Jeśli nie boicie się zaczynać dnia od dania zawierającego czekoladę, to polecam przygotować sobie piernikowo-czekoladową owsiankę. Słodka, niemal aksamitna, przepięknie pachnąca piernikiem pozytywnie nastroi Was na cały dzień :) 1 porcja: 3 łyżki płatków owsianych górskich mleko ryżowe (tyle, by przykryć płatki w garnuszku, około 1 cm ponad ich poziom) kostka gorzkiej czekolady (użyłam 70% ze skórką z pomarańczy) łyżeczka(...)skórki startej z pomarańczy łyżeczka kakao łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości pół pomarańczy 2-3 suszone śliwki Płatki przekładamy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy chwilę na małym ogniu, aż płatki napęcznieją. Wyłączamy ogień, dodajemy kakao, czekoladę, skórkę z pomarańczy i przyprawę i mieszamy. Podajemy z pomarańczą i śliwkami. Smacznego :) Artykuł Owsianka piernikowo-czekoladowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogkremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka Piernikowe kolorowe gwiazdki Popękane czekoladowe ciasteczka Choinki z piernika Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Miękkie pierniczki wg Anny Starmach Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania Składniki: 500 mąki pszennej 300 g miodu 1 jajko 100 g cukru pudru(...)soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g przyprawy do piernika Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki dokładnie mieszamy w sporej misce. Miód delikatnie podgrzewamy, przelewamy go do miski z sypkimi produktami. Następnie dodajemy miękkie masło i jajko. Wszystko dokładnie zagniatamy przy użyciu
Kulinarne przygody Gatitywykonaniu Pierniczki proste w wykonaniu Składniki na ok 60 sztuk: 550 g mąki 300 g miodu 100 g cukru 120 g masła 1 jajko 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia. Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie składniki (cukier, mąka(...)soda, przyprawa do piernika, kakao). Gdy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm. I wycinać dowolnymi foremkami. Piec ok 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Artykuł Pierniczki proste w wykonaniu pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniamasła extra 1 całe jajko 1 żółtka szczypta soli Nadzienie serowo-piernikowe: 350g białego twarogu 1 żółtko 170ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać jajko, żółtka, masło, szczyptę soli, wlać letnią wodę i całość połączyć na jednolite ciasto. Następnie przełożyć na stolnicę, podsypać mąką(...)około 30 minut aby odpoczęło. 2. Nadzienie serowo-piernikowe: Twaróg zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia lub przepuścić dwa razy przez praskę. Następnie dodać żółtko, śmietanę, cukier, przyprawę do piernika, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 3. Gotowe ciasto podzielić na pół i rozwałkować kolejno na płaty o grubości około 3-4 mm (podsypać mąką). Obręczą o średnicy 9 cm wyciąć
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladą, na jednym nie poprzestaniecie :) Składniki na 25-30 rogalików: 280 g mąki pszennej tortowej 25 g drożdży świeżych 1 jajko kl M 2 i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szklanki letniego mleka szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 35 ml oleju lub roztopionego masła dodatkowo: 1/2 słoiczka gęstych powideł śliwkowych polewa czekoladowa 1. Mleko podgrzewamy(...)było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie
Gotowanie...to proste !zsuwamy na blaszkę do pieczenia. Na końcu choinkę smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy ok 20 min w 200st aż zacznie się rumienić. Ostudzony wypiek oprószamy cukrem pudrem. Zobacz też: PIERNIKI i PIERNICZKI Przepisy na pierniczki, pierniki oraz wypieki z przyprawami korzennymi SERNIKI Sernik – przepisy na serniki MAKOWCE Makowiec ucierany Makowiec i przepisy na ciasta i dania z makiem CIASTA
Dorota SmakujeCzas Przygotowania : 15 min Gotowe w : 2 h Okres przedświąteczny zobowiązuje do tego, aby w domu pachniało imbirem i przyprawą do piernika. Dlatego u mnie już dziś na stole zagościły ciasteczka imbirowe. Prawdopodobnie znikną po kilku dniach, ale dam rade je szybko zrobić ponownie. Składniki 1/2 kg. mąki 10 dkg. cukru pudru 10 dkg. cukru brązowego 1 jajko(...)opakowanie przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka imbiru 1 łyżeczka sody 20 dkg. miodu 12 dkg. masła Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja używam robota planetarnego) a następnie kilka minut wyrabiamy ręcznie. Wkładamy do lodówki na 30 min. 2 Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypierniczki są miękkie. Składniki: * 35 dkg mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 6 dkg masła * 1 jajko * 20 dkg miodu * 3 dkg cukru pudru * 3 łyżeczki przyprawy do piernika * 1 łyżeczka kakao Lukier: Składniki: * 1/2 szklanki cukru pudru * 1 łyżka soku z cytryny * odrobina gorącej wody Dodatkowo: * mąka do podsypania Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiałam. Dodałam masło(...)jajko, cukier puder, miód, przyprawę do piernika. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na grubość 2-3 mm. Wycinałam pierniczki i układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach przez 8-10 minut. Kilka pierniczków udekorowałam lukrem. Uwierciłam cukier puder z sokiem cytryny i gorącą wodą. Posmarowałam i odstawiłam do ostygnięcia. Notatki: * podczas wałkowania podsypywałam ciasto mąką Smacznego
Pieprzyć z Fantazjąkremówki 30 % 1 cukier waniliowy pół szklanki cukru 2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki maki tortowej 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu Dodatkowo: 5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki(...)kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy. 1. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną. 3. Pieczenie: Układamy na blaszce i pieczemy około 35-35 minut w temperaturze 180 do suchego patyczka. 4. Podanie: Muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka
Izabelawkuchnicynamonem, goździkami, wanilią i kardamonem. Zapach świąt to zapach sosny, kompotu z suszu i szarlotki. Takie smaki pamiętam od dzieciństwa. Dla mnie w Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć pierników, szarlotki na gorąco i innych świątecznych przysmaków. Pierniki mogą służyć potem jako baza do deserów, mogą być wspaniałą ozdobą na choinkę lub jako… Artykuł Pierniczki na choinkę pochodzi
Jaśkowe Klimatynajzdrowszych i najbardziej wartościowych naturalnych produktów znanych człowiekowi a jednocześnie najsłodszy lek jaki dostaliśmy od natury.” Składniki: 100 g miękkiego masła lub margaryny 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka naturalnego kakao 1/4 szklanki płynnego miodu – użyłam nektarowy miód wielokwiatowy Pszczelarz Kozacki 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko (u mnie klasy M) 2 i 1/4 szklanki(...)mąki pszennej + do podsypania podczas wałkowania 1 płaska łyżeczka sody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, kakao, cukier puder i przyprawę do piernika. Wstępnie mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy miód, posiekane miękkie masło i wbijamy jajko. Całość zagniatamy ręką tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Miskę z ciastem wkładamy do lodówki na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy
Słodkie okruszkibanany 2 szklanki mąki 100 g masła 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 3 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 4 łyżki Nutelli cukier puder do dekoracji ciasta W niewielkim rondelku rozpuść masło z cukrem(...)miodem, przyprawą do piernika i siemieniem lnianym. W misce zmiksuj na puree banany z olejem. Wymieszaj zmiksowane składniki z tymi rozpuszczonymi. Dodaj mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki do połączenia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę ciasta. Następnie na środku nałóż łyżeczkami "kleksy" Nutelli a następnie przykryj je pozostałą częścią ciasta. Piecz chlebek bananowy
Mango Papajamoże to tylko moje odczucie. W każdym razie, mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się(...)Składniki na blaszkę 22x32 cm Biszkopt: 7 jajek 1½ szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam domowej) 1 łyżka kakao ¾ szklanki oleju rzepakowego 1½ szklanki mielonych orzechów włoskich Garść posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu Krem: 300ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 250g serka
Kuchnia w czekoladzieBożego Narodzenia. SKŁADNIKI Ciasto: 300g mąki pszennej 200g gęstego purée z dyni 100g masła 80g miodu 100g cukru 60ml wody skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée z dyni, sodę oczyszczoną(...)skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej, schładzamy przez około 1 godzinę. Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na placek o grubości kilku milimetrów, wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce, pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach. Gotowe można polukrować. http://ambition.pl
słodki brateksernika to smak – nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy – każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał. 8. Szybki piernik czekoladowy Ten piernik ma trzy podstawowe zalety, które spodobają się większości z Was 🙂 Jest banalnie prosty w przygotowaniu, szybki i niesamowicie pyszny, mocno korzenny i puszysty. 9. Kokosowe ciasto
NiePieprz.pl