zdrowa i sycąca. SKŁADNIKI: (ok. 6-7 osób) 1 szklanka zielonej soczewicy 0,5 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 szklanka passaty pomidorowej 1 duża cebula 1 marchewka 1 żółta papryka 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru w proszku 1,5 łyżeczki ostrej papryki (w zależności od upodobań) 1/5 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka cynamonu(...)minut (uwaga,żeby przyprawy się nie przypaliły bo będzie gorzkie). Następnie dorzucamy pomidory oraz passatę. Smażymy kolejne 4-5 minut. Wsypujemy soczewicę, dodajemy sól-zalewamy ok. 2 litrami wody. Gotujemy do miękkości zielonej soczewicy, gdyż czerwona rozpadnie się szybko.Całość posypujemy natką pietruszki lub kolendrą, ew. doprawiamy. WSKAZÓWKI: Zupę należy podawać gorącą, u mnie z podsmażoną na suchej patelni
Kopystką po garachzakwaszałam.Bardzo ważne aby do wywaru z burakami dodać ocet, ksylitol (lub cukier) wtedy barszcz będzie miał piękny głęboki odcień i doskonały smak.Składniki:wywar warzywny:- 10 średnich marchewek- 3 b.duże pietruszki (może być pasternak, osobiście nie widzę różnicy)- 2 łodygi selera naciowego- kawałek pory- kilka gałązek natki pietruszki- sól do smaku- 4,5l wodyMożna doać także kawałek selera(...)pietruszki do posypania (nie trzeba)Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować (ja dałam tylko część z tych 4,5l). Doprawić solą i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.40 minut (do miękkości warzyw).Do dużego garnka wsypać garść suszonych grzybów, dodać ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu, przekrojone na połowy ząbki czosnku, całość
Smaczne Zdrowerobila lasagne w szkle od TERMISIL...! Konsumenci cenią szkło w kuchni za jego niezwykłe właściwości pozwalające chronić potrawę przed utratą cennych mikroelementów oraz zachować ich naturalny smak i zapach. Gotowanie w szkle właściwie nie wymaga tłuszczu, dania są znacznie mniej kaloryczne. Naczynia ze szkła żaroodpornego nie tylko zapewnią doskonałe efekty kulinarne, ale też ograniczą nam czas spędzony w kuchni. Gładka(...)piekarnika czy z kuchenki. Co bedzie nam potrzebne? -platy lasagne -mieso mielone wolowe lub wieprzowo wolowe- nie kupujcie na tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty-koncentrat pomidorowy Pudliszki -2 ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18%Gospodyni bo jest
Z Kuchni Do Kuchnimoże wyjść zbyt kwaśny) przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek olej do smażenia 500 g makaronu (dowolny rodzaj) W garnku o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżek oleju. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy w drobną kostkę. Warzywa wrzucamy do garnka i smażymy ok. 10 min. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 min. lub do momentu(...)wody. Po dodaniu pomidorów i koncentratu, doprawiam sos cukrem, solą, pieprzem oraz ziołami i duszę jeszcze trochę, by wszystkie smaki połączyły i stworzyły całość. W tym czasie gotuję makaron, by zaraz po odcedzeniu, polać go sosem. Całość można posypać świeżymi ziołami, ale i bez nich prezentuje się doskonale. Mój P. wszystkim zachwala ten makaron. Ja też bardzo go lubię
Ratunku obiaddodatkowo nie zalatuje apteką, co niestety często jest przypadłością sklepowych bulionetek. Potrzebujemy: 1 cały pęczek lubczyku (taki z jednej sklepowej doniczki) 1 pęczek natki pietruszki 3 marchewki 3 łodygi selera naciowego 2 korzenie pietruszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 1 suszony grzybek(...)pokrojone warzywa i przeciśnięty czosnek. Podsmażamy około 15 minut. Następne dodajemy utarte przyprawy i smażymy kolejne 5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą, winem i dodajemy sos sojowy. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę i lubczyk i blendujemy wszystko na gładka masę. Przekładamy gorącą do słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem
Marder&Marder ManufactureŚwięta, święta i po świętach, pozostał po nich śnieg, przepełnione brzuchy i pewnie +1 lub 2 kilo nadbagażu, co czuję sama po sobie.Jednak nie zrażajmy
Taste Of My DayPotrawa z surowych warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku. Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki-1 nieduża cebula- mały kawałek młodego pora- 1-2 łyżki soku(...)pomocą widelców i podajemy.Papryka, moim zdaniem, należy do najciekawszych warzyw. Bogactwo gatunków, barw, kształtów i smaków stawia ją na szczycie tej piramidy. Możemy ją jeść na surowo, pieczoną, gotowaną, grillowaną… i nie tylko. Wędzona nadaje potrawom wprost unikatowy aromat. Pod każdą postacią wydobędziemy z niej różne smaki. Jej walory zdrowotne są dodatkowym atutem, dla którego warto się z nią
mojewypiekiinietylkożurawinę i gotować aż płyn odparuje, doprawić do smaku miodem. Migdały podprażyć na suchej patelni. Grasicę wyjąć i trzymać w cieple, sos przetrzeć przez sito i zredukować przez gotowanie. Na talerz wyłożyć sos, na nim ułożyć grasicę, posypać migdałami i żurawiną. Obok ułożyć rukolę. Oczywiście rukola od Fit&Easy – producenta świeżych sałat i warzyw. Taki przepis otrzymałyśmy(...)sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły Le Cordon Bleu *** te produkty dodałyśmy do przepisu podczas warsztatów. Oczywiście można je pominąć, ale nie polecam ;) zdjęcia Julita Strzałkowska
królestwo garówwykonany zapas tego specjału służy nam na długo, ponieważ można je wyciągć z lodówki lub zamrażarki stopniowo, i odgrzewać według potrzeb.Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Na otrzymanym wywarze można ugotować przy okazji pyszną zupę :)Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać(...)ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać farsz i formować pierogi.Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi z mięsem są wyśmienite zaraz po ugotowaniu
Świat Domowej Kuchnitartej5 g masła1 łyżka olejuprzyprawy (u mnie: przyprawa do mięsa mielonego, czosnek granulowany, sól)Przygotowanie:1. Ciecierzycę moczyć w wodzie przez ok 12 godzin (najlepiej zostawić na noc), następnie gotować do miękkości przez ok 1,5 - 2 godziny.2. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Jajko roztrzepać. 3. Ugotowaną ciecierzycę zmienić blenderem, do powstałej masy dodać cebulkę i połowę jajka (albo(...)wierzchu są chrupkie) - smażyłam pod przykryciem. Kalorie:1 porcja (kotlety bez surówki): ok. 450 kcal (bez oleju: ok. 360)Dodatkowo:Surówka na zdjęciu: 100 g białej kapusty, trochę marchewki, pół małego ogórka kiszonego, 1/3 łyżeczki cukru i pół łyżeczki musztardy. Smacznego
Malowane smakiemPodaję Wam składniki na dużą porcję, z której możecie przygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam
Blondynka GotujeSkładniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 i 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na dużych oczkach tarki) 1 marchewka 3 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 300 ml przegotowanej wody 200 g śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 cm świeżego imbiru 3 łyżki posiekane natki pietruszki 1/2 papryczki pepperoni sól, pieprz olej(...)dużych oczkach tarki marchew oraz dynię. Smażymy przez 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzucamy obsmażone wcześniej mięso, podlewamy wodą i przyprawiamy curry i kurkumą. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Na koniec dodajemy śmietanę oraz natkę pietruszki i pokrojoną drobno papryczkę pepperoni. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z ryżem gotowanym na sypko
Qchnia po prostuidealnie pasują do sosu pomidorowo-cukiniowego. Wielbiciele ostrzejszych smaków mogą całość doprawić intensywniej, a do sosu dodać posiekaną papryczkę chili. Składniki: kulki: 1,5 szklanki ryżu 4 średnie marchewki 2 jajka sól, świeżo mielony pieprz szczypta mielonego ziela angielskiego mąka ziemniaczana do obtoczenia sos: 1 mała cukinia 1 średnia cebula 2 średnie ząbki czosnku ok. 1/2 litra soku pomidorowego(...)cebulę i czosnek, dodać cukinię i liście laurowe, przesmażyć przez 2-3 minuty. Wlać sok pomidorowy, przyprawić do smaku. (Można dolać wodę do sosu, jeśli ktoś lubi delikatniejsze smaki.) Gotować 2-3 minuty, cukinia powinna być al dente. W garnku zagotować lekko osoloną wodę. Zwilżonymi woda dłońmi formować kulki ryżowe, obtaczać w mące ziemniaczanej i wrzucać na wrzątek. Gotować
Codzienna kuchnia niecodziennaGulasz z piersi kurczaka jest przepyszny. Mało składników a smak rewelacyjny. . Zagościł na stałe w naszym menu. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 3 marchewki 2 cebule 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli 300 ml wywaru/rosołu Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, czyścimy, kroimy w kostkę i oprószamy solą. Obieramy marchew, cebule i kroimy w grubą kostkę. W garnku(...)śmietaną lub zagęścić mąką.Jeśli chcemy zagęścić sos za pomocą mąki powinniśmy wymieszać mąkę z niedużą ilością zimnej wody. Powstałą w ten sposób zawiesinę dodajemy do gorącego sosu. Sos gotujemy jeszcze przez kilka minut, ponieważ mąka musi się w nim całkowicie „podziać” czyli rozejść. Podajemy na gorąco z kluskami lub ziemniakami. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym
Smaczne Potrawyznalazł się więc przepis na placuszki ziemniaczano-brokułowe z ostrym sosem pomidorowym z harrisą, omlet ryżowy z niczego, papryki faszerowane warzywami i kaszą pęczak, kotlety z cieciorki i pieczonej marchewki, hummus z zielonego groszku, a także receptury znane z bloga: dip czosnkowy z kiszoną cytryną , hummus z południowych Włoch , śródziemnomorskie grzanki serowe oraz pasta z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami(...)mojej babci i innych członków rodziny. Wszystkie te receptury mają dla mojej rodziny ogromne znaczenie. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt czy rodzinnych uroczystości. Moja Siostra nie interesuje się gotowaniem, dlatego mogę być pewna, że ten "rodowy skarb" kiedyś wejdzie w moje posiadanie. Tymczasem w moim zeszycie jest jeszcze wiele pustych kartek, które mam nadzieję, w przyszłości zapełnią się równie
Chilli Czosnek i Oliwa