piernik - 7416 przepisów (strona:199/495)

Muffinki piernikowe z kremem kokosowym 139

szczelnym pojemniku, w lodówce. Moim zdaniem im dłużej leżą tym lepiej smakują :) Składniki (ok. 10 sztuk): 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki ksylitolu lub cukru 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 1/3 szklanki mleka 0,5 szklanki płynnego miodu 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kokosowy: Puszka gęstego(...)Jajka roztrzepać z 2 łyżkami ksylitolu. Dodać mleko, roztopiony olej kokosowy, miód i wymieszać. W o sobnej misce połączyć ze sobą mąki, sól, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wsypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać. Ciasto wykładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości. Piec przez ok. 20-25 minut. Wyjąć, ostudzić. Mleczko kokosowe ubijać mikserem

Healthy food explorer
Razowy chlebek bananowy z orzechami 181

pysznego z dodatkiem tego składnika. Tym razem padło na bardzo proste w wykonaniu ciasto z mąki pełnoziarnistej i  z dodatkiem orzechów laskowych i włoskich oraz aromatycznej przyprawy do piernika (trzeba jeszcze przez chwilę podtrzymać klimat Świąt ;).  Chlebek jest więc zdrowy, a do tego bardzo pożywny oraz oczywiście przepyszny.  Ja uwielbiam zjadać go na śniadanie w towarzystwie świeżo(...)szklanki mąki pełnoziarnistej 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1/3 szklanki ksylitolu 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów (laskowe i włoskie) 2 łyżeczki przyprawy do piernika Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Banany rozgnieść, dodać jajka, olej kokosowy oraz ksylitol i całość dokładnie wymieszać. W osobnej misce połączyć suche składniki i dodać je do mokrych. Wymieszać

Healthy food explorer
Proste ciasto ucierane z masą budyniową i owocami 191

wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do niskich, wsypujemy proszki budyniowe i miksujemy do połączenia.   Gotową masę budyniową od razu wylewamy na ciasto, z wierzchu posypujemy cynamonem lub przyprawą do piernika i wkładamy ciasto na środkowy poziom do rozgrzanego piekarnika.   Pieczemy ciasto przez 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy na blat. Zdejmujemy formę dopiero po całkowitym ostygnięciu. Najsmaczniejsze jest przez(...)jogurtu naturalnego bez cukru 200g kwaśnej śmietany 12 lub 18% 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 3 pełne łyżki cukru (z lekką górką) 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika   DODATKOWO 1 łyżka zimnego masła i 2 łyżki cukru do wysmarowania i wysypania formy cukier puder, listki mięty i świeże owoce do podania

Karo in the Kitchen
Ciasto czekoladowe z polewą 276

ciasto jest szybkie i proste w przygotowaniu. Łączymy suche składniki z mokrymi mieszamy i gotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka(...)przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 12 łyżek oleju (u mnie z orzechów) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 400 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Irish Cream 2 jajka 50 g posiekanej czekolady Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżka kakao 3 łyżki zimnej wody Do posmarowania: powidła śliwkowe Przygotowanie

Ala piecze i gotuje
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami 178

marchewki (około 3 duże marchewki), 120 g orzechów (np. nerkowce i orzechy włoskie), 2 jajka, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika Sposób przygotowania bezglutenowego ciasta marchewkowego z orzechami: Obieram ze skórki 3 spore marchewki i ucieram je na tarce o drobnych oczkach, po utarciu powinny ważyć około 220g. Siekam orzechy. Blaszkę(...)jeśli mają temperaturę pokojową), mieszam trzepaczką i ciągle mieszając dolewam olej. W innej misce mieszam ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cynamonem i przyprawą do piernika. Do mokrych składników wsypuję suche, mieszam dokładnie łyżką, dodaję tartą marchewkę i posiekane orzechy, dalej mieszam aż do połączenia składników i przekładam ciasto do formy.  Wkładam ciasto

Gotuj Się Kto Może
CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA 160

domowych chlebów. Pieczywa tego nie wyrabia się tylko miesza łyżką dzięki czemu jest miękki w środku, a jego skórka jest chrupiąca. Pieczywo jest czasochłonne ale bardzo łatwe. Składniki: 5 pierników Katarzynki Kopernika z Torunia 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 300 g chłodnej wody 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru(...)łyżki pestek słonecznika Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika. Drożdże rozpuścić w wodzie a następnie dolać do suchych składników. Przez ok 2 minuty Mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na ok 14 godzin w temperaturze pokojowej

Kuchnia w oparach
GNIAZDA MAKARONOWE Z RODZYNKAMI I NUTĄ PIERNIKA 165

makaronową. Składniki: 120 g makaronu spaghetti Lubella 130 ml śmietanki 30% 10 g cukru trzcinowego 30 g miodu 12 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko 1 przyprawa do piernika 100 g rodzynek rum Rodzynki zalewamy rumem i zostawiamy na 2 godziny. Makaron gotujemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu. Śmietankę, cukier trzcinowy, miód, mąkę, jajko, żółtko i przyprawę(...)piernika miksujemy i zostawiamy chwilę. Foremki do muffinów smarujemy masłem i obsypujemy cukrem. Do foremek wykładamy makaron tworząc gniazda. W środek dodajemy rodzynki oraz wylewamy masę piernikową. Posypujemy pozostałymi rodzynkami. Pieczemy ok 30 minut. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Kuchnia w oparach
Ciasto marchewkowo buraczane 168

pszenna 2 szklanki Jajka 3 szt. Cukier trzcinowy 1 szklanka Olej 1 szklanka Buraczki ćwikłowe starte 1 szklanka Marchewka starta 1 szklanka Proszek do pieczenia 2 łyżeczki Przyprawa do piernika 1 łyżka Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Cukier puder do posypki Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, wlać olej i dodać szczyptę soli. Następnie ucierać dalej i stopniowo dodawać(...)marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dopiec. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Ciasta na Święta Wielkanocne 5061

nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk(...)babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  Ciasto Venus  49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51.  Korzenna kostka z powidłami bez pieczenia 52.  Ciasto pyszna delicja 53.  Ciasto banoffee na biszkopcie 54.  Ciasto pyszny Michałek 55.  Babka

kruche babeczki
Ciasto bananowe z wędzonymi śliwkami i czekoladą 193

potrafi wyczarować coś niezwykłego. Podobnie jest z przyprawą ras el hanout. Kupimy ją na allegro albo w sklepie arabskim. Używam jej w potrawach, gdzie w przepisie jest przyprawa do piernika, bo smakuje korzennie, ale też nieco bardziej pikantnie z nutą curry i chilli. W Maroku skąd pochodzi ta przyprawa używa się jej do mięs czy ryżu, ale najlepsza jest jako(...)oczywisty składnik deserów. Np. piernika z ras el hanout . Takie ciasto bananowe to proste składniki, które wystarczy wymieszać, dodać nasze sekretne składniki, upiec i gotowe. Najlepsze w tym cieście jest to, że długo zachowuje świeżość i że nikt nie zgadnie jakiej przyprawy użyliśmy. Składniki: szklanka mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy ras el hanout ćwierć łyżeczki

Ugotowane pozamiatane
Pierniczki świąteczne 150

mąki 1 szkl cukru 9 łyżek miodu 20 dag margaryny 2 łyżeczki upalonego cukru(karmel) 2 łyżeczki sody 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 jajka 1 przyprawa do piernika Wykonanie: Utrzeć jajka z cukrem i dodać miód z karmelem (podgrzać jedno i drugie na patelni). Dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę i trochę mąki wymieszać. Do masy dodać śmietanę rozrobioną z sodą(...)przyprawą do piernika. Gdy trochę zgęstnieje zagnieść z resztą mąki. Wałkujemy na grubość palca. Wykrawamy pierniczki foremką. Piec w temperaturze 150 stopni na funkcji termoobiegu przez 10-15 minut. Upieczone lukrujemy. PS. Pierniczki najlepiej przygotować 1-2 tygodnie wcześniej żeby zdążyły zmięknąć

Olga Piecze i Gotuje
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 190

orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej -50 g rodzynek suszonych -1 łyżka miodu -2 łyżki przyprawy do piernika -sok z połowy cytryny -1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -pół szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: 1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy(...)grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min. 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. 3. Do melaksera wrzucamy masę bakaliową i zaczynamy miksować, stopniowo dodając mąkę. Po dodaniu połowy mąki wlewamy wodę i dalej miksujemy, stopniowo dosypując. Masa będzie ciężka i dość gęsta

Zdrowie i pysznie na talerzu
Owsianka marchewkowa – prosta i genialna 183

mleka odtłuszczonego lub jego roślinnego zamiennika, koniecznie dodajcie do owsianki łyżeczkę zdrowego oleju – np. kokosowego, ryżowego czy lnianego. Wodę zagotowujemy w rondlu z dodatkiem mleka, wanilii, cynamonu, przyprawy do piernika i rodzynek (jeśli macie bardzo duże rodzynki, tzw. jumbo, pokrójcie je na połowy albo nawet na ćwiartki). W czasie kiedy płyn się podgrzewa, obieramy marchew – połowę marchewki ścieramy na tarce(...)mleka roślinnego) 300ml wody 1 średnio duża marchewka (150g) 2 pełne łyżki rodzynek (30g) 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego 1 pełna łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka nasion chia 2-3 łyżeczki miodu, syropu klonowego lub syropu z agawy do dosłodzenia 1 łyżka płatków migdałowych do dekoracji

Karo in the Kitchen
Piernik krakowski 182

Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.400 g mąki125 g margaryny250 g cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika1

Krokusowy Dom