marchewka gotowana - 3500 przepisów (strona:182/234)

Risotto z pieczarkami 317

Kolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek  pomidory suszone susz warzywny 4 szkl. bulionu 1 cebula  2 ząbki czosnku 3 łyżki masła  oliwa  sól ,pieprz  Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pieczarki i smażyć, aż będą(...)stopniowo, po jednej łyżce wazowej, wlewać do ryżu bulion – kolejną łyżkę wlewamy dopiero, gdy płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Dodając kolejne porcje bulionu, cały czas mieszać risotto. Pod koniec gotowania dodać pieczarki,, jeszcze chwilę razem gotować na małym ogniu.Odstawić rondel z risotto z ognia, dodać masło, natkę pietruszki i dokładnie wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kulebiak z kapustą i grzybami 186

mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 jajko 100 ml ciepłego mleka 20 g roztopionego masła sól Farsz: 300 g kapusty kiszonej z marchewką szklanka suszonych grzybów 1 papryczka chili około 4 liski laurowe 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego pieprz sól Dodatkowo: 1 rozkłócone jajko mak Na początku(...)ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. W czasie kiedy nasze ciasto rośnie zajmujemy się farszem. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki. Kapustę kroimy (można ją zostawić w całości, ale ja nie lubię kiedy się „ciągnie”) i wrzucamy do garnka/patelni. Następnie dorzucamy

PatiGotuje
Ryba po grecku 324

ciepło jak i na zimno, nie jest skomplikowana i jest bardzo smaczna więc dlaczego nie robić jej częściej ?! Składniki: około 800 g filetów rybnych (np. mintaj, dorsz) 4 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki 1/2 malutkiego selera 2 duże cebule 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” około 1 szklanki bulionu (lub wody) 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe(...)oczkach warzywa, dodać ziele angielskie, liście laurowe i chwilę podsmażać. Dolać bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby dolać więcej bulionu lub wody. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć cienką warstwę warzyw, potem usmażone ryby. Całość przykryć warzywami. Ryba po grecku najsmaczniejsza jest następnego

Oryginalny smak
Wiosenny krupnik po mojemu 193

Jesienna pogoda za oknem w lecie:) A jak jesień to sezon na zupy... Rozgrzewające, zdrowe i kolorowe. Raz na jakiś czas robię generalny przegląd lodówki i

Magiczna kuchnia Darii
Kwaśnica 257

mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który bywa serwowany pod tą samą nazwą. Kwaśnica sporządzona na wywarze z łbów rybich spożywana jest w Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam(...)jeżeli mamy - 100g suszonych grzybów  ( moje zostały zużyte w farszu do pierogów) Jeżeli dodajemy grzyby – wcześniej je moczymy (najlepiej na noc). Obrane i pokrojone w większą kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie. Zimną wodą zalewamy żeberka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kapustę, kminek, drobno posiekany czosnek i namoczone grzyby (jeśli mamy). Boczek kroimy w cienkie

mojewypiekiinietylko
Steki – zasady smażenia 243

jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie będzie soczyste, kruche i aromatyczne. Do steków możecie podać dowolne dodatki… takie jak pieczone ziemniaki, słodkie marchewki, szparagi itd. Zasada 1 – kupujemy dobre mięso Do steków powinniśmy wybrać dobre jakościowo mięso. Stek powinien mieć grubość ok. 1-1,5 cm. Zasada 2 – nie smażymy zimnego(...)wystygło.   Jeśli będziecie się stosować do tych zasad to Wasze steki będą pyszne!   Artykuł Steki – zasady smażenia pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ketchup pomidorowy bez cukru 211

warzyw z dodatkiem niewielkiej ilości ksylitolu. Polecam go osobą które muszą stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: 5 kilogramów pomidorów  2 kilogramy papryki 1 kilogram jabłek 4 marchewki 2 pietruszki Pół selera 4 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki soli 2 łyżki ksylitolu Targroch 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej(...)pomocą robota wielofunkcyjnego. Wszystkie składniki przekładamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy wszystkie przyprawy, ocet, musztardę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na dwie trzy godziny, wstawiamy na gaz i gotujemy na małym ogniu przez przy godziny. Ostudzone warzywa przecieramy przez sitko, wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy na małym ogniu. Ketchup gotujemy do momentu aż będzie gęsty. Przelewamy do umytych

Bajeczna Kuchnia
Kubuś domowy 217

Nie wiem czy tak bezkarnie mogę używaćnazwy znanego wszystkim soczku ;)Poza tym nawet nie wiem czy chcę,bo jak stwierdziła mama Tymka - smakuje bardziej jak BoboFrut.Jednak

bistro mama
ROSÓŁ Z PERLICZKI LUB PRZEPIÓREK Z DOMOWYM MAKARONEM 338

przepiórek, bardzo delikatny, dietetyczny i baardzo smaczny. Ja przygotowuję je w garnku ok.5,5lSkładniki:- 1 tuszka perliczki  lub 6 przepiórek- 1-2 duże korzenie pietruszki- 3-4 marchewki (najlepiej karotki)- 2-3 łodygi selera naciowego- kawałek pory (daję zarówno kawałek jasny jak i ciemny)- kilka gałązek natki pietruszki- sól himalajska lub morska- woda źródlana lub filtrowana- pokrojona taka pietruszki(...)przy pomocy sita usunąć z powierzchni tworzącą się pianę, tzw. szumowiny (ścięte białko), dodać obrane, pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, wsypać ok.1,5 łyżki soli i doprowadzić do wrzenia. Gotować na malutkim palniku ok.30-40 minut pod przykryciem(u mnie na "1", w garnku o grubym dnie), rosół musi cały czas delikatnie wrzeć. Po tym czasie dosypać ewentualnie jeszcze soli

Smaczne Zdrowe
Praska do ziemniaków - koniec z wyciąganiem maszynki do mięsa 300

bardzo zadowolona z tego produktu i jak wspominałam na wstępnie, żałuję że tak długo zwlekałam z zakupem.  Praska posłuży świetnie do przeciskania ziemniaków na kluski, ale również ugotowanej marchewki czy pietruszki, które będą wyglądały jak warzywne spaghetti. Zdecydowałam się jeszcze na drugi dodatek do moich ziemniaków :) Gdzie trzymacie ziemniaki? Standardem jest trzymanie ich pod zlewem, obok kosza na śmieci(...)wygląda cenowo? Chromowana praska do ziemniaków jest w cenie 59,90zł, zaś torba na ziemniaki w cenie 22,00zł. Oba produkty są dostępne w sklepie internetowym Przyjemne Gotowanie.  Zapraszam do odwiedzenia:  Fanpage - Przyjemnegotowanie Strona produktu - Chromowana praska do ziemniaków Strona produktu - Torba na ziemniaki Strona internetowa - Przyjemnegotowanie

Gotowanie i blogowanie
Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami 215

Mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami to łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Zdrowe danie z kaszą pęczak i warzywami jest świetnym posiłkiem dla osób, które

Kuchcik gotuje
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 241

czekolady pokrojonej na drobne kawałki . Do rozpuszczonej czekolady i masła stopniowo dosypujemy mąkę, ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Na koniec dolewamy gorące mleko. Budyń   gotujemy na małym ogniu ok. 4-5 minut, dopóki nie zgęstnieje . Budyń przelewamy do małych naczyń i odstawiamy do wystygnięcia, następnie  schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny(...)lizać ;) SKŁADNIKI (4 sztuki) Misie 100 g m ą ki pszennej    50 g m ą ki ziemniaczanej 50 g m ą ki  migdałowej 250 g startej marchewki 100 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 90 g masła  3 jaja szczypta soli Krem czekoladowy 1 torebka budyniu czekoladowego

La grande e la piccola cuoca
Wegańska zupa chrzanowa 230

około 5 porcji Potrzebujemy: około 1,5 litra bulionu warzywnego                    - 2 marchewki                    - kawałek pora(...)składzie mleko Przygotowanie: 1. Zaczynamy od wstawienia bulionu warzywnego, który będzie naszą bazą. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy minimum godzinę, tak, żeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy

Bananowe Pole
Krokiety z kapustą i pieczarkami 211

najkrótszych, to w moim domu krokiety są robione bardzo często. Do wykonania krokietów używam własnej, domowej kapusty, najpierw kiszonej w beczce, później przekładanej do litrowych słoików. Kapusta jest bez marchewki, średnio twarda.  Naleśniki (najprostszy sposób jaki znam, zawsze wychodzą) 3 szklanki mleka 3 szklanki mąki 3 jajka oliwa do smażenia Składniki zmiksować na jednolitą masę, patelnię rozgrzać, wysmarować olejem(...)panierki olej do smażenia Kapustę wyjmujemy ze słoika, odduszamy z niej wodę, rozdrabniamy, kiedy jest zbyt kwaśna należy ją obgotować w wodzie przez około 2 minuty, osobiście jednak nie gotuję. Rozdrobnioną kapustę włożyć do miski.  Pieczarki umyć, posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć razem z pieczarkami.  Gotowe pieczarki i cebulę przełożyć do miski, wymieszać z kapustą, dodać pieprz

Kuchenne aromaty
Paprykarz z tuńczykiem 220

przygotowania . Warzywa można  połączyć  z ryżem i tuńczykiem  w sosie własnym . Zamiast ryżu  do warzyw  z powodzeniem można dodać  kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego  1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy do smażenia 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego szklanka  passaty pomidorowej 1 łyżeczki(...)oliwę, dodać cebulę i  delikatnie zeszklić. -Wsypać pozostałe warzywa , chwilę podsmażyć , podlać odrobiną wody , wymieszać i dusić ok.10 minut. -Wlać przecier pomidorowy, przyprawy, doprawić do smaku  i gotować do zgęstnienia sosu. -Wyjąć listek laurowy , ziele angielskie i lekko zmiksować warzywa /można zgnieść widelcem/. -W międzyczasie ugotować ryż w osolonej wodzie. -Ugotowany ryż połączyć z warzywami. -Do wystudzonej

Zakamarki mojej kuchni