marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:188/234)

Sałatka z żółtym serem 292

Doświadczeń w sałatkach i surówkach nie mam. Próbuję, eksperymentuję, ale przyznam się szczerze, że często surówki kupuję gotowe w pobliskim warzywniaku. Pewnego dnia przyszła mi ochota

dom-agi.pl
Papryka faszerowana 211

Przygotowanie papryki faszerowanej chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Dzisiejszy pochmurny i deszczowy dzień wołał o przygotowanie czegoś gorącego. Danie z faszerowaną papryką można

kulinarnyJa
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 182

podkarpackiej kuchni również nie brakuje sytych zup, bogatych w składniki dostępne w każdym domu i o każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną(...)marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również. Na drugi dzień wodę w fasoli wymieniamy, gotujemy ją do miękkości (nie odcedzamy!). Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły. Grzyby odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na patelni

Trzeci talerz
żeberka cielęce duszone w warzywach 191

łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego, zrobionego na przykład według tego  przepisu 1 łyżka oleju pozostałe składniki 1/2 szklanki mąki do obsmażenia mięsa 4 łyżki oleju 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula kawałek selera 3-4 ząbki czosnki 3 łyżki masła 2 szklanki bulionu może być z  domowej kostki rosołowej 2 łyżki mąki do zasmażki(...)marynaty, osuszone i oprószone w mące żeberka. Mięso z patelni przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy obraną i pokrojoną marchew, pietruszkę, cebulę, seler, oraz liście laurowe i gotujemy na niewielkim ogniu przez 45-50 minut. Teraz możemy rozgrzać na patelni masło i przesmażyć na nim drobno posiekane ząbki czosnku. Do przesmażonego delikatnie czosnku, dodajemy dwie łyżki mąki i całość

Miód i pieprz
Zupa marchewkowa 184

Aromatyczna i pyszna zupa zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Dodatek gałki muszkatołowej i pomarańczy nadaje jej egzotycznego posmaku. Składniki - 400 g marchewki - 200 g ziemniaków - 100 g selera - masło - 2 jabłka - starta skórka i sok z ½ pomarańczy - 2 ząbki czosnku - 2 duże cebule - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej - 1 l bulionu warzywnego - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu(...)się zezłoci. Dodać pokrojone składniki. Smażyć ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Skórkę i sok z pomarańczy dodać do warzyw. Dusić ok. 5 minut. Zalać bulionem i gotować 20 minut. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować ok. 10-15 minut. Całość zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 166

szczypta gałki muszkatołowej.Przygotowanie:Włoszczyznę umyć i obrać. Mięso umyć, ugotować do miękkości razem z włoszczyzną, listkiem laurowym, zielem angielskim, solą i pieprzem.  Pod koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić(...)składniki. Wrzucając wszystkie grzyby na raz schładzamy oliwę, grzyby puszczą sok i zaczną się dusić, co może wydłużyć czas smażenia (zanim odparują) lub się „rozciapciają”. Mięso, wątróbki, ugowane 2 marchewki, kawałek selera, kawałek pietruszki, boczek i połowę grzybów zmielić na niezbyt drobne kawałki przy użyciu posiadanego lub ulubionego urządzenia, ja używam malaksera.W misce wymieszać: zmielone składniki, posiekaną pietruszkę i macierzankę

SzczyptaSmaQ
Micha rozmaitości 163

Składniki (na 1 porcję) - pół marchewki (ok. 52 g), - pół krótkiego ogórka (ok. 55 g), - pół małego pomidora (ok. 50 g), - 1/4 awokado (ok. 36 g), - 2 łyżki kiełków rzodkiewki (ok. 30 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - pół łyżeczki musztardy (ok. 5 g), - łyżeczka soku z cytryny (ok. 5 ml), - garść sałaty (ok. 30 g), - łyżka orzechów(...)kroimy na ćwiartki. 4. Awokado kroimy w plastry. 5. Przygotowujemy sos: łączymy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny. 6. Sałatę skrapiamy przygotowanym sosem i posypujemy orzechami. 7. Ryż gotujemy z dodatkiem curry. 8. Mięso kroimy w grubą kostkę, marynujemy w oleju, papryce słodkiej, ostrej, szczypcie soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. Micha rozmaitości jest  bogata w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto marchewkowe z bakaliami 233

orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec dodajemy połamane lub pokrojone orzechy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość dobrze mieszamy(...)Lukrem pokrywamy wierzch ciasta i układamy na nim połówki orzechów włoskich. Gdy lukier stwardnieje można zrobić polewę na kreseczki. Wszystkie składniki na polewę razem zagotowujemy w rondelku, ciągle mieszając gotujemy jeszcze około 3 minuty. Następnie polewą robimy kreseczki przy użyciu łyżeczki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto kroimy na kawałki. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Smakowy Raj
Makaron z sosem warzywnym (bezglutenowy) 193

Polecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa(...)smażymy całość. 3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami.  W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym

Kawa z mlekiem
Kotlet (burger) z soczewicy i fasoli z surówką z marchwi 166

Fasolę ponownie zalałam wrzątkiem, wsypałam czubatą łyżeczkę cząbru i gotowałam przez ok. 30 minut. Część zużyłam dziś, jutro wymyślę zastosowanie na resztę. Składniki: pół szklanki pomarańczowej soczewicy 4 łyżki gotowanej fasoli borlotti 2 jajka łyżeczka czerwonej czubrycy pół czerstwej bułki sól olej do smażenia 1. Soczewicy opłukać w kilku wodach i ugotować al dente (ok. 20 minut). Odsączyć z niej(...)zaproponowanych proporcji wychodzi 7 kotletów. W trakcie formowania płukałam ręce dwukrotnie, bo masa przykleja się do dłoni. Proponuję podać z surówką z marchwi , którą warto wykonać wcześniej. Składniki: 3 marchewki pół pomarańczy garść rodzynek wrzątek oliwa extra virgine Rodzynki zalać wrzątkiem. Pomarańczę polać wrzątkiem i wyszorować skórkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Polać oliwą (ilość zależna

Weekendy w domu i ogrodzie
Wywar na kościach z pieczonej gęsi 183

Piekliście gęś? Zostało dużo kości? A może macie jeszcze gęsią szyję? Szkoda to wszystko wyrzucić. Na  takich kościach można przygotować bardzo dobry bulion, stanowiący świetną

Stare Gary
Sajgonki - spring rolls 211

W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak

Kuchcik gotuje
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 183

sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Pieprz kolorowy utarty w moździerzu do smaku Kapusta na słodko: 1 litr  kapusty kwaszonej z marchewką 20 dag chudego boczku 1 duża cebula 1 duże jabłko ½ szklanki miodu 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżka rodzynek lub suszonych wiśni ½ litra wody 1 łyżka mąki pszennej Sól(...)zostawiłam piekarniku aż całkiem ostygło mięso. Tłuszcz z pieczenia zlałam do miseczki. Kapusta na słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę

Wanilia i Kardamon
Paszteciki meksykańskie z mięsem z rosołu 224

czas przygotowania farszu. 2. Farsz: cebule i paprykę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, przykryć i poddusić do miękkości (w razie potrzeby można podlać odrobiną wody). Mięso zmielić razem z marchewką (można zmielić również z cebulę, ale wówczas paprykę trzeba podsmażyć osobno). Dodać paprykę, cebule, kukurydzę i sos meksykański. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Gdyby farsz wyszedł jeszcze za suchy należy(...)wierzch pasztecików. Posypać czarnuszką. Piec do zrumienienia - ok 30-35 minut w 180*C. Najlepiej smakują z czerwonym barszczykiem - choć z sosem lub keczupem są również pyszne :) Inspiracja: Uwielbiam gotować

Kto ugości moich gości?