piernik - 7329 przepisów (strona:211/489)

Kruche pierniczki bezglutenowe 128

jest z dekorowaniem. Można zaangażować małe rączki, które mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu 1/2 kg cukru białego 2 jaja 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody sok z jednej małej cytryny 2 czubate szklanki mąki ryżowej 2 czubate szklanki skrobi ziemniaczanej 3 czubate szklanki mąki kukurydzianej ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii - rodzynki(...)zbytniego podgrzania - miód straci słodycz. Można trochę wyłączyć gaz, poczekać do lekkiego ostygnięcia i dalej podgrzać i rozpuszczać. Miksturę wystudzić. Dodać dwa całe jajka i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika i ponownie wymieszać. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 1 i 1/2 łyżce letniej wody. Wymieszać i dodać sok z jednej cytryny. Ponownie wymieszać. Po dodaniu cytryny całość się spieni

Ze smakiem bez glutenu
Murzynek buraczany 153

słodkie ciasto z dodatkiem buraków czerwonych. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 % 80 ml oleju 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach Polewa: 100 g gorzkiej czekolady ok. pół szklanki śmietany 18% Wykonanie(...)miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do pierników. W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche. Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki. Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 170 °C około godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto

Pysznie & Pięknie
Wieniec drożdżowy z bakaliami 126

świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy do piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane(...)kulę i przekładamy do dużej miski do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 ? 1,5 godziny. --> Nadzienie: --> Do małego rondelka przekładamy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym. --> Wykonanie: --> Gdy ciasto

Marta Gotuje
Wieniec drożdżowy z bakaliami 124

świeżych drożdży -70 g masła, rozpuszczonego Nadzienie: -100 g żurawiny, u mnie od Helio -100 g rodzynek -50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej -1 łyżka cynamonu -1 łyżeczka przyprawy do piernika -3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego -100 g orzechów, np. orzechów włoskich, laskowych lub migdałów (drobno posiekanych) -100 g miękkiego masła -2 łyżki cukru brązowego Dodatkowo: -1 jajko roztrzepane(...)kulę i przekładamy do dużej miski do wyrośnięcia i podwojenia objętości na około 1 ? 1,5 godziny. --> Nadzienie: --> Do małego rondelka przekładamy żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon, przyprawę do piernika i sok. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy chwilkę do momentu, aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po wystudzeniu mieszamy z posiekanymi orzechami, masłem i cukrem brązowym. --> Wykonanie: --> Gdy ciasto

Marta Gotuje
Pulchne pierniczki 131

czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut  Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek masła ( ok. 100 g masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier(...)puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy na 10 - 24 godzin . Po odczekaniu wyznaczonego czasu

Różne smaki w kuchni
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 104

jajko + 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu 1/2 łyżeczki soli 50 g cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu 4 łyżki masła (miękkiego) 1 łyżeczka przyprawy do piernika 120 g rodzynków 30 g kandyzowane skórki pomarańczowej pasta na krzyże: 70 g mąki pszennej, 25 g oleju, 50 g wody Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę(...)cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, przyprawę do pierników, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte

zadanie-gotowanie
57 propozycji ciast na Wielkanoc 3221

nutą cytryny  3.  Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym  4.  Ciasto łaciate 5.  Ciasto Świętego Jakuba  6.  Ciasto pianka cytrynowa  7.  Piernik przekładany powidłami śliwkowymi  8.  Kremówka 9.  Ciasto 4 w 1 10.  Ciasto Doroty 2 11.  Leśny mech   12. Ciasto afrykańczyk(...)babci Marysi  46.  Sernik z jabłkami  47.  Ciasto Doroty  48.  Ciasto Venus  49.  Ciasto kakaowo - kokosowe z jabłkami  50.  Piernik z drożdżami  51 . Keks 52. Babka jogurtowa z żurawiną 53. Ciasto wafelkowa rozkosz 54. Miodownik z orzechową wkładką 55. S ernik piernikowy 56. Babka cytrynowa 57. Babka pomarańczowa

kruche babeczki
Muffinki korzenne 115

szklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki miodu 120g masła, roztopionego kubeczek jogurtu naturalnego (150g) 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Na krem cynamonowy: 300ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 3 łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżeczka cynamonu Dodatkowo: szczypta cynamonu    Wykonanie: Muffinki(...)foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy z jednej misce. Masło, roztopione i przestudzone mieszamy z miodem, jogurtem naturalnym i jajkami. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy tylko do połączenia składników. Masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Krem cynamonowy: kremówka i mascarpone

Smak mojej kuchni
Sernik pomarańczowy 174

Sernik pomarańczowy   Składniki:   Na spód czekoladowo - kakaowy: 65g ciemnej czekolady 65g miękkiego masła 50g drobnego cukru do wypieków 1 jajko 40g mąki 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (opcjonalnie)   Na masę serową: 1 kg twarogu, dwukrotnie zmielonego szklanka cukru 5 jajek pół szklanki kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki pszennej łyżeczka ekstraktu z wanilii kilka kropel(...)Wykonanie: Spód: Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, odstawiamy lekkiego przestudzenia. Masło miksujemy z cukrem na jasny, puszysty krem. Do masła dodajemy przestudzoną czekoladę, mąkę, przyprawę do piernika. Jajko miksujemy na pianę, dodajemy do masy, lekko mieszamy całość. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno), pieczemy około 10 minut w 170 stopniach.   Masa serowa: w dużej

Smak mojej kuchni
Ciasto Elf 160

blaszkę 23 x 32cm:      Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego   Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje(...)ubijamy, aż się połączy z białkami. Dodajemy olej i lekko miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki oraz przyprawę do piernika i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut

Smak mojej kuchni
Ciasteczka korzenne z miętą 150

Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany 18% 200g cukru 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek Na lukier: 2 szklanki cukru 4 łyżki ciepłej wody  1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty(...)kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru

Smak mojej kuchni
Cantuccini piernikowe 134

Okres adwentu to dla mnie zawsze czas pieczenia ciasteczek. Nie pierników, nie makowców, nie serników, ale właśnie ciasteczek. W żadnym innym miesiącu roku nie pachną one tak cudownie, nie sprawia takiej przyjemności ich pieczenia, nie tworzą wyjątkowej atmosfery w domu. Wypróbowuję więc jak najwięcej przepisów, rozpoczynając nawet od mniej klasycznych cantuccini. Ale spokojnie - w wersji z migdałami też się kiedyś(...)pojawią. Składniki 3/4 szklanki orzechów włoskich 115 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu 2 duże jajka 2 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki świeżo drobno posiekanego imbiru 2/3 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (pominęłam) Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku, wystudzić

Słodkie inspiracje
Giant ginger cookies 154

Gigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g miękkiego masła

Słodkie inspiracje
Świąteczna gorąca czekolada tylko dla dorosłych 116

pysznego napoju i książką, wśród zapachowych świeczek. Polecam! Składniki (2 porcje jak na zdjęciu) 300 ml tłustego mleka 60 g gorzkiej czekolady łyżka cukru z wanilią szczypta przyprawy do piernika 50 ml wiśniówki lub więcej, do smaku bita śmietana i pokruszony pierniczek do dekoracji Mleko przelać do garnuszka i podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę, cukier i przyprawę do piernika

Słodkie inspiracje
Piernik z powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami 205

Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne