piernik - 7329 przepisów (strona:186/489)

Tort miodowy 63

bezproblemowo i bez użycia miksera. Jest bardzo elastyczne, łatwo wylepia się nim formę. Czas pieczenia jest błyskawiczny, wystarczy 10 min na każdy z blatów tortowych. Ciasto może stanowić zastępstwo piernika staropolskiego na świątecznym stole, ale oczywiście sprawdzi się w każdych okolicznościach, głównie tych okresu jesienno - adwentowo - świątecznego. Wiec to chyba dobry moment na zamieszczenie tego właśnie przepisu. A przy(...)gram masła 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 6 - 8 łyżek miodu ( akacjowy lub lipowy ) 4 łyżki śmietany 12 % 1 jajko opcjonalnie 1 łyżka kakao lub przyprawa korzenna do pierników Wykonanie: Masło, cukier, miód, śmietanę, jajko mieszamy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej na gładką masę. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski, wlewamy do niej ciepłą jeszcze masę

Kronika Piekarnika
Mięciutki piernik na zsiadłym mleku 55

przepisami czytelników. Piekłam tego pierniczka wówczas dwukrotnie, w okresie bożonarodzeniowym. Na spotkanie opłatkowe w pracy i w prezencie dla przyjaciółki. Wszyscy częstowani poprosili o przepis. I pieką ten piernik co roku, bez wyjątku. Jest sprawdzony, niezwykle smaczny, prosty w wykonaniu. I nie wymaga leżakowania, jest gotowy do krojenia i docenienia już po wstępnym wystudzeniu. Piekłam go w tortownicy, przekładałam powidłem(...)Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 - 23 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół i przełożyć podgrzanym powidłem, wymieszanym z łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru

Kronika Piekarnika
Piernik z blachy z golden syropem 55

Prawdziwy piernik. Żaden produkt zastępczy, dla spóźnionych i niecierpliwych ( babka piernikowa, ciasto korzenne z dżemem, mają swe zalety, ale to inna kategoria przecież ). Oto wypiek z dodatkiem miodu, bakalii, na maśle. Z każdym dniem nabiera mocy i aromatu. Po upieczeniu, jeszcze ciepły i chrupiący równie smaczny. Upiekłam go, by Święty Mikołaj nie pobłądził. 6 grudzień, czas na sprawianie radości(...)role rodziców zdziwionych nocnymi odwiedzinami Świętego, nie wrócą. No i wieczór stał się wieczorem wspomnień, wręczania drobnostek od spotkanego Mikołaja i emocjonującego rozszyfrowywania nowej planszówki. A do tego piernik. Ten prawdziwy, tak jak Mikołaj. Lub przynajmniej wspomnienie tego, jak prawdziwa ta wiara niegdyś była. Składniki: 50 dag miodu ( połowę zastąpiłam golden syropem) 10 dag cukru 15 dag masła

Kronika Piekarnika
Biszkopt orzechowy z tartym jabłkiem 66

deserową lub mleczną, rozpuszczoną  z dwoma - trzema łyżkami śmietanki kremówki. Ciasto zachowuje świeżość długo, nie wysycha, nie kruszy się przy krojeniu. Jeżeli nie chcecie, by w smaku przypominało piernik,  nie dodawajcie w żadnym wypadku cynamonu. Pokusilam się o to raz, wsypując łyżeczkę do potartych jabłek. Zupełnie zmieniłam smak. Ale, jeśli pierniki już chodza Wam po głowie, sypcie śmiało

Kronika Piekarnika
Świąteczny likier z pieczonych jabłek. 77

pigwowcem) lub sok z 1 cytryny Uwagi:  Cukier muscovado czyli nierafinowany cukier trzcinowy możesz z powodzeniem dodawać także do wielu wypieków. Jest jednym z najlepszych dodatków do świątecznych pierników i innych ciemnych ciast, którym nadaje karmelowy posmak. Cukier muscovado można kupić  m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata . Do likieru i pierników najlepsza jest, moim zdaniem, ciemna wersja

Cztery Fajery
Ciasto marchewkowe fit, z mąki gryczanej 90

Moje ciasto marchewkowe fit nie zawiera mąki pszennej ani białego cukru, za to smakuje świętami Dodatek przyprawy do piernika, orzechów i mąki gryczanej nadaje mu głębokiego, korzennego smaku. Jest smakowitym, małym co-nieco nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej. Ciasto marchewkowe to jedno z bardziej lubianych ciast zarówno przez dzieci, jak i dorosłych – zgodzicie się(...)marchewki 200 g mąki gryczanej 2 banany 50 g orzechów włoskich 2 jajka 100 ml miodu 100 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Wykonanie: Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Banany obieramy i rozgniatamy widelcem na papkę. Marchewkę i banany przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy olej, miód

Wiszniówka
Risotto z suszonymi grzybami leśnymi 93

dolewaj. Możesz w zamian dodać odrobinę soku z cytryny, który również świetnie się sprawdzi. Na blogu znajdziesz jeszcze wiele innych jesienny inspiracji. Ostatnio wleciał makaron w sosie dyniowym oraz piernik z dyni . Jeśli tylko masz to wspaniałe, pomarańczowe cudo, którym jest dynia, to koniecznie upiecz piernik na deser. Jeśli jej nie masz, to… zakładaj buty i leć na polowanie

Blendman
Gofry marchewkowe – łatwe i tanie 95

MARCHEWKOWE Składniki na gofry: 2 średnie marchewki 3 jajka 2 szkl maki pszennej 2 szkl mąki graham 3 lyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 3 łyżki oleju 2 szkl mleka 2 szkl wody Jak zrobić gofry marchewkowe: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy mąki, cukier(...)sól, przyprawę do pierników, proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy jajka. Potem do mąki dodajemy mleko, olej i wodę. W kolejnym kroku marchewki ścieramy na małych oczkach tarki i dodajemy do ciasta. Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje

Dorota Smakuje
Placki z mąki kasztanowej 88

PRZEPIS NA PLACKI Z MĄKI KASZTANOWEJ Składniki: 1 szklanka maki kasztanowej 1 szklanka mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1 dojrzały banan 1 jajko 1,5 szklanki maślanki 1 łyżka roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia Jak zrobić placki z mąki kasztanowej: Zaczynamy(...)obrania banana i rozgniecenia jego miąższu na papkę. Następnie do miski wsypujemy mąki, proszek do pieczenia, cukier, przyprawę do pierników, wanilię, mieszamy. Potem dodajemy roztopione masło, jajko, rozgniecionego banana, maślankę. Zaraz potem mieszamy wszystko na gładkie ciasto. Następnie rozgrzewamy patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego. Potem łyżką nabieramy porcje ciasta i wylewamy na patelnię. Smażymy na złoto z obu stron

Dorota Smakuje
Ciasto marchewkowe 378

tortowej 1 i pół szklanki tartej marchewki lekko ubita ( ok 3 -4 średnie) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta soli   Polewa z serka naturalnego 150 gramów serka kanapkowego naturalnego użyłam Łaciate pół szklanki cukru pudru Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach lekko odcisnąć(...)przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Całość ponownie krótko miksujemy do połączenia składników. Do masy dodać tartą marchewkę oraz przyprawy( cynamon lub przyprawa do piernika) dokładnie mieszamy łyżką. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni. Pieczemy ok 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Pozostawiamy

Andzia Pichci
Szybkie ciasto dyniowe 83

30x10 cm moja szklanka ma 250 ml pojemności, a wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 1 łyżka mielonego cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 łyżeczka sody oczyszczonej  pół łyżeczki soli  1,5 szklanki puree z dyni 1 szklanka drobnego cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego(...)masłem i obsyp mąką krupczatką lub tartą bułką, a papierem wyłóż tylko dno formy. 5. W jednej misce dokładnie wymieszaj ze sobą suche składniki (mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę). 6. W drugiej misce wymieszaj cukier i mokre składniki (puree z dyni, jajka i olej) - możesz to zrobić łyżką albo mikserem. 7. Połącz zawartość

Cztery Fajery
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem 85

migdałów 2 jajka z chowu ściółkowego 100 g masła roztopionego, przestudzonego 100 g cukru pudru 100 g płynnego miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika 2 łyżeczki gorzkiego kakao DEKORACYJNY LUKIER 1 szklanka cukru pudru 1 kropla barwnika w paście 3 łyżki wrzącej wody cukrowa posypka Sposób przygotowania: PIERNICZKI Wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, mielone(...)u00f3\u0142kowego","100 g mas\u0142a roztopionego, przestudzonego","100 g cukru pudru","100 g p\u0142ynnego miodu wielokwiatowego","1 \u0142y\u017ceczka sody oczyszczonej","2 \u0142y\u017ceczki korzennej przyprawy do piernika","2 \u0142y\u017ceczki gorzkiego kakao","1 szklanka cukru pudru","1 kropla barwnika w pa\u015bcie","3 \u0142y\u017cki wrz\u0105cej wody","cukrowa posypka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToSection","name":"PIERNICZKI","itemListElement":[{"@type

ProstePesto.pl
Krajanka dyniowa 85

jest pieczona dynia. Skąd w ogóle wziął się pomysł na to ciasto? Bardzo lubimy wilgotne ciasta. To znaczy nie takie suche w środku, tylko lekko wilgotne właśnie. Lubimy też pierniki. A pierniki mają to do siebie, że raczej są suche. Lubimy też eksperymenty. Postanowiliśmy połączyć te wszystkie trzy cechy i upiec takie dość dziwne ciasto, które nie będzie suche

Marder&Marder Manufacture
Pierniczki 100

piec je już w listopadzie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierniczki Składniki 550 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 300 g miodu 120 g masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody 1 jajko Lukier cytrynowy: 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Lukier z białek: 1 białko cukier puder Instrukcje Miód, cukier i masło wkładamy(...)garnka i podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Mąkę, kakao i sodę przesiewamy przez sitko, dodajemy jajko i przyprawę do piernika oraz przestudzony miód z cukrem i masłem. Mieszamy do czasu ich połączenia. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. Schłodzone ciasto lepiej się wałkuje. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy na 4-5 mm, ( w trakcie wałkowania

To co lubię - gotuję i polecam

Proponowane wyszukiwania