którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum dwa tygodnie. A teraz czekamy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 4 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych 1 szklanka cukru 1 szklana mleka 1 szklanka oleju 60 g powideł 2 jajka WAŻNE! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotowanie: Jajka ubić(...)cukrem na gładką masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika oraz z kakao. Do ubitych jajek dodać wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników. Formę (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków. Ciasto
The Sweet DamselWitajcie. Skusiłam się niedawno na zupełnie inne pierniczki. Nie przypominają naszych pierników. Są cienkie, kruche, czuć moc korzennych przypraw. Są naprawdę smaczne, choć nasze mają zdecydowanie więcej uroku. Te pierniczki to raczej ciasteczka :) Mimo to przepis polecam. Składniki: 150 g melasy (miodu lub syropu klonowego - użyłam 15 łyżek syropu) 1/2 kostki masła + 2 łyżeczki 10 łyżek cukru pudru(...)szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem
Kuchnia domowa Anijest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych co za piernikami nie przepadają (tak bywają i tacy). Migdałowe gwiazdki to kruche
Pobite gary Barbarypowiem Wam, że to jest hit do potęgi :) Gdy w piekarniku, piecze sie to ciasto drożdżowe z dodatkiem skórki z pomarańczy i przyprawy do piernika, w domu rozchodzi się tak niesamowity zapach, że czas na minutniku zdecydowanie zaczyna się dłużyć. Drożdżówkę upiekłam z ciasta na chałkę, więc nie jest za bardzo słodka. Dlatego można ją podawać z konfiturą, kremem czekoladowym(...)mąki pszennej 5 g suszonych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego 120 ml ciepłego mleka 50 g rozpuszczonego masła jajko szczypta soli łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika skórka starta z całej pomarańczy Mąki przesiewamy i dodajemy do nich sól, drożdże i cukier. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy skórkę z pomarańczy, do drugiej kakao
Mienta blogtemperatury nadal „dzielnie” się trzyma. A ja tworzę sobie mini-świąteczną atmosferę, piekąc aromatyczne ciacho z korzennymi przyprawami Wiem, że pewnie niektórzy z was powiedzą, że najlepszy piernik to ten tradycyjny, dojrzewający, ale taka nieoczywista forma z wykorzystaniem batata jest naprawdę strzałem w dziesiątkę, jeśli nie macie cierpliwości czekać tak długo. W przepisie użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)brak dodatku cukru i wykorzystanie mąki razowej, więc mam nadzieję, że taka wersja „bardziej fit” się spodoba Świąteczny klimat gwarantowany, więc może… #OlejKonwenanse i spróbuj piernika w wersji 2.0? Ciasto korzenne z batatem i słodką chmurką (bez cukru) Ciasto: 120 g (1 szklanka) mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy
Fitkotpyszny, rozgrzewający syrop piernikowy. Jak go przygotować? Przepis znajdziecie poniżej: Syrop piernikowy do kawy lub deserów Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy na gaz. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym
Słodkie okruszkisię zdrowszy. Crubmle z orzechami i czekoladą składniki na 4 małe porcje: 2 jabłka (najlepiej odmiany, które w czasie zapiekania się rozpadają) garść świeżej żurawiny płaska łyżeczka przyprawy do piernika na kruszonkę: 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki masła 50 g gorzkiej czekolady wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy, pozbawiamy(...)gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do nich żurawinę, posypujemy przyprawą do piernika i mieszamy tak by owoce dokładnie się nią pokryły. Owoce przekładamy do 4 foremek. Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą, posiekaną czekoladę dodajemy na końcu. Gotową kruszonką posypujemy owoce. Crumble zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 20-25 minut. Crumble podajemy
Przysmaki Karolkiprzepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakukilku lat mam tradycję pieczenia ciasteczek lub pierników na święta. Do mojej małej tradycji chciałam wprowadzić przygotowanie pięknego domku z piernika. Po pierwszej (i jedynej) próbie zrezygnowałam. Nie mam wystarczająco pewnej ręki i cierpliwości do sklejania. Domek pozostał poza moim zasięgiem. Tak więc zostało mi pieczenie ciastek, ale nawet to nie zawsze idzie z […] Artykuł Ciasteczka owsiane z żurawiną
Pink EnvelopeSkładniki 500g mąki pszennej 120 g masła miękkiego 200g cukru pudru 200g miodu 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do pierników kupnej ,lub domowej roboty przepis Lukier 200g cukru pudru 1 białko Wykonanie Wymieszać mąkę z sodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz
w mojej kuchniobawiaj się, nie jest ona bardzo wyczuwalna (też nie jestem wielką fanką tego alkoholu). Zapraszam do innych słodkich przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka: – szybki przepis na piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie(...)kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki cukru drobnego do wypieków – 3 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 1/3 szklanki suszonej żurawiny i alkohol do jej namoczenia Przygotowanie : Zacznij od namoczenia
nietylkopasta.plmargaryny 3 jajka M 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek powideł śliwkowych 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 5 łyżeczek kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, dodać cynamon, sodę, przyprawę do piernika delikatnie wymieszać, odstawić. Do garnuszka wlać mleko, dodać cukier, kakao, wymieszać. Dodać
kulinarnyswiatdomipewną Panią, a dlaczego to takie istotne? Usłyszałam, bo trzeba dziada odkręcić, jak mu się zakręciło i go zemdliło. I tą mądrością się z Wami dzielę. 😊 5 paczek pierników Katarzynki Masa: litr mleka 3/4 szklanki manny kostka masła 1/3 szklanki adwokata cukier Mannę gotujemy na mleku i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Dużą blachę wykładamy piernikami. Masło ucieramy
Dieta moja pasjatakie likiery przygotowuję w okresie jesiennym czy zimowym. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na likier, który zdecydowanie sprawdzi się w obecnej porze roku. A to wszystko przez dodatek przyprawy do piernika, dzięki której jego zapach przynosi na myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta(...)wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie jej mniej) puszka niesłodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie: 1. Do wysokiego naczynia (ja używam dużego słoika) wlewamy wódkę, dodajemy masę kajmakową i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy
Życie ze smakiem