ łyżeczki tymianku Olej do smażenia Piekarnik nagrzać do 160stop. Osuszone mięso dokładnie  obsmażyć, zrumienić z każdej strony. Jednocześnie na drugiej patelni(...)jako dodatku ,a nawet sam  w sobie jest wyśmienity. Składniki. 100g ryżu białego 3 łyżki masła 2 cebule posiekane ½ łyżeczki soli Wykonanie. Zagotować osoloną wodę ,wsypać ryż i gotować 5 min bez przykrycia .W brytfannie (naczyniu żaroodpornym) rozpuścić  masło ,dodać cebulę i sól ,wymieszać i wsypać odcedzony ryż. Przykryć  i wstawić do piekarnika obok indyka

Kulinarny karnet Christophera
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy i quinoy (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 139

miseczka, gęstej, sycącej i rozgrzewającej zupy. Ta jest idealna! Aromatyczna, dobrze przyprawiona z pikantną nutą wędzonej papryki. Składniki: pół szklanki ziarna białej quinoy 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki, kawałek selera - około 100 gram, 1 czerwona cebulka 2 ząbki czosnku mała puszka koncentratu pomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka nasion kolendry(...)Kiedy wszystkie składniki są już ugotowane przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, świeżo zmielonym pieprzem, słodką i ostrą papryką, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy, gotujemy parę minut i gotowe

Quinoa Raz!
Cytrynowy makaron z sosem mięsnym oprószony parmezanem 230

sposób powstało przepyszne, aromatyczne, delikatne ale bardzo smaczne danie.  Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni  3 cebule pół selera 2 obrane marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego  sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii  150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę(...)przykryciem do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie a sos gęsty.  Krok 7 Do wysokiego garna wlać wodę, dodać łyżkę soli i zagotować.  Krok 8 Do gotującej się wody wyłożyć makaron, i gotować go przez około 10-15 minut bądź do jego miękkości. Porządnie odcedzić.  Krok 9 Na talerz wyłożyć porcję makaronu a na jego środek

Krakowskie smaki Ani
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 227

myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki i oba składniki przekładamy do blendera - miksujemy Cukinię obieramy, kroimy na kawałki, to samo robimy z pietruszką i marchewką Rozgrzewamy olej na patelni i podsmażamy mięso z cebulą W między czasie warzywa przekładamy do blendera i również siekamy. Dodajemy do podsmażonego mięsa z cebulą, przyprawiamy i wszystko razem chwilę(...)resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli chcemy mieć więcej pielmieni, to należy podwoić ilość składników. Odwracamy pielmiennicę i delikatnie wypychamy pielmieni Zagotowujemy wodę z solą i gotujemy nasze pierożki. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować ok. 2-3 minut (nie dłużej) Można w takiej postaci pielmieni zostawić i polać masełkiem Jeden pierożek mi pękł, ale mimo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com