biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym lub powidłami, na nie układa się pierniczki, na nie dajemy krem, drugi spód biszkoptu i smarujemy go kremem i posypujemy czekoladą. Ciasto z powodu dodatku pierników idealnie nadaje się na święta. Zapraszam Zapraszam też na film, na którym zobaczycie jak zrobić to pyszne ciasto krok po kroku SKŁADNIKI *proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm KAKAOWY BISZKOPT(...)pierniczki dajemy krem, zostawiając trochę do posmarowania góry ciasta. Wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Smarujemy resztą kremu i posypujemy czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc by pierniki zmiękły. Ciasto pięknie się kroi i bardzo ładnie wygląda. Jest pyszne, idealnie nada się na święta. Bardzo polecam i życzę udanych wypieków Jeszcze raz zapraszam na film
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto a'la brownie pyszne, mocno aromatyczne z przyprawą do piernika, z dużą ilością czekolady, druga jaśniejsza warstwa z masłem orzechowym z migdałów, polane sowicie czekoladą i posypane orzechami i migdałami. Dlaczego a'la brownie? Brownie to typowy zakalec bardzo wilgotny i bardzo czekoladowy. To ciasto nie jest takim typowym zakalcem bo ma dużo jaj w składzie(...)CIASTO CZEKOLADOWO - MIGDAŁOWE A'LA BROWNIE pierwsza warstwa: - 3 jajka - 100 g gorzkiej czekolady - 3 łyżki cukru brązowego - 100 g masła - 20 g śmietanki 30% - łyżka przyprawy do piernika - 50 g czekolady startej na tarce - 40 g mąki pszennej typ 480 wykonanie : - stop masło i przestudź - rozpuść czekoladę i przestudź dodaj do niej śmietankę - w misie robota ubij białka
SMYKWKUCHNIsztuk) (szklanka 250 ml) Mąka pszenna 500 g Miód 200 g Masło 125 g Żółtka 4 Białka 2 Śmietana 18 % 1/2 szklanki ( śmietana najlepiej w temperaturze pokojowej) Przyprawa do piernika 2 pełne łyżeczki Kakao 2 łyżki Soda pełna łyżeczka Przygotowanie: Śmietanę wyjąć z lodówki, aby osiągnęła temperaturę pokojową. Gdy śmietana się ogrzeje dodać sodę, wymieszać i odstawić(...)garnuszka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika. Całość zagotować, zdjąć z ognia i dodać masło. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się masła. Odstawiamy do przestudzenia. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier partiami. Kolejno dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Dodajemy do masy mąkę oraz kakao i całość mieszamy już łyżką. Kolejno dodajmy przestudzony miód i mieszamy
Kulinarne przygodylipowy lub akacjowy jest subtelniejszy. Odradzam wielokwiatowy, choć wiem, że jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do miodowników. Ja użyłam rzepakowego, którego miałam spory zapas, ale ogółem nie dodaję go do pierników. Dość ważna kwestia, to rodzaj użytych przypraw. Czuć je w tym wypieku bardzo intensywnie, więc zastosujcie te, które odpowiadają Wam najbardziej. Ja stosuje przyprawę Prymat, gdyż nie wyczuwam w niej(...)ostatnich minut pieczenia. Sprawdzamy patyczkiem - to ważne - musi być zupełnie suchy. Zostawiamy wypiek około 5 min w otwartym piekarniku, potem studzimy na kratce. Piętkę dziś ukroiłam jeszcze ciepłą - pyszna. Piernika teraz spokojne leżakowanie czeka, codziennie mniejszy będzie o jedną lub dwie kromeczki. Wytrwa może tydzień, może dłużej. Ale mógłby śmiało poleżeć do listopada. W domu po raz pierwszy od dłuższego
Kronika Piekarnikabezproblemowo i bez użycia miksera. Jest bardzo elastyczne, łatwo wylepia się nim formę. Czas pieczenia jest błyskawiczny, wystarczy 10 min na każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się w każdych okolicznościach, głównie tych okresu jesienno - adwentowo - świątecznego. Wiec to chyba dobry moment na zamieszczenie tego właśnie przepisu. A przy(...)gram masła 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 6 - 8 łyżek miodu ( akacjowy lub lipowy ) 4 łyżki śmietany 12 % 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka kakao lub przyprawa korzenna do pierników Wykonanie: Masło, cukier, miód, śmietanę, jajko mieszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, wlewamy do niej ciepłą jeszcze masę
Kronika Piekarnikaprzepisami czytelników. Piekłam tego pierniczka wówczas dwukrotnie, w okresie bożonarodzeniowym. Na spotkanie opłatkowe w pracy i w prezencie dla przyjaciółki. Wszyscy częstowani poprosili o przepis. I pieką ten piernik co roku, bez wyjątku. Jest sprawdzony, niezwykle smaczny, prosty w wykonaniu. I nie wymaga leżakowania, jest gotowy do krojenia i docenienia już po wstępnym wystudzeniu. Piekłam go w tortownicy, przekładałam powidłem(...)Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 - 23 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół i przełożyć podgrzanym powidłem, wymieszanym z łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru
Kronika PiekarnikaPrawdziwy piernik. Żaden produkt zastępczy, dla spóźnionych i niecierpliwych ( babka piernikowa, ciasto korzenne z dżemem, mają swe zalety, ale to inna kategoria przecież ). Oto wypiek z dodatkiem miodu, bakalii, na maśle. Z każdym dniem nabiera mocy i aromatu. Po upieczeniu, jeszcze ciepły i chrupiący równie smaczny. Upiekłam go, by Święty Mikołaj nie pobłądził. 6 grudzień, czas na sprawianie radości(...)role rodziców zdziwionych nocnymi odwiedzinami Świętego, nie wrócą. No i wieczór stał się wieczorem wspomnień, wręczania drobnostek od spotkanego Mikołaja i emocjonującego rozszyfrowywania nowej planszówki. A do tego piernik. Ten prawdziwy, tak jak Mikołaj. Lub przynajmniej wspomnienie tego, jak prawdziwa ta wiara niegdyś była. Składniki: 50 dag miodu ( połowę zastąpiłam golden syropem) 10 dag cukru 15 dag masła
Kronika Piekarnikadeserową lub mleczną, rozpuszczoną z dwoma - trzema łyżkami śmietanki kremówki. Ciasto zachowuje świeżość długo, nie wysycha, nie kruszy się przy krojeniu. Jeżeli nie chcecie, by w smaku przypominało piernik, nie dodawajcie w żadnym wypadku cynamonu. Pokusilam się o to raz, wsypując łyżeczkę do potartych jabłek. Zupełnie zmieniłam smak. Ale, jeśli pierniki już chodza Wam po głowie, sypcie śmiało
Kronika Piekarnikapigwowcem) lub sok z 1 cytryny Uwagi: Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja
Cztery FajeryMoje ciasto marchewkowe fit nie zawiera mąki pszennej ani białego cukru, za to smakuje świętami Dodatek przyprawy do piernika, orzechów i mąki gryczanej nadaje mu głębokiego, korzennego smaku. Jest smakowitym, małym co-nieco nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Ciasto marchewkowe to jedno z bardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – zgodzicie się(...)marchewki 200 g mąki gryczanej 2 banany 50 g orzechów włoskich 2 jajka 100 ml miodu 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Marchewkę i banany przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, miód
Wiszniówkadolewaj. Możesz w zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi. Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni . Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie
BlendmanMARCHEWKOWE Składniki na gofry: 2 średnie marchewki 3 jajka 2 szkl maki pszennej 2 szkl mąki graham 3 lyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3 łyżki oleju 2 szkl mleka 2 szkl wody Jak zrobić gofry marchewkowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy mąki, cukier(...)sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Potem do mąki dodajemy mleko, olej i wodę. W kolejnym kroku marchewki ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do ciasta. Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje
Dorota SmakujePRZEPIS NA PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ Składniki: 1 szklanka maki kasztanowej 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 dojrzały banan 1 jajko 1,5 szklanki maślanki 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jak zrobić placki z mąki kasztanowej: Zaczynamy(...)obrania banana i rozgniecenia jego miąższu na papkę. Następnie do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników, wanilię, mieszamy. Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecionego banana, maślankę. Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego. Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron
Dorota Smakujetortowej 1 i pół szklanki tartej marchewki lekko ubita ( ok 3 -4 średnie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli Polewa z serka naturalnego 150 gramów serka kanapkowego naturalnego użyłam Łaciate pół szklanki cukru pudru Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lekko odcisnąć(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Całość ponownie krótko miksujemy do połączenia składników. Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawiamy
Andzia Pichci