piernik - 7505 przepisów (strona:212/501)

Ciasto Elf 232

blaszkę 23 x 32cm:      Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego   Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki 30% 1-2 opakowania ciastek typu delicje(...)ubijamy, aż się połączy z białkami. Dodajemy olej i lekko miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki oraz przyprawę do piernika i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut

Smak mojej kuchni
Ciasteczka korzenne z miętą 214

Magia od Kuchni. Polecam! Ciasteczka korzenne z miętą Składniki na około 25-30 sztuk: 330g mąki pszennej 130g kwaśnej śmietany 18% 200g cukru 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika pół łyżeczki sody pół łyżeczki ekstraktu z mięty lub łyżeczka suszonej mięty zmielonej na proszek Na lukier: 2 szklanki cukru 4 łyżki ciepłej wody  1/4 łyżeczki ekstraktu z mięty(...)kilka kropli miętowych (aptecznych) Wykonanie: Ciasto: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śmietanę mieszamy z sodą, jajkiem i cukrem. Dodajemy kakao, przyprawę do piernika, miętę, mąkę i miksujemy do powstania gładkiego ciasta. Lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w 200 stopniach około 12 minut. Lukier: do cukru pudru

Smak mojej kuchni
Cantuccini piernikowe 190

Okres adwentu to dla mnie zawsze czas pieczenia ciasteczek. Nie pierników, nie makowców, nie serników, ale właśnie ciasteczek. W żadnym innym miesiącu roku nie pachną one tak cudownie, nie sprawia takiej przyjemności ich pieczenia, nie tworzą wyjątkowej atmosfery w domu. Wypróbowuję więc jak najwięcej przepisów, rozpoczynając nawet od mniej klasycznych cantuccini. Ale spokojnie - w wersji z migdałami też się kiedyś(...)pojawią. Składniki 3/4 szklanki orzechów włoskich 115 g masła 3/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu 2 duże jajka 2 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki świeżo drobno posiekanego imbiru 2/3 szklanki kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (pominęłam) Orzechy włoskie lekko zrumienić na suchej patelni lub w piekarniku, wystudzić

Słodkie inspiracje
Giant ginger cookies 215

Gigantyczne, piernikowe ciasteczka. Idealne do kubka kakao, słodkawe, pachnące piernikiem i rzeczywiście całkiem spore - jedno ciastko zaspokaja na jakiś czas chęć na słodycze. Poza tym są idealne na drobny świąteczny upominek DIY lub dodatek do większego prezentu. Składniki 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g miękkiego masła

Słodkie inspiracje
Świąteczna gorąca czekolada tylko dla dorosłych 199

pysznego napoju i książką, wśród zapachowych świeczek. Polecam! Składniki (2 porcje jak na zdjęciu) 300 ml tłustego mleka 60 g gorzkiej czekolady łyżka cukru z wanilią szczypta przyprawy do piernika 50 ml wiśniówki lub więcej, do smaku bita śmietana i pokruszony pierniczek do dekoracji Mleko przelać do garnuszka i podgrzać, dodać połamaną na kawałki czekoladę, cukier i przyprawę do piernika

Słodkie inspiracje
Piernik z powidłami śliwkowymi i suszonymi śliwkami 295

Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie długo zachowuje świeżość. Ciasto na ten piernik można zrobić w miarę szybko i jeść zaraz po przygotowaniu, bo nie wymaga leżakowania. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką 208

nutella, makaron, jogurty, więc za punkt honoru obrałam, że moje wegańskie ciasteczka Jej zasmakują. Zakamuflowałam marchewkę i usłyszałam od niejadka że ciasteczka są uwaga: wyborne! Ciasteczka przypominają w konsystencji pierniki Katarzynki, z tym że cały czas są miękkie. Spokojnie wytrzymają tydzień przechowywane w szczelnym pojemniku, tym bardziej, że z podanego przepisu wyjdzie Wam około 40 ciastek i to całkiem przyzwoitej(...)średni banan 100 g/150 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) 100-150 g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy do pierników lub samego cynamonu 350 g mąki pszennej z czego nawet 200 g może być pełnoziarnista Przygotowanie: Surową marchew obierz i zetrzyj na tarce. W jednej misce zblenduj na gładką masę startą marchew, banana

greenscarf
Christmas cake – tort bogaty w suszone owoce z dużą ilością sherry 255

owocami. Składniki: 200ml sherry 250g masła 250g cukru brązowego 4 jajka 300g mąki 500g suszonej żurawiny 300g kandyzowanych wiśni 500g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika dodatkowo masa cukrowa do ozdoby Sposób przygotowania: W misce wymieszaj suszoną żurawinę, rodzynki, przekrojone na pół kandyzowane wiśnie razem z skórką pomarańczową oraz sherry. Taką mieszankę najlepiej odstawić zamkniętą(...)Mikserem ubij masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj po kolei jajko po jajku cały czas mieszając. Na koniec dodaj resztę składników: suszone owoce, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz mąkę. Przełóż do foremki nasmarowanej masłem i otoczonej papierem do pieczenia. Piecz 4 godziny w temperaturze 140 º C aż będzie ciemnobrązowy. Odstaw do całkowitego ostudzenia a następnie umieść

wysmienity
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 195

soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion) 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 cytryna 1 łyżeczka przyprawy do piernika 30 g jagód 2 łyżki marmolady wieloowocowej WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i sól, wymieszać. Masło posiekać nożem na małe kawałki, po czym wsypać do miski(...)pokroić na ćwiartki, zaś każdą ćwiartkę pokroić na cienkie plasterki. W misce wymieszać wyciśnięty sok z całej cytryny, skórkę (tylko żółtą część) startą z cytryny, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i sól. Dodać jabłka i dobrze wymieszać (najlepiej dłońmi). Jabłka układać na ciasną zakładkę zachowując centymetrowy odstęp od brzegu. Po ułożeniu części, dźwignąć je, tak aby stały, zaś na środku

Passions hobbies life
Piernik z bakaliami 156

roku miało nie być piernika, ale 2 dni przed Wigilią koleżanka dała mi przepis na szybki piernik, który postanowiłam wypróbować jeszcze na te święta i jak widać sie udało.   Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mleka, 2 jajka, 1/2 szkl anki oleju, 2 duże łyżki miodu, 2 łyżeczki sody, przyprawa do piernika/cynamon, bakalie (ja dalam rodzynki

Państwo Wojtczuk gotują
Piernik świąteczny 262

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej Polskie Młyny 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny

Kulinarne pyszności Molki
Piernik swiąteczny 232

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka

Kulinarne pyszności Molki
Piernik 246

Najsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka sody

Kulinarne pyszności Molki
Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym 236

pokrojone w plastry 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki chrzanu 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych sól biały mielony pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam) Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby

kruche babeczki
Sernik dyniowy 243

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 250 g ciasteczek owsianych 80 g masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masło roztopić, przestudzić. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać masę, rozprowadzić po całym dnie, wyrównać. Schłodzić(...)jajka 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej 190 g cukru 425 g puree z dyni 2 łyżeczki przyprawy do piernika Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce. Wszystkie składniki na masę, umieścić w dużej misce. Zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC

kulinarnyswiatdomi