piernik - 7329 przepisów (strona:187/489)

Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 73

pigwowcem) lub sok z 1 cytryny Uwagi:  Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja

Cztery Fajery
Ciasto marchewkowe fit, z mąki gryczanej 84

Moje ciasto marchewkowe fit nie zawiera mąki pszennej ani białego cukru, za to smakuje świętami Dodatek przyprawy do piernika, orzechów i mąki gryczanej nadaje mu głębokiego, korzennego smaku. Jest smakowitym, małym co-nieco nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Ciasto marchewkowe to jedno z bardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – zgodzicie się(...)marchewki 200 g mąki gryczanej 2 banany 50 g orzechów włoskich 2 jajka 100 ml miodu 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Marchewkę i banany przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, miód

Wiszniówka
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi 82

dolewaj. Możesz w zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi. Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni . Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie

Blendman
Gofry marchewkowe – łatwe i tanie 81

MARCHEWKOWE Składniki na gofry: 2 średnie marchewki 3 jajka 2 szkl maki pszennej 2 szkl mąki graham 3 lyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3 łyżki oleju 2 szkl mleka 2 szkl wody Jak zrobić gofry marchewkowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy mąki, cukier(...)sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Potem do mąki dodajemy mleko, olej i wodę. W kolejnym kroku marchewki ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do ciasta. Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje

Dorota Smakuje
Placki z mąki kasztanowej 78

PRZEPIS NA PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ Składniki: 1 szklanka maki kasztanowej 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 dojrzały banan 1 jajko 1,5 szklanki maślanki 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jak zrobić placki z mąki kasztanowej: Zaczynamy(...)obrania banana i rozgniecenia jego miąższu na papkę. Następnie do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników, wanilię, mieszamy. Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecionego banana, maślankę. Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego. Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron

Dorota Smakuje
Ciasto marchewkowe 135

tortowej 1 i pół szklanki tartej marchewki lekko ubita ( ok 3 -4 średnie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli   Polewa z serka naturalnego 150 gramów serka kanapkowego naturalnego użyłam Łaciate pół szklanki cukru pudru Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lekko odcisnąć(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Całość ponownie krótko miksujemy do połączenia składników. Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawiamy

Andzia Pichci
Szybkie ciasto dyniowe 77

30x10 cm moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  pół łyżeczki soli  1,5 szklanki puree z dyni 1 szklanka drobnego cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego(...)masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy. 5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę). 6. W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni, jajka i olej) - możesz to zrobić łyżką albo mikserem. 7. Połącz zawartość

Cztery Fajery
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem 76

migdałów 2 jajka z chowu ściółkowego 100 g masła roztopionego, przestudzonego 100 g cukru pudru 100 g płynnego miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika 2 łyżeczki gorzkiego kakao DEKORACYJNY LUKIER 1 szklanka cukru pudru 1 kropla barwnika w paście 3 łyżki wrzącej wody cukrowa posypka Sposób przygotowania: PIERNICZKI Wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, mielone(...)u00f3\u0142kowego","100 g mas\u0142a roztopionego, przestudzonego","100 g cukru pudru","100 g p\u0142ynnego miodu wielokwiatowego","1 \u0142y\u017ceczka sody oczyszczonej","2 \u0142y\u017ceczki korzennej przyprawy do piernika","2 \u0142y\u017ceczki gorzkiego kakao","1 szklanka cukru pudru","1 kropla barwnika w pa\u015bcie","3 \u0142y\u017cki wrz\u0105cej wody","cukrowa posypka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"PIERNICZKI","itemListElement":[{"@type

ProstePesto.pl
Krajanka dyniowa 80

jest pieczona dynia. Skąd w ogóle wziął się pomysł na to ciasto? Bardzo lubimy wilgotne ciasta. To znaczy nie takie suche w środku, tylko lekko wilgotne właśnie. Lubimy też pierniki. A pierniki mają to do siebie, że raczej są suche. Lubimy też eksperymenty. Postanowiliśmy połączyć te wszystkie trzy cechy i upiec takie dość dziwne ciasto, które nie będzie suche

Marder&Marder Manufacture
Pierniczki 96

piec je już w listopadzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki Składniki 550 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 300 g miodu 120 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Lukier z białek: 1 białko cukier puder Instrukcje Miód, cukier i masło wkładamy(...)garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko i przyprawę do piernika oraz przestudzony miód z cukrem i masłem. Mieszamy do czasu ich połączenia. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania

To co lubię - gotuję i polecam
sypana szarlotka o smaku piernika... 96

potrzeba Jabłka szara reneta obrane ze skórki i starte na tarce grubsze oczka, posypać cukrem, sokiem z cytryny, wymieszać. Kaszę manną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika wymieszać w misce. Tortownica silikonowa 26 cm, na dnie tortownicy rozsypać 3/4 suchej masy, na masę wyłożyć jabłka z sokiem opuszczonym i delikatnie łyżką wygładzić, na jabłka wysypać resztę suchej(...)190C, grzanie góra/dół, ciasto piec 55-60 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem. - bardzo łatwa, szybka do wykonania szarlotka, z dodatkiem przyprawy do piernika jest wyśmienita w smaku........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ossobuco wołowe 79

pory 4 średnie cebule Małe opakowanie pomidorków koktajlowych 1 jabłko Garść suszonych moreli Tymianek wg uznania Sól/pieprz wg uznania (najlepiej świeżo zmielone) 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika (należy zwrócić uwagę, alby kupić tę niezawierającą cukru) Łyżka masła klarowanego Nieduża szklanka czerwonego wytrawnego wina Przygotowanie: Gicz nacieramy świeżo zmielonymi solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy(...)Dobrze, jeśli podłożymy część pod mięso. Pomidorki przekrawamy na pół, morele siekamy, a jabłko kroimy na grube plastry i układamy wokół mięsa. Całość podlewamy winem i posypujemy przyprawą do piernika. Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam

Kate's Kitchen
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 71

moim domu sernik gości co roku, ale tym razem postawiłam na jego ciekawą odmianę z dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Sernik na piernikowym spodzie – musi być na święta! Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika ! Tym razem(...)łyżka przyprawy piernikowej. Składniki na spód: pół kostki masła, około 400 g pierniczków. Przygotowanie: Zacznij od spodu sernika piernikowego . Rozpuść masło w małym rondelku i odstaw. Rozkrusz pierniki za pomocą tłuczka (umieść je w woreczku, a następnie rozbijaj) albo blendera. Połącz je z wcześniej roztopionym masłem, zrób to dokładnie. Wyłóż blachę pierniczkami połączonymi z masłem. Umieść spód do sernika

Rozdomowiona